moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Genushäxor kan också måla naglarna

Kategori: Sån är jag

TESTA DIG SJÄLV! Lider du av fulfobi?

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Du har gjort nåt trevligt med några vänner och det har fotats en del. Och i sedvanlig ordning kommer såklart bevis på att den trevliga kvällen ägt rum snarast efter tillställningen i form av uppladdade foton på facebook och instagram.
 
På ett av dessa foton är du så ovanligt jävla ful, inte så att du gör en grimas så alla fattar att du är medvetet ful, utan bara ful.Och du är taggad på den så alla kan veta att det är du.

Hur reagerar du?

1. Du anmäler bilden, kollar vilka som tryckt på gilla, och ger dig sen iväg med en motorsåg och läskig mask för att hämnas.
 
2. Hör av mej till denna "kompis" och ber hen ta bort bilden.

3. Avtaggar fort som fan!
 
4. Du skrattar åt dig själv och skriver kanske en kommentar om hur ful du är, men låter bilden va kvar.
 
5. Jaha, och? Fortsätter kolla på bilderna. 
 
 
Så, lider du av fulfobi?

Svaren är placerade så att graden av fulfobi sjunker desto högre siffran är. Har du svarat 1 är du alltså extremt fulfobisk och behöver söka hjälp snarast (innan du mördar nån), medan den som svarat 5 är ovanligt lösgjord från snygghetsen (way to go!).

Jag själv är nog en 4, minus att kommentera. För viktigt att tänka på att vi inte ska ursäkta vår fulhet, utan acceptera den ;)


Du som svarat 2 & 3
Här hamnar nog dom allra flesta. Men varför?
Varför är det så viktigt att vara snygg på alla bilder?
Vad händer om någon ser dig som ful?
Vad betyder att vara ful för dig?Svartsjuka är INTE romantiskt

Kategori: Sån är jag

Ba så alla vet det. Töntigt, barnsligt och ett annat sätt att säga "jag litar inte på dig". Däremot ganska vanligt och bara för att en är svartsjuk så betyder det ju inte att en är en dålig människa på nåt sätt. Det är ju inte som att en människa väljer att va svartsjuk eller enkelt kan välja bort det, det sitter ju djupt inom en.

Det jag vill klaga på är inte människor som är svartsjuka, utan att svartsjuka ofta hyllas som nåt romantiskt och som viktigt för en relation, både i filmer och av folk som resonerar dumt. Stör mej som fan. Som det askorkade resonemanget nedan. 
 
 
Fan, om min kille vill åka till västerås över en helg och sover över hos en tjejkompis, inte fan bryr jag mej. Eller jo eftersom jag har ett stort behov av mänsklig kontakt (hatar att va ensam) tycker jag förstås rent egoistiskt att det är tråkigt att han åker. Men inte fan blir jag svartsjuk!
 
Och jag skulle aldrig nånsin ta hänsyn till ev. svartsjuka från killens sida (nu e han inte svartsjuk ett dugg så no prob). Om jag är på en fest och inte pallar åka hem och sover över hos en killkompis - till och med okej att sova i samma säng för det är ju inget med romantik/sex inblandat. Och jag är en sån som gärna ligger nära utan att det behöver va sexuellt. 
 
Vi vet ju vart vi har varann liksom. 
 
Även om jag i början av vår relation va lite svartsjuk (som osäker 15-åring dårå) för varför va han inte intresserad av nån av hans apsnygga tjejkompisar liksom? Men han sa att han inte va det - och jag ba okej. Sen va det chill.

Släpp din utseendefixering

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Våga vara ful. Testa, försök. Fasa långsamt ut dom val du gör för att vara snygg. Lär dig att känna dig bra även utan smink, hårig, i osmickrande kläder. Ta hjälp av andra och få pepp från dom, till exempel personer som driver ideal-kritiska bloggar. Fett svårt asså, men så jävla värt. 
 
 
 

Jag vill få kärring-besök!

Kategori: Sån är jag

Kan det inte komma små härliga utklädda ungar till mej och tigga godis? Det händer aldrig här, bor bara pensionärer i området. Så jävla trist. 
 
Vill ha ett sånt här ägg GÖTT
 
 
Idag blir en chill dag.  Ska till mormor på påskmiddag ikväll, och hälsa på farsan på sjukhuset (efter en höftoperation) innan dess. Men annars inget inplanerat. Jojuste ska roa mej åt att låta killen leta efter sin påskpresent mohaha.
 

Allt fler barn rakar av sig könshåret

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

11-åringar känner press att slätraka hela könet, skriver SVT nyheter. Hur sjukt är inte det?
 
Både pojkar och flickor skadas av hårfobin, rakar sig fel och får infektioner och känner sig äckliga och osäkra och hämmas och allt är bara bajs med det.
 
DET MÅSTE FAN FÅ ETT SLUT! NU!
 
Vad kan du göra åt det här?
Det allra bästa är ju att va en god och alternativ förebild - själv låta håret växa. Men om inte pallar det så kan du iallafall se till att snacka gott om dom som vågar vara håriga, och sluta upp att säga "asså jag personligen tycker det är snyggare/fräschare med rakat". Sluta bidra till hårfobin. 

Tjock är ett skällsord

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Skulle du kunna beskriva någon som tjock? Även inom personens hörhåll? 

Nej. För att säga att någon är tjock ses inte bara som nåt ofarligt beskrivande, som längd, utan ses som nåt negativt. Typ som ful. Men varför är det så? Varför ska tjock vara ett negativt laddat ord? Varför kan vi inte beskriva tjocka personer som just tjocka?

Om en tjock person beskriver sig som tjock inför mej, tänker jag inte försöka hyssja och motsäga och ba "nämen du är ju inte tjock!" för det är inget dåligt med att vara tjock. 

Jag är så jävla trött på fettfobin i samhället. 

 

Thina skriver:

Människor blir otroligt obekväma när jag pratar om mig själv som tjock alternativt fet. Man ser hur de kämpar med känslorna de väcker. Hur de känner att de måste och borde protestera och säga nej, fast det faktiskt är uppenbart att jag inte tillhör det smala släktet.

Den obekväma känslan handlar om allt som kopplas samman med ordet tjock/fet som exempelvis lat, ful, äcklig, karaktärslös och mindre värd. Å då kan jag förstå att de vill protestera, för alla de där sakerna är jag absolut inte. Nej jag är bara jag, en helt vanlig tjockis. Både fin, smart och fantastisk.

Går trans-acceptans ihop med genushäxeri?

Kategori: Feminism och genus

När jag såg klippet nedan så vart jag lite fundersam över det här med transsexualism och hur det går ihop med genustanken att det inte finns specifikt pojkiga eller flickiga egenskaper/beteenden.
 
Transsexualitet innebär alltså att tycka att en fötts in i fel biologiskt kön, en känner inte att självbilden stämmer överens med det (biologiska) kön en har. Men om självbilden nu inte ska påverkas så mycket av ens kön (som vi genusivrare förespråkar) varför finns transexuella? 

Och om samhället skulle bli helt jämställt, samma förväntningar på pojkar och flickor, vad skulle det då innebära att vara transsexuell? Hur skulle det märkas?
 
Videon nedan får det nästan att låta som att det som definierar en flicka är att gilla rosa, baddräkter och smink. Men jag tänker att Jazz (transsexuella flickan i klippet) som ju känner att det biologiska könet pojke inte stämmer in på henne, väljer att göra det som ses som traditionellt flickigt. Viljan att ha ett biologiskt annat kön gör alltså att hon anpassar sig efter de sociala och kulturella förväntingar som finns på flickor - det sociala könet (även kallat genus). Hade de sociala och kulturella förväntningarna på flickor sett annorlunda ut hade hon gjort så istället. 
 
Jag tror att en kan ha en könsidentitet och att denna kan vara viktig. Det kan vara viktigt att få definiera sig som tjej, liksom det kan vara viktigt att definiera sig som kille. Och för vissa är det viktigt att definiera sig som både och eller inget av dom. 
 
