moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Det fria valet = bullshit

Kategori: Feminism och genus

Länge trodde jag att jag ville vardagssminka mig, använda obehaglig bygelbehå och raka mig. När så någon påpekade för mig att detta beteende är symptom på normer, könsroller och kvinnoförtryck, vägrade jag acceptera det. Det är ju jag själv som väljer att sminka mig och raka benen, liksom. Det är inget förtryck, det är ju ingen som säger åt mig att göra det egentligen. Alla tjejer får ju själva välja hur de vill göra. Sen tänkte jag mer och mer på det där.

Ja och nej. Alla får själva välja hur de vill göra. Problemet är när du tror att du väljer fritt fast du egentligen bara flyter med strömmen. Utan att fatta nåt.
 
För ärligt talat, om du hade växt upp på ett ställe där ingen annan kvinna sminkade sig, tror du verkligen att du skulle göra det då? Tänk efter. Länge. Jag förstår att det är svårt att inse att du faktiskt inte väljer själv när du väljer samma som andra. Inte oftast iallafall.

Men hallå det där är ju bullshit, kanske du tänker. Hur skulle det kunna vara nån annan som väljer och inte jag? Jo, det ska jag berätta för dig.
 
Ända från det att vi föds matas vi med olika ideal som anpassas efter om vi har en fitta eller en kuk. Tjejer och killar förväntas vara på olika sätt och uppmanas att vara på olika sätt (Se Yvonne Hirdmans teori om isärhållandets princip). Vi förväntas ha olika kläder och olika intressen. Föräldrar, skolpersonal, kompisar, TV och tidningar, ja hela jävla samhället i princip, prackar på små flickor att de ska vara rosa och söta medan pojkar ska vara blå och buffliga. Dom får olika leksaker i present (pojken får en sparkcykel och flickan får en sminklåda). Om dom kliver över gränsen till det andra könets roll får dom ofta veta det. En pojke som tar på sig en klänning får höra "den är inte för pojkar gubben!".
 
Barn vill bli omtyckta - dom vill leva upp till förväntningarna. Dom suger åt sig könsidealen som svampar, och klart dom formas därefter. Om du inte tror mig, öppna valfri HM-katalog och kolla vad flickor respektive pojkar gör på bilderna (pojkarna sportar och tjejerna viskar). Och utöver att dom suger åt sig vad vi säger till dom, kollar dom noga på vad vi gör också. Barn får tidigt lära sig att det är viktigt att skilja på pojke och flicka och att deras kön avgör vad de får göra. De vill lyda! Därför kommer en pojke att titta på hur män gör, medan en flicka tittar på hur kvinnor gör. Dottern ser att mamma sminkar sig varje dag (kanske säger hon till och med att hon vill vara fiiiiin och det lär vi små flickor att vara fiiiiiin det är viktigt) och vill göra detsamma. Sonen ser att pappa mekar med bilen och vill göra detsamma.

Men vadå, att män och kvinnor gör olika saker beror ju på att vi är bra på olika saker, tänker du kanske. Aaa så ere ju, men vad beror olikheten på egentligen? Det beror ju på att vi fostrar barnen till att välja olika beroende på vilket kön dom har! Det är en stor fet myt att kvinnor biologiskt skulle vara mindre lämpade att pilla i proppskåpet eller att män skulle vara mindre lämpade att laga mat.
 
Så tro inte för en sekund att dina lena ben är resultatet av fri vilja. Först när du inser vidden av hjärntvättning kan du bli fri och kanske till och med välja själv, på riktigt.

Kommentarer

  • Lolo säger:

    Sjukt bra inlägg, du satte ord på de jag tänkt!
    Snart läst allt du skrivit:)

    2012-10-08 | 12:10:44

Kommentera inlägget här: