moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Ja, jag är väl en manshatare

Kategori: Feminism och genus

Jag måste säga att jag är så ofantligt trött på att bli avfärdad som rabiat  manshatare när jag beskriver en struktur som för mig är smärtsamt tydlig - män förtrycker kvinnor. När en är med i en tjejjour och är feministiskt engagerad inser en rätt snabbt hur mycket skit män gör och kommer undan med. Det handlar inte om att peka ut enskilda män utan det handlar om att beskriva manlighet som socialt konstruerad och hur SJUK denna konstruktion är. Hur män föds och uppfostras in i en förtryckarroll. 

Ja, ibland överväldigas jag av ett hat mot män. När jag för 76 gången pratar med en 14-årig tjej som blivit våldtagen av sin tränare, såld som hora, kränkt och hotad ja då blir jag arg på män och manlighet. Att det finns strukturer i samhället som gör att män kan bete sig såhär och komma undan med det. Och att i stort sett alla män förtrycker kvinnor på något vis (omedvetet förstås) kan göra att jag blir trött på att umgås med män. När jag märker av smygförtrycket (dom märker det inte ens själva). Men ändå älskar jag min pojkvän, min bror och min pappa - det är som sagt inte riktat mot enskilda män utan män som koncept, manlighet som social konstruktion. 

Jag skulle önska att folk istället för att direkt avfärda mig när jag kommer med provocerande och ny information för dem bara kunde stanna upp och lyssna på vad jag faktiskt säger.
 
Ja, hatet kanske inte är konstruktivt men det är fan logiskt att hata sin förtryckare ibland. Det är väl jättekul för dig om du har förmåga att älska allt och alla hela tiden men jag pallar inte det. Och att då folk hela tiden ska skambelägga oss "manshatare" - gör mig så trött. För vi gör faktiskt ingen skada (de flesta av oss). Vi bara reagerar på det förtryck vi utsätts för. Och berättar för andra hur män förtrycker.
 
 
 

Nej det är ingen vanlig dag idag

Kategori: Whatever

FÖR DET ÄR MIN FÖDELSEDAG LALALALALA!

Fick bästa presenten redan igår. Chokladprovning och en julkalender med riktig choklad, inte sån där som smakar kartong ni vet. 
 
Annars har jag ägnat dagen åt att reproducera kapitalismen (shoppa). Hycklare som jag är. 
 
Nu ska jag bajsa. See ya later!

Vem är offer för kvinnoförtryck?

Kategori: Feminism och genus

Carolina Gynning eller Gudrun Schyman?
 
 
 
 
Svar: Båda.
 
När jag talar om att kvinnor blir förtryckta och att kvinnor är offer för patriarkala normer så menar jag inte en viss typ av kvinnor. Det gäller alla kvinnor. Feminister och icke-feminister. Rakade och orakade. Advokater och hemmafruar.
 
En individ är inte mer eller mindre offer för kvinnoförtryck beroende på utseende, arbete, intressen etc. Du kan inte heller bli mer fri genom att vara mer medveten. Som kvinna är du offer för kvinnoförtryck, alltid. Sen kan olika kvinnor förstås råka stöta på olika former av förtryck. En del kanske möts av kvinnoförtryck i form av sexuella övergrepp, eller typ blir misshandlade av sin partner. Andra kanske utsätts för det genom att förväntas ta mer ansvar för hushållets städning och parets känsloliv. Några blir kallade för hora, fitta, bitch. Vissa får inte spela fotboll på samma villkor som herrarna i föreningen. De allra flesta av oss möter det på flera olika sätt.
 
Kvinnoförtryck är ett strukturellt problem som genomsyrar alla delar i samhället. Det märks i riksdagen, rättssalen, arbetsplatsen, hemmet, skolan, relationer you name it. Överallt kan vi se det. Inte bara genom att se till enskilda kvinnors erfarenheter utan också till exempel genom sexisitisk reklam i tunnelbanan eller fördömande attityder gentemot kvinnlig sexualitet. Eller att kvinnoyrken har lägre status och lägre löner. Exemplen tar aldrig slut. 
 
En kvinna som sminkar sig, rakar sig, går i högklackat, gillar att bli bjuden på drinkar och gillar att känna sig kvinnlig är inte mer offer än en hårig lesbisk radikalfeminist (hej stereotyp!). Hon är inte svagare, för kvinnoförtryck och kvinnokamp och kvinnofrigörelse handlar inte om svaghet och styrka. Världen är inte uppdelad i starka och svaga kvinnor - bara kvinnor. Det handlar inte om att kvinnor som individer ska välja sig fria från förtryck, utan det handlar om att göra världen fri från förtryck så att kvinnor kan välja. Det handlar om att kvinnor ska slippa utsättas för våldtäkter, hot, kränkande tillmälen, nedvärderande attityder. Alla kvinnor.
 
Detta måste blir tydligt - att kritisera normer är inte samma sak som att kritisera de kvinnor som följer dem. Jag kritiserar att kvinnor förväntas sminka sig, men jag tycker inte att sminkade kvinnor är "svagare". 
 
 
 

FETT bra skrivet om fett

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Alltså ALLA måste läsa det här inlägget av hej.blekk. Brilliant! 
 
Sverige är ett sjukt land. Men inte sjukt på grund av att folk är feta, smala eller mittemellan utan för att vi förväntas tukta våra kroppar med diverse restriktiva dieter och träningsscheman när sunt förnuft, god aptit, bra självkänsla och allmän kroppsacceptans borde vara det viktigaste.

Jag ser fram emot mitt liv där jag kan svälla utåt, äta mycket och gott, må bra och vara frisk.

 

 

Hörrni män sluta upp med att stirra på kvinnors kroppar!

Kategori: Feminism och genus

Det har hänt igen. Att jag hamnat i en diskussion med en man som hävdar hur naturligt det är att vilja kolla på nån som en tycker är snygg och att tjejer inte borde klä sig så sexigt om dom inte vill att folk ska stirra. Suck. Vill ba skrika SLUTA SLEMGLO i hans öra men lite mer reason kan han väl få. Och ni andra också. 
 
Okej, du tycker vissa kvinnor är attraktiva - fine. Jag tycker vissa kvinnor och män är snygga jag med. 