MEN! Denna könsidentitet behöver inte innebära något annat än en känsla av "jag är...(tjej/kille/annat)". Att känna sig som tjej innebär INTE att vilja anamma en stereotypisk tjejig roll. Det innebär bara att en känner sig ha en viss könstillhörighet - inte att en ska bete sig på ett visst sätt eller ha vissa egenskaper.
 
Jag vill definiera mig som tjej. Jag känner att jag är en tjej. Men för mig innebär inte att vara tjej detsamma som att bete sig på ett visst sätt (enligt könsrollen).
 
Jag tror att könet kan ha betydelse. För mig har det det. Jag ÄR tjej. Och eftersom jag är heterosexuell så har andras kön betydelse om jag ska ragga - jag söker mig till killar/dom med kuk.Men det blir skevt när vi ska lägga på massa tolkningar på vad det innebär att ha en viss könsidentitet. 

Pojkar ska få vara pojkar. 
Flickor ska få vara flickor.
Men att vara pojke/flicka ska inte betyda att en ska bete sig på ett visst sätt, se ut på ett visst sätt, ha vissa egenskaper. 
 
Så alltså:  Om vi lyckades jobba bort könsrollerna och få ett mer jämställt samhälle, tror jag fortfarande att det skulle finnas lika många transsexuella. För könsidentitet är inte samma sak som könsroll. En transexuell som biologiskt är född pojke men känner att en egentligen är en tjej, behöver inte vara vidare sugen på rosa/hästar/smink/långt hår/tjejigt-ni-fattar utan kan lika gärna vilja bete sig "traditionellt manligt".
 
Könsidentiteten är nåt annat än dom traditionella könsrollerna. Nåt annat än sociala och kulturella könsbaserade förväntningar. Viktigt på ett annat sätt.
 
Könet har betydelse - men inte sån stor betydelse som vi ger det idag, utan en annan slags betydelse.  
 
 
 
Vad tror ni? Går trans-acceptans ihop med genushäxeri?
 
P.S. Jag är extremt okunnig i allt som rör transsexualism egentligen, har typ kollat wikipedia och där är min kunskapsnivå. Så den som vet bättre får gärna bilda mej, och om jag sagt nåt jättefel ber jag om ursäkt och får det gärna påpekat för mej. Försöker förstå.

Det är synd om mej!

Kategori: Sån är jag

Jag är dunderförkyld, har en stor äcklig muskelknut på ryggen, och har dessutom fått en spricka i läppen. OMG jag kommer att dööö! Finns bara tre, ätbara, räddningar: pizza, glass och te. 
 
Såhär ledsen är jag
 
Nää okej jag är rätt tagg ändå faktiskt. Kom nyss på smarta grejer inför C-uppsatsen och så är det tjejjoursmöte ikväll vilket alltid är sjukt peppigt. Så jag överlever nog :)

VAD I HELVETE ÄR DET HÄR!?

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

 
Helt sjukt. Ett spel där syftet är att göra en kvinna snygg genom att fixa till oren hy med mera. Snacka om att promota kroppshat och självförakt. Nä fyfan! ROFP (rolling on the floor puking)

Sånt här måste förbjudas!
 
 

Svar på frågestund - fjärde gången

Kategori: Sån är jag

Dina bästa tips för en bättre självkänsla!
- umgås med människor som inser hur grym du e och visar det
- fler finns i ett tidigare inlägg, här

Hur brukar de negativa bemötanden som du får (på på grund av dina åsikter), se ut?
Hånande, lilla-gummande, folk vägrar att lyssna och TA IN. Men oftast får jag positiva reaktioner, eller åtminstone inte tydligt negativa. Folk lyssnar men fattar inte grejen liksom.

Om du fick ändra en sak i världen vad skulle det vara då?
Fan va svårt. Men asså kan bli så jävla flummigt svar ingen ondska, inga krig och blablabla, får väl försöka va lite mer specifik. Jag skulle önska världen va mycket mer socialistisk, att pengar inte sågs som värdefullt på det sätt det gör idag. Och skulle gärna få bort snygghetsen fan va mycket jag vill asså!

Hur kommer man över utseendesfåfänga?
Tänker, självrannsakar, läser förebildsbloggar, tänker lite mer, utmanar sig själv i små steg. Våga testa att gå osminkad. Testa att låta benen vara håriga några veckor. Men framförallt - hitta människor som stöttar dej i det du gör, för kan va jävligt tungt att göra själv - se till att få pepp från andra. Om du inte känner några IRL, sök uppmärksamhet på bloggar genom att kommentera etc. Det kan va skönt att få bekräftelse från andra att det en gör är viktigt och modigt. 

Vad tycker dina föräldrar om genus/feminism?
Dom är inte särskilt insatta/intresserade som jag förstått det - men dom stöttar mej i mitt engagemang. Mamma brinner för andra frågor och pappa, tja, en vet inte riktigt vart en har honom. Men har precis gett farsan en lättläst genusbok (intro typ) som han håller på att läsa nu, får välan se vart det leder :)

Har du några kärnfrågor som du verkligen tycker borde diskuteras mer än andra?
Javisst, genus, självkänsla & skönhetsideal är väl mina darlings. 

Vad gillar jag med Lady Dahmer? Vad gillar jag inte med henne?
Hon är ju råball. Normbrytande, skriver om genus & skönhetsideal på ett sätt så alla kan förstå och bli medvetna. Modig. Gapig på ett underbart sätt. Av det jag fått se gillar jag henne skarpt. Är väl någon enstaka gång när jag kommenterat något jag tycker hon gjort fel som jag tycker att hon svarat på ett ganska dumt sätt.

Dubbelbestraffningen mot kvinnor

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Va snygg, lär vi oss. Men du ska inte lägga för mycket effort i att va snygg för då är du löjlig och fåfäng. Folk klagar ofta på dom som opererar brösten, samtidigt som dom själva lägger på mascara. Denna ständiga balansgång, och folks tendens att beskylla individ istället för struktur. Makes me go crazy.
 
 
Vi måste ifrågasätt hela snygghetsen för att komma till botten med det. Hellre än att promota att alla än snygga "naturligt" så ska vi få fram budskapet att det inte är så jävla viktigt att va snygg. Det, mina vänner, är den insikt som fått åtminstonde mej att kunna släppa min kroppsnoja. Det är inte viktigt att vara snygg - så jävla befriande. 

Svar på frågestund - part three (eller - jag tvingas till självrannsakan)

Kategori: Sån är jag

Hur är mitt förhållande? Märks tydliga könsroller?
Jag skulle nog säga att varken jag eller killen är stereotypt kvinnlig/manlig. Typ som, vi möts lite på mitten i det hela. Han är mer ”feminin” än det stereotypa, och jag mer ”maskulin” typ. Men såklart märks stereotypa könsroller även i vårt förhållande, vi är ju produkter av det samhälle vi lever i liksom. Som att jag är den som söker mest närhet (helt klart mest gosig haha) och den som tycker mest om att inreda/fixa fint, och han är den som sköter all teknik, den med körkort och är ”försörjare” (eftersom han jobbar och inte jag). Städning/matlagning och sånt gör vi typ lika mycket av. Men det märks att jag är mer präglad av kvinnlighet när det gäller det där med behagande, att jag är den som oftast försöker tänka va andra vill ha – typ känna av partnerns trötthet/hunger och försöka tillgodose dom behoven. Typ att jag försäker ”läsa av” mer, till exempel oftare frågar om jag ska hämta nåt att dricka, ge massage och sånt. 

Är min pojkvän lika genus-petig som jag eller tycker han bara att jag är jobbig ibland?
Haha nuförtiden är också han en ärad medlem i PK-maffian. Jag är väl snäppet mer extrem men han är helt klart en jämlike. Innan mej hade han andra åsikter så visst har jag nog påverkat honom (och han har nog påverkat mej!) Men han skulle nog tänkt så även utan mej, vill inte ta all credd för det. Han är ju sjukt intelligent (förmåga att tänka kritiskt) och har dessutom välvilja gentemot andra människor, vilket bådar gott för genusmedvetenhet for example.

Svar på frågestund - part two

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Varför är det så provocerande med kvinnor som inte uppfyller de stereotypa kvinnliga idealen?
Jag tror att folk provoceras av normbrytare just för att dom då tvingas inse att deras sätt att leva inte är det enda valet, inte är det "naturliga" utan att det går att välja annorlunda. En tvingas till självrannsakan, så många väljer istället att håna dessa kvinnor. Det blir ett hot mot den egna världsbilden, nåt obekvämt som sticker i ögat.

Är jag väldigt självsäker? Har jag alltid varit det?
Jag är sjukt självsäker. Jag vet att jag är awesome och inget sticker hål på det. Jävligt skönt. Men det är klart att jag ibland också får mindervärdeskomplex och känner mig dålig, men jag jobbar snabbt bort dom tankarna. Jag har nog alltid varit självsäkrare än dom flesta andra jämnåriga, men under högstadietiden va jag (i mina nuvarande mått mätt) osäker. Aldrig så att jag hatat mej själv, men såpass att jag brytt mej väldigt mycket om hur andra ser på mig och haft behagsjuka liksom.

Mår jag någonsin dåligt över mitt utseende? Känner jag någonsin att jag hade velat vara riktigt "modell-snygg" om jag hade möjligheten?
Nuförtiden mår jag faktiskt nästan aldrig dåligt över mitt utseende. Måste erkänna att jag ibland stör mej på mina nyuppkomna röda prickar på ryggen dock – alltid haft len hud förut. Skillnaden är väl att jag förut kunde känna mej ful ibland och då må dåligt över det, och att jag nu kan känna mej ful utan att det gör mej nåt. Nope skulle inte ändra nåt på mitt utseende, eller va modellsnygg, även om det kunde ske helt magiskt (jo okej dom där röda prickarna kan få försvinna). Jag trivs i min kropp.

Vad skäms jag över?
Inte så mycket. Jag skäms när jag går förbi en tiggare/blir uppring av välgörenhetsorganisation och inte ger pengar för att jag påminns om att jag inte är en genomgod Moder Mican.

Vilka är mina politiska åsikter? Är jag politiskt aktiv eller inte?
Jag är väldigt väldigt långt ut på vänsterskalan. ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” – den stilen. Vill jämna ut inkomstklyftor typ helt, se det kapitalistiska systemet ersättas av nåt annat bättre – men vet inte exakt vad för är upptagen med att tänka på genus ;) Jag är alltså inte politiskt aktiv, i nuläget iallafall.

Hur ställer jag mig till dumpstring? 
Va tvungen att googla ordet hehe. Det är alltså att leta prylar och ibland även mat i containrar, av miljömässiga skäl. Det är väl fett bra kan jag tycka! Har inte testat själv men skulle lät kunna plocka på mej möbler ifrån sopen (sjukt billigt också ju!). Dock inte mat för jag är för orolig för baciller för det, men om andra gör det är ju underbart :D

Är jag vegetarian/vegan? 
Jag kallar mej inte vegatarian, men jag äter nästan bara vegetariskt. Av alla uppenbara skäl (miljö, hälsa, djurrätt) och för att jag inte är så förtjust i kött iallafall.

Hur ställer jag mig till det eviga förminskande av (framförallt) bloggerskor?
Tröttsamt. Liksom fatta att bloggandet är det nya författandet, som att skriva i en tidning. 

Svar på frågestund - part one

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Jag har försökt slå samman vissa av era kommentarer till några övergripande frågor, som jag hoppas ska innehålla allt ni undrade över :) Here goes några:

Varför kallar jag mig för "moralfjant"?
Tyckte det va roligt för det rimmade på moraltant, och jag hatar onödigt moraliserande så kändes bra med moral-fjant. Ville ha nåt kort som e lätt att komma ihåg.

Hur gör jag för att vara så awesome? 
Jag bara är sån ;) Nämen sjukt stark självkänsla, en stor portion kritiskt tänkande och självrannsakande kombinerat med välvilja blir jävligt göttigt asså.

Vem är min absolut största förebild? 
Asså jag har typ aldrig haft en idol eller förebild på det sättet. Men jag diggar Lady Dahmer och Fanny väldigt mycket måste jag säga. Och Robin Hood ;)

Hur kommer det sig att jag blev så engagerad i genusfrågor? Har jag alltid haft intresse för det?
Verkligen inte!!! Jag har aldrig riktigt identifierat mej i den stereotypa flickrollen, men har stolt känt mej som pojkflicka fram tills för några år sen när jag började fatta allt det här med genusordning och sociala konstruktioner. Blev intresserad ”på riktigt” när jag började universitetet, gick med i en tjejjour och började läsa Lady Dahmers blogg – typ två år sen. Asså det har väl legat i och grott ett tag men bröt väl ut först några månader innan jag började blogga.

När började jag tänka normkritiskt, alltså insåg det här med att skönhetsidealen inte måste följas och så? Tänkte jag så när jag var liten? När började jag verkligen GÖRA nånting åt det?
Jag har alltid varit mindre mån om mitt utseende än de flesta andra tjejer i min ålder, brydde mej inte så mycket om det som unge. Men på högstadiet blev det andra bullar för blev så jävla hårt utsatt av att inte leva efter reglerna, så där bäddades jag in i kroppsnoja och snygghets (även om jag var långt ifrån lika obsessed som dom andra tjejerna va). Sen har fulfobin stegvis fasats ut. Asså jag gör ju ingenting åt det annat än att blogga och nån enstaka gång har jag snackat om det på en skola. Eller iofs upplyser jag min omgivning om det skeva ;)

Vad är mitt absolut största beroende?
Helt klart choklad. Och fotboll. Och just nu TV-serien Merlin.

Vilken är min favoritbok? 
HARRY POTTER! *nörd*

Hur klumpig är jag på en skala från ett till tio? 
En tråkig 5, mittemellan I guess.

 

Vad vill du veta om mej?

Kategori: Whatever

Påminnelse om frågestund. FRÅGA FRÅGA FRÅGA! NU :)
 
Fan vilket fult ord det är, "fråga".

Fråga en ful genushäxa!

Kategori: Whatever

Varför vill jag inte va snygg?
Vem är min idol?
Vad skäms jag över?
 
Y'all, nu ere dags att bombardera mig med frågor. Fråga precis vad du vill, men kom ihåg att som du frågar får du svar ;) 

Och fråga mycket så att jag får känna mej intressant och uppmärksammad, det gillar jag. Hehe. Kommer att svara på frågor löpande under kvällen. 
 
 

Jag vill ha en kvinnlig gynekolog

Kategori: Feminism och genus

och det är fan inget fel på det. 

En diskussion har uppstått i grymma facebookgruppen Varför apor aldrig bär rosa klänning angående huruvida det är najs eller bajs att kunna välja könstillhörighet på sitt gyn.
 
Och jag blir så jävla irriterad på dom människor som ba "amen asså jag tycker inte att kön ska spela nåt roll och att välja bort en manlig gyn är ju diskriminering och dåligt för jämställdheten!"

Vill ba slå dom i huvet med en stekpanna för att få dom att fatta att jämnställdhetskampen inte syftar till att skuldbelägga individer som drabbats av de skeva strukturerna (typ kvinnor som känner obehag av att va i såna situationer med män) utan till att med andra medel förändra strukturen så att framtida generationer inte kommer utveckla denna rädsla. 

Det är inte konstigt att jag hellre vill ha en kvinnlig gyn. Dels eftersom könet är sexuellt och dom flesta i nuläget klassar sig som heterosexuella.  Men också eftersom de tiotal gåner jag blivit sexuellt kränkt så har angriparen varit en man. Jag är sjukt obekväm i att blotta mitt kön för en manlig gynekolog (ja har testat).
 
Min rätt att bestämma över min kropp går före sjukligt jämställdhetsivrande. 

Två saker som ligger mej varmt om hjärtat

Kategori: Feminism och genus

Jämställdhet och fotboll. Så måste se den här filmen. 
 
"If a woman has too much confidence in herself, isn't that going to destabilize my family?"
 
När en sportjournalist uttrycker sig så om tjejer som vill spela fotboll så är nåt jävligt skevt asså. 
 

Ska in i machokulturen nurå

Kategori: Sån är jag

Se Sverige-Irland NAAAJS! 

Jaja fotboll föder en viss machokultur I admit it. Men det är liksom kulturen vi ska jobba bort och inte sporten i sig ;) 

Peace out!

Våldtäkt är INTE det värsta som kan hända

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

Möter många som tycker att våldtäkt är värre än mord. Och folk tycker alltid det är så himla hemskt och höra om nån som blivit våldtagen "HELA HENNES LIV ÄR FÖRSTÖRT FÖR ALL FRAMTID!" typ så (och ja killar kan våldtas men det gråts inte lika mycket över det, tyvärr). 

Men måste en våldtäkt verkligen innebära att en är förstörd? Att en ska deppa ihop totalt och må dåligt av det resten av livet? Varför är våldtäkt så mycket värre än misshandel? 

Jag tror det grundar sig i det gamla resonemanget om att hedern sitter i könet på kvinnor. Ni vet, förr i tiden när en kvinna blev våldtagen (och nuförtiden i vissa kulturer) sågs hon som förbrukad och kunde inte få en man - dömd till ett olyckligt liv dåra. Men varför lever denna syn kvar idag? Varför skriver till och med tidningar om hur tragiskt det är att unga kvinnors LIV FÖRSTÖRS av våldtäkt? Hur kan människor ta sig rätten att bestämma hur andra ska känna över en händelse?
 
Samhällets syn på våldtäkt som om det vore det absolut värsta som kan hända en person, tror jag kan vara mer traumatiserande än själva våldtäkten. Faktiskt. För hur jävla kul är det att få höra att "stackars dig som har fått hela livet förstört" om en faktiskt inte mår så jävla dåligt över det?  
 
Som våldtäktsoffer får du vara traumatiserad resten av livet eller väldigt länge, det är inte fel. Men det är heller inte fel att känna "det där va fett jobbigt" sen skaka av sig och gå vidare med sitt liv utan att må dåligt över det som hänt. INGEN har rätt att bestämma hur du ska reagera efter att ha blivit utsatt för ett brott. Din reaktion kan aldrig vara fel. Thats all I'm sayin. 
 
Vi måste sluta förutsätta att alla våldtäktsoffer är ärrade för livet. Vi måste sluta snacka om hur någon måste vara "helt förstörd". Media måste sluta reproducera bilden av att ett våldtäktsoffer föralltid kommer gräma sig över våldtäkten. För dom som inte känner igen sig i den bilden ska inte tvingas in i den, känna att det är något fel på dom eftersom dom inte känner sig totaldeppiga. 
 
P.S. Kanske också därför väldigt många vägrar erkänna att en blivit våldtagen, ens inför sig själv? För att bli våldtagen innebär ju att vara ett livslångt offer med alla framtidsutsikter förstörda, och vem vill det?

Dom här äckliga pälsvästarna

Kategori: Whatever

Inte min grej att klaga på folks klädstil, men kan fan inte hålla tyst om det här. Dom här västarna? WTF? 

 
 
Det ser verkligen ut som att en klippt av svansar på små söta djur och klistrat fast dom på västen. Och asså jag är inte den som köper jätte-etiskt själv, har en gammal skinnjacka hemma och inte full koll på om lädret är fejk eller inte i skorna. Men jag vill inte tydligt utstråla djurförtryck genom dom kläder jag bär. Att köpa nåt med päls är fan ett tydligt ställningstagande, att verkligen säga att en är okej med att djur plågas sålänge jag får va snygg. Skillnad på att inte kolla så noga om läppstiftet är djurtestat. Även om det också är dåligt, olika grader i helvetet och jadajada.
 
Jämförelse:
Jag kan köpa kläder på HM fastän jag vet att det troligen är barnarbete bakom. Men inte fan köper jag en tröja med trycket "I support child labour". 

Hur fan kan en va okej med att ta så tydlig ställning i djurförtrycket? Va tror ni?
 
 
 
 
 

VISA MAGEN PLEASE

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Hjälp nu bästa Idealfighten med att skicka in en bild på din mage eller dina lår. Dom ska sätta ihop ett kollage med massa olika kroppar för att visa att skönhetsidealen är skeva. 
 
Skicka bilden till: [email protected] 

NU NU NU det är bråttom, bara några dar kvar! PK-maffian och ni andra oxå ofc, UNITE!
 
Bästa skulle va att få in lite tjockismagar. Behövs synas fler såna!

Jävligt bra bloggar jag läser

Kategori: Whatever

Jag vet ju att ni inte kan få nog av mej och min vishet. Jag räcker liksom inte till för allt ni vill ha ;) Så därför tänkte jag ge er sex... 

...andra extremt najsiga bloggar att läsa. Utan inbördes ordning. 

Orakade flat-feministen Fanny
Analytisk tjej som skriver långa och tänkvärda inlägg. Uttalad kommunist som kommer med najs kritik mot det liberalistiska samhället vi lever i. Underbart radikal.
 
Lady Dahmer
Skriver klockrent om genus och snygghets. Främst henne jag har att tacka för min genusmedvetenhet. Befriande självgod och extrem. 

Laks
Djurrättande feminist som fått mej att tänka till angående mina egna kostvanor. Extremt extrem i djurrättsfrågor (i mina mått mätt) men det behövs!

Schmenus
Skriver bra om genus med mera, men diggar henne framförallt pga att hon uppdaterar så ofta. 

Hanapee
Okej, hon skriver om kläder och sånt tjaffs ibland. Med det faktum att hon är så jävla rolig varvat med en del riktigt djupa och tänkvärda inlägg (ofta feministiska) väger upp för det. Frisk fläkt liksom :)

Johanna
Skriver sjukt vettiga saker. Och är 12 bast. Jag är helt jävla overwhelmed.

Män som tar plats och kvinnor som kryper ihop

Kategori: Feminism och genus

När sportpanelen samlas i TV kan det se ut såhär.
 
Bilden blir rätt najs om vi låter den stå som symbol för nåt större (typ könsmaktsordningen y'all). Och så kan förändring ske genom att kvinnan pressar sina ben utåt samtidigt som männen ger efter, tills alla har lika mycket plats. 
 
Fett najs, eller hur?

En sån här dag har det varit

Kategori: Sån är jag

Vad orsakar våldtäkt?

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

 
Debatt mellan Gudrun Schyman och Jimmie Åkesson. Dom pratar om våldtäkt, vad som orsakar det. Jimmie säger att ökad invandring är boven. Schyman hävdar att det är globala strukturer, med samma grund men gradskillnad i olika länder, som nedvärderar kvinnor. Ja ni vet väl alla vem jag sympatiserar med I guess? 
 
Vi vet ju alla att "invandringshotet" är grovt överdrivet, så tänker inte ta upp mer om det. Tänker dock fokusera på ett "även om så vore"-scenario.
 
Även om det va så att utländska män våldtog mycket mer än svenska män, och att invandring skapar fler våldtäkter. Skulle då inte dessa män våldta kvinnor i sitt eget land om dom inte fick komma hit? Det blir ju som att sopa skiten under mattan, där vi inte kan se den, istället för att ta itu med grundproblemet - skeva könsroller. 

En fråga jag vill ställa till dej, Jimmie:
Varför är det värre att en svensk kvinna blir våldtagen, än att en kvinna i Bangladesh blir utsatt?
 
Nästan bättre att en svensk kvinna blir våldtagen ju, för här finns bättre möjlighet till att anmäla och få stöd. Ärligt talat asså. 

Vad tror ni är orsaken till våldtäkt?

Went from "in a relationship" to "single"

Kategori: Whatever

Kommer upp såna statusar på fb ibland. Och så ska folk kommentera saker i stil med "finns för dig gumman" och ":(" och "vad tråkigt!" osv osv ni fattar. 

Men en grej jag kommer att tänka på. Tänk om det är värsta glädjebeskedet? En har äntligen orkat ta steget ur ett astråkigt förhållande och vill inte alls få sympati utan höra mer pepp? 

Vad är det som säger att det ska va nåt dåligt att bli singel? 

Petra Stenkula, gå och dö!

Kategori: Whatever

 
 
Asså hur hemsk kan en människa va innan hen borde falla ner och självdö? Nej, det är inte ett okej argument att "hon gör bara sitt jobb". Isåfall kan ju en yrkesmördare inte heller göra fel, för hen gör ju bara sitt jobb... MEN BYT JOBB DÅ!
 
Så jävla moraliskt förkastligt usch usch usch. 

För ärligt talat. Vem fan flyr från sitt land, sin familj, sina vänner, hela sitt liv för skojs skull? Inte en jävel. En gör det för att en måste. Klart som fan att vi inte ska leta efter papperslösa för att kasta ut dom. Den som tycker nåt annat är verkligen dum i huvet, helt jävla körd. Självdö, please. Eller bilda dej själv.

Jag vill titta på TV när jag bajsar

Kategori: Sån är jag

Varför inte ha en TV i badrummet, egentligen? Fan va najs det skulle va. Slippa ta med en tidning, finns alltid nåt att se på därinne. Och så kan jag slå på en film med undervattensliv när jag ska bada! ÅÅH VILL HA DET!
 
Va tror ni om TV i badrummet? Hiss eller piss?
 

Mycket att fira idag

Kategori: Sån är jag

1. St. Patricks day
2. Min och killen 6-årsdag
3. VI VANN HACKATHONET! Och får dra till San Francisco i höst :D 

Så jävla awesome asså!
 
Och badar vi i skumpa på nåt lyxhak? Nää sitter har helt svettig efter fotbollsträning, men det ä så rä ska vä.

Felprioriterade och otillräckliga skattepengar jajajaja

Kategori: Whatever

Och ni säger: Allt handlar om prioriteringar och vi har faktiskt inte oändligt med tillgångar. Och vi svarar: Hur kommer det sig att det alltid finns pengar när resurssvaga ska förföljas, men aldrig pengar när resurssvaga ska försvaras?
 

Jag gillar inte matte

Kategori: Sån är jag

Det är tråkigt. Men bilden var rolig.
 

Live uppdatering från hackathon

Kategori: Whatever

Som jag trodde, det är typ bara snubbar här. Fast dom flesta är inte så skäggiga. 

Nu är jag typ klar med det jag kan göra, lite prototyper o sånt. Vill göra annat på internet men vågar inte riktigt för alla kan se min skärm och vill ju se strängt upptagen ut ;) Men ett snabbis-inlägg bjussar jag på. 

En fråga, out of the blue liksom. 

Vad är det tråkigaste ni vet?

Våldtäktsförsök i barnprogram

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

Anita Schulman hittade den här gamla godingen. Ca 19 minuter in i klippet ser vi hur Ragge försöker våldta en tjej. På ett "kul" sätt. Men sen när är våldtäkt humor? Fattar folk inte att sånt här spär på myten att killar alltid är kåta, och faktiskt förlöjligar och förminskar hemskheten i sexuella övergrepp? 
 
 
Nej jag säger bara:
 

Nu kör vi hackathon babes

Kategori: Sån är jag

Sitta och knacka kod, det trodde ni inte om mej va? Nä och ni trodde helt rätt, just den biten ska inte jag stå för. Men jag är med i en grupp på 5 pers som tsm ska skapa en app för SL, så idag och imorrn är jag strängt upptagen med att designa gränssnitt och dricka joltcola (eww).
 
Men chill on the grill, tidsinställda inlägg kommer! Och vem vet, jag kanske blir uttråkad och börjar skriva om hur ojämställt det är på hackathonet med bara massa skäggiga snubbar överallt?
 
 

När personer jag tycker om är dumma i huvet

Kategori: Sån är jag

Jag hatar det. Hatar när personer i min närhet uttrycker sig idiotiskt, har hemska värderingar som sipprar fram. Är fruktansvärt äckligt obildade och oförmögna att tänka ordentligt. Inte försöker förstå ens. Och då känner jag FAN va jobbigt att va så jävla analytisk och bry mej så mycket om vad som är bäst för människor. Blir så jävla höga krav på umgängeskretsen va. 
 
 
Nån som känner igen sig? 

Allt är fina fisken

Kategori: Sån är jag

Ehm. Har egentligen inget vettigt att säga. Så ni får en bild på en fin fisk istället. Den såg jag på universeum för nåt år sen. Vassegoa!
 
Ser ni att gälarna ser ut som ögon!? :D
 

Varför killar inte kan va feminina

Kategori: Feminism och genus

Egenskaper och attribut som traditionellt klassas som manliga värderas högre, generellt sätt. Det är svaret. Helt okej och uppmuntrat att va pojkflicka, inte så många som berömmer killar för att va flickpojkar. Killar kan hånas genom ord som fjolla och flicka och kärring men ingen förlöjligar en kvinna genom att kalla henne för gubbe eller kille. 
 
Därför blir jag glad av den här bilden. 
 
 
 

Okej att va inte-feminist men fan inte antifeminist

Kategori: Whatever

Asså jag fattar inte.
 
Okej att inte kalla sig feminist för att en inte riktigt vet vad det innebär eller inte håller med om allt. Men att vara anti feminism?

Hur fan kan en på allvar tycka att feminismen gör mer skada än nytta? Är det nåt antifeministerna missat, har alla totalt missuppfattat vad feminister gör? Eller är det jag som missat nånting? 


Jag har satt upp en ny lampa

Kategori: Sån är jag

Den är jättejättefin. Den förra va ful. Så jag är nöjd! 
 
       


Faktiskt första gången jag satt upp en taklampa. Hur sjukt är inte det?

Åh idiotiska facebookvänner

Kategori: Rasism och fascism

Händer det er också? Att fb-bekanta lägger upp idiotiska statusar? Ibland sexistiska, ibland rasistiska. Usch. 

Tre gånger har folk lagt upp den här "vi skickar massor av pengar till välgörenhet utomlands medan våra egna svälter" och jadajada och jag blir lika deppig varje gång. 
 
 
Va tycker ni?

FORTSÄTT GE PENGAR TILL TIGGARE

Kategori: Rasism och fascism

Och jobba gärna för att hjälpa människor på andra sätt också. Skriv en insändare, mejla en politiker, jobba för ett starkare välfärdssystem och bättre stöd till "utlänningar" som behöver hjälp och inte kan få det i sitt ursprungsland. 

Men framförallt. SLUTA REPRODUCERA MYTEN ATT TIGGARE EGENTLIGEN MÅR BRA, att dom har massa andra val dom kan göra, att dom tjänar massa pengar, att dom bedriver organiserad brottslighet, att dom ändå inte får pengarna själva. För det är inte sant. 

Sanningen är att du som som inte vill ge pengar och hänvisar till nån av ovanstående myter, bara är rädd för att erkänna att du inte bryr dig tillräckligt om andra människor för att hjälpa dom. Istället för att erkänna att du är egoistisk, väljer du att lägga skulden på tiggarna. 

SKÄRP DIG!

//MVH en som typ aldrig ger pengar till tiggare. Inte för att dom inte behöver pengar eller inte förtjänar det, men för att jag helt enkelt är egoistisk och inte bryr mej tillräckligt mycket om dom för att vilja avstå en femma.
 
Men det är okej att inte orka bry sig.

Ett perfekt tillfälle att använda ordet hen

Kategori: Feminism och genus

Idag åkte jag buss. Ombord steg en såndär skolklass, ni vet med barn i den åldern (6-7) som pratar så jävla mycket och så jävla högt och som vissa cafeér vill förbjuda? 

Dom omringade mej såklart och satt överallt runtomkring. Några riktigt högljudda ena satt bakom. Och det gjorde mej egentligen inte så mycket men sen började dom nästan skrika och då gjorde jag nog en rätt missnöjd grimas. Och det upptäckte deras pedagog och kom fram och sa att:

- Nu får ni faktiskt vara lite tysta! HAN som sitter framför er får ont i öronen av ert skrik!

