moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Jag dansar aldrig nykter eller onykter

Kategori: Sån är jag

Asså jag vet inte vad som är fel med mig, men jag HATAR att dansa. Eller asså visst kan jag freak-dansa lite för att bjuda på mig själv (lite som att fulsjunga karaoke) men jag tycker inte det är kul att gå ut på klubb och svänga mina (o)lurviga. 
 
Dansgolvet är typ den enda platsen i världen där jag känner mig som en osäker tolvåring. Spelar ingen roll om jag druckit det är jobbigt i vilket fall. Och jag känner mig tråkig när polarna vill dra ut och dansa (dricka) och jag ba "kan vi inte ha spelkväll här hemma istället plz?". Men jag får liksom inte ut nåt av att va på krogen, so what to do?
 
 

Det är löjligt att förneka biologiska könsskillnader

Kategori: Feminism och genus

En del tror att vi föds som oskrivna blad, och att alla våra personlighetsdrag och egenskaper kommer från miljön, genom socialisering. Att kvinnor och män inte ÄR olika från grunden, utan BLIR olika. Det tror inte jag.
 
Det är naivt och faktiskt ganska korkat att förneka biologiska skillnader mellan kvinnor och män. Japp män som grupp är längre, fyskiskt starkare och snabbare. Och vi har olika hormoner som påverkar på olika sätt. Och ja det är kanske så som forskningen säger att män genetiskt sätt har lättare för matte (fast så finns det ju också massa studier som visar förväntanseffekten - till exempel att tjejer som får höra att tjejer är sämre på matte än killar, kommer prestera sämre än dom skulle gjort om dom inte fått höra det). Vi behöver kunskap om hur män och kvinnor är olika, inte minst i typ läkemedelsbranschen.
 
Problemet är att folk använder dessa små skillnader på gruppnivå för att rättfärdiga orättvisor (typ kvinnor är inte lämpade som chefer) eller för att bestämma hur enskilda individer ska bete sig och motverka att dom får leva det liv dom önskar ("nej Nisse den är för flickor!" eller "det är inte naturligt"). 
 
Fast varför ska vi anpassa oss efter "det naturligt givna" i så stor omfattning? Varför ska vi spä på dom givna skillnaderna?  Varför är vi så rädda att "gå emot det genetiska", va ska hända liksom? Jorden sprängs?
 
Hatar när folk säger att "jamen det är ju naturligt, sprunget ur evolutionen, att kvinnor har bättre hand om barn och mer empati" för att förklara varför kvinnor är/bör vara hemma med barnen oftare. Dels för att jag faktiskt inte tror att det är så jättestor skillnad. Och även om det är skillnad - varför måste vi göra den ännu större? Varför inte lika gärna kompensera för den?
 
Exempel: istället för att förklara (rättfärdiga) mäns våld med att "det ligger i deras natur och testosteronet du vet " så kanske vi kan utnyttja det vi vet om könsskillnader till att överbrygga det? Typ lägga större fokus på att "mjuka upp" pojkar istället för att spä på machogrejen? Varför inte, egentligen?  

 
En molekylärbiolog säger så här
Ändå kan jag inte tycka annat än att feministers motvilja att prata biologiska skillnader är rationell. För problemet med studier som visar på skillnader, om än mycket små, mellan grupperna kvinnor och män är att resultatet sedan alltför oftast används för att förstärka de maktförhållanden och  de förutfattade meningar som finns! Att gruppen män eller gruppen kvinnor har en viss biologisk fördel/nackdel på ett visst plan har använts som argument för att samhället ska fortsätta att se ut på ett visst sätt.
[...]
Jag är inte heller rädd för resultat som visar på biologiska skillnader mellan grupperna kvinnor och män -som biolog kan jag t.o.m tycka att det är intressant! Det jag är är rädd för är de slutsatser som följer utifrån dessa resultat!
 
För guds skull läs allt hon skrivit för det är så himla vettigt. Läs hennes inlägg!

Låt tjejer sexchatta!

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

Det behöver inte va mer problematiskt än när killar gör det. Låt ungdomarna experimentera. Men om nån skulle hända, så lägg skulden där den hör hemma - enbart på förövaren. 
 
När jag häromdagen sökte på Amanda Todds namn på twitter blev jag – trots över ett decennium online – chockad. Alla hånfulla tweets som outtröttligt fortsätter kalla den döda 16-åringen för slampa och hora, samt fortsätter sprida den bild som användes för att mobba henne när hon levde. Det är lite som att se patriarkatets vidrigaste ansikte, det fortsatta bespottandet av en deprimerad tonåring, som inte gjort något som på något vis skadat någon annan.
Och läs resten av den här artikeln!

Visst kan utseende va kul också

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Tycker jag med, shoppa lite eller färga håret eller klä upp sig. Fast ingen kan ju ha missat att utseendefixeringen medför en jävla massa ångest? Så hur ska vi fixa så att det bara förknippas med positiva känslor och zero ångest? Kanske avdramatisera utseendet? 
 
Men hur kan jag kritisera utseendehets och samtidigt acceptera att folk vill va fina? Kolla vad jag skrivit om det tidigare, här.

En läppförstoring är väl inte värre än en tatuering?

Kategori: Feminism och genus

Jag är lite kluven inför det här med plastikoperationer. Alltså jag hatar ju att utseendet har så stort fokus att folk faktiskt opererar/sprutar in grejer i sina kroppar. Fast, som nån kvinna på ett debattprogram sa:
är det så stor skillnad på en läppförstoring och en tatuering? Riskerna är desamma, båda är att förändra sin kropp. Båda kostar pengar. 
 

Vilka skönhetsideal sprids till barnen?
 
DN har startat en artikelserie om skönhetsingrepp. I dagens del lyfts det fram att vi mest kritiserar dom ingrepp som syns - stora ankläppar och gigantiska boobies. Dom som fixar rynkorna lite eller sprutar in måttligt med gift kommer undan lindrigare. Men varför? Fan jag kan tycka det är coolare att överdriva om en nu absolut vill operera sig, köra lite normbrytande när en ändå är igång. För vem är du att bestämma vad som är lagom, vad som är snyggt, vad som är okej?
 
Jag bryr mig egentligen inte om ifall nån individ gör en skönhetsoperation (har en kompis som fixat brösten bland annat). Det hjälper inte att skambelägga eller ifrågasätta, för hey, det är individens val och jag har full förståelse för att folk har ångest över sitt utseende - och väljer att göra nåt åt saken.
 
MEN! Vi måste ifrågasätta strukturerna kring det hela. Vad är det som gör att det på ett år genomförs ca 25 000 skönhetsoperationer i Sverige? Hur kan utseendet ha blivit så viktigt, för så många? Kan vi kanske kalla det en samhällsepidimi? Det blir fel att diskutera skönhetsingrepp som något slags fristående problem - det grundar sig i samma utseendefixering/ångest som får folk att sminka sig, klippa sig och köpa nya kläder. 
 
Problemet är att folk ofta tror att utseendefrågor är en individuell grej, ett eget val. Att jag "gör det för min egen skull" och att det inte alls har att göra med vad andra tycker och tänker. Fast då lurar du dig själv (kanske särskilt om du gör ett "måttligt" ingrepp). Du tror att du vill det själv, men det du vill beror på vad som premieras i samhället. Alla människor formas av den miljö vi lever i. 
 
Plastikoperationer grundar sig i onaturligt skönhetsideal där celluliter, smala läppar, hängbröst, fettvalkar, rynkor och håravfall upprör, äcklar eller på andra sätt inte duger. Den samhälleliga utseendefixeringen får olika symptom. Smink, korsetter, peruker, push-up BH och skönhetsingrepp är alla samma sidor av samma mynt.

Jag har full förståelse för att individer gör läppförstoringar, på samma sätt som jag har full förståelse för att folk sminkar sig. Fast det hindrar mig inte från att kämpa emot en samhällelig utseendefixering. Joina vettja!

 
 

13-åringar som har sex

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

Nej jag tror inte att yngre tonåringar per automatik mår dåligt av sex. Kanske inte ens om dom har sex med nån som är flera år äldre (även om det finns anledning att vara vaksam kring maktaspekter osv).
 
Det som jag ofta märker när jag (som tjejjoursaktiv) pratar med yngre tjejer är den tydliga dubbelheten kring sex. Dels vill dom ha sex för att det är spännande, dels vill dom ha det för att killen förväntar sig det. Dels vill dom INTE ha sex för att det känns läskigt, dels för att det fortfarande (sjukt nog) anses lite fult och slampigt av tjejer att knulla.  Massor av tankarna virvlar runt i huvudet på dom och dom får svårt att känna efter vad dom själva vill och vad andra förväntar sig att dom ska göra. Har inte samma erfarenhet av killars upplevelser men kan tänka mig att det är sjukt jobbigt för en kille som inte vill ha sex, eftersom hela manlighetsbild bygger på myten att killar alltid är kåta.
 
Vi måste avdramatisera sex. Vara varken "för" eller "emot" att 13-åringar experimenterar. Lära ut synsättet att "känn dig fram och känn av andra, gör allt som känns bra och inget som känns dåligt" för då tror jag vi är on to something.
 

Jag har rakat benen!

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Okej jag erkänner. Mina håriga ben var bara ett konstprojekt a'la widerstedt. Så nu är dom rakade igen.
 
Nä men skämt åsido. Jag har svikit pälskampen! Men faktiskt inte för att jag fått skit pga hårigheten, eller för att jag inte känner mig hemma i det. Faktum är att jag började trivas rätt bra med mina håriga ben efter ett tag. I början kändes det konstigt och jag kände mig obekväm och nästan äcklig, men sen gick det över och vart liksom ingen big deal. Snarare att jag kan sakna stråna nu, dom blev ju liksom en del av min identitet och mitt "trots".
 
Så varför mördade jag pälsen? Jo för att jag älskar att ha strumpbyxor på mig. Och det gjorde liksom ont i hårstråna då, "luggades". Blev alldeles öm i bena på kvällen efter en dag i trikåer. Fett ovärt.
 
Så nu vet ni det. Fast jag kommer fortfarande kämpa mot hårfobin i samhället, så att det blir accepterat för tjejer att va håriga (dom som ändå inte gillar strumpbyxor då).

'You Can't Be a Princess'

Kategori: Feminism och genus

 
ALL JÄVLA KÖNSROLLSSKIT BÖRJAR HOS FÖRÄLDRARNA! Barnen har ingen medfödd "klänning-gen" eller så.  Vad som ses som feminint och maskulint förändras över tid och rum. På 1820 talet var det så att Manlighet handlade om skönhet, och man utgick ifrån att mannen drevs av en vilja att vara vacker. Rådgivningslitteraturen fylldes av tips om kläder, frisyrer och smink. //Populär historia, se hela inlägget.
 
Kolla vilka rädda och trångsynta människor som visas i klippet. Föräldrar som tror att dom gör det som är bäst för sina barn. Sanningen är att dom begränsar barnens frihet och hämmar dom. Enda vettiga personen är kvinnan i slutet som tar den lilla tjejens parti. Fast jag skulle önska att hon inte bara snackade om homofobin i det hela. Visst ska föräldern inte bli upprörd om sonen är gay, såklart. Men att en pojke vill ha klänning är INTE ett tecken på homosexualitet.

Har vi inte kommit längre? Låt barn vara barn och människor vara människor. Sluta pressa på stereotypa värderingar. That's all I'm sayin.

Får jag skämta om det eller?

Kategori: Sån är jag

Jag kopplar ihop ordet bög med positiva saker [cute]
Typ hiv-positiv [cute]'
 
Kollade runt i forum efter lite åsikter kring bög som skällsord. Hittade denna kommentar och i kombination med att jag precis kollat på Torka aldrig tårar utan handskar så blir det både askul och astråkigt på samma gång. 
 
Tycker ofta att folk är överkänsliga vad gäller vissa skämt. Lite "nejmen guuuuuuud så kan du inte säga" pk pk pk pk pk pk och då vill jag ba "jooooo för det är kul fattaru inte det!?" politiskt inkorrekt som jag kan va ibland. Asså jag förstår ju tanken att sexistiska/rasistiska skämt spär på fördomar och att det inte alltid är lätt att skilja mellan skämt och värderingar. Och att skämten grundar sig i vissa föreställningar, som återskapas genom skämten. Osv osv osv. MEN att förbjuda vissa typer av skämt blir att "ladda" området vilket kan vara ännu mer skadligt. Faktiskt. Att göra narr av det kan ju också betyda "haha fatta va sjukt att tänka så här på riktigt" och liksom visa på hur korkat det är genom ironi. Om ni fattar?
 
Typ som den här bilden. Den är sjukt kul för oss som fattar fotboll (offside-regeln). Hahahaha!

"JÄVLA BÖG!"

Kategori: Feminism och genus

"Jaha är det meningen att jag ska bli förolämpad eller? Det är ju inget fel med att vara homosexuell" En kompis son (15 år) sa nåt i den stilen. Asså ungdomar som säger smarta grejer. Som tänker till. Som visar medmänslighet. Jag blir helt tårögd. 
 
Det är konstigt att bög (och flata) används som skällsord fortfarande. Har vi inte kommit längre? Nej. Fortfarande får hbt-folket en massa skit. Inte bara från homofober utan från vanliga folk som inte fattar. Typ jag som frågar en ny kvinnlig bekant om hon har kille istället för att fråga om hon har partner. Liksom pressa in i hennes face att det är heteronormalitet som gäller här min vän! Fy fan det gäller att tänka till asså, visa med språkvalet att all kärlek är bra kärlek. Kan låta löjligt och onödigt, men det är det inte. Inte för den där killen som är så trött på att folk förutsätter att han gillar tjejer. 
 
Asså jag tänker inte gå in i diskussionen om att all kärlek är bra kärlek och att det inte är nån skillnad på kärleken hos heteropar och homopar (eller andra konstellationer som tex dom som har fler - poly). För jag orkar fan inte förklara nåt så jävla självklart. Ni som inte håller med får gärna bilda er själva.
 

Shit, jag är en skogsmulle

Kategori: Sån är jag

Jag älskar att va i skogen. Eller ute i fin natur överhuvudtaget. Får sån harmoni i kroppen och kan "känna mig ett med världen" och "känna livets cirkel inom mig" och andra flummiga yogafasoner. Bästa är att ligga i en sjö mitt i natten och stirra upp mot en stjärntäckt himmel. Awsome.
 
Tror att alla ungar skulle må bra av att va ute i naturen. Lära sig att vi lever MED dom äckliga insekterna, och inte MOT dom. Känna en vördnad inför jorden så att dom sopsorterar senare i livet ;)

Boys don't cry

Kategori: Feminism och genus

Varför ser jag inte killar som pratar känslor med andra killar?  Varför får jag höra av killar att det "inte funkar så" i en kompisrelation? Varför kan inte grabbar få uttrycka sina känslor - och få sympati? Få gråta ut hos bästa killkompisen när flickvännen gjort slut. Få kramar och tröstande ord och Ben & Jerrys glass.
 
Det är dom jävla könsrollerna som spökar igen. Macho macho macho normen. Fan en "redig karl sköter sig själv" och ska inte gnälla för det är för kärringar. Redan som barn får killar lära sig att sköta sig själva. Blir retade om dom gråter. Blir kallade bögar. Förväntas inte känna så mycket - eller åtminstone inte prata om det. Känsloliv är för kvinnor och logik för män, eller? Ett tydligt exempel på att killar förväntas va macho är att det finns massor av grupper för stödsökande tjejer (som tjejjouren till exempel) men knappt några forum för killar som behöver hjälp. Kanske därför fler killar än tjejer begår självmord? Dom tillåts inte prata om sin ångest.
 
Det pratas mycket om hur tjejer och kvinnor diskrimineras i samhället och om mäns överordnade position (och det ska det göra, det behövs!) men vi måste också prata mer om hur killarna drabbas av könsrollerna. Att även dom skulle må gott av en uppluckring av normerna. Det ena måste inte utesluta det andra. Att vara pro-women betyder inte att en är anti-men. 
 
 
 

Ett par toaletter

Kategori: Whatever

I samma bås. På Bara Vi (skånegatan) där jag hängde igår. Jävligt smart faktiskt, då rätt många inte har nåt problem med att vara två i badrummet samtidigt. Skulle ni kunna sitta där och klämma ut lite tillsammans med polaren? ;)

Det är så livet är liksom

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Tjej 1 ~15: Asså jag kan inte fatta hon tjejen i 8:an som alltid har typ polotröjor, du vet?
Tjej 2 ~15: Ja hon! Asså seriöst… tror hon att hon ska få några vänner eller typ killar om hon inte visar hud liksom?
Tjej 1: Ja eller hur!? Jag brukar liksom alltid ha så urringat som möjligt! Hur ska jag annars få typ killar?
Tjej 2: Ja men precis! Ju mer bröst man visar ju mer killar och vänner får man.
Tjej 1: Håller med! Det är så livet är liksom.
Från tjuvlyssnat.se

Fan jag blir uppriktigt lessen av att läsa sånt här. Första tanken är kanske "fan vilka blåsta fjortisar" men av erfarenhet som lärarvikarie på högstadiet vet jag att dessa värderingar är vanliga. Och det är så jävla tragiskt.

Och varför blir det så här då? Jo, för att vi uppmuntrar tjejer att det är deras utseende som räknas. Genom att hela tiden bekräfta hur fina dom är. Genom tidningar, reklam och film.  Asså räkna hur många romantiska komedier det finns med en olycklig singeltjej som piffar upp sig och först då, när hon är fiiiiiiiiin, så hittar hon kärleken. JAG SPYR!

Utseende-ångest hänger tätt ihop med utseendefixering, vilken grundar sig i att vi alla får utseendet att framstå som sjukt viktigt. Genom att säga till ungarna att dom är fina som om det vore en komplimang, ger vi dom en ingång till ångesten. Genom att du sminkar dig lär du din lillasyster att det är viktigt. Särskilt om hon frågar varför du gör det och du svarar att du ska bli fiiiiiiiiiin och vill inte hon prova?.

Genom att visa att utseendet är viktigt - skapar vi också ångest förknippat till det. Så hur ska vi göra för att folk ska få njuta av smink/mode utan att det leder till ångest hos sig själv eller andra? Fett svårt.

 

Då är det bevisat!

Kategori: Sån är jag

Om jag glömt att ställa klockan sover jag som en tonåring. Vaknade nu, skulle vakna 9. Vart tog mina pluggtimmar vägen?
 
Och den stora frågan: Frukost eller lunch?

Angående att invandrare ska va tacksamma

Kategori: Rasism och fascism

Asså folk som tycker att invandrare med uppehållstillstånd (= svenska medborgare) ständigt ska vara tacksamma över att de fått komma hit - har ni blivit lobotomerade? Eller va är ert problem?

Ni tänker alltså att dom konstant ska leva med en tacksamhetsskuld? Att dom aldrig ska få klaga om något inte fungerar? Söka hjälp hos myndigheter som alla andra svenska medborgare? Att deras röst inte ska höras eller räknas på samma sätt? Va blir det för jävla liv? Du som nu tänker "passar det inte kan dom ju dra hem igen" gör samhället en tjänst och tänk om alternativt dränk dig själv.

Nää fan det håller inte att folk inte ska få samma rättigheter bara för att dom inte är födda i Sverige. Shit så dom ska komma hit och jobba och betala skatt, men inte själva få ta del av skattepengarna? Alla svenska medborgare måste få samma rättigheter. Tycker du annat ÄR DU RASIST. Honestly.

Gillar det Salar skrivit här:

Du har inget att vara tacksam över. Du arbetar lika hårt och bidrar till samhället som alla andra. Tjänster kräver oftast gentjänster, du betalar med blotta din existens. Du är inte längre här som gäst du är här som medborgare. Stå på dig! Kräv din rätt, för det har jag återigen börjat göra.

SALAR RASHID

Ett problem med håriga ben

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

är att hårstråna liksom "luggas" när jag har på mig strumpbyxor. Det är fett jobbigt! Blir ju öm på bena. Annars e jag rätt nöjd med min päls, kan känna mig cool och alternativ likt en missförstådd konstnär (hehe).
 
Så nu har ni som "rakar benen för att jag själv vill" ytterliggare ett argument till att fortsätta kämpa efter hårlöshet! Vassegoa! ;)

Tycker du mens är kul eller?

Kategori: Whatever

Asså tillåt mig att asgarva åt always slogan Have a happy period. Så roligt att se reklam om bindor och tamponger, inte bara är mensen blå på TV - det är också kul att ha mens! Vi ser kvinnor som ler, springer på stränder och rider på islandshästar. 
 
Men fuck det är ju inte ett dugg kul! Kan nån bli lurad av reklamen? Kan dom inte bara inse att shit mens suger hästballe men låt oss underlätta lite iallafall. Går och väntar på en bättre slogan. Typ Having your period sucks and so does our tampons.

Det omöjliga skönhetsidealet

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Skrubba bort celluliter. Tvätta bort orenheter i hyn. Fila fötterna. Fila naglarna. Förläng naglarna. Måla naglarna. Fixa håret. Lägg på foundation. Lägg på concealer. Lägg på ögonskugga. Lägg på mascara. Lägg på läppglans. Bär höga klackar. Raka benen. Raka armhålorna. Raka fittan. Sola. Smörj in kroppen. Behandla håret. Vaxa bort ansiktshår. Behandla rynkor. Träna rumpan. Banta. Pressa upp brösten. Håll in magen. Vårda ditt yttre.
 
FAN JAG ORKAR INTE HÖRA PÅ DET! Jag är trött på tidningar som på ena sidan skriver att "du duger som du är" och på andra sidan tipsar om "bli av med putmagen - på 2 veckor!".
 
Tröttast är jag på alla modellbilder, all sexistisk reklam som sitter uppe i tunnelbanan. Inte bara för att den visar upp tjejer som objekt (sälj grej med tjej, lite naket så rullar pengarna in). Utan för att bilderna skapar ett ideal som är helt jävla omöjligt att leva upp till. Bilderna, film, TV och tidningar får det att framstå som att celluliter, rynkor och valkar är nåt onaturligt och ovanligt som måste jobbas bort. Vilket leder till ångest hos alla tjejer och kvinnor som vill va snygga men måste kämpa sjukt hårt för att bli sådär "perfekta". MEN FUCK YOU! Skaffa lite jävla verklighetsuppfattning och inse att kvinnor - ja, vi har celluliter. Dom bits inte. Varför denna kamp mot dom? 

Idealet är omöjligt att uppnå! Kolla den superkorta filmen så förstår du varför...
 

Nej jag hatar inte män...

Kategori: Sån är jag

...men den här bilden är jävligt rolig tycker jag. Nej jag vill heller inte slakta män och äta dom med klyftpotatis och béarnaisesås. Tycker bättre om vegetariskt ;)
 

Lagom är bäst eller?

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

 
"Less is more" sägs ofta när det gäller att sminka sig/pynta sig med accessoarer. Inte för lite för då är du fett asexuell och äcklig. Inte för mycket för då är du bara en slampa som försöker va sexig. Utan bara lite så du är snygg men det ändå ser hyfsat naturligt ut. LAGOM. En balansgång och you better follow the line för annars kanske du får höra skitsnack om det (särskilt om du är snygg och framhäver det tydligt, shit va horigt liksom).
 
MEN FAN! Jag vill inte att det ska va såhär. Asså en tjej ska kunna gå osminkad i snaggat hår o baggyjeans utan att bli betraktad som flata/för osexig, och en tjej ska kunna gå i supertajtkortkort läderklänning utan att bli betraktad som slampa/för sexig. Bemötas med respekt oavsett vilket, samma respekt och bemötande som hon skulle fått om hon vore lagom.
 
Men ja bara så ingen missuppfattar - det är ok att va lagom också. Of course.
 
 

När vågar ni prutta?

Kategori: Sån är jag

Asså jag har svårt att prutta inför folk. Inför familjen visst fine, där brukade jag och farsan ha tävlingar om vem som kunde prestera den bästa akustiken och stanken, men annars knepigt. Inte så att jag rodnar och vill försvinna om jag råkar fjärta så det märks, men ändå såpass att jag håller mig även bland vänner.
 