Men du får väl förihelvete väga din rätt att stirra på nån du tycker är snygg mot det enorma obehag som många kvinnor kän
ner av att bli granskade på det sättet. Eller tycker du på fullt allvar att kvinnor ba borde sluta känna sig kränkta över att bli objektifierade?

Titta i smyg eller titta inte alls liksom. När jag ser en snygging så glor jag på ett sätt så att hen inte märker det. För vettu kvinnor tänder på män (och kvinnor) fast ändå så ser en typ aldrig kvinnor som stirrar slemmigt. Varför? Kanske för att kvinnor inte vill göra snyggingen obekväm, medan många män (som du?) fullkomligen skiter i vad deras agerande får andra att känna.
 
Ja och om nu killar inte skulle kunna behärska sig från att stirra så har jag ett förslag. Istället för att uppmana kvinnor att klä sig mindre utmanande kan vi ju helt enkelt säga åt männen att alltid bära solglasögon. Även på vintern! Och lider männen av riktigt svåra fall av kan-inte-låta-bli-att-slemglo så får de helt enkelt gå med ögonbindel och blindkäpp.

Du har rätt att snacka skit men bered dig på tufft motstånd

Kategori: Rasism och fascism

Alltså det tar fan aldrig slut, det här med att människor kläcker ur sig hemska saker och sen blir kränka över att nån säger emot dom och påtalar hur hemska åsikterna är. 
 
Ja, det är säkert jobbigt för dig när nån påtalar att dina åsikter är hemska. Jag kan säga att jag inte tycker det är så jävla party att skapa dålig stämning heller, inte roligt att va den liksom. Men vafan, att stoppa typ rasism eller sexism är liksom liiiiiiite mer värt än att aldrig förorätta nån.
 
Tycker överlag att det är konstigt att tycka det är helt okej att yttra människofientliga och skadliga åsikter om "dom andra" men om någon sårar mig genom att göra motstånd mot mina skeva uppfattningar så gör den personen fel. Lite jävla perspektiv tack.
 
Och ja vettni, när nån yttrar människofientliga åsikter så vill jag få den personen att tänka om. Jag vill att hen ska skämmas. Vill visa att det inte är okej att säga så, inte rätt att tycka så. Att det är farligt och skadligt.
 
Vissa verkar tro att alla åsikter är lika ofarliga. Dom ser ingen skillnad mellan att säga "min favoritfärg är blå" och "jag tycker fattiga är lata". Dom fattar inte att det ena är en ofarlig preferens och den andra ett led i ett samhälleligt jävla hatande och sparkande på dom som ligger på botten. Att deras "jamen dom får väl ta sig i kragen" upprätthåller ett rasistiskt & fascistiskt samhällssystem.
 
Människor DÖR pga det här systemet, och genom din åsikt tar du ställning. Kommer du att rättfärdiga förtrycket, eller kommer du att göra motstånd?
 
Jag kommer att göra motstånd. Må så vara att folk hatar mig och att jag sårar priviligierade människor i min omgivning genom att tvinga på dom självrannsakan men jag kan fan inte låtsas som att det regnar när jag vet hur samhället ser ut. När jag vet hur många som lider av rasism, sexism, fascism. 
 
Alltså tänk själv att du levde under typ apart-heid och du var en av fåtal vitingar som fattade att samhället var skevt. Överallt bland dina vita dudes så fick du höra hur ordningen var naturlig, massor av nedvärderande ord om svarta etc. Vad skulle du gjort? Bitit ihop eller?

Sätt stopp för SD fort som fan

Kategori: Rasism och fascism

Nanna Johansson, hon är så klockren. Hennes illustrationer asså LOVE EM!


 

Forskning visar att kvinnors texter ses som sämre

Kategori: Feminism och genus

Fan va intressant, även om det väl bekräftar det jag redan visste - fastän kvinnor gör samma grej som män så värderas deras insats lägre. 
 
I den här studien så skickades en text ut från granskning och var i hälften av fallen undertecknad med ett kvinnonamn, hälften med ett mansnamn. Samma text alltså. Ändå uppfattades "mannens text" som välformulerad medan kvinnans sågs som oklar. 
 
Ur artikeln:

Hur kan vi ”omprogrammera” hjärnan på detta område?

– Genom att lyfta på slöjan och se hur vi fungerar på ett omed­vetet plan. Vi måste börja tala om att det fungerar så här, annars finns det en stor risk att det ser likadant ut om trettio år igen. Och om en enkel text kan påverka oss på det här sättet, är det inte konstigt att det fortfarande är få kvinnor i styrelser.

NEJ DET ÄR VÄL INTE SÅ KONSTIGT ATT KVINNOR VÄRDERAS LÄGRE I TYP ALLA SAMMANHANG! Detta är bara ett av många exempel på det hela.

Inget gott kommer av dina goda råd

Kategori: Whatever

Det händer ofta att människor i vissa feminism/genus-facebookgrupper jag är med i skriver om sitt privatliv. Inte sällan om sin pojkvän (för ja, i dessa fall är det alltid en heterogrej) och hur sexistisk han är. Ibland ber dom om råd, ibland vill dom väl bara dela med sig och få stöd. Och det händer såklart i andra sammanhang också, utanför internet.
 
Det kan stå något i stil med:

Alltså om det är okej så vill jag bara dela en grej från min relation...Min kille är inte alls lika feministisk som jag, och han ser inget problem i att jag får sköta nästan all städning, diskning och matlagning. Han tycker att han gör tillräckligt med att typ sköta datorer och TV (fastän jag inte bryr mig om HD-kvalitet liksom) och att han typ tvättar en gång i månaden. Han tycker att tjejer och killar är olika biologiskt och att det inte är konstigt att vi gör olika saker. Alltså han är jättefin på många olika sätt och jag älskar honom men jag blir så jävla irriterad över det här beteendet! Nån som har nåt tips på vad jag kan göra?
 
Och dom vanligaste svaren:

- Dumpa honom!
- Han är ett sexistiskt svin!
- Du förtjänar bättre, skit i honom!
 
När jag ser vad folk ger för råd och stöd så känner jag ba NEEEEEEEEEJ HÅLL TYYYYST!
 
För vettni, det sämsta ni kan göra när nån precis öppnat upp såhär är att uppmana henne att göra slut eller säga att han är världens största rövhål och att hon förtjänar bättre. Asså jag förstår att ni menar väl med era råd, men take some advice från en som hållt på med stöd&råd i flera år - SÄG INTE VAD HON SKA GÖRA!
 
Det hon behöver höra i dessa lägen är inte uppmaningar och fördömande av relationen. Vad såna svar utstrålar är att hon är dum i huvet som är med honom, att hon inte vet vad som är bäst för sig själv, att det inte är okej att älska honom. Det hjälper liksom inte.
 
Det en kan göra är att ge stöd och typ "Usch vad jobbigt" eller "Inte schysst av honom, modigt att du säger till" och kanske råd som "Vad händer om du skulle säga detta till honom tror du?" - råd som ger henne makt över sin egen situation och som inte är fördömande. INGA UPPMANINGAR FÖR HELVETE!
 
Men om jag vill att hon ska ändra sitt liv då? Tänk om jag har en kompis som blir sjukt förtryckt av sin kille men vägrar lämna honom och inte ser problemet ordentligt?
 
Det jag måste göra för att locka en människa till förändring är att först förstå vad det är som gör att hon faktiskt lever kvar i relationen. Jag måste vara beredd att se och erkänna att det faktiskt finns fördelar för henne att vara med den här snubben (oavsett om det gäller en småsexistisk grabb eller en hustrumisshandlare). För först när jag tillåter henne att känna att relationen har fördelar, kommer vårt samtal att kunna ledas in på nackdelar. Vägrar jag acceptera att relationen är bra för henne på nåt sätt och bara uppmanar henne "gör slut" så kommer hon med stor sannolikhet att gå in i försvarsläge och lyfta fram allt det positiva med relationen. ÅTERIGEN: INGA UPPMANINGAR!
 
 

Cat calling

Kategori: Whatever

 

Tiden är inne

Kategori: Feminism och genus

TÄNK OM JAG INTE VILL HA NÅGRA JÄVLA UNGAR?

Kategori: Feminism och genus

Alltså, detta med att folk blir provocerade av att andra inte vill skaffa barn. Say what? Finns en sån sjukt stark familjenorm (som hänger ihop med heteronormen) och särskilt kvinnor förväntas ha det som sin högsta önskan i livet att skaffa ungar. Bara en sån grej som att det heter frivillig barnLÖSHET. Borde kallas frivillig barnFRIHET.
 
När jag säger att jag nog kanske inte vill ha barn pga...(rabblar upp alla nackdelar) så säger folk antingen "du kommer att ångra dig när du blir äldre" eller "barn är underbara/meningen med livet". Mina invändningar slår dom bort som okunskap (när jag berättar om risker med graviditet) eller förminskar ("men det är inte så farligt, det är värt det!")
 
SLUUUUUUTA VA SÅ JÄVLA INDOKTRINERADE I SKEVA NORMER!
 
Alltså tänk, att skaffa barn är ett jävla livsprojekt. En blir fan aldrig klar med det och kommer att krävas massor av arbete i minst 16 år. En kan inte ångra sig och ba trycka tillbaka ungen in i livmodern igen för att det blev för jobbigt med såriga bröstvårtor och uppsprucken fitta och sömnlöshet och ryggvärk och stress. 
 
Jag kanske inte pallar med föräldraskapet och blir så jävla trött av det att jag inte orkar vara revolutionär längre. Ba sitter hemma och virkar bebishattar som ser ut som jordgubbar. Hell no.
 
Förut va jag helt säker på att jag ville ha barn men har nu insett att jag troligtvis blivit hjärntvättad in i den tanken. Får la se hur jag känner om tio år men just nu känner jag NEJ NEJ NEJ. 
 
Jag vill bara ha en katt. Som är kelig och bajsar utomhus. Det räcker.
 
 
 
 

Ni vet när en möter nån och ska gå förbi och båda flyttar sig åt samma håll?

Kategori: Whatever

Jomen ni vet. En är på språng och möter nån framifrån, väjer åt sidan och personen väjer efter så att vi fortfarande är ivägen för varandra. Så väjer en igen och samma grej händer och igen och igen tills en tillslut ba DU GÅR FÖRST FAAAN! och brister ut i garv.
 
Det hände mig ikväll. Fast på cykel. Inte lika kul. Nu vet ni det.

Det här önskar jag mig i present!

Kategori: Sån är jag

Jag fyller år om typ två veckor. I sann kapitalistisk (hyckleri) anda tänkte jag lägga upp min önskelista. Egentligen är jag inte så mycket för presenter, men en del vill verkligen ge nåt och då är det bäst att jag ger rimliga förslag. Vill ju inte riskera att få typ smycken eller nån jävla ansiktsvård typ. 
 
Utan inbördes ordning:
 
 
 
 
 
 
 
 
4. TE! Grönt te, herbal tea, rooibos, eller andra kul smaker. Älskar te. 
 
5. Stooooora tekoppar i härliga färger! Behöver två till, typ. 
 
6. Choklad. Mörk. Mmm. 
 
7. "Ekologiskt" schampoo och balsam. Och duschtvål. Och skrubb.
 
8. Presentkort på massage. 
 
9. Den här boken.  Att skicka runt bland mina nära & kära så att dom fattar grejen nångång.
 
 
 
 
 
 
 
 

Rasismen drabbar inte mig och är inget hot för mig

Kategori: Rasism och fascism

Min kompis Elin skriver många smarta saker. Det här skrev hon på sin facebook och jag ville ba dela med mig av budskapet, för det är sjukt viktigt.
 
Rasismen drabbar inte mig och är inget hot för mig. För som vit, blond, blåögd är jag väldigt, oproportionerligt, orättvist och orättfärdigt privilegierad. Det är lätt för mig att avfärda rasismen som ett inte riktigt hot och inte så farlig, som att folk överreagerar när de blir upprörda över att folk som sympatiserar med rasistiska/nazistiska ideologier marscherar på våra gator, när de jagar ochmisshandlar andra människor som inte passar in i deras snäva mall. Ja, det är lätt att inte ens se den, att inte ta den på allvar, för de som passar in i normen, som mig, är den gömd, om en inte öppnar sina ögon. Det är ju inte jag som blir jagad.

Låt mig ge er exempel.

När jag bodde i England, blev jag genast accepterad. Inte en enda person under de 8 månader jag bodde där, ifrågasatte min rätt att vara där. Trots att engelska inte är mitt modersmål, trots att jag hade bott där en mycket kort tid. Samtidigt som vänner till mig, som bott där i hela sitt liv, inte kunde något annat språk än engelska, fick många gånger höra att de borde åka tillbaka dit de kom ifrån, på grund av deras hudfärg. Jag har vänner i Sverige som har blivit utsatta för hatbrott, blivit hotade, slagna, av samma anledning.

Och minns ni i somras när jag berättade om ett barn på gården utanför lägenheten där jag bor som när den mötte ett yngre barn på kanske 2-3 som talade spanska med sin pappa genast började ifrågasätta deras härkomst med en negativ ton i rösten och klargjorde att det lilla barnet: "Kanske vägrade lära sig svenska" (barnet talade flytande svenska och spanska och nästan flytande finska!)

Några juriststudenter i Uppsala gjorde ett test. De gick till en nattklubb i två grupper: en med endast "vita" och en grupp med endast personer med utländskt utseende. Först gick de sistnämnda, och blev nekade inträde, och dessutom illa bemötta. Ursäkten som kom var: "Det är fullt". Därefter kom den förstnämnda gruppen, och blev insläppta. Denna typ av diskriminering vad gäller inträde till krogar/nattklubbar ökar. Många rapporter om diskriminering på arbetsmarknaden finns också.

Det är inte mig folk skriker glåpord efter på gatan. 

Det är inte jag som blir misshandlad och jagad av nazister.

Det är inte jag som stoppas när polisen jagar människor i tunnelbanan. 

Det är inte jag som blir avhumaniserad och utvisad till säker tortyr och död eller sits ifrån min familj.

Det är inte jag som inte anses vara välkommen. Det är inte jag som blivit reducerad till ett "dom".

Det är inte jag som blir dömd och diskriminerad och får sämre förutsättningar vad gäller exempelvis utbildning och arbete.

Att inte inse detta, hur privilegierad jag är, bidrar till dessa strukturer. Rasismen finns. Rasismen är verklig. Här och nu. Det kan inte ursäktas bort.

En 7-årig pojkes framtida kvinnosyn grundläggs

Kategori: Feminism och genus


 
 
En pojke ~7 år går förbi denna affisch. Han saktar ner, vrider huvudet åt sidan, stirrar koncentrerat på bilden han ser. 
 
Jag undrar vad han tänker om bilden. Vad tycker han att den visar? Vad gör kvinnan på bilden? Varför är hennes hand bunden, varför poserar hon i sina underkläder? Vad utstrålar hon?
 
Denna reklambild är bara ett exempel på de oändligt många reklamaffischer som visar avklädda, undergivet poserande kvinnor. Bara en sorts kvinnor. Vackra, vita, passiva. Jag undrar vad det det betyder för pojkens kvinnosyn att överallt mötas av denna typ av bild. Jag undrar vad det betyder för flickors självbild, att ständigt se sitt eget kön reduceras till en snygg, avklädd, bekräftelsetörstande kropp.
 
Mest av allt undrar jag hur objektifierandet av kvinnor kan vara så utbrett och så accepterat, hur det kan vara okej att tapetsera perrongväggar med mjukporr. Hur det kommer sig att inte fler människor protesterar. 
 
Fast egentligen så vet jag ju. Jag vet ju att såna här bilder är en del av ett större strukturellt kvinnoförtryck, där vi (bland annat) reduceras till objekt, en passiv vacker kropp som lockar och behagar och blygt inbjuder. Jag vet ju att det leder till att killar snuskstirrar, tafsar, våldtar - känner att de har rätt att bedöma och nyttja kvinnors kroppar. Jag vet ju att det leder till att tjejer känner starkt ångestladdad utseendepress och gör nästan allt för att behaga killars blickar.

Jag vet ju att vi fortfarande lever i ett kapitalistiskt patriarkat. Ett samhälle där män har makten och mäns behov står i centrum. Där en kvinnas uppgift (och inlärda önskan) är att vara till lags och få ett erkännande från männen/makthavarna. I vårt samhälle duger bara den kvinna som åtrås och erkänns av män. (Män)niskor tjänar pengar på kvinnoförtryck och får inte ens skit för det. Här lever vi. I en värld som styrs av män, med pengar.

Ta stolthet i att vara jobbig!

Kategori: Feminism och genus

I en lista på vad vi kan göra åt denna skitvärld hittade jag följande tips:

3. Var jobbig
Det bästa sättet att motverka den vardagliga sexismen, hbtq-fobin och rasismen är förstås att alltid ifrågasätta varje gång den syns. Skäms inte för dålig stämning, ta stolthet i att vara den jobbiga som stör friden. Du behöver inte vinna varje debatt för att göra skillnad.
 
Det må vara jobbigt att sabba stämningen, men fan vad jag ändå försöker vara stolt över att ifrågasätta grejer. Ta avstånd från sexism, rasism m.m genom att påpeka när andra säger nåt knasigt till exempel. Få folk att behöva tänka på vad som är okej att säga framför mig så att dom slipper en "attack", för då kanske dom börjar undvika att säga dumma saker i andra sammanhang också.
 
Men jag tycker också det är en viktig grej att fundera över vad min kritik kommer att leda till. Jag vill inte bara säga ifrån när nån säger nåt dumt (bara för att få spy ur mig min åsikt) utan jag vill att det jag säger faktiskt ska tillföra något gott. 
 

Hejdå!

Kategori: Whatever

Nu åker jag till Dalarna över helgen & myser i svärföräldrarnas lilla stuga. Det kommer nåt inlägg ändå men kommer inte kunna svara på några kommentarer. 
 
See ya, don't wanna be ya! ;)
 
 

På ett år har jag gått från inte-feminist till radikalfeminist

Kategori: Feminism och genus

Det är helt sjukt. För lite mer än ett år sen var jag inte riktigt säker på om jag verkligen kunde kalla mig feminist. Jag ville ju jobba för att både män och kvinnor ska ha det bra. Och det vill jag ju fortfarande, men skillnaden är att jag nu faktiskt kan se konkreta exempel på att kvinnor förtrycks. Inte bara på att könsrollerna får negativa biverkningar för båda könen alltså, som jag tänkte förut, utan att kvinnor i detta samhälle är utsatta för ett systematiskt förtryck.
 