Och det va ju schysst att hon sa till och att hon tyckte jag liknade en kille, tja, fair mistake liksom med tanke på håret, osminkat ansikte och säckiga jeans. Och det är inte som om jag tar illa upp, känns rätt bra om ungarna kunde få tro att det satt en kille med noppade ögonbryn och rosablommig jacka i knät framför dom. 
 
MEN! 

Varför inte bara använda hen, i såna osäkra fall? 

Hellre röva än reva iallafall

Kategori: Rasism och fascism

Reva = Ni vet det här polisprojektet med att jaga papperslösa i kollektivtrafiken, genom att be att få se papper på de som såg misstänkta ut.

Röva = Jagar "välfärdens avskaffare" eller skattesmitare, genom att hänga på Stureplan och kolla de som ser misstänkta ut. 

Tycker filmen är klockren. Den visar på det sjuka i Reva-projektet och att det förklarades vara viktigt att jaga papperslösa för att försvara vårt välfärdssystem, inte ska några ovälkomna jävla komma hit och snylta liksom. Men varför då inte gå ut på gatorna och leta efter misstänkta skattesmitare? Såna där rika jävlar som flyttar bankkontot till nån ö utomlands?
 
 
 
Men nä jag tycker inte att det är okej att jaga upp människor och anklaga dom för saker bara för att dom ser ut på ett visst sätt. Men om det nu absolut måste göras, så hellre sparka uppåt än neråt iaf! 

Jag fick fem "va fin du är!" idag

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Idag gick jag till min gamla praktikplats, hade ett möte för att se hur det gått med allt och stämma av liksom. Var asnajs att få träffa alla härliga människor som jobbar där igen, verkligen trevliga människor som gjorde min praktiktid jättebra.
 
Men.
 
Så många kommenterade mitt utseende. "Va fin du är i håret" eller "va vårfin du är idag!". Alla kvinnor och en av snubbarna, totalt fem stycken. Jag kontrade förstås med "va kul att träffa dej!". För ärligt talat skiter jag väl i hur dom ser ut. Men kul att se dom, det var det ju. 

Jag blir så ledsen varje gång jag påminns över hur vanligt det är att kommentera andras utseenden, att berätta att andra duger att se på. Jag är så trött på att utseende ska vara nåt eftersträvansvärt, nåt att berömmas för. Jag är så trött på att försättas i situationer där jag förväntas tacka och ta emot nåt som en komplimang, när jag bara tycker att det är sjukt obehagligt att någon bedömer mitt utseende.
 
Jajaja jag vet att folk bara menar väl när dom ger komplimanger för utseende, men folk menade väl förr i tiden när dom slog ungarna i uppfostringssyfte också. En god intention är inte samma sak som en god handling och goda konsekvenser. 
 
Och jag undrar om jag hade fått lika många "va fin du är" om jag hade vart en kille. 
 
 
 

Lite såhär va

Kategori: Whatever

Dom slår männen med bambupinnar och jag hejar på

Kategori: Sån är jag

Ibland tror jag på våld. Att det behövs för att uppmärksamma ett problem. Att det behövs för att rädda liv. Jag hejar på Gulabi gang!
 
–Ingen annan bryr sig om kvinnornas problem så därför gör jag det.
Kvinnorna här är väldigt förtryckta, de trakasseras av såväl män och
svärföräldrar. De vet inte ens om sina rättigheter, säger Sampat Pal.
 
Om inget annat hjälper för att få bukt med män som slår eller poliser som nonchalerar kvinnors säkerhet samlar Sampat Pal ihop sitt gäng, Gulabi gang, och slår den skyldige med bambukäppar tills den lovar bättring.
 
– Vi tränar dem att slåss, men inte döda. Bara tillräckligt för att männen
ska lära sig en läxa och för att rädda kvinnors liv, förklarar Sampat Pal.
 
Vad tror ni, kan våld vara nödvändigt? Eller tror ni det är kontraproduktivt (att våld föder mer våld)?

Ingen lördag utan lite anime

Kategori: Sån är jag

Åka hem till familjen, bänka sig i soffan med en extra large popcorn skål och kolla på Samurai Champloo med brorsan. Det är så det ska va. 

Tyvärr en rätt sexistisk serie, den här. Meeen jag tänker att den baseras på förr och så var det ju då, typ. Eller också så stänger jag av analysögona ett tag, dom behöver vila ibland. Den är rolig iallafall! 
 

Genusmedvetenhet är psykisk misshandel

Kategori: Feminism och genus

Kommentar jag fick till ett gammalt inlägg:
 
Det här är en form av psykisk misshandel. Förstår att du bara menar väl men det är viktigt att du inser att du bara kommer skada barnet genom sådant här trams. 

Många könsroller är fullt naturliga och är starkt kopplade till de biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor. Därav faller typiskt manliga och typiskt kvinnliga könsroller fullt naturligt för de allra allra flesta pojkar och flickor. Självklart finns det ett fåtal undantag som avviker biologiskt (exempelvis transsexuella personer) men för den stora majoriteten så är den könsroll som de "fostras" in i precis rätt för dem. 

Nu tänker säkert du att ja men perfekt, låt då barn hitta sin identitet själva så att alla kan må bra. Du glömmer dock bort att barn inte bara hittar en identitet själva, de är inte fullt utvecklade och tänkande individer utan de behöver vägledning och hjälp. Att inte erbjuda de någon som helst vägledning kommer leda till förvirrade tonåringar i en identitetskris utan dess like. 

Så om vi måste vägleda våra barn, vad är då det bästa sättet att göra det på? Jo såklart är det mest logiska att leda dem in i traditionella könsroller som är naturliga för dem, på så sätt kan man garantera att 99% av alla barn kommer hitta en identitet de är trygga i. Sen kan man fokusera på att lära barnen att acceptera de som är annorlunda, de som inte passar in i de traditionella könsrollerna.
 
Mitt svar:
HAHAHA vilket jävla trams!

Du säger att könsrollerna är naturliga, att dom är biologiskt betingade. Men faktum är att könsrollerna har sett olika ut förr i tiden, och ser olika ut i olika kulturer. Till exempel tillhörde det förut kvinnans könsroll att inte arbeta utanför hemmet, och mannen skulle absolut inte göra någon form av hemarbete. Är det biologiskt betingat eller?

Vilka könsroller är dom naturliga? Dom som är idag, eller dom som var för 50 år sen? Och om dom är naturliga, hur kommer det sig då att dom ändras hela tiden?

Varför är det så provocerande med normbrytande (fula) kvinnor?

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Här kommer ytterligare ett sjukt vettigt inlägg från Fanny. Jag känner bara yes yes precis så är det. 

Kravet på knullbarhet handlar om att kvinnor ska veta sin plats

Att strunta i hur en uppfattas signalerar att en struntar i hur en ska vara som kvinna, en går utanför sig könsroll och bryter den patriarkala kontrollen vilket uppfattas som hotfullt. Håret i armhålan är inte upprörande för att det är fult, utan för att det signalerar brist i den patriarkala kontrollen, en brist som genast måste motverkas genom att återupprätta kontrollen igen. Detta görs på en mängd olika sätt: subtilt genom blickar och hintar, genom ”tips” från bekanta eller i tidningar och ibland genom rena påhopp. Det finns också en social kontroll som sker i förebyggande syfte, innan någon faller ur fåran. Denna sker genom att människor i tid och otid pratar om hur kvinnor ska se ut och vara, hur äckligt det är men kvinnor som inte är på detta sätt och så vidare.

Så om det vore så väl att frågan om preferenser bara spelade roll när det kom till samlag så hade jag inte klagat, inte alls faktiskt. Folk får väl tycka vad fan dem vill om sina sexpartners kroppshår, smink och kropp. De allra flesta personers preferenser rör mg inte i ryggen personligen eftersom jag inte vill ligga med dem. Det går alldeles utmärkt att ligga med människor en attraheras av utan att skrika ut sina preferenser till alla och en var, det räcker med att visa intresse för de en attraheras av och avvisa intresse från de en inte attraheras av.

