moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Det är våldtäkt - men det räcker inte i rätten

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

Jag kan förstå att det inte går att döma för våldtäkt i rätten, när ord står mot ord. Och faktiskt tycka att även i våldtäktsfall så måste premissen "oskyldig tills bevisad skyldig" råda, och det innebär att det ska står bortom allt rimligt tvivel att handlingen begåtts. Ord mot ord kanske inte kan räknas som det, faktiskt.

MEN! Problemet är när folk börjar tro att det bara är en våldtäkt om det skulle kunna leda till en dom. Så är det inte, gott folk. En kan ju mörda någon utan att det finns bevis så att en blir dömd, men det är fortfarande ett mord som begåtts även om ingen straffas i lagens mening.

Som lärarvikarie och tjejjoursaktiv stöter jag på så mycket ångest, fördomar, skam och skuld som kan kopplas till just sex, samtycke och våldtäkt. Jag blir så frustrerad när folk tycker att det är viktigare att säja nej, än att förvissa sig om ett ja.

Att inte lyssna efter ett ja önskar jag skulle klassas som våldtäkt i folkmun, att detta blir den allmänt spridda bilden. Även om det blir svårt att bevisa rent juridiskt.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: