moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Det är så tydligt att ert ifrågasättande inte handlar om välvilja

Kategori: Whatever

Såhär va. Jag äter inte kött och undviker gärna animaliska produkter överhuvudtaget. Av nån konstig anledning så blir många människor sjukt provocerade av detta. Det visar sig i alltifrån att dom ber mig redogöra för exakt varför jag gör mina val (gärna med källhänvisning) till att dom skämtande lägger en hand på min panna och frågar om jag är sjuk.
 
Dessa ifrågasättanden bortförklaras ofta som välvilja eller oro, att ni typ bryr er om min hälsa. Men hell no att det handlar om det. Ni provoceras för att det är normbrytande. Därför blir folk även kränkta av att folk är nykterister (annars borde dom ju tyckt det var asnajs att folk tog han om sin hälsa och sket i alkohol).
 
Varje gång du (på ett ifrågasättande vis) ber en vegan förklara sitt val eller skämtar om hur hen inte får tillräckligt med protein så bidrar du till att skeva normer upprätthålls. Ba så du vet. 
 
 

Asså vad är grejen med feminister och kreativa skapelser?

Kategori: Whatever

Har ni tänkt på att typ alla feminister är jävligt kreativa och skapar fina grejer? JAG ÄR SÅ JÄVLA AVIS! Kan typ inte ens skriva mitt eget namn snyggt....eeeeeeeh. Jag vill också kunna göra serier och sy och måla fittprinsessor!
 
Liksom, LD målar, Fanny målar, WDF gör nåt fint som ej ej vet vad det kallas, hej.blekk gör smycken, Kickan Wicksell proffsfotar, Josefin Mälberg gör awesome serier and the list goes on! 
 
What's up with this? Varför är feminister så jävla kreativa? Förklara för mig!
 
 
Höjden av min kreativa förmåga = fula fittor i paint *gråter*
 
 
 

Ibland är det läge att dalta med folk som kränker

Kategori: Feminism och genus

Vettni, det finns så jävla många tillfällen när jag kör snälla stilen med både rasister, sexister och andra röviga. I dessa fall vore det sjukt okonstruktivt att skippa den goda tonen eller påpeka att dom förtrycker eller whatever som jag annars gärna gör. 
 
Det är vid tillfällen då jag går in för att förändra tankemönster hos en individ.Typ i min yrkesroll där jag möter unga killar med psykosocial problematik. Eller när jag håller i en tjejjoursutbildning och vi har massor av feministiska diskussioner där folk ibland säger grejer jag tycker är helskeva. Eller bästa exemplet, när jag varit i högstadieklasser och pratat om normer. För jag vet om att det tar tid för tankemönster att utvecklas, och att hårda pekpinnar är stjälpande. Jag måste lämna arenan öppen för människor att våga säga sin åsikt till mig, hur äcklig jag än finner den, utan att jag snörper på munnen. Leda dom med frågor så att dom tvingas utforska sina egna tankar och även kasta in lite grus i maskineriet då och då. 
 
Jag är sjukt inne på Motiverande Samtal (MI) och Nonviolent Communication (NVC), för er som vet vad det är (ni andra kan ju googla). Jag kan alltså bemöta en person som skriker på mig på ett extremt schysst sätt, för att jag vet att det är rätt väg att gå för att skapa allians och förtroende. Jag försöker se människans behov, som hen kanske inte själv riktigt förstått när hen surt vägrar prata med mig eller snäser att jag inte går att lita på. Ofta lyckas jag. 
 
Men ändå är jag så jävla kåt på ilska och hård ton och att peka med hela handen. För att jag vet att det också är rätt väg att gå i många fall. När det gäller att förändra strukturer och inte enskilda individer, till exempel. Därav fett rimligt att driva en superarg blogg som går hårt åt vita kränkta män och jadajada. Eller om jag blir verbalt attackerad på gatan och aldrig kommer träffa attackeraren igen, då har jag mer intresse av att få snäsa av och känna att ingen får behandla mig så för då jävlar.
 
Så, ibland är det läge att dalta även med dom värsta förtryckarna. Men fan inte alltid. 
 
Brukar du köra snälla stilen eller arga stilen?

Hur du bör hantera dina privilegier

Kategori: Feminism och genus

Jag ser män som hatar kvinnor varje dag

Kategori: Feminism och genus

Jag vågar inte föda barn

Kategori: Feminism och genus

En fet debatt blossade upp efter Blixas inlägg om hur fittskador normaliseras. Så sjuuuukt många kvinnor i kommentarsfältet som beskriver vilka skador dom fått, främst efter barnafödande, och hur vården viftat bort problemen som "normala". Liksom, varannan vaginal födsel leder till skador. FATTA HUR SJUKT! Och kombinera sen detta med att vården dessutom undervärderar skadorna och att dom ej behandlas. Asså hade det vart män som fött barn så är jag helt jävla övertygad om att förlossningsvården varit top noche. Fyfan.
 
 
Jag vet att de undanhåller information. Och även jag håller ju tyst. För det finns en slags oskriven regel att man inte skall skrämma upp de som ännu inte fött barn genom att berätta om hur det verkligen är. Är inte det väldigt skumt?

Det här är så sant. Guuu alla dom gånger jag tagit upp min rädsla för graviditet och förlossning med mammor och dom bae näääe lilla du det är inte så farligt faktiskt! MEN SLUTA LJUGA MIG RAKT UPP I ANSIKTET! Låt oss veta hur jävla illa det är och det faktum att kvinnor får sämre vård så jag kan ta ett fucking medvetet beslut.
 
Jag tänker inte föda barn innan det skett en revolution inom vården. Och jag uppmanar andra att göra detsamma!
 
Jag är så jävla trött på detta glorifierande av mödraskapet och födarskapet. Att allt kring barn måste va så jävla vackert och därför mörkas allt det jobbiga med födsel och föräldraskap. Och återigen är det kvinnor som får lida, som behandlas som skit. Kvinnoförtryck, that's what it is. 
 
SNÄLLA BARNAFÖDARE! Berätta för mig hur det verkligen är att föda barn, vaginalt eller via kejsarsnitt. Jag lär ju inte få veta det annars. 
 
Hur mådde du innan, efter och under förlossningen? ÄRLIGT NU!
 

Att bli feministiskt medveten har gjort mig mer tjejig

Kategori: Feminism och genus

Ni vet myten om att feminister är manhaftiga kvinnor med "penisavund"? Som föraktar och i det längsta avhåller sig från att uppfattas som kvinnliga? PTTTJFFFSCCCH!!!!!!
 
Aldrig har jag varit så "tjejig" som jag är nu. Innan jag blev feminist föraktade jag det kvinnliga, för jag hade ju lärt mig att det var lite sämre. Jag tyckte det var fånigt att fnittra in public, fånigt att högljutt visa hur mycket en bryr sig om kompisar/partner, fånigt att finna glädje i att måla naglarna, fånigt att vara "för tjejig" helt enkelt (vad nu det innebär).
 
MEN NU! Oj jävlar vilken insikt jag har fått. Jag har gjort en tvärvändning och gått från att förakta kvinnlighet till att avsky manlighet, vilket är mycket vettigare. Maskulinitetsutövande får ändå jävligt negativa följder liksom.
 
Jag fnyser inte längre åt fnissande tjejer utan skrattar med istället. Mina naglar är för närvarande målade och det var en fett lång process på en pysselkväll med hallongrottor och tjejsällskap och det var så fint! Och jag räds inte längre att öppet visa omtanke och kärlek till vänner. Sen så uppfattas jag ändå inte riktigt som totalt tjejig av andra, med dom kulturella betydelserna som läggs in i det. Och det är helt okej, för det är liksom inte riktigt jag. Jag är kanske aningen mer reserverad gentemot nya bekantskaper ibland, jag fixar mig knappt utseendemässigt, jag är mer burdus än tvekande, mer grov än söt osv men det handlar om min personlighet, och inte längre ett försök att undvikas att ses som tjejig (fjantig).
 
Feminister därute! Både kvinnor, män och icke-binära. Har ni blivit mer tjejiga i och med er feministiska övertygelse?
 