Problemet är att mäns sexuella ”preferenser” används i helt andra syften än att hitta en person en är attraherad av att ligga med, nämligen till att utöva makt och kontroll. Ni kan gott ragga på folk ni attraheras av och kanske diskutera frågor som behåring och så vidare med partners, men låt snälla mig och resten av världens kvinnor stå utanför detta. Det må verka tråkigt, men en absolut majoritet av alla kvinnor kommer du troligen inte att ha sex med, och för dessa personer är sina sexuella preferenser helt ovidkommande. Såvida du inte känner dig tvungen att babbla om dem för att utöva din patriarkala makt, då utgör dem ett effektivt medel för förtryck.

Grattis alla fittiga feminister!

Kategori: Whatever

Internationell kvinnodagen idag. En perfekt dag att hylla feminismen, tycker ni inte? Kanske slå på stort skriva en snäll kommentar till nån feministbloggare? 
 
Jag uppmuntrar alla att säga nåt bra om feminismen idag, för att jävlas lite med all smutskastning feminister får utså. Exempel på saker att säga:

"Feminismen behövs verkligen fortfarande, tänk att kvinnor fortfarande bedöms mest efter sitt utseende!"

"Feminismen är så jävla najs, älskar tanken på att kvinnor och män ska vara jämställda!"
 
"Självklart är jag feminist!"
 
Hur ska ni fira dagen?

Tur för dej att jag är en sån jävla PK-tjej

Kategori: Sån är jag

Asså ni måste måste måste se den här. Om ni inte orkar hela så spola åtminstone fram till sången. Precis som jag känner varje gång jag stöter på nån sexistisk jävel. 
 
 
 
Dom sjunger om hur dom ska skada sexisten på massa olika sätt, typ halshugga honom och sätta huvudet på ett svin, bryta av ryggen, mörda hans guldfisk osv osv och sen kommer det och jag känner igen mej:
 
Men tur för dej (tur för dej)
Att jag är en sån jävla PK-tjej 
Annars hade allt det hänt just dej
 
Men tur för dej (tur för dej)
Att jag är en sån jävla PK-tjej 
Inget fysiskt våld eller näthat från mej
....
Jämfört med mej är Astrid Lindgren ragatan (HAHAHA) 

Men modellerna ÄR onaturligt smala

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Det är inte onaturligt eller fel eller fult eller äckligt att vara smal. Men modellerna är onaturligt smala. Jag vill kritisera att den kroppsformen lyfts fram som det eftersträvansvärda. Hur fan tänker jag nu?

Såhär va. Det blir så skevt när enbart en kroppsform ska synas (och lyftas fram som den vackra, som idealet) och det blir faktiskt extra skevt när denna kroppsform är "onaturlig"  för de allra flesta. Med onaturlig menar jag att det skulle krävas typ bantning, självsvält, ständig kroppsbevakning, kanske operation för att uppnå den kroppsformen. 
 
Visst finns det människor som är modellsmala helt naturligt, och kan leva sunt i den kroppen. Det är inget fel i det liksom. Men dom allra flesta kan inte ha/få en sån kropp utan sjukt mycket ansträngningar och fan inte ens då. Så när alla modeller är sådär supersmala och det skapar en bild av att det är det som är det eftersträvansvärda, så är det faktiskt en onaturlig bild. En skadlig bild. 
 
Många snackar om att felet inte ligger i att modeller är smala utan att alla modeller är smala, att bara en kroppstyp får synas och visst är det delvis så. Men sanningen är också att det är skadligare att alla modeller är spinkiga och väger 50 kg än att alla modeller är halvkurviga och väger 65 kg. Inte för att det är vackrare eller mer värdefullt att vara halvkurvig, utan helt enkelt för att den kurvigare kroppen inte är lika "onaturlig/svår att uppnå" för dom allra flesta.
 
Jämför med detta:
Säg att alla modeller bara hade en arm, och det sprids en bild av att skönhet är att ha en arm och inte två. Jag vill då kritisera det hela genom att säga att det är onaturligt och skadligt att enarmade kvinnor får representera skönhetsidealet. Detta innebär ju inte att alla enarmade kvinnor är fula och onaturliga, mindre värda. Det innebär ju bara att dom allra flesta kvinnor faktiskt inte är enarmade, och att det skulle krävas väldigt osunda metoder för att bli det. 

Är ni med på vad jag menar?
 

Det är fett jobbigt att bryta mot normerna

Kategori: Feminism och genus

Så bra skrivet av orakade flatfeministen Fanny så jag måste kopiera hela inlägget. Here goes:

Som normbrytande så är det väldigt vanligt att folk ifrågasätter hur det känns ”egentligen” att bryta mot normerna. Är det inte lite jobbigt att inte vara kvinnlig och behagfull, är det inte jobbigt att inte vara monogam, vill du inte egentlige ha barn innerst inne och så vidare. Det är inte helt ovanligt att framstående feminister, som Beauvoir, får utstå påhopp som bygger på att de egentligen inte är/var lyckliga i sitt normbrytande liv. Normbrytandet framställs här som en hopplös kamp mot den egna naturen, en kamp en inte kan vinna; antingen får en resignera inför de naturliga drifterna eller så får en leva ett liv i olycka.

Att alla människor någon gång är olyckliga anses inte relevant. Personer som följer alla normer är såklart också olyckliga, men då det sker så skylls olyckan inte på att de följer normerna utan på något annat. Det är först när en normbrytande person är olycklig som det används emot denne. Som mot Beauvoir.

Alla större val en gör i livet är såklart förenade med viss vånda. Såväl att skaffa barn som att inte göra det, att leva monogamt och att inte göra det och så vidare. Det är klart det är jobbigt att ta beslut, risken finns ju alltid att en gör fel. Men när våndan kommer över val som följer normen så härleds inte våndan till att valen kan vara fel, utan till att det är så det liksom känns lite till och från här i livet, vanlig nervositet och så vidare.

Sedan finns det såklart en extra vånda i normbrytande val, nämligen den som påförs en från samhället. Att inte följa normen är förenat med dömande reaktioner från omgivningen, eller åtminstone den ständigt återkommande uppmaningen att motivera och förklara sina val. Det är klart att sådant leder till en större osäkerhet. Att bryta motnormer är alltid en mer aktiv handling än att bara göra vad som påbjuds av samhället, och då blir det mer jobbigt att känna att en har fel. Alternativet till det liv en väljer blir mer närvarande om det finns representerat bland idealen. En personer som väljer att leva normativt kanske inte riktigt förstår vad hen går miste om, eftersom alternativet aldrig var formulerat på samma sätt. En person som väljer att bryta mot normerna vet emellertid alltid vad alternativet hade kunnat vara, eftersom det trycks i ansiktet varje dag.

Ett typiskt exempel på hur olika val värderas olika beroende på om de följer normen eller ej är det om barnaskaffande. Människor som inte vill skaffa barn blir ofta ifrågasatta med att de kanske kan komma att ångra sig, men det borde ju strängt taget även gälla den som skaffar barn. Båda besluten är livsavgörande, men det ena ifrågasätts inte på samma sätt eftersom det följer normen.

Sedan är det klart att det är jobbigt att bryta emot det som har blivit inpräntat i en sedan barnsben. Att som kvinna inte leva upp till sin kvinnoroll är jobbigt, ty samhället utmäter ett straff för den som inte följer normen; straffet att vara udda, att inte passa in, och ibland även straffet att få sina livsval aktivt ifrågasatta. Sådant är såklart smärtsamt.

Jag kan inte säga att jag inte har lidit över att bryta mot normer. Första gången någon kommenterade min orakade bara ben stack det till, och i den ögonblicket önskade jag att de var lika släta som alla andra kvinnors. I sådana situationer är det lätt att resignera och tänka att det inte är värt det. Men på det stora hela känner jag ändå att det är det, för det ger mig så mycket mer. Utöver de uppenbara sakerna såsom pengar och tid så handlar det om att jag tagit makten över min egen kropp och i slutänden också över mitt eget liv. Att jag kan välja själv vad jag ska lägga min kraft på, att jag är stark nog att gå emot normerna och välja själv hur jag ska se ut. Detta är värt den vånda som det också leder till.