Undrar hur länge det varit standard att dölja fisar? Kanske fanns nån gång för 1000 år sen när det var status att braka loss...eller kanske inte.
 

Fråga aldrig en dam vad hon väger

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Det är en rätt onödig grej att väga sig egentligen. Dels för att "vi ska va nöjda med vår kropp oavsett form" och för att tjock inte är detsamma som ohälsosam, läs mer om det i mitt inlägg där jag flashar sittvalken. Men också för att vikten inte säger nåt om hur smal en är, egentligen.
 
Asså jag vet att det finns en smalhets i samhället och fattar därför att folk vill va smala, för annars kan dom inte känna sig snygga. Fast jag fattar inte varför vikten har så stor betydelse? Varför är det skämmigt att berätta vad en väger? Asså är du fet så syns det ju ändå, så gör väl varken till eller från om du väger 150? Och är du smal så kommer väl ingen tycka du är tjock bara för att du väger 80 kg, men ser ut att väga max 60? Konstig grej. Svårt att förstå hur några höjda siffror kan orsaka så mycket ångest (spegeln är väl isåfall ett mer tillförlitligt verktyg).
 
Själv diggar jag att väga mig för att det är spännande att se hur kroppen förändras. Brukar väga ca 5 kg mer efter vintersäsongen (då jag kört mycket fys + julafton kanske hehehe). Fast det är inte (längre) förknippat med nån ångest, tack å lov. Minns hur det var när jag försökte jobba bort putmagen med situps och bra kost för ett antal år sen (lyckades ej pga gillar choklad samt lärde mig att den är mjuk och gosig och inte gör mig mindre lycklig). All jävla ångest över en sån liten, obetydlig grej. Usch!
 
 
 
 
 
 

Jag dricker mjölk som en kalv

Kategori: Sån är jag

Och har gjort det hela livet. Mellan 0,5 och 1 liter per dag, typ. Till frukost, mellis, middag och ibland däremellan. Blir dyyyyyrt nu när jag är laktosintolerant och mjölken kostar 15 spänn litern. Men det är fett värt :)
 
Kanske därför jag är så stark? Kunde ju redan i 6an vinna över grabbarna i 9an (nåja, några av dom) i armbrytning. För så mycket spenat har det nog inte blivit genom åren...

Skönhetstävlingar för barn

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

är så jävla sjuuuuuuuuuuuuuuukt. Okej när vuxna ställer ut sig själva som om dom vore designermöbler men att tvinga in ett barn i en värld av utseendekrav och prestationsångest...inte okej. Tom Hanks har gjort ett grymt jobb, parodi på galenskapen. Kolla in det här!
 
 
 

En pojke i klänning

Kategori: Feminism och genus

En bild säger mer än tusen ord brukar det heta va? Många tycker det är konstigt att genusmedvetna (genusagerande) föräldrar låter sin pojke gå i klänning. Ett argument är att det "inte är naturligt" men det kan vi ju dissa utan närmare förklaring faktiskt. Ett annat argument är att barnen tar skada av det och ja nej nja, kanske men tror fan dom har mer nytta av att lära sig att dom har stort spelutrymme även om vissa skulle säga nåt hånande. Konstigaste argumentet är ändå att en inte vill pressa på barnen några värderingar, att dom ska få välja själva. Come again?
 
 
 

Att ändra sig hela tiden

Kategori: Sån är jag

Okej, jag ändrade mig. Efter en längre napping är jag nu fullt kapabel (nåja, delvis) att tänka igen. Så here it comes!

Jag älskar att ändra mig. Inte bara i små grejer som vad jag ska äta, utan i värderingar och tankesätt. Det får mig att känna att jag inte står still, att jag ständigt granskar mig själv kritiskt, att jag inte fastnat i ett "det bara är så". Sen ibland har jag ju väldigt starka åsikter, men då är det för att jag tänkt mycket på grejen ifråga och läst på om det. Fast jag ändrar mig gärna om jag får höra nåt nytt, omvälvande argument som jag inte tänkt på tidigare. Dock inte när jag får höra samma gamla tjatiga motstånd som jag hört 1000 gånger innan och funderat på 10 000 gånger.

Jag älskar att bli emotsagd (på ett smart sätt) för då måste jag tänka till. Finns inget bättre än att få en fördom spräckt av nån lite vettigare. Precis på det sättet var det när jag började läsa Lady Dahmer för typ 2 år sen. Först tänkte jag "vilken rabiat jävel som bara vill klä ungarna tvärtom och hur ska det gå, boys will be boys och en snippa är en snippa liksom". Fast jag fortsatte läsa och började ompröva mitt synsätt, och ja, ni ser ju resultatet idag...
 
En del kanske tänker att en som ändrar sig hela tiden inte har lika utarbetade tankar som en som följer sina principer i många långa år. Men. Det är töntigt att alltid stå fast vida sina principer och undvika att tänka i flera olika riktningar. Då lär en ju sig aldrig nåt nytt. Eller va tror ni?

Äh jag orkar inte blogga idag

Kategori: Sån är jag

Vill ha en chill kväll utan överdriven tankeverksamhet. Vart på inspirationsdag för fotbollstränare nu på förmiddan så hjärnan är lite slemmig o trött. Kan sträcka mig till att fundera över middagsval, men inte mycket mer än så. 

Peace out!

Det här är kärlek

Kategori: Whatever

Supergrym tjej som bakat underbara cupcakes till alla i laget. Laganda <3

Det är inte fel att piffa upp sig

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Jag säger inte (och kommer aldrig säga) att det är fel att sminka sig. Eller bry sig om mode. Eller vilja klä upp sig. Fan det kan ju va sjukt kul! Jag älskar att köpa kläder (secondhand är min grej) på samma sätt som jag älskar att inreda. Jag tror på en personlig stil och visar den gärna genom kläder, hårstil och inredning.
 
Men fan, ångest får inte va inblandat. Nånstans. Jag vill kämpa mot smalhetsen och fulfobin i samhället av en ganska enkel anledning - jag har sett så många människor som känner ångest över sitt yttre. Människor får gärna "vårda sitt utseende", men isåfall ska det vara för att det är kul och inte vara ett måste för att kunna trivas i sig själv. Fan vi måste kunna tycka så mycket om oss själva att vi kan ha en kul kväll fast håret är missfärgat eller ansiktet fullt av finnar.
 
Jag säger inte det här för att peka ut dom som fixar mycket med sitt utseende som "utseendefixerade" eller offer eller onda eller nåt. Fan I've been there och jag är kvar där, men jag önskar ändå nåt bättre till nästa generation. Du som säger att du blir glad av att sminka dig och vara fin - jag vill bara säga grattis och kör hårt. Det är inget fel på att vilja va snygg/sexig/piffad. Det blir fel när vi är rädda för att inte vara det.
 
Vi måste våga ifrågasätta utseendefixeringen i samhället - smalhetsen och fulfobin. Ifrågasätta alla tidningar som tipsar om hur du går ner i vikt, alla "goda råd" från vänner och bekanta vad gäller utseende, alla objektifierande filmer som visar att kvinnor blir lyckliga först när dom är snygga (typ En prinsessas dagbok). Alla såna här grejer plussar på utseendeångesten. Vi tjejer får aldrig duga som vi är utan måste forma om, rätta till, lysa upp, skyla över, framhäva etc.
 
Mitt mål är att alla ska kunna gå och handla i otvättat hår och mjukisbyxor utan att få ångest. Att alla ska kunna känna sig värdefulla även när dom är som allra fulast. Att den bästa kommentarer en tjej kan få inte ska vara "du är den vackraste jag vet" utan hellre nåt i stil med "du är den härligaste tjejen nånsin". 
 
Jag skiter fullständigt i hur mycket folk sminkar sig, köper kläder eller färgar ögonbrynen, sålänge "piffandet" inte är en förutsättning för att må bra.
 
 

Jämställdhetsdiskussionen är inte ny

Kategori: Feminism och genus

Redan 1951 kom fosrkare, läkare och juridiker fram till att bristande jämställdhet i samhället beror på att vi fostrar pojkar och flickor till att bete sig olika. Läs själva då, så får ni se...va säger ni nu om genushäxor vavavava?
 
 
 
Från Boken om kvinnan (1951)

Ber du om ursäkt för sunkighet?

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Varför hör jag ofta tjejer/kvinnor be om ursäkt för att dom inte är uppiffade? Typ "gud förlåt jag ser ut som en uteliggare men har inte hunnit tvätta i helgen". Varför i helvete skulle jag bry mig om ifall nån träffar mig i mjukisbyxor och skitigt hår? Finns det ärligt talat folk som tar det som en personlig förolämpning om en kompis dyker upp "sunkig"? Asså isåfall är det nog dags att slå sig själv i huvet med en stekpanna, banka in lite nya tankesätt.
 
Jag blir faktiskt riktigt upprörd när tjejer gör så, ursäktar sig på det sättet. Inte så att jag blir arg på den tjejen, men arg på strukturen. Jag ska ALDRIG nånsin ursäkta mig för hur jag ser ut, för det är fan inte relevant! Jag är inte till för att visa mig knullbar eller för att behaga andra, fuck that.
 
Kvinnors kroppar/yttre är allmän egendom och vi får lära oss detta väldigt tidigt, inte bara av media utan av människor i vår närhet som kommenterar varandras utseenden och ursäktar sina egna. Vi har blivit hjärntvättade att ett ovårdat utseende inte bara är något att skämmas över utan även att det är ohyfsat och respektlöst mot omgivningen. //Lady Dahmer, läs hela inlägget

Alla är vackra eller?

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Nej alla är inte vackra, om vi ska se "idealmässigt" så att säga. Isåfall finns det också fula och jävligt fula människor. Asså jag förstår ju inte riktigt varför det skulle va så hemskt att va ful, egentligen. Asså okej du föddes med en jättesned näsa och tättsittande ögon och "kurvor på fel ställen", so what? Säger det nåt om din personlighet? Nej. Kommer det göra dig mindre lycklig? Troligen. Fast det borde inte va så. Shit va folk lider av fulhet och inbillad fulhet. Hetsbantning, kaloriräkning, vaxande, skönhetsoperationer och framförallt ÅNGEST över att inte va snygg.
 
Tänk om vi kunde släppa det hela och inte behövde gå omkring och försäkra alla våra kompisar om att dom är så vackra, så snygga, så fina utan bara whatever jag ska inte knulla med dig så skiter ju i ditt utseende vill ju hänga med dig för att du har en najs personlighet.
 
 
Det vi måste komma ihåg är att bilden av vad som är vackert, skönhetsidealet, inte är nåt allmängiltigt. Det är socialt konstruerat och varierar över tid och plats. Jag har verkligen svårt att fatta varför det är så viktigt att va snygg i tamejfan alla jävla situationer. Särskilt för tjejer då. Varför är det så viktigt? Eller asså jag vet ju varför det är viktigt egentligen. För att vi hela tiden ska bekräfta varann efter utseende, som om det vore nåt eftersträvansvärt liksom. "Va snygg du är!"  Varför ska jag bli glad av att höra det? Inte som att jag åstadkommit nåt viktigt direkt... 
 
Nu pratar jag inte om varför det är viktigt för en enskild individ utan nu pratar jag om varför hela jävla samhället är en stor fet catwalk. Jag har full förståelse för att enskilda individer är utseendefixerade - dom har ju lärt sig att det är viktigt. Men nån jävla gång måste dårskapet stoppas (minska). Kanske om vi alla uppmärksammade utseende lite mindre än vanligt så skulle det hjälpa. Nåt som verkligen skulle hjälpa är att inte lära barn att det är viktigt, iallfall. Suger åt sig som små svampar, dom små liven, läs mer om ungar o finhet. 
 
Ja ja ja jag förstår det "biologiska" att vi vill va attraktiva för dom vi ska para oss med osv osv. Men fattar inte varför vi måste höra att vi är snygga från alla andra också. Asså ska jag knulla med nån måste den ju finna mig attraktiv kanske, men i andra fall spelar det väl fan ingen roll?
 
 
 
 
 
 

Dom små sakerna i livet

Kategori: Sån är jag

Som att tugga ut ett ansikte på äpplet innan en äter det. Eller balansera på ett räcke. Vi måste våga va mer barnsliga. Det är moget att va barnsligt rolig i vissa sammanhang faktiskt. Eller va tycker ni?
 