Jag har lärt mig att lyfta blicken från individer till strukturer. Insett att individers val inte är så fria som många vill påstå, och att en måste sätta saker i ett större perspektiv för att kunna förstå helheten. Det räcker inte med att raljera om att "vi ska behanda alla som individer" och låta barnen leka med alla leksaker - vi måste förstå dom ojämställda strukturerna i samhället. Vi måste förstå vad som ligger bakom att flickor och pojkar behandlas olika för att kunna motverka det. Och det kommer att krävas en del strukturella åtgärder för att få bukt med det - typ kvotering.
 
Nu är mitt viktigaste slagord DET PERSONLIGA ÄR POLITISKT! 
 
 
 
 

Om du inte kan vinna genom att följa spelets regler - FUSKA!

Kategori: Rasism och fascism

Jag är så ofantligt jävla trött på föraktet för "extrema" aktioner. Hela den här idén om att det är så himla viktigt att förändra med tillåtna medel. Typ att vi borde skriva debattartiklar, demonstera med plakat och fråga snällt istället för att slita ner affischer, kasta tårtor och kedja fast oss vid oljefartyg. 
 
Asså vafan. Om det nu är själva samhällsstrukturen jag motsätter mig, så kan jag knappast förändra det enbart genom att gå via dom accepterade medlen. Att säga att folk ska sluta med brottsliga aktioner är som att säga att folk bara får engagera sig på förtryckarnas villkor. Jag vägrar ställa upp på det.
 
Och nej, jag menar inte att alla aktioner är okej. Det är inte okej att mörda, misshandla eller typ bränna ner personers hus. Visst kan målen helga medlen men inte i vilken usträckning som helst liksom.
 
Det jag menar är att om spelets regler är fel så är det inget fel i att fuska. För inte tycker ni väl på allvar att Pussy Riot gör fel? Eller? Tycker ni också att Robin Hood gjorde fel som stal från de rika för att ge till de fattiga? Och kvinnor som genom historien brutit mot regler och typ sprungit i ett marathonlopp fast dom inte fick, var dom odemokratiska? Var det fel att gömma judar under förintelsen för att det inte var tillåtet? Ni fattar grejen.
 
Eller ni kanske tycker att det svenska samhället idag är helt perfekt, så det går inte att jämföra "vålds"-aktioner idag med Robin Hoods stölder? Isåfall så lider ni väl, som majoriteten, av blindhet inför den struktur ni lever i. Hoppas ni kan öppna ögonen snart. 
 
Människor som klottrar sexism på reklamaffischer, klär statyer i rosa, skriker er hesa på allmän plats, kedjar fast er själva i regnskogen, kastar tårtor - TACK. Tack för att ni står upp emot förtryck med risk för ert eget välbefinnande. Ni är så jävla modiga, jag önskar jag vågade vara mer som ni.

Det är väl okej att kasta tårta på rasister

Kategori: Rasism och fascism

Först, när jag hörde om att någon kastat en tårta på Jimmie Åkesson så kände jag lite att njaa, är det verkligen helt okej. Ni vet yttrandefrihet och demokrati och alla ska känna sig trygga och allmänt pk-snack. 
 
Men fan. Jag tycker hon gjorde helt rätt. Hon är så jävla cool. Jag är så fruktansvärt glad att nån agerar mot den alltmer utbredda rasismen i samhället. "Politik är handling" som hon säger. Fan va bra hon e. 
 
 
 
Läs gärna Brev till tårtkvinnan för fler hyllningar av henne. 
- Många säger att tårtan du kastade är ett hot mot demokratin. Fattar de inte att genom att spela med i deras ”vi är demokratiska” charad så signalerar de att det är okej att rösta på dem? Att ta Jimmy och hans Pajasparti på allvar är det riktiga hotet mot demokratin.
 
Vad tycker ni, är det okej att kasta tårta på rasister?

Borde vi mörda alla liberala debattförespråkare?

Kategori: Rasism och fascism

Det har blossat upp en debatt kring debatt. Kan vi debattera allt? Det började med att två högstadieskolor tävlade mot varandra i retorik, med debattämnet ”borde samkönade par få adoptera?”. Detta har mötts med massor av kritik. Det sägs att själva frågeställningen i sig är kränkande mot människor som inte är heterosexuella. Och jag håller helt med om det.
 
Jag tycker verkligen inte att vissa debatter är lämpligas att föra, och särskilt inte i högstadieklasser. Adoption bland samkönade par är en jävligt dålig fråga att ta upp till debatt – det är utpekande och målar ut homosexuella som lite mindre önskade i samhället, lite mer problematiska än heterosexuella. Och detta är bara frågan i sig. Sen tillkommer alla motargument. Kul att sitta i klassrummet som homo och höra folk kasta ur sig argument emot ens läggning. Det enda en sådan debatt leder till är att en redan utsatt grupp får ännu mer skit.
 
Men så kommer dom. Dom liberala människorna som tycker att ”vi måste kunna diskutera allt!” och så fort nån kritiserar en fråga skriker de CENSUUUUR och blir rationellt rosiga på näsan av ilska. Dom blir så otroligt kränkta av att inte få ösa ur sig vilken skit som helst. Dom tycker att deras rätt att diskutera om precis allt väger tyngre än att utsatta grupper ska slippa förtryckas ännu mer.
 
Jag undrar lite över var deras gräns går. Har dom ens nån gräns? Är det okej för mig att öppna upp till debatt kring om vi borde starta ett folkmord i Sverige där vi mördar alla [insert valfri utsatt grupp]? Okej att jag argumenterar för att vissa människor är mindre värda än andra? Att jag håller en diskussionsövning om det i en grundskola? Jag tror inte dom fattar vad konsekvenserna blir av att uppmuntra och tillåta vissa debatter. Att vissa människor, enbart genom frågan, målas ut som sämre än andra. Att argumenten som kommer upp kan vara otroligt kränkande. Dom tror liksom att alla frågor är neutrala och ofarliga – vilket är så sjukt verklighetsfrånvänt att jag ba vill slå dom i huvet med en stekpanna.
 