Så nästa gång du ser en normbrytande person våndas över sina val så kan du tänka att den här personen trots allt måste ha något större syfte, något som står över alla dessa våndor. Något som uppenbarligen gör det värt det.

Jag skiter väl i vad du tycker om mig

Kategori: Sån är jag

Räkna hur många "vad fin du är" du hör

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

 
Prova att iaktta din omvärld en vecka. Räkna hur ofta du hör ''hej vad fin du är'' eller liknande kommentarer. Räkna även hur många av dessa som riktas till pojkar/män vs flickor/kvinnor. Märker du någon skillnad?
 
Problemet är inte att just DU säger det till någon EN gång every blue moon, problemet är att ALLA säger det FLERA gånger, ofta varje dag, året om. Och att alla de som får komplimanger, inte bara får höra att de själva är fina utan att andra är det också. Varenda gång jag är i sällskap med flera kvinnor så hör jag hur de komplimenterar varandra, flera gånger. Jag hör det. Även om kanske enbart en av dem är riktade till mig så matas jag tills öronen svämmar över. ''Vad snygg du är'', ''men guuuu' vilka fina naglar'', ''vilka fina kläder du har'', ''vad smal du har blivit'', ''vad fräsch du är idag''. 
 
Lägg sedan detta i sitt sammanhang; vad ser vi runtomkring oss? Vad säger reklamen till oss? (så ser du yngre, spänstigare, smalare, VACKRARE ut) Vad säger TV'n? Vad visar TV'n framförallt? (Vackra människor) Tidningarna? (Banta, gör om dig, sminktips, klä dig för din form)
 
Föreställ dig sedan hur barn upplever detta och vad för slags budskap det sänder till dem.
 
Prova!

Dom sju dödssynderna

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Killen och jag har spaltat ner what not to do om du vill träffa våra framtida barn. Så om du tycker det låter extremt men ändå vill ha umgängesrätt, börja öva redan nu!

Dom sju dödssynderna
 
- Du skall icke berömma barnets utseende, kläder eller andra ytligheter

- Du skall icke kommentera ditt eget eller andras utseende närvaro av barnet, varken i positiv eller negativ bemärkelse.
 
- Du skall icke köpa enbart könsstereotypa leksaker eller kläder till barnet
 
- Du skall icke vara fysiskt kärvänlig mot barnet, till exempel genom kramar, om barnet motsätter sig detta
 
- Du skall icke fråga efter barnets könstillhörighet
 
- Du skall icke tala i termer av manligt och kvinnligt inför barnet
 
- Du skall icke tala om vikt eller "hälsa" i närvaro av barnet
 
 
Varför? Alla svar står att finna i bloggen. Några axplock:

Varför jag inte kommer säga till min dotter att hon är vacker

 
 
Men yes vi är alla mänskliga och det är okej att faila lite, särskilt i början. Det viktiga är att du försöker. 
 
 

Curse the patriarchy!

Kategori: Feminism och genus

Ni har väl inte missat min video om kvinnohat?

Kategori: Sån är jag

Som jag gjorde för länge sen. När näthatet började debatteras flitigt. Här kommer den igen om nån stackars sate inte fått se den. 
 
 
 

Men killen kanske inte ville

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

Jag gillar inte den här seriestrippen. Eller asså ja, den andra rutan om Gudruns anteckningar är jävligt rolig iofs. Men annars. Känns som en dålig poäng. För mig är det tydligt att killen inte tycker det är så jävla party, så att säga. Han verkar inte njuta så mycket. Och så ska Zelda domdera och ba "håll käften och gör det för fan!". 

Tänk om vi bytte kön på dom båda, och killen ville tvinga Zelda att göra nåt dirty när hon egentligen inte ville. Hade det setts som lika komiskt? Probably not. Men varför inte? 

Varför är det mer okej att tafsa på en kille, än en tjej?

En dålig sjukt uppfinning

Kategori: Feminism och genus

Men bara inse faktum

Kategori: Rasism och fascism

Bara inse att det är bättre att äta vegetariskt. För djuren. För miljön. För hälsan. Bara inse att rekommendationen är att äta typ 15 kg kött per år, och genomsnittssvensken äter 75 kg. Bara inse att vi lever i ett starkt köttnorms-samhälle som egentligen inte är bra för nån inblandad. Bara inse det, och sen kan du fortsätta gnaga på ditt revbensspjäll. 

Jag blir inte arg på folk som vill äta kött, egentligen. Eller dom som röker. Äter onyttigt. Amen ni fattar. Det jag blir arg på är dom som vägrar erkänna att det är bättre att äta vegetariskt. Som ska försöka bortförklara och ifrågasätta vegetarianer, för att dom inte kan ta in att deras matvanor är dåliga. Det stör mej som fan.

Japp, jag äter själv kött nån enstaka gång, så äter jag fisk och mjölkprodukter och massa annan skit. Men jag vet att det är dåligt, och behöver inte gå in i nån löjlig försvarsposition gentemot dom som äter bättre.

Kika gärna in hos den djurrättande feministen, hon skriver mycket som tvingar en att ifrågasätta sig själv. I like that!Jag är helt fast i magins värld

Kategori: Sån är jag

Kan inte tänka på nåt annat. Samma sak som hände under Den Stora Harry Potter Hysterin. Älskar älskar älskar Merlin. Förtrollande. Asbra fantasy. Magi och drakar och heder och riddare och massa coola monster.

Så nu vet ni vad jag gör om dagarna. Kollar på den här goda skiten!

Det är standard att kommentera andras utseende

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Har ni tänkt på det? Att folks utseende alltid ska uppmärksammas & kommenteras i typ alla sammanhang? Det är liksom en osynlig lag. Särskilt i kvinnokretsar. 

"Vad fin du är idag!"

"Har du klippt dej?"

"Åh har du köpt en ny tröja?"

Osv i all oändlighet typ. Och folk tar typ illa upp om en inte vill ställa upp på dom premisserna. Eller, dom tycker iallafall att det är konstigt. Knäppt att inte vilja få komplimanger för utseende liksom. Och knäppt att vägra säga att nån är snygg i håret. 
 
Men det är inte så knäppt. Vill ni förstå varför det inte är knäppt? Kolla va jag skrivit här och här.
 
Jag är inte så jävla svartvit i verkligheten dock (även om jag försöker undvika att uppmärksamma utseendegrejer). Jag kan kommentera folks coola kläder m.m. Ibland folks nya frisyr. Av gammal vana liksom. Jag är ju inte mer än mänsklig. Men jag försöker ;)

Min resa från politiskt inkorrekt till medlem i PK-maffian typ

Kategori: Sån är jag

Efter flaket, skitglad & politiskt inkorrekt Mican
 
Tänk att jag vid studenten blev utnämnd till klassens mest politiskt inkorrekta (mest pga väldigt grova skämt och allmän frispråkighet). Och se på mej nu, nu är jag en av dom som klagar på sexistiska skämt och andra "smågrejer". Hur fan gick det till?
 
Jag började tänka kritiskt. Universitetet hjälpte helt klart till, tjejjouren och en del normkritiska bloggar också. Jag började försöka sätta saker i ett sammanhang, och tänka i termer av normer och strukturer. Om jag tidigare skulle ha fnyst undan ett sexistiskt uttalande som ofarligt och roligt, började jag nu se det för vad det faktiskt var - en liten del som förstärkte en jävligt onajs struktur. 
 
 
Nämen okej jag kanske inte kan kvalificera mig i PK-maffian, är lite för frispråkig kanske. Eller jag vet väl inte hur reglerna för antagning ser ut ;)

Materiell lycka indeed

Kategori: Sån är jag

TITTA PÅ MIN FINA TEKANNA SOM OCKSÅ ÄR EN TEKOPP!!!!!! :D
 
 
 
För 50 spänn (2hand) fick jag denna godbit. Och jag är helt kär. Använder den hela tiden. Blir glad av att titta på den. Jag är en sucker för gulliga små grejer, I admit it. Särskilt saker kring te för jag älskar te. 
 
Det enda negativa:
Jag har ökat min kiss-kvot med 150 % sedan inköpet.