 
 

Fem tips för att undvika våldtäkt

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

Konstigt att det ligger så stort fokus på att lära tjejer hur dom ska undvika att bli våldtagna (självförsvar, pepparspray, klädesråd etc) och inte så mycket på att lära ungdomar om okej sex. Det ska inte (bara) handla om att lära sig säga nej. Det måste handla om att lära sig att allt annat än ett ja är ett nej. Och att alla har ett ansvar att förvissa sig om att den andra verkligen vill ha sex, snarare än ett ansvar att göra det tydligt att en inte vill.  
 
Det är faktiskt inte så jävla svårt att ta reda på om nån är villig eller inte. Vill en inte fråga rakt ut "är du kåt" kan det ändå märkas på kroppspråk och mimik (ryggar undan, stelnar till etc). För att missa dom signalerna måste du vara antingen (eller en blandning):  
1. Socialt handikappad
2. Jävligt full
3. Egoistisk, nonchalant och empatilös
(4. Uppväxt i en kultur som säger att allt som inte är ett nej är ett ja, och att den som inte visar tydligt att den inte vill får skylla sig själv. Vilket förövrigt leder till att du ingår i kategorin 1 och 3.)

En snopp är en snopp

Kategori: Feminism och genus

Kan genustänk vara onödigt? Kolla va krönikören Jenny Strömstedt säger om den saken vettja, här.
 
 

Vilken sjuk kontrast

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Hittade en najs artikel "who needs feminism" här. Tyvärr vart det ju lite knäppt med reklamen till höger, som ni kanske ser...
 

Micans pojkvän svarar på sista frågan

Kategori: Sån är jag

Jag diggar dig Mican! men jag undrar hur din motpart/pojkvän ser på att du inte rakar dig? 
I mina fall som jag varit med om så har killen/pojkvännen undrat när jag liksom ska raka mig igen för att det kommit stubb!? sorry att jag kanske frågat lite väl för sent..
 
Svar: Vafan, det är ju bara hår... Jag har nog aldrig tänkt på det som gud va äckligt med hår på tjejers ben. Ni har ju till och med mindre hår än killar. Jag har ju aldrig tyckt mitt hår är äckligt, så varför skulla jag tycka Micans va det? Snygga, glänsande, lena ben är överskattat. Jag tror inte alla killar bryr sig faktiskt. Jag tipsar din snubbe att börja läsa den här bloggen. Jag tipsar dig att ifrågasätta honom, finns ju inget bra argument för att tjejer ska va rakade. //Micans kille

Svar till frågestund - del 3

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Jag undrar varför du tycker att ge sina barn komplimanger för sitt utseende kommer att få dem att grunda sitt självförtroende till sitt yttre? Barn kan behöva höra från någon att dem är vackra. För dem kommer hela sitt liv få höra annat från andra personer. Och även om du uppfostrar dem och säger att dem inte behöver bry sig om sådant, så kommer det fortfarande att ta hårt på dem, eftersom att idealen finns idag! 
Jag tycker du skrivit många bra argument och jag tycker du ska fortsätta. Men sen ibland tycker jag att du kan gå för långt för att verka som att du inte är som alla andra. Och du får det låta som att det är så hemskt att säga till sitt lilla barn: Åh vad fin du är idag! 
När jag får höra det av mina föräldrar blir jag glad, inte utseende fixerad...

Svar: För att genom att ge en komplimang ”åh vad fin du är” så visar du barnet att det är viktigt att vara fin. Barn vill göra som dom förväntas och dom vill bli omtyckta av sina föräldrar, så dom kommer göra det dom tror du vill att dom ska göra.  Att ge barnen komplimanger för utseende är att göra dom en björntjänst – då lär du dom att utseende är viktigt och nåt värt att kämpa för,  och så leder du dom in i smalhetsen och fulfobin. Dom kommer att möta utseendehetsen i resten av samhället, och som mamma vill jag då stå som ett alternativ, att älska dom för hur dom ÄR och inte hur dom ser ut.

Jag förstår vad du menar (och håller med till viss del) när du säger att dom ändå kommer ta åt sig av idealen eftersom dom finns idag. Fast jag tror att det går att motverka genom att inte själv visa att utseende är viktigt. Då kan barnet se att en för den viktig person inte är delaktig i dårskapet, och kanske vågar stå emot.

Klart att du blir glad av att höra det av dina föräldrar. Skönhet ses ju som den bästa egenskapen i vårt samhälle typ. Men om du tänker steget längre, VARFÖR det är så viktigt att va snygg, hittar du förklaringen i att vi lär barnen att det är viktigt. Vilket leder till samhällelig utseendefixering. Nånstans måste den onda cirkeln brytas.

Vad menar du med att jag går för långt för att verka annorlunda? Jag vill kunna vara mig själv, och i nuläget är det ”annorlunda” kanske.  Kanske du som är lite rädd för nya tankesätt? Du måste kritisera din egen världsbild och det blir jobbigt?

Svar till frågestund - del 2

Kategori: Sån är jag

Du kämpar för att gå ifrån beteenden som grundar sig i normer och ideal har jag fattat.... Men finns det något tillfälle då du fortfarande sviktar och gör det som förväntas? Och om svaret är ja... Vad är nästa förändring av dej själv i ditt krig mot ideal?
Svar: Ja, ungefär så. Asså jag vill inte motarbeta alla normer, det skulle bara bli löjligt. Som att hälsa med högerhand när en träffar en ny person eller att stå på höger sida i rulltrappan, det är inget jag vill bryta. Normer finns ju i allt och det går inte att få ett normfritt samhälle. Däremot ifrågasätter jag dom normer som jag tror är skadliga och onödiga (till exempel normen att bry sig sjukligt mycket om utseende).

Men yes, det finns MASSOR av grejer som jag gör för att det förväntas. Det är svårt att komma på alla eftersom självrannsakan inte direkt är piece of cake, men kan nog ta upp några exempel. Jag noppar ögonbrynen, klär upp mig till fest, vågar inte inte ifrågasätta allt jag vill av rädsla att inte va till lags. Det senaste är nog det jag ska jobba allra mest på.

Hur ser du på män som rakar/vaxar sina kroppar? Är de också slavar under det hårfobiska samhället?
Svar: Inte på samma sätt, eftersom det inte är norm för män att raka sig. Det kan nästan vara tvärtom i det fallet – män som vill raka sig ses som omanliga, fjolliga, avvikande (till viss del). Hårfobin gäller egentligen mest mot kvinnor. Här ser vi ännu ett exempel på isärhållandets princip – män och kvinnor görs olika genom exempelvis hur de ska sköta sin kroppsbehåring. Så ja egentligen är vi väl alla, män som kvinnor, påverkade (eller slavar hårt uttryckt) av de förväntningar samhället har på oss – om de nu innefattar hårlöshet eller hårighet.

Svar till frågestund - del 1

Kategori: Sån är jag

Är du flata?
Svar: Nej, jag är hetero. Har pojkvän sen över 5 år. Fast jag vill ändå kalla mig queer eftersom jag ifrågasätter normer och däribland heteronormen. Och för att det är fett coolt att va queer!

När har du tid att ses nästa vecka, haha :> 
I övrigt så har jag tyvärr ingen fråga förutom om du möjligtvis är sugen på att baka scones?
Svar: Scones är alltid najs!

Kul att du skaffat blogg mican :) kommer du tillbaka till fotbollen ? :) 
Svar: Visst ere? Njae jag kommer nog stanna i det lag jag spelar i nu.

Vilken är din favoritdinosaurie?
Svar: T-rex. Ända sen jag såg den naturtrogna versionen på universeum i sommar har jag känt en skräckblandad förtjusning inför denna dinosaurie.

E du pryd eller?

Kategori: Feminism och genus

Asså nakenhet. Varför är det så provocerande? Varför ska kroppen överhuvudtaget få så jäkla stort fokus? Kan den inte bara få vara glad och rolig (och sexig ibland då) utan att ses som stötande?
 
Att vara pryd är en mindre charmig egenskap. Jag gillar skarpt genusfotografens inlägg om glada kroppar, där han lagt upp denna härliga bild:
 
 
Bilden föreställer en jävligt glad kvinna som dyker ner i vattnet på ett kul sätt, en skön sommarkväll. Hon la upp bilden på facebook (som spärrade henns konto) och på sin blogg. Hon är så jävla skön när hon ger svar på tal till kritiker:
 
På riktigt. Tar ni anstöt? Då föreslår jag att ni arbetar med det. Man ser två bröst som kränger sig av centrifugalkraften och lite könshår. Har ni inte sett mer än så är det nog dags.
 
Jag kan verkligen inte förstå rädslan för nakenhet. Varför måste kroppen va så hemlig hela tiden? Nej dags att jobba bort prydheten i samhället! Who's with me?

Tappade rakhyveln i toan

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Kan det va ett tecken? Nåt symboliskt? En andlig guidning? 

Fråga en hårig feminist

Kategori: Whatever

Varför undviker jag att ge folk komplimanger för kläder eller ny frisyr?
 
Eller nåt annat du vill veta om mig eller världen. Fråga va som helst. Om normer, min favoritfärg eller om hur jag hycklar. Jag lovar att svara på alla frågor! Fråga "elakt" om du vill, jag är så jävla självgod att jag tål det. Jag samlar in frågor under 24 timmar och ger svar imorrn kväll. Kul va?

Bara skicka frågorna i kommentarer till det här inlägget. Ni måste faktiskt fråga grejer för annars känner jag mig övergiven och ointressant ;)

Hårfobi

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

 
Asså det här med att hår skulle va äckligt, hur fan tänker ni? Och det här med att kvinnors hår skulle va äckligare än mäns, kan ni utveckla resonemanget eller? Kolla in mitt slaktande av anti-hår argument här.
 
Jag står fast vid att det bara handlar om indoktrinering - du har lärt dig att tycka tjejers hår är äckligt. För att kunna förstå att kvinna = hårighet måste du kritisera din egen världsbild o det är fett jobbigt så istället motarbetar du håriga tjejer och utvecklingen.
 
Du förstör för nytänkande, modiga, håriga tjejer genom att
1. Prata om hur äckligt tjejers hår är ("asså alla får ju göra som dom vill men jag tycker det är ofräscht") SLUTA!
2. Påpeka när någon är hårig ("oj dags att ta fram hyveln kanske? *fniss*") SLUTA!
3. Ursäkta dig när du själv är orakad ("hehe det är ju vinter") Fast jag fattar att du inte orkar ta striden.
4. Raka dig -  Att just du rakar dig är ju egentligen inte ett problem, problemet är att när alla "bara gör det" så är det inte okej att gå en annan väg. Jag har också full förståelse för att inte orka ta striden, för det är inte alltid värt det.
 
NEJ! Yttrandefrihet innebär INTE att du ska säga allt du tycker. Finns ingen anledning för dig att säga hur äckligt du tycker hår är. Faktiskt. Det enda du åstadkommer med det är att skambelägga tjejer som inte vill raka sig. Skärp dig, asså.

Bättre fly än illa fäkta

Kategori: Sån är jag

tänker jag när jag kollar ut på rusket. Ser fan ut som om hela himlen är täckt av avgasmoln, grått och trist och äckligt. Träden är iallafall fina och färggranna.
 
Men vart ska jag fly då? Asså bästa vore ju typ steka i Thailand, bara dra imorrn och komma tillbaka i maj. Fast jag har ju ändå ett liv här + att jag är för fattig för att åka längre än till Finland typ. Så njae.
 
Kanske ska jag jobba med rusket istället för mot det? Kan ju ligga hemma o kolla på najs film (fly fältet till sagans värld) när det blir extra grått. Eller bara ständigt gå omkring med solglasögon så allt skiftar i coola nyanser. Va tror ni?

Jag bryter ihop

Kategori: Feminism och genus

Jag orkar inte mer. Jag orkar inte vara onormal. Jag orkar inte bryta normer. Jag orkar inte bemöta idiotisk kritik från människor jag tycker om. Jag orkar inte bry mig längre. Jag orkar inte kämpa för allas rätt att vara sig själva. Jag orkar inte offra mig för den goda sakens skull. Jag orkar inte.