Nej, allt bör inte lyftas till debatt. Att enbart ställa en fråga kan vara värderande i sig. Och visst, några hävdar att såna här debatter är bra för att omvända ungdomar - få dom att tänka kring sina egna argument. Men jag tycker det kan göras på ett annats sätt, där det inte handlar om att argumentera emot en utsatt grupp. Det blir ett alldeles för högt pris att betala för att få möjlighet att omvärdera. Istället kan skolan visa en film om samkönade par (lite random sådär) där det funkar skitbra, eller ba berätta såsom forskningen säger - att barn till samkönade mår lika bra som  barn till heterosexuella.

Men men, om vi nu ska köra alla-debatter-är-välkomna-stil så har jag en fråga jag gärna vill diskutera. Borde vi mörda alla liberala debattförespråkare? Vad talar för- och emot? Borde vi isåfall stycka dom, skjuta dom eller låta dom dingla i galgen?

Micans inredningstips

Kategori: Sån är jag

1. Du har en ful TV-hörna. Med en tråkig ful bajsig högtalare som ändå inte används men som du inte orkar göra dig av med.
 
 
 
2. Du sätter en fin gammal lampskärm på högtalaren. Voilá! Genast mycket mer ombonat!
 
 
 
Jag är just nu i färd med att inreda om i lägenheten, mest småpyssel. Älskar det! Så ni kanske får se fler grejer, jag kan ju bli alldeles till mig av materiell lycka ibland (hycklar lite med min kapitalism-kritik).

Jag är social men trivs inte bland människor

Kategori: Sån är jag

Jag har ett litet dilemma vad gäller vänskap, relationer och umgänge. Å ena sidan gillar jag inte att vara ensam, jag tycker om att ha folk omkring mig. Å andra sidan vantrivs jag så otroligt mycket i det accepterade sättet att umgås - ni vet, ett par/gäng som äter middag eller gör nån bestämd aktivitet, småpratar lite om vissa okej ämnen osv. Det finns en slags formalitet, även om en träffat personen/personerna ifråga ganska många gånger. En slags mall en förväntas följa - vad en ska göra för aktivitet, hur en får bete sig, hur ofta en bör höra av sig m.m.
 
Jag trivs inte så bra i såna vänskapsrelationer. Jag tycker det känns krystat, obekvämt, som om jag måste hålla upp en fasad. Och eftersom det är på det här sättet typ alla människor umgås så tycker jag det är svårt att verkligen hitta relationer som är meningsfulla för mig. 
 
Jag vill ha nåt annat. Nåt jag har med vissa riktigt bra vänner, en känsla av att jag inte behöver prestera varje gång vi ses. Där vi kan träffas en kväll och typ bara utbyta ett par ord med varandra, för vi båda fick väldig lust att läsa nån bra bok istället. Eller där vi spontant bestämmer oss för att gå ut och typ klättra i berg eller åka pulka. 
 
Jag saknar barnslighet, spontanitet, en slags laid-back approach. Är så jävla svårt att finna det i ett samhälle som handlar om att vi konstant ska framhäva oss själva på rätt sätt och prestera prestera prestera,det är klart att det påverkar sättet människor umgås. 

Därför blir jag så himla glad när jag träffar en människa som har den här laid-back approachen. Inget knussel liksom, vi behöver inte följa nån slags relationsmall utan ba gör det vi känner för. Om det nu är att spela spel eller åka ut och titta på får, det spelar mindre roll. Jag blir överlycklig när jag hittar sammanhang där jag själv känner mig bekväm nog att ha en laid-back approach, typ på kollo.
 
Jag är social men trivs inte bland människor. Det är inte för att det är nåt fel på människorna jag umgås med (dom är underbara!) men helt enkelt för att jag inte gillar sättet vi umgås. Blir obekväm av alla måsten och borden.
 
Nån som känner igen sig?
 
 

Vadå män förtrycker kvinnor?

Kategori: Feminism och genus

VADÅ MÄN FÖRTRYCKER KVINNOR? JAG HAR ALDRIG VÅLDTAGIT!
 
Innan du läser detta rekommenderar jag att du läser mitt förra inlägg som förklarar vad strukturer innebär.
 
Så, när jag pratar om att män förtrycker kvinnor och att män har mer makt än kvinnor så syftar jag på en struktur i samhället - patriarkatet. Och denna struktur påverkar individers handlande. Både män och kvinnor upprätthåller den just genom att de ser den som en självklar ordning. Här förklaras bättre vad patriarkat innebär. Och i detta upprätthållande av patriarkatet innebär bland annat att män förtrycket kvinnor, exempel på hur detta förtryck tar sig uttryck kan ni läsa om här och här.
 
Att ta del i förtrycket handlar inte bara om att fysiskt misshandla kvinnor. Genom att dra sexistiska skämt, kalla långsamma bilförare för kärring, skämta bort en tjejs ilska med att hon har mens, ge tjejer sämre träningstider, överrösta kvinnor etc så bidrar du till att upprätthålla en kvinnoförtryckande struktur. Och genom att skratta åt våldtäktsskämt eller säga att kvinnor borde klä sig på ett visst sätt eller undvika att gå hem med främmande män så bidrar till våldtäktskulturen. Du behöver alltså inte våldta för att vara del i att våldtäkter fortsätter ske. 
 
Kvinnor kan givetvis också bidra till kvinnoförtrycket, exempelvis spä vidare på den patriarkala myten att män är bättre än kvinnor. Dom kan säga saker i stil med "jag föredrar att umgås med killar, tjejer är så falska och snackar massor av skit" men detta är inte att inta en förtryckarroll på samma sätt, eftersom dom med detta uttalande också förtrycker sin egen grupp. Det blir snarare en slags försvarsmekanism. Jag gjorde själv detta förut.
 
Som man kan du inte bara välja att sluta förtrycka kvinnor. på samma sätt som jag som vit och västerländsk inte kan slå mig helt fri från att vara rasistisk. Jag har fostrats in i det, och hela jag (i min vita västerländskhet) blir en slags personifiering av förtrycket. Det är inget jag bör skämmas över, men något jag bör vara medveten om.  På samma sätt är det för er män. Däremot kan jag (och ni!) ju så gott jag kan försöka rannsaka mig själv och sluta upp med vissa förtryckande tendenser. Exempelvis tänker jag inte skratta åt rasistiska skämt, tolerera att någon nedvärderar en viss etnicitet eller klä ut mig till indian på halloween. En kan också kämpa emot själva strukturen - till exempel demonstrera, blogga, skriva insändare, gå med i en antirasistisk och/eller jämställdhetsfrämjande förening (tips till killar - män för jämställdhet).
 
I egenskap av att vara man förtrycker du kvinnor, vare sig du vill det eller inte. Det är inte (förhoppningsvis) ett aktivt val du gör, men du gör det. Strukturen ser ut så, och DU har ett moraliskt ansvar att aktivt motarbeta förtrycket. Läs mer om hur män föds till förtryckare.
 
P.S
Bara för att det finns en struktur som ser ut på ett visst sätt (till exempel könsmaktsordningen) så betyder inte det att allting alltid följer den här strukturen. Det finns alltid individuella undantag och andra variabler att kasta in. Det är ju inte så att en hemlös man har mer makt än en medelklasskvinna liksom. Men dessa individuella avvikelser är egentligen inte så intressanta för mig att gå in på - för jag ser till det stora hela. 
 
 
 
 

Vadå strukturer, vi är alla olika individer!

Kategori: Feminism och genus

När jag (eller nån annan feminist) säger saker i stil med att män förtrycker kvinnor och alla män ansvarar för våldtäkterna så handlar det inte om att vi tycker att alla enskilda män är onda varelser enbart för att dom tillhör ett visst kön. Det vi kritiserar är en struktur där män överordnas kvinnor, inte alltid och överallt men generellt.

Jag ska nu ge mig på att försöka förklara det svårfångade begreppet struktur. Feel free att fråga mig om nåt är oklart, för det är svårt att greppa!

MEN VADÅ STRUKTUR?
Struktur är ett väl etablerat ord inom samhällsvetenskap (sociologi) och handlar om att sätta samman delar till en helhet. Grundtanken är att vi inte kan förstå samhällets uppbyggnad genom att rikta oss enbart mot enskilda individer och deras agerande, utan vi måste generalisera individers handlande till en helhet för att få grepp om hur samhället ser ut. Detta inlägg kommer att handla om övergripande samhällsstrukturer, och inte strukturer som råder i enskilda grupper (för ja, det kan brytas ner på många olika nivåer).

Genom att generalisera individers handlande (typ genom forskning) kan vi få syn på vilka normer och värderingar (oskrivna regler) som de allra flesta rättar sig efter. Vi sätter samman individernas handlande, analyserar det och sätter det i perspektiv till helheten - strukturen.

Strukturerna i samhället påverkar individers handlande. Vi socialiseras, kanske jag kan säga, in i vissa allmänt accepterade normer och värderingar. Vi lär oss att hälsa med höger hand, för det är allmänt accepterat. Vi lär oss att det är en fin sak att vara i en relation. Vi lär oss att inte mörda. Och massor av andra saker. Vissa av grejerna vi lär oss är ju helt ofarliga eller rentav skitbra - klart det är bra att det inte är socialt accepterat att mörda folk. Men vissa samhälleliga normer och värderingar är verkligen skadliga för vissa grupper. Heteronormen är ett exempel, där vi utgår från och premierar heterosexualitet. Fram tills alldeles nyligen fick homosexuella inte ens gifta sig, fatta vad sjukt. Tänker vi nu, men det tyckte folk inte då. 

Det som är lite knepigt med strukturer, samhälleliga normer och värderingar, det är att vi inte märker av dom så mycket. Det som är allmänt accepterat i samhället ser vi som självklart, vi märker bara när nåt avviker ifrån det. Hela vår världsbild utgår från att den struktur vi lever i är en självklarhet, att det bara är så. 

MEN! Det är inte så att det finns en enda struktur och den ser likadan ut överallt och att det är helt naturligt och oföränderligt. Nej nej, det ändras över tid och ser olika ut i olika kulturer. Låt mig ta ett historiskt exempel, typ apartheid. I korthet.

Så alltså, vi begränsar tid & rum till apartheid i Sydafrika. Ni vet ju vad det rörde sig om, att svarta & vita inte fick beblanda sig, vita sågs som bättre människor och svarta förtrycktes. USCH tänker vi nu åt det hela, men tror ni att alla människor på den tiden också tyckte att det var skevt? Nej, för många var det en självklar världsordning. Och särskilt vita som inte drabbades av det (men även många svarta) såg denna struktur som det bara är så. Eftersom strukturen såg ut på detta sätt anpassade de sina liv efter det. På samma sätt som de allra flesta idag inte upprörs nämnvärt över att det typ bara är män som sitter på maktpositioner eller att killar och tjejer uppfostras olika. För det bara är så. Tänker folk.

Viktigt att komma ihåg är att strukturer inte är något som ändras bara sådär PONGTJAFF och så gick vi från rasististisk struktur till världens finaste samhälle. Det går trögt, och om en bara tänker efter ordentligt så kan en se att många av de saker vi föraktat i historien (typ att hata judar, vilja hålla kvinnor lydiga i hemmet, prygla barn) lever kvar i samhället idag, fast i andra former. Rasismen lever kvar, och kvinnoförtrycket lever också kvar fast kvinnor fått rösträtt! Det tar tid att förändra, och det kommer inte utan ansträngning. Människor måste aktivt kämpa för att först medvetandegöra folk om hur strukturen ser ut, sedan få dem att inse hur skevt det är, och sedan också faktiskt få folk att engagera sig för att få bort detta. Typ demonstrera, utföra olika attentat, skriva debattartiklar etc.

Det räcker alltså inte med att be folk uppfostra sina barn på ett bra sätt, för det sättet som de allra flesta tror är bra är ju det sättet som förespråkas av samhällsstrukturen - och då blir det skevt ändå! Vi måste tala om hur samhället ser ut, vi måste våga skapa dålig stämning och ifrågasätta det som folk ser som självklart, för annars når vi ingen förändring. 

Kvinnor fick inte rösträtt genom att snällt klappa gubbarna på axeln, lägga huvudet på sned och säga "snälla söta...?" Att verka för jämställdhet är en kamp som måste vara obehaglig och påträngande, med skrik, gråt, våld, normbrytande beteende och en outröttlig jävla kampvilja. Så sluta säga att jag överdriver. Det är ni som underdriver.