Ibland vill jag bara gå tillbaka till det lyckligt ovetande stadiet. Mindre kunskap men också mindre krig. Börja raka benen, säga ”därnere” istället för fitta, låta håret växa ut, börja sminka mig, ja vara till lags helt enkelt. Leva i enlighet med rådande normer och könsroller. Bli accepterad.

Men jag har kommit till en point of no return. Jag har förstått hur det hänger ihop. Jag ser bortom mig själv och mitt liv, jag ser strukturerna och hur dom begränsar oss. Jag ser hur människor lider, medvetet eller omedvetet, av snäva normer och ideal. Jag kan inte låtsas som om jag inte vet. Jag kan inte gå tillbaka. Det går inte.

 

 

Ska vi pendla ända till söder för att Wilma ska bli en individ!?

Kategori: Feminism och genus

Asså Solsidan är ju förjävla roligt. Jag diggade ju gårdagens avsnitt extra mycket efter som det tog upp genustänk i dagisvalet. 
 
För mig skulle det va självklart att välja en förskola där pedagogerna är normkritiska/har nåt innanför pannbenet. Jag vill inte att mina framtida barn ska lära sig att könet är viktigt. Jag vill inte att min dotter ska lära sig att det är hennes uppgift att lugna bråkiga pojkar och jag vill inte att min son ska lära sig att dölja sina känslor. Jag vägrar sprida konservativa värderingar vidare i generationerna.
 
Jag tänker heller ALDRIG berömma mina barn för deras utseende. För jag vill inte att dom ska ha en självkänsla som grundar sig i det yttre. Jag vill att dom ska sätta större värde på egenskaper än på fina lockar. Som kolloledare  har jag sett alltför många barn (flickor) som inte vågar leka fullt ut för att dom är rädda att bli smutsiga/svettiga. Så jävla skevt!

Här är dom ord som används mest i bloggen

Kategori: Whatever

Att säga vad en tänker

Kategori: Sån är jag

är kanske inte alltid det bästa, men ofta faktiskt helt nödvändigt. Ibland kanske det blir lite dålig stämning, men vafan, det är det väl värt? Men fan för människor som bara spyr ord, som alltid måste kommentera helt onödiga saker. Som säger "du skulle passa bättre i grönt" och sen "men jag är ju bara ääääärlig". Asså allt behöver inte sägas. Bara det som fyller nåt syfte. Eller det som är roligt och sant men som inte skadar nån - för att det är kul bara!
 
Väl förtjänt av titeln Klassens PIK (politiskt inkorrekta)

Nej tack! Till människor i Sverige!

Kategori: Rasism och fascism

En ny facebook-grupp har startat. Ironi och samhällskritik när den är som bäst! Som en spark i anus på alla rasistiska grupper som startats.
 
En gång i tiden var Sverige människofritt, men nu hittar man dem överallt och det är inte ok! Ut med människorna!
 
Vilka ligger bakom majoriteten av all misshandel i Sverige? Ja just det, människorna! Bort med dem!
 
Råkade på en människa på stan idag som stod och klottrade på en busskur, vem tror dem att dem är? Ut med människojävlarna!

Nej jag vill inte ha nåra jävla böneutrop

Kategori: Rasism och fascism

inom mitt hörhåll iallafall. Religionsfrihet innebär också frihet FRÅN religion, att slippa höra en gudsbön skrikas ut på morgonen. Det måste ju gå att fixa en radio m bönerop, eller?
 
Fast det har ingenting att göra med att "invandrare ska va tacksamma att dom ens får va här" eller "man får ta seden dit man kommer" eller nåt annat främlingsfientligt argument. Om en bor i Sverige och har uppehållstillstånd så är en svensk medborgare. Och alla svenska medborgare ska ha samma rätt att uttrycka önskemål och kämpa för att dom uppfylls. Spelar ingen roll om en är född i Stockholm eller Syrien liksom.
 
Blir inte rättvist om nåra inte ska få kämpa för typ moskébygge bara för att dom inte är födda i Sverige. Eller för att en moské inte är "i enlighet med den svenska kulturen". Nähä o vem fan bestämmer vad som är svensk kultur? Då kan vi ju stänga ner alla kebabhak också för det e ju inte svenskt från början. Nää mångkultur berikar och det är fan ingen skillnad på en kyrka eller moské, egentligen. Sen ere ju skillnad på att va emot böneutrop för att det inte är "tillräckligt svenskt" eller för att det inkränktar på andras frihet från religion. Jag är ju då av den senare kategorin.
 
Jag skulle förresten va lika mycket emot om kyrkan började varje morgonmässa med en präst som sjöng opera på Fader vår så det ekade i hela staden. Så ni vet.

Grow-a-willy

Kategori: Feminism och genus

Roliga present-hemsidor säljer ju redan clone-a-willy o liknande grejs. Nu är det dags att lansera grow-a-willy! För alla tillfällen när det skulle vara fördelaktigt att ha en kuk (typ vid löneförhandling). Bara smeta på en klibbig massa och kör med högsta värme på hårtorken så växer det ut en snorre inom en timme. Fett najs!
 
Sen ska det ju såklart finnas en motsats också, för dom tillfällen när män skulle dra nytta av att ha fitta (typ i vårdnadstvister). Då kan vi uppfinna en särskild medicinsk sax. Just a snip away from a snippa! (Tack Martin!)
 
Va tror ni, är det en företagsidé eller vad?

Genusperspektiv - för nybörjare

Kategori: Feminism och genus

Vad är sanning? Vad är verklighet? Vad är det rätta? Vem bestämmer det?

Vi har haft olika uppfattningar om vad som är rätt och om hur verkligheten ser ut genom tiderna. Tidigare trodde de flesta att jorden var platt. Tidigare tyckte vi att barnaga var rätt. Det var dom normer som gällde då.

Vi har olika uppfattning om vad som är rätt och hur verkligheten ser ut, beroende på var vi bor. I vissa länder tror majoriteten att Gud bestämmer över deras liv. I vissa länder är det allmänt accepterat att aga barn. I vissa länder är det inte accepterat för en kvinna att bära byxor, det ses som fel. Det är dom normer som gäller där, men inte här.
 
Det vi ser som "rätt" och "sanning" är faktiskt bara vår tolkning av världen. Det är därför den ser olika ut beroende på tid och plats. När dom flesta ser världen på ett visst sätt kommer denna syn att sprida sig och vara det som känns självklart. Alla kommer utgå ifrån den bilden och sedan tolka det som ser med utgångspunkt från det dom redan tror sig veta. Därför blir det svårt att upptäcka nåt nytt, när alla hela tiden tänker "inside the box". Vi tar saker för givet för om vi ifrågasätter dom måste vi ifrågasätta hela vår världsbild och det känns inte så najs. Till exempel var det därför Copernicus hade svårt att övertyga folk om att jorden var rund och inte platt.
 
Precis såhär är det med uppfattningen om vad som är kvinnligt och manligt. Det finns egentligen inget naturligt eller självklart kvinnligt/manligt, utan det är vi som skapat dom normerna själva. Det har dessutom ändrats över tid och ser olika ut på olika platser. Vi skapar o återskapar dom genom att majoritetens uppfattning ses som självklar och därför inte kan ifrågasättas. Denna syn är den enda som syns och vi bortförklarar eller osynliggör saker som inte stämmer in med den världsbilden (när en man bär klänning tänker vi gay/avvikare istället för att vidga manlighetsnormen). Vi präntar in denna världsbild i våra barn och på så sätt ser vi till att det fortsätter att uppfattas som naturligt och självklart.

En person som inte håller med den "självklara" tolkningen får ett jävla helvete. Det var svårt för Copernicus att övertyga människor om att jorden var rund, eftersom dom valde att bara se saker som stämde överens med deras bild av att jorden va platt. Så lärde dom det till barna och så fortsatte det. På samma sätt är det svårt för mig att övertyga folk om det här, eftersom dom inte kan/vågar/vill ifrågasätta sin världsbild och tänka outside the box. Dom ser bara det dom tror att dom borde se. Dom tror att olikheter mellan män och kvinnor är komna av naturen fast det inte finns nån "ej-bära-klänning-gen" hos killar och fast rollerna kan vara ombytta i vissa samhällen (små byar typ).

Men det blir farligt att se nåt som självklart utan att reflektera över varför det är självklart. För utvecklingen går inte framåt förrän någon vågar ifrågasätta det självklara och några vågar bryta mot normerna. Om ingen förr i tiden hade trotsat majoritetens uppfattning att kvinnor hade samma intellekt som barn och insett att kvinnor visst också kunde va smarta, då skulle ingen kämpat för kvinnlig rösträtt, och då skulle vi stå o stampa på samma ställe hela tiden.

Fattar ni? Borde jag göra nåt tydligare?
 
 
 
 

Genusperspektiv - en akademisk förklaring

Kategori: Feminism och genus

Här kommer en fett lång och rätt invecklad förklaring, med källor och hela den biten. Det är min sammanfattning av kapitel 2 och 3 i Tina Mattsons Intersektionalitet i socialt arbete samt en del egna tankar. MEN FRUKTA EJ! Det kommer en mer lättläst version under kvällen. Så du behöver liksom inte tråggla igenom denna vettu.
 
Genusperspektivet grundar sig i det konstruktivistiska perspektivet. Förenklat kan sägas att det konstruktivistiska perspektivet pekar på ”ett antagande om att ’verkligheten’ tenderar att bli så som vi tolkar den” (Mattson, 2011, s 27). Vi ser och upplever det vi förväntar oss att se, med grund i det vi redan tror oss veta. På det sättet återskapas ständigt våra egna föreställningar om hur verkligheten ser ut.Genom olika former av sociala processer, såsom vårt sätt att agera och vår produktion av nyheter och politik, skapar och återskapar vi en gemensam tolkning av verkligheten. ”Vi påverkar och påverkas av varandra och kommer att skapa antaganden om verkligheten som delas av de flesta av oss, något som gör att vi kommer att uppfatta dem som sanningar, som objektiva och/eller som naturliga” (Mattson, 2011, s 28). Det fria valet blir präglat av normer, eftersom det påverkas av hur vi förväntas vara. Vi har svårt att bryta de för oss självklara mönstren, och väljer istället att anpassa oss till dem, bortföklara och osynliggöra dem. För att förändra mönstren måste vi ifrågasätta sådant som vi ser som självklart och som vi byggt upp vår identitet kring, vilket gör att vi istället fortsätter i samma bana och ser det som det enda rätta. Manlighet och kvinnlighet som olika varandra är ett exempel på en form av socialt konstruerat verklighetsantagande.

Vår gemensamma förståelse är dock inte beständig, utan beror på vilken social, kulturell och historisk kontext vi befinner oss i. Det som vi ser som självklart idag, kan vi om 10 år tolka på ett helt annat sätt. Som jag ser det finns olika exempel på detta. Ett historiskt exempel kan vara att det tidigare inte var accepterat för kvinnor i Sverige att förvärvsarbeta medan det är norm idag. Ett kulturellt exempel kan vara att kvinnor i vissa länder inte förväntas arbeta, medan det är norm i Sverige.

Genusperspektivet visar att kön inte bara är biologiskt utan att det också är socialt konstruerat. Manlighet och kvinnlighet är inte till största delen avhängiga våra biologiska kroppar, utan de föreställningar vi har kring kön. Kvinnlighet och manlighet skapas därför genom förväntningar och normer kring vad kvinnor respektive män antas vara och göra (Mattson, 2011, s 44). Kön konstrueras genom att vi tidigt lär barn vad som är passande för flickor och vad som är passande för pojkar. Denna uppdelning lever vidare även i vuxen ålder, där män och kvinnor förväntas agera på olika sätt och besitta olika typer av egenskaper. Genom att uppmärksamma och synliggöra önskvärda beteenden i förhållande till kön, och genom att osynliggöra eller kritisera oönskade beteenden, skapar vi normer kring femininet och maskulinitet. Detta syns såväl i medier som i sociala- och privata sammanhang.