Nu kommer den rationelle mannen och förklarar för er

Kategori: Feminism och genus

Hej världen. Jag är Micans kille. Jag brukar hålla mig i bakgrunden, som alla andra män (...), men nu vill jag skriva något. Jag vet att många blir provocerade av det första jag vill skriva. Men här kommer det ändå:

Jag tror det är svårt att ljuga med statistik och vetenskap.

Förlåtförlåtförlåt. Men jag tror mer på ett randomiserat urval av 7000 medborgare än vad jag hör bland folk i min bekantskapskrets. Jag blev väl hjärntvättad på KTH eller nått, men så känner jag.

Därför går jag igång rejält en studie gjord av SCB, som jag vill dela med mig av. Drygt 7000 personer i olika åldrar över hela landet valdes slumpvis ut. Dom fick under en veckodag och en helgdag skriva ner hur dom spenderade sin tid, på ett papper där dygnet var indelat i 10 minutersperioder. Jag dök ner i resultaten och hittade två intressanta diagram som handlar om jämställdhet.

Först ser det ganska lovande ut. Här är hur hemarbetet fördelar sig mellan kvinnor (orange) och män (grått). Det har blivit bättre och ser nästan jämställt ut om ni frågar mig.

 

Men innan vi viftar med svenska flaggor och skanderar att svenska män är världsbäst, kolla nedbrytningen över vilket hushållsarbete som kvinnor och män gör:

 
 
Kvinnor lagar mat, diskar, städar, tvättar och tar hand om barn. Män underhåller hus och bil. Sverige, landet där inga könsroller finns. Eller hur var det nu?

 

Vad feminismen betyder för mig

Kategori: Sån är jag

Jag har aldrig riktigt trivts i rollen som jag förväntas ta. Aldrig kunnat vara tjej på rätt sätt. Alltid varit konstig, annorlunda, alternativ. Fel.

Ett tag var jag nöjd med att definiera mig själv som pojkflicka, för det var ändå lite coolt att vara manlig. Till en viss gräns såklart. Det är inte så konstigt när hela samhället värderar manlighet högre. Kvinnor och kvinnligt klassade egenskaper nedvärderas. Överallt fick jag höra att kvinnor är hysteriska, irrationella, överkänsliga, inte kan hålla sams och dessutom är så jävla bitchiga när dom får mens – sån ville inte jag vara.

Jag kunde flyta på vågen av att det var de andra tjejerna som var överdrivna och töntiga och helt enkelt för tjejiga. Jag var bättre, mer rationell, mindre känslig, mindre utseendefixerad, mindre bitchig. Lite manlig och därav lite bättre.

Och till viss del så hyllades jag för det – för att jag inte var för tjejig och fnissig och fånig och svag som tjejer brukar vara. Men jag straffades också när jag inte var tillräckligt tjejig. När jag lät bli att sminka mig fick jag höra att jag var ful. När jag spelade fotboll med killarna på rasten och blev svettig så var jag äcklig. Okvinnlig, konstig, fel. Fel fel fel.

Jag försökte hela tiden bestämma mig för vem som var fel egentligen. Var det jag, eller de andra tjejerna? De tjejiga tjejerna? Inte förrän jag kom i kontakt med feminismen förstod jag att ingen av oss var fel.

Feminismen ger mig förståelse för hur världen ser ut. Att vi har socialt skapade könsskillnader, tjejer och killar förväntas vara olika fast vi egentligen inte är så olika. Jag förstod att det inte var jag som var konstig, utan det var samhällets sätt att göra skillnad på tjejer och killar som var fel. Jag fick insikt i att vi lever i ett patriarkat, en könsmaktsordning där män och manlighet värderas högre och där män sitter på makten i samhället. Då förstod jag också att mitt förakt för tjejighet och tjejiga tjejer var just ett uttryck av denna könsmaktsordning, där vi alla fostras in i att se manlighet som det rätta och naturliga.

Nu vet jag att jag inte är fel. Frågan är om alla andra också vet att det inte finns ett rätt sätt att vara tjej eller kille på. Att vi lever i en enda stor samhällelig lögn som säger att ditt kön bestämmer vem du är och är du tjej så är du lite sämre.

Feminismen ger mig kraft att känna mig rätt i ett samhälle som säger att jag är fel. Mod att fortsätta kämpa emot förtrycket, att våga ifrågasätta det som andra ser som självklart. Mest av allt håller den mig vid liv – drar upp mig när jag sjunkit ner i den patriarkala gyttjepölen. Ger mig konstgjord andning när jag varit där nere för länge och nästintill drunknat i skiten. Räddar mig.

Har ni sett min video om kvinnohat?

Kategori: Whatever

Hahaha gick in och såg den här idag igen, klippet jag gjorde i februari. Ständigt aktuellt. Har ni sett den? 

 

Tjejer som klär ut sig till sexiga kaniner med nylonstrumpbyxor

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Jag blir så fruktansvärt trött när jag ser reklam för halloweenkläder. Tjejernas kostymer syftar alltid till att se sexiga ut, medan killarnas är roligare, varierande och mer autentiska. Och jag blir ba så jävla trött på grejen att tjejer alltid förväntas vilja vara sexiga, och att vi översköljs med (enbart) bilder på superläckra giiiiirls. 

Men vet ni vad jag mer är trött på?

Hånandet av dom tjejer som faktiskt tar på sig en sexig kostym på halloween. Allt snack om hur mycket bättre, modigare, finare, smartare och roligare tjejer som klär ut sig till oformliga monster är. Alla diskussioner som antyder att en tjej som klär sig sexigt är lite fånig, ett offer, en slampa. Lite sämre helt enkelt.
 
Jag är så trött på fördömandet av dom tjejer som klär ut sig till en sexig kanin med nylonstrumpbyxor och korsett. För vettni det är inte fel att tjejer vill vara sexiga. Felet ligger i att vi inte får välja själva när, hur och om vi vill vara det.
 
Trött på den ständiga balansgången. Vi ska vara snygga men inte föööör snygga. Inte anstränga oss för mycket. Trött på dubbelbestraffningen. Sexig skogsfé? Pssch vilket jävla offer! Ful guldfisk? Guud vilken smaklös dräkt!
Trött på slutshaming.
 
Den här videon säger allt det jag vill få fram, på ett mer poetiskt sätt. Check it out!