Utöver detta så är maktstrukturer en central del inom genusperspektivet. Att män som grupp genom historien (och fortfarande) är överordnade kvinnor som grupp får stor betydelse för jämställdheten i samhället. Det visar sig genom att kvinnor förminskas såväl i det offentliga som det privata rummet. Kvinnor har fortfarande lägre löner än män (nedvärdering av kvinnodominerade yrken men även för samma arbete) och kvinnor förväntas ta mindre plats än män.

Feminister och genusförespråkare vill synliggöra och ändra på detta, delvis i syfte att jämna ut maktbalansen mellan män och kvinnor men också för att tillåta män och kvinnor att leva utanför de rådande könsnormerna (alltså motarbeta könsspecifika förväntningar).

Mer normalisering!

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Bild på mina hår, fjun, strån, päls. Dom e längre nu! Den observanta kan också se en lårgrop. OMG!

Jag beundrar ödmjukhet

Kategori: Sån är jag

och att våga ifrågasätta sina egna tankar och handlingar. Så jag vill inte va sämre själv. 
 
I min iver att provocera, för att väcka tankar och ändra synsätt, har jag gått på för hårt. Jag har varit dryg(are än vanligt) och bortförklarat det med att jag måste göra så för att få folk att tänka till.
 
Men i ett moment av självinsikt slog det mig att det inte är sant. Jag har tagit illa vid mig av kritik (särskilt från närstående) och gått in i nån slags barnslig försvarsställning. Istället för att bara bemöta kritiken med förståelse, respekt och vettiga argument har jag också pekat ut mina motståndare som idioter. Min frustration över begränsande normer och min vilja att kämpa mot förtrycket har gått ut över dom jag tycker om. Och det är inte okej nånstans. I framtiden ska jag försöka ägna mig åt mer förklaringar och mindre fördömanden.
 
Jag beundrar förlåtelse också, så ni vet.

Hon får skylla sig själv

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

Läs fallen. Vilken snubbe gör mest fel? Vem borde få högst straff?

Sara gick till en liten nattklubb med några kompisar. Hon hade fixat till sig i flera timmar, med mycket smink, en väldigt kort och urringad klänning och skyhöga klackar. Hon småflörtade med flera män i baren, dansade förföriskt och hånglade upp en del snubbar. Hon fick många blickar på sig när hon dansade på bardisken och hon njöt av att stå i centrum. När hon är påväg till toaletten blir hon indragen i VIP-rummet av en snubbe hon hånglat med. Därinne blir hon våldtagen. 
 
Louise gick till en nattklubb med några kompisar. Det var en rätt spontan grej efter ett biobesök, så hon hade jeans, linne och vanlig vardagssminkning. Hon pratade med en del män i baren men kände sig inte på flirthumör, så det blev mest ytligt snack om jobb o sånt. Hon dansade en del med sina kompisar men gjorde inte så mycket väsen av sig överhuvudtaget. När hon är påväg till toaletten blir hon indragen i VIP-rummet av en snubbe hon pratat med. Därinne blir hon våldtagen. 
 
Så vad tycker du då? Tycker du att nån våldtäkt är värre än den andra? Isåfall skulle jag hållit med dig - för fem år sen. I mina yngre tonår tänkte jag att en tjej som klär sig utmanande får skylla sig själv lite mer om hon blev våldtagen. Hon hade ju hånglat med honom också, så hon hade ju visat att hon ville. Det var fortfarande fel av snubben förstås, fast det var hennes fel också. Hon bad ju nästan om det genom att försöka visa sig sexig. Inte konstigt att han ville våldta henne då. 
 
Sen blev jag smartare. Jag fattade att det är sjukt idiotiskt att tycka att en kvinnas klädsel ska spela nån roll när en snubbe ska dömas för våldtäkt. Och att hon hånglat med snubben betyder ju fan inte att hon vill knulla med honom? Fan ska en rånare dömas till lägre straff för att personen som blev rånad hade dyra kläder och på så sätt sände ut en "hej-kom-o-råna-mig-signal"? Nej här handlar det om rent och skärt kvinnoförtryck, att kvinnor ska beskyllas och ta ansvaret för mäns olämpliga beteende.
 
Att du ser skillnad på de olika fallen betyder inte bara att du är kvinnohatare. Det betyder också att du fördummar män. Genom att säga att en kvinna som har  urringat mer får skylla sig själv än nån i nunneklädsel, säger du också att män inte kan kontrollera sig. Och det är väl en jävligt förlegad syn eller? 

Straffvärdet får inte vara beroende av tjejens "sexighetsnivå" eller "kåtnivå".  Vad tjejen hade på sig, vem hon hånglade med och hur hon dansade spelar liksom ingen roll. Skulden måste läggas där den hör hemma. Endast på förövaren.

Extrainlägg för känsliga läsare

Kategori: Feminism och genus

Varför använder jag "fula" ord? En återkommande fråga från generation äldre. Som jag tänkte besvara här o nu så jag slipper höra mer tjat om det. Så här ere va. 
 
1. Jag tycker att svordomar som fan och jävla är en krydda till språket och...
2. ...jag vill att bloggen ska utstråla kraft så såna svordomar är najs då 
3. Jag vill normalisera användandet av fitta och kuk för att...
4. ...för mig är dom inte svordomar utan att likställa med snopp och snippa. Detta är ett arv jag har från att vara aktiv i tjejjouren, som liksom andra feministiska och nytänkande föreningar använder fitta (och kuk) frikostigt. Användingen av ordet fitta är ett sätt för tjejer att ta tillbaka makten över sin sexualitet, att inte tillåta fitta att vara ett skällsord.  http://www.tjejjouren.se/tjejguiden/amnen/fitta
5. Jag vill motverka skambeläggande av sex och könsorganen (fittorna/kukarna hehe), och väljer därför hellre att skriva "för att jag har fitta" istället för "för att jag är tjej". För att normalisera.
6. Jag tycker att vårdat språk ofta är detsamma som tråkigt språk och bäst lämpar sig på en begravning.
7. Sist men inte minst vill jag leva ut min radikala sida till fullo här på bloggen. Så att jag orkar anpassa mig när jag "måste" för att slippa höra kritik från konservativa jämt och ständigt. Typ på min praktikplats. Eller med fisförnäma folk. För att jag inte orkar bilda alla jämt och ständigt utan ibland vill accepteras utan strid. Fattar ni?
 
Sen tycker jag också att generation äldre kan fråga sig huruvida jag bör ändra på mitt språkbruk, eller om det är dom som bör ändra sitt förhållningssätt till det...

Mer om slamporna

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

Skitsnacket börjar gå både bland killar och tjejer. Det viskas om Sofie som låg med två killar på den senaste festen och som alltid har värsta urringningen, vilken slampa asså. Så vi tjejer fryser ut henne lite, kan ju inte va kompis med en hora liksom. Och vi killar kan ju tafsa på henne dårå, eftersom hon ju ändå är så kåt hela tiden så borde hon ju gilla det.

Varför bryr folk sig om hur många en tjej har sex med eller va hon har för kläder? Varför får hon inte bestämma själv? Varför är det så jävla viktigt att snacka om det med andra, skvallra och sprida rykten? Varför blir vi (jag typ) så provocerade av en tjej som vill va supersexig?

Det är konstigt. Tror nog det har mycket att göra med att tjejers sexualitet jämt och ständigt ska skambeläggas. Killar får knulla runt och ses som kungar (kanske players) men tjejer som gör detsamma är horor. Och kom inte med snacket att tjejer som klär sig jätteutmanande och har mycket sex egentligen inte vill det utan dom har bara dålig självkänsla och behöver bekräftelse. Visst är det säkert sant i många fall (verkligen inte alla!). Fast hjälper det verkligen att snacka skit om tjejen då? Får hon bättre självkänsla när du tycker synd om henne eller straffar henne med utfrysning typ? Nej juste.

Asså förstå mig rätt, det är skitviktigt att diskutera utseendehetsen och hur negativ den är. Men det innebär inte att peka ut en enskild tjej och göra henne till syndabock. Det jag vill göra är att peka på generella strukturer och normer för att visa hur dom begränsar oss. 

Slampa eller flata

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

En tjej som klär sig "utmanande",  mycket smink och har sex med många killar = slampa, hora, attentionwhore. 
 
En tjej som klär sig "osmickrande", inte bär smink och inte öppet har sex = flata, manlig, äcklig, asexuell.
 
Har ni tänkt på att tjejer måste balansera mellan att vara för utmanande och för icke utmanande? För att bli socialt accepterad måste tjejen lägga sig nånstans mittemellan. Inte anstränga sig för mycket för att vara sexig (ha suuuperurringning ihop med kortkort, lägga upp sexiga bilder på instagram, visa sig kåt) för då är hon en slampa. Men hon får inte heller låta bli att anstränga sig för att vara sexig (typ inte raka sig, sminka sig, gå i mjukiskläder) för då är hon plötsligt äcklig och flata - rabiatfeminist dårå.  
 
Det är så jävla skevt. Fattar ni hur stört det är? Och fattar du att när du börjar prata om hur djup Sofies urringning är eller huruvida hon rakar fittan, så förstör du alla tjejers rätt att våga vara sig själva? 
 
Detta är min vidarekoppling av hora/madonna-komplexet för den som vill läsa mer, kolla google. Wikipedia har dock en rätt lame förklaring.
 
 

Det heter faktiskt fitta!

Kategori: Whatever

Yes jag vill kalla mitt könsorgan för fitta. Vissa säger att det låter grovt men vet ni en sak? Det är precis vad jag vill! Jag vill att det ska låta kraftfullt, grovt och hårt. Ingen söt liten puttinuttifnuttituttignutti-grej. Get over it. 

Va fan ska en kalla fittan för annars? Kussimurran? Musen? Rosen? Köttberget? Hålet? Vulvan? Fisken? Blomman? Murran? Därnere eller mellan-benen är förbjudet, får det att låta som om en måste skämmas för könet ju. Nej. Och snippa låter så jävla barnsligt tycker jag, passar bara på småflickor. Snopp också förresten, fast på småkillar då.
 
Va kallar ni era heligaste delar? Och why?

Alla faller för mig

Kategori: Sån är jag

Bokstavligt talat asså. Det tacksamma(ste) med att vara kort och kompakt är att det blir fett lätt att vinna närkamper. 
 

Jag provoceras av tjejiga tjejer

Kategori: Feminism och genus

och grabbiga grabbar. Jo litegrann faktiskt. Jag skäms för att erkänna det eftersom jag vill va öppensinnad och låta folk va på så många olika sätt som möjligt. 

Egentligen vill jag ju inte byta ut rådande snäva normer mot nya, lika snäva, normer. Typ att tjejer ska "man up" och killar ska "woman up", om ni fattar? Det enda jag vill är ju att alla olika personligheter ska accepteras och inte behöva anpassas efter om en har fitta eller kuk. 

Ändå blir jag ibland så jävla äcklad av machomän och nippertippekvinnor. Typ när jag är på cup med tjejer som tar flera fucking TIMMAR på sig att fixa kläder, hår och smink innan dom vågar gå ut och kolla på fotboll (sorry girls, gillar er men ni fattar va). 
 
Dom får mej att tänka på könsroller och förtryck när jag bara vill ha en najs kväll. Så börjar jag tycka synd om dom för att dom är så hjärntvättade. Sen får jag dåligt samvete för att jag är så jävla omvänt trångsynt att jag tror att en "tjejig" tjej per definition är manipulerad och olycklig innerst inne. Fan hon kanske faktiskt skulle va på det sättet även om könsrollerna såg annorlunda ut? Men hur vet dom att dom bestämmer själva över sitt liv, när dom lever efter givna normer? 
 
Jag blir irriterad på mej själv för att jag provoceras också. Känns som om jag missat nåt avgörande i min genusanalys. Jag går liksom och väntar på en aha-upplevelse kring det här. Kan ni hjälpa mej eller?
 
Enda positiva med det hela är att jag för första gången helt ärligt kan svara med klyschan "det är inte du, det är jag" om jag konfronteras av nån nippertippa.
 
 
 
 
 
 

Världens coolaste människa och Lady Dahmer

Kategori: Sån är jag

Kolla vem jag har träffat och diskuterat genusgrejer med i 4 timmar! Hon är jävligt härlig IRL, precis som på bloggen. Tror aldrig jag inspirerats så mycket av en enda människa. Tack för att du vågar, LD. Och yes please jag vill gärna gå med i fittklubben.
 
                               Posar LIKE A BOSS utan kuksugarblicken. LD bjussar på ett leende!
 

Bloody Mother Fucking Asshole

Kategori: Feminism och genus

kan ni få lyssna på resten av kvällen. Frustration över att "vara till lags" i mer poetisk form kanske?
 

Att banta är att hata sig själv

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Typ alla jag känner bantar eller har bantat nån gång. Och det är liksom inte folk som väger 250 pannor som vill tappa sitt valfläsk för att kunna gå längre än 50 meter. Dom flesta är redan sunda och har en fullt fungerande, underbar kropp. Fast smalhetsen är så jävla stark att minsta lilla valk måste jobbas bort. Kurvor är okej sålänge dom sitter på rätt ställe (rumpa o tuttar) men sidfläsk och fladder-armar måste tuktas. Och nej, det handlar inte om en strävan att leva nyttigt för det kan man göra iallafall. Det handlar bara om vikten. Och det är så tragiskt för vi kastar bort våra liv på att ha ångest över mat. Istället för att njuta o skita i nåra extrakilon.
 
Varför måste vi va så jävla smala? Varför är det så viktigt? Varför får vi inte va nöjda? Kanske modebranschen är en stor syndabock?  Deras modeller är fan ett hån mot oss vanliga dödliga. Alla som  promotar den sjuka smalhetsen borde slås i huvet med en stekpanna. Just sayin.

                                            Tänk att denna modell kallas för plus-size! Skevt!
 
 
 
Du som är mamma! Din bantning drabbar din dotter! Var femte sjuårig flicka önskar att hon va smalare, och hälften av alla gymnasietjejer bantar. //http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/var-femte-sjuaring-vill-bli-smalare

Materiell lycka

Kategori: Sån är jag

Kolla va jag (vi) fått från killens syrra! Dom är från Japan, fett exklusivt. Jag älskar mumin! Ingen får nånsin äta med dom här pinnarna fattar ni va?
 

Äntligen tafsade han på min röv också

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

I sjuan kunde jag bli avundsjuk på de andra tjejerna i min klass, för att dom fick uppmärksamhet av killarna men inte jag. Det var precis efter att jag slutat spela fotboll på rasterna eftersom det är konstigt för en tjej att välja en svettig sportaktivitet framför att sitta vackert och snacka skit. Och precis efter att jag börjat sminka mej och klä mig i snygga (men äckligt obekväma) kläder för att slippa bli utfryst, för att räknas som en tjej. När så klassens snyggaste kille gav mej en liten dask på stjärten innan en lektion blev jag inte arg, utan överlycklig. Han tycker jag är snygg, eller i alla fall att jag duger!
 
Innan jag tröttnade på att bli sedd utifrån hur knullbar jag är, kände jag så. Du kan läsa mer om det i blogginlägget som jag skrev för typ ett år sen åt tjejjouren. http://www.tjejjouren.se/aktuellt/bloggen/mican-jag-trottnade-pa-att-bli-bedomd-hur-%E2%80%9Dknullbar%E2%80%9D-jag-var-7555
 
Bara kolla för fan :)

Högstadiet - könsrollernas paradis

Kategori: Feminism och genus

Jag hatade högstadiet. Hatade att känna att jag inte passade in. Hatade att tvingas in i en mall för att slippa bli retad. 

Högstadiet är det ställe där normer, könsroller och fulfobi får leva fritt utan att ifrågasättas. Det finns ett visst antal sätt du får vara på, annars jävlar! Då  dras det på stort med utfrysning och hånfulla kommentarer. Så vill du bara skita i alltihop men vet att du måste dit för annars kommer du inte till gymnasiet sen. 
 
Det handlar inte bara om att alla högstadieelever är idioter (för dom flesta kan typ va schyssta ibland). Det handlar om dessa jävla förväntningar, tonåringarna MÅSTE vara elaka mot varann för annars ses dom som mesiga. Visa dig inte sårbar för då hugger nån. Äta eller ätas typ.
 
Skevt.

Mini-mobbning nästan

Kategori: Whatever

Håll koll på era ungar och småsyskon när dom hänger inne på facebook. Det här är helt sjukt.
 
Inte så kul för Olle kanske... Ett riktigt statusinlägg (fast namnen är utbytta såklart) och det finns många liknande. Läggs upp av barn 10-13 år typ.

Att läsa på toan

Kategori: Sån är jag

är så sjukt najs. Gärna ensam hemma eller mitt i natten så att jag kan sitta där läääänge utan att nån stör. En av de mest avkopplande grejer jag vet. Tror jag satt uppemot 3 timmar (!) nån gång i tonåren när jag läste en ny Harry Potter bok. Slå den ni! Fast då får en ont på låren och röda små märken efter armbågarna.

Jag älskar att mysa! Krypa ner i en bad med massor av tända ljus och rökelse. Ligga på mossa i skogen och titta upp mot trädkronorna som svajar mot himlen. Gärna på hösten när löven skiftar i olika färger. Ligga i sängen och bara chilla. Pyssla med pärlor och smycken. Filosofera typ.

Jag tror alla människor behöver nån grej som släpper loss lite spänning, som får en att varva ner. Vad är eran grej?

Att skapa dålig stämning

Kategori: Feminism och genus

är inte alls särskilt svårt faktiskt. Du behöver varken vara elak eller äcklig eller dra ett rasistiskt skämt vid fel tillfälle. Det räcker med att bryta en norm - utan att be om ursäkt för det. Så typ när någon frågar om det inte är dags för mig att raka benen kan jag svara "varför är det så viktigt för dig?". Skapar garanterat vacklig stämning och nervositet hos påtalaren.
 
Människor blir rädda när dom blir ifrågasatta och tvingas tänka efter, verkar det som. Dom vill inte bli upplysta om normer och strukturer utan lever hellre i sin lilla bubbla där dom kan kasta skit på avvikare istället för att ifrågasätta sin egen trångsynthet. Så när jag säger nåt lite lagom äckligt och en släkting frågar "varför kan du inte vara lite kvinnlig?" skulle det räcka med att jag svarar "jag vill inte begränsas av min fitta, jag vill vara mig själv istället" för att han skulle känna sig lite obehaglig till mods. Kanske lite skamsen över sitt uttalande? Hoppas jag. 
 
Det räcker med att följa Grynets råd - TA INGEN SKIT! Att våga säga ifrån när någon beter sig illa mot dig eller någon annan. Att våga vara kaxig. Att våga ifrågasätta sånt som är på gränsen, trots att du kommer att uppfattas som en tråkmåns eller rabiat äckelfeminist.
 
Så varför vågar jag inte vara mer kaxig? Varför tar jag skit ibland? Varför sätter jag inte bestämt ner foten när någon hånar mig eller andra? Nu pratar jag inte om tillfällen där någon skämtar om mig med omtanke bakom, för jag är inte så jävla uppblåst att jag inte kan bjuda på mig själv, tvärtom. Jag pratar om de tillfällen när någon säger nåt som gör att det riktigt ont i mig och när jag känner att det här är fel fel fel. Typ när några ytligt bekanta diskuterar och nån säger "vi får helt enkelt acceptera att kvinnor och män är olika och inte göra en sån stor grej av det". Så står jag där bredvid och vill bita tillbaka men biter mig själv i tungan istället. Är det för att jag är kvinna och flickor fostras till att alltid vara till lags? Eller är det nåt annat? Jag vet inte.
 
Jag ska utmana mig själv. Varje gång någon säger nåt otroligt korkat ska jag åtminstone sucka högt. Lite dålig stämning måste en ju kunna uppbringa med det. Eller vad tror ni?

Mer om våldtäkt

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

Jag vet kvinnor som blivit våldtagna som visst tyckt det var jobbigt, men sen var det inte så mycket mer med det liksom. Life goes on och de lever lyckliga familjeliv idag. Att en våldtagen kvinna är förstörd för livet och aldrig mer kommer kunna njuta av sex är ingenting annat än en myt. Som kanske stämmer för en del men inte för de flesta.

Samhällets syn på våldtäkt som om det vore det absolut värsta som kan hända en person, tror jag är mer traumatiserande än själva våldtäkten. Faktiskt.

Alla dessa snygg-bilder på facebook

Kategori: Feminism och genus

som typ alla i min kvinnliga bekantskapskrets lägger upp i tid och otid. Asså jaa ni e skitsnygga (för fula människor lägger inte upp bilder lika ofta har jag märkt) och jag fattar att ni vill höra det igen och igen. Men jag blir ändå så ledsen på alla kommentarer som bara rasar in "snygg du är" "finast" "nice ass" och så svarar hon "amen du då gumman!" 
 
Det handlar inte om att jag tycker att folk som lägger upp dom här bilderna är idioter som objektifierar sig själva. Jag tror inte att problemet ligger i att tjejer väljer att lägga upp bilder och att andra tjejer direkt fångar upp och bekräftar hur fiiiiiina dom är. Det är liksom bara ett symptom (som visserligen spär på grundorsaken men men). Det verkliga problemet är att tjejers utseende värderas så oproportionerligt högt i vårt samhälle. Det märks inte bara genom snygg-bilder på fejjan och instagram. Du ser det i tidningar för kvinnor ("få en platt mage på 5 dagar") i TV (all hjärntvättande reklam och typ alla program, är BARA snygga kvinnor med i stort sett men många fula män) och fan ÖVERALLT. 
 
Nu för tiden får kvinnor gärna vara smarta, drivna, karriärslystna, stand-uppare, sångare, statsministrar MEN det räcker inte med att bedöma dom efter deras smarthet. Dom måste hela jävla tiden bedömas efter sitt utseende också. Som om det var relevant liksom? Är inte alls på samma sätt för män. Kolla! Öppna ögonen och seeee
 
Bild stjälad från min guru Lady Dahmer
 
Jag ska börja kommentera på snygg-bilderna tror jag. Skriva nåt i stil med "du är så snäll och charmig!". Eller upplevs det som hånfullt? Eller som att jag tycker dom är fula? Vill bara skrika åt dom att dom är mycket mer än bröst och platt mage. Kan jag göra det eller? Vad kan jag göra? Hur stoppar vi snygg-viktigheten och snygg-bekräftelsebehovet? Åh tänk om det fanns ett enkelt sätt...
 

Dags att spräcka lite myter

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

vad gäller sex a'la hetero-penetrerande (sorry gays och alternativa sexare, nån mer insatt får förklara det). Be prepared! 

  • Killar är kåtare än tjejer (nope lika kåta fast killar förväntas vara kåtare så deras kåthet accepteras och tas för given medan tjejers kåthet ses som skamlig och förbjuden vilket leder till att killar visar sin kåthet och sin låtsade kåthet medan tjejer gömmer sin)
  • Mödomshinnan som spricker (finns inte ens en fucking mödomshinna som går sönder när en tjej har sex första gången, bara en slidkrans som töjs ut)
  • Tjejer blöder vid första sexet (nej de flesta blöder inte men en del gör det, när det blir små sår på slidkransen)
  • Tjejer får alltid ont vid första sexet (nej det är inte så, då är du nog inte tillräckligt kåt och våt och ni tar det inte tillräckligt lugnt- fast för ett fåtal är det svårare än så)
  • Killen får ont om han inte kommer (nej, nej och åter nej)
  • Om killen inte sprutar i fittan kan du inte bli gravid (inte sant för det finns en försats som rinner ut så även om ni avbryter innan han kommer så finns risk för graviditet)
  • Du kan inte ha sex när du har mens (jodå det kan du, en del tycker det är extra skönt med glid andra gillar det inte, men är inte farligt iallafall)
  • Sex är som på film (hähä nää verkligen inte - på film är det alltid romantiskt okomplicerat medan det i verkligheten ofta är taffligare, fnissigare och kanske inte lika självklart hur det ska gå till)
Hur vet jag allt det här? Omg jag jobbar i en tjejjour va, tar hand om såna här frågor hela tiden vettu. Kolla gärna in www.tjejjouren.se för mer mytspräckande.
 

Den vanligaste våldtäkten

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

Sker inomhus, hos dig eller förövaren. Utan vittnen. Förövaren är en man (japp, oftast en man) du har en nära relation med eller känner ytligt. Typ din pojkvän eller en kille du träffat på en fest och gått hem med. //Statistik över anmälda fall från BRÅ, rapport 2005:7.

Den typiska våldtäktsmannen är inte en främmande gubbe som hoppar fram från en buske i en park. Det är någon du känner, en kille som verkar trevlig. Det är därför många våldtagna inte blir trodda när de berättar - omgivningen tycker att "killen är så snäll och trevlig ju, han skulle aldrig!". Fast jo, det skulle han. Obviously.

Det kanske till och med är din pojkvän? Att vara tillsammans innebär inte mindre risk att bli våldtagen. Men många tror att om en är kär så måste en ställa upp fast det är ju konstigt egentligen. Om en är kär borde en ju verkligen göra allt för att vara säker på att den andra vill ha sex. Jag tycker tjatsex är våldtäkt. Så finns massor av gråzoner och ååh vad jag ska diskutera myter kring sex i bloggen snart. En annan sjuk grej är att våldtäkt inom äktenskapet inte blev olagligt förrän på 80-talet. 

Men killarna då? Ja killar kan bli våldtagna. Både av killar och av tjejer. Tyvärr blir en våldtagen kille ofta hånad för "en riktig man vill alltid knulla höhö" (obs: myt) eller "en riktig man kan ju försvara sig". Så måhända finns det många våldtagna killar som inte vill anmäla på grund av skambilden, vilket snedvrider statistiken.

Att anmäla är förresten inte alltid det bästa. För det kommer antagligen inte väckas nåt åtal ändå (brist på vittnen och bevis leder till att ord ställs mot ord). Kan faktiskt vara extremt jobbigt att behöva utstå misstro - helt i onödan. Förstår helt och fullt att folk inte orkar anmäla. 
 
 

Men herre gud

Kategori: Whatever

Ett litet klargörande från föregående inlägg. Nej, det var inte menat som att alla ateister är elaka idioter. Det handlar om att alla som tror att de besitter den enda sanningen (och vill pracka på den på andra) riskerar att göra mer skada än nytta (och kanske är idioter också).

Vi måste ifrågasätta religion. Men ifrågasättandet bör inte handla om huruvida gud finns eller inte, för det är inte särskilt relevant egentligen. Att tro att en gud finns behöver inte skada någon. Ifrågasättandet bör istället röra hur religiösa väljer att utforma sitt liv och sina handlingar utefter den tro de har. Typ: hur fan de kan vara säkra på att den där dammiga boken verkligen visar guds vilja? Hur ställer de sig till att deras värderingar skadar människor (typ homofobi)? Hur kan de veta att kristendom är sanning och islam är lögn? Kan de vara säkra på att deras val av religion inte är en följd av att deras omgivning anammar just den religionen? Även religiösa måste kunna krävas på kritiskt tänkande och självreflektion.
 
Men det är fortfarande helt onödigt att gå in i diskussion huruvida gud finns eller inte. För det är inte att gud finns som är det problematiska - det är när människor (utan att tänka kritiskt) tror att denna gud och hens vilja är förknippad med en särskild livsstil/särskilda värderingar i kombination med att dessa värderingar är skadliga för vissa grupper (igen: homosexuella typ).
 
Ifrågasätt inte harmlös tro (gud existerar eller gud existerar inte). Ifrågasätt tolkningar av existensen (gud vill si eller gud vill så). Det är inte tron på att en gud finns som är skadlig. Det skadliga är övertygelsen om att denna gud har en särskild vilja som måste följas.

That's my opinion!

Ateistiska fundamentalister

Kategori: Whatever

Mycket snack om religiösa fundamentalister nu för tiden, hur sjukt hjärntvättade och trångsynta de är. Och visst kan jag inte annat än hålla med i kritiken. Jag tycker det är oerhört knäppt att helt blint lita på nåt som står i en gammal dammig bok, särskilt när det är så tydligt att människor skadas av innehållet (typ att det sprider hat mot bögar/flator/kvinnor, ja ni fattar). Jag blir så trött på människor som säger att det är helt och fullkomligt övertygade om att deras tro är den enda rätta. Inte bara för dom själva, utan hela jävla världen måste tro på samma sak eller också är dom idioter/offer. Hur fan vet ni det liksom? Vägra fatta att ditt trosval (kalsongval hehe) kanske helt enkelt beror på att du indoktrinerats i det sen du va liten?
 
Den värsta och mest utbredda fundamentalismen i Sverige kommer varken från muslimer eller kristna - den kommer från ateister.
 
Jag blir så fruktansvärt provocerad av alla dessa människor som bestämt hävdar att vetenskap och tro inte går att kombinera. Som tror att alla icke-ateister är korkade jävla våp som måste upplysas. Så börjar karusellen Gud finns - Gud finns inte med lika korkade argument från båda sidor. BARA FATTA ATT VI INTE KAN VETA OCH NÖJ DIG MED DET (agnosticism for the win liksom). Så, end of discussion. När vi har kommit fram till det är du välkommen att välja vad du vill tro på (men fan inte predika för andra).

Jag är varken ateist eller religiös. Jag har utformat min egen tro (som har inslag av många olika religioner + annat) och det är så jävla skönt för då slipper jag följa en ansiktslös profets konservativa värderingar och kan välja själv och tänka kritiskt. Men faktiskt har jag inget som styrker att det jag tror på stämmer utom att jag "känner det inom mig". Ni extrem-ateister skrattar väl rått vid det här laget men det skiter jag i, faktiskt tycker jag synd om er trångsynta logiker. Ni får aldrig uppleva den harmoni och lycka som jag ibland får i min "ett-med-naturen-ett-med-världen-andlighet".
 
Varför vill ni ens predika för mig hur fel jag har? Min tro ger mig ingenting utom en härlig känsla av sammanhang. Varför vill ni förstöra det för mig med hånfulla blickar och uppgivna suckar? Fattar ni inte att ni bara är ett gäng uppblåsta vetenskapsfundamentalister? Har ni inte ens det ringaste tvivel om att det kanske faktiskt är ni som missat nåt, är ni verkligen så jävla naiva att ni tror att ni besitter den enda sanningen? Tror ni på fullaste allvar att ni har alla svar bara för att ni läst lite i illustrerad vetenskap? Och även om ni är helt övertygade om att ni har rätt (och låt oss säga att ni har det) - varför vill ni absolut spräcka hål på min lyckliga bubbla som enbart skänker mig glädje?
 
Låt mig vara ifred och meditera. För mig är det fett najs, bara acceptera det och håll käften. Eller var nyfiken. Men absolut inte hånfull.

Slöjor och smink

Kategori: Feminism och genus

Borde Sverige förbjuda kvinnor att bära slöja/burka/niqab? Många tycker det, och menar på att slöjan är ett tecken på kvinnoförtryck. "De får ju inte välja själva!". Fast jo. De flesta kvinnor som bär slöja kan välja att ta av sig den utan att riskera att bli stenade till döds. Däremot är det mycket möjligt att de får utstå en annan typ av straff - att inte bli socialt accepterade av omgivningen. Typ samma straff som tilldelas en kvinna som inte rakar sig, sminkar sig och andra grejer som uppfattas som "traditionellt kvinnliga".
 
Slöja eller smink, burka eller botox.  De grundar sig alla i samma förtryck, samma trånga inramning av hur en kvinna "ska vara".
 
"Ja, de flesta muslimska kvinnor bär slöja för att de lever i en kultur där det är norm och för att det förväntas av dem. Kalla det förtryck, indoktrinering, socialisering men vi är ju alla en produkt av den kultur vi lever i och de normer den ger uttryck för." - Lady Dahmer
 
Det är så lätt att peka ut De andra som ojämställda och förtryckande, istället för att inse hur den västerländska kulturen begränsar. För det är egentligen inte så stor skillnad. Det handlar om hemmablindhet, du ser inte brister i din kultur eftersom dess uttryck är normalt för dig. Du kan liksom inte ifrågasätta nåt du inte märker av.
 
P.S. Ni som tycker att en "får ta seden dit man kommer", vad fan är det för fel på er? Så jag som är född i Sverige får bära burka men inte någon som blev svensk medborgare för 20 år sen? Sjukt konstigt argument. Låt folk ha på sig vad dom vill så länge dom (eller andra) inte skadas av det. Låt människor gå omkring med en papperspåse på huvet om dom nu ville det. Låt ungarna ha keps i matsalen. Va fan spelar det för roll!?

Bästa

Kategori: Whatever

Jag är fortfarande inte bitter...

Kategori: Whatever

...men här får alla homofober, genusmotståndare, rasister, anti-feminister och andra bakåtsträvare ett tydligt budskap från mig. Enjoy!
 
 

Det fria valet = bullshit

Kategori: Feminism och genus

Länge trodde jag att jag ville vardagssminka mig, använda obehaglig bygelbehå och raka mig. När så någon påpekade för mig att detta beteende är symptom på normer, könsroller och kvinnoförtryck, vägrade jag acceptera det. Det är ju jag själv som väljer att sminka mig och raka benen, liksom. Det är inget förtryck, det är ju ingen som säger åt mig att göra det egentligen. Alla tjejer får ju själva välja hur de vill göra. Sen tänkte jag mer och mer på det där.

Ja och nej. Alla får själva välja hur de vill göra. Problemet är när du tror att du väljer fritt fast du egentligen bara flyter med strömmen. Utan att fatta nåt.
 
För ärligt talat, om du hade växt upp på ett ställe där ingen annan kvinna sminkade sig, tror du verkligen att du skulle göra det då? Tänk efter. Länge. Jag förstår att det är svårt att inse att du faktiskt inte väljer själv när du väljer samma som andra. Inte oftast iallafall.

Men hallå det där är ju bullshit, kanske du tänker. Hur skulle det kunna vara nån annan som väljer och inte jag? Jo, det ska jag berätta för dig.
 
Ända från det att vi föds matas vi med olika ideal som anpassas efter om vi har en fitta eller en kuk. Tjejer och killar förväntas vara på olika sätt och uppmanas att vara på olika sätt (Se Yvonne Hirdmans teori om isärhållandets princip). Vi förväntas ha olika kläder och olika intressen. Föräldrar, skolpersonal, kompisar, TV och tidningar, ja hela jävla samhället i princip, prackar på små flickor att de ska vara rosa och söta medan pojkar ska vara blå och buffliga. Dom får olika leksaker i present (pojken får en sparkcykel och flickan får en sminklåda). Om dom kliver över gränsen till det andra könets roll får dom ofta veta det. En pojke som tar på sig en klänning får höra "den är inte för pojkar gubben!".
 
Barn vill bli omtyckta - dom vill leva upp till förväntningarna. Dom suger åt sig könsidealen som svampar, och klart dom formas därefter. Om du inte tror mig, öppna valfri HM-katalog och kolla vad flickor respektive pojkar gör på bilderna (pojkarna sportar och tjejerna viskar). Och utöver att dom suger åt sig vad vi säger till dom, kollar dom noga på vad vi gör också. Barn får tidigt lära sig att det är viktigt att skilja på pojke och flicka och att deras kön avgör vad de får göra. De vill lyda! Därför kommer en pojke att titta på hur män gör, medan en flicka tittar på hur kvinnor gör. Dottern ser att mamma sminkar sig varje dag (kanske säger hon till och med att hon vill vara fiiiiin och det lär vi små flickor att vara fiiiiiin det är viktigt) och vill göra detsamma. Sonen ser att pappa mekar med bilen och vill göra detsamma.

Men vadå, att män och kvinnor gör olika saker beror ju på att vi är bra på olika saker, tänker du kanske. Aaa så ere ju, men vad beror olikheten på egentligen? Det beror ju på att vi fostrar barnen till att välja olika beroende på vilket kön dom har! Det är en stor fet myt att kvinnor biologiskt skulle vara mindre lämpade att pilla i proppskåpet eller att män skulle vara mindre lämpade att laga mat.
 
Så tro inte för en sekund att dina lena ben är resultatet av fri vilja. Först när du inser vidden av hjärntvättning kan du bli fri och kanske till och med välja själv, på riktigt.