Feminister som bashar feminister

Kategori: Feminism och genus

Knyttet skriver jävligt bra om hur kritik av feminism och feminister ofta görs på ett skevt sätt. Utdrag:
 
Men även om ingen kan förväntas att ta alla strider och alltid ha rätt så tycker jag att vi alla har ett ansvar att försöka tänka efter vilka konsekvenser vårt handlande kan ha. Vilka anhängare och följdkommentarer mitt inlägg kommer få även om det jag skriver är en högst ärlig personlig reflektion. För det vi gör skapar ringar på vattnet och ibland är vi inte riktigt medvetna om vems eld det egentligen är vi kastar pinnar på i det långa loppet.
 
Och det jag talar om är absolut inte att man inom den feministiska rörelsen skall förbjuda eller förtrycka internkritik. Internkritik är jätteviktig! Men det är viktigt att man funderar på hur denna förs fram och hur man formulerar den.
 
[...]
 
Sedan håller jag fortfarande inte med alla feminister, men jag vet också att de där som kanske har de där åsikterna jag inte håller med om dels har sina skäl och dels är försvinnande få - och jag därför inte behöver skriva om dem alls. Jag har inget större behov av att distansera mig från dem, ingen rädsla att någon annan skall klumpa ihop mig med "de där". För ofta har de feminister jag inte håller med mer goda intentioner och kämpar för bättre saker är de antifeminister som vill "klumpa ihop" mig med dem.
 
 
 

Min inredningsstil

Kategori: Sån är jag

Jag tycker om att inreda. Skäms nästan för den materialistiska lyckan jag kan få över vissa grejer. Typ  som den här katthyllan jag fick i present av killen i fredags. 
 
DEN ÄR HELT AMAZING! Vill sätta upp den i köket och ställa in fina plåtburkar i olika färger med te i och kryddväxter och nån fin receptbok. Jag älskar inredning som är lite konstig, gärna massor av olika färger också. 
 
 
Han fick såklart en present av mig också. Ett par långkalsonger. Joråsåatteeh.

Hatar manshatande feminister alla män?

Kategori: Feminism och genus

Jag har funderat länge på begreppet manshat, vad termen antyder och vad det ofta förklaras som. Och kommit fram till att vad det låter som, inte är vad det är.
 
Manshat. Det låter som om det betyder att hata män pga deras könstillhörighet, särskilt om en sätter det i relation till begreppet kvinnohat och ser dom båda som motsatsförhållanden. En kvinnohatare ser (medvetet eller omedvetet) kvinnor som lägre stående varelser, och en manshatare borde ju då rimligtvis se män som mindre mänskliga och mindre värda än kvinnor. 
 
Men många feminister jag vet, som säger att de hatar män och inte motsätter sig att bli kallade manshatare, har en helt annan definition av begreppet. Skillnaden på hur dessa feminister definierar manshat och hur icke-feminister ser på manshat tror jag är anledningen till extremt många missförstånd. Jag vill därför försöka reda ut vad jag (och kanske många andra manshatande feminister med mig?) menar med manshat.
 
Det kommer bli lite förvirrande nu med rubrikerna här under, men det är för att jag vill få med dom två olika förståelsegrunder av manshat som jag uppfattar finns i feministiska kretsar. 
 
Det gäller inte alla män
Hatet riktar sig mot maskulinitetsutövande, alltså mot manlighet snarare än män. Det är inte riktat mot alla manliga individer, utan strukturen. Det är alltså inte ett utbrett förakt mot alla män, som grundar sig en övertygelse att de är rättfärdigt underlägsna kvinnor, utan det handlar om att se att maskulinitetsutövande är förtryckande och att därav alla som "beter sig manligt" förtrycker (både män och kvinnor, men oftast män). Fanny skriver mer utförligt om det här.
 
Det gäller alla män
Många feminister (och andra kvinnor) beskriver ofta att dom får obehagskänslor av att vara nära män, enbart vill umgås med kvinnor etc etc. Och att detta gäller alla män. Många kallar detta för manshat. Men egentligen handlar det om rädsla. 
 
Vill hon slakta alla män eller vaddååårå?
 
Så alltså, som jag ser det så hatar inte manshatande feminster alla män. Det handlar snarare om att dom (vi, jag också ju) hatar maskulinitetsutövande eller helt enkelt är rädda för män. Eller både och såklart!
 
Jag tycker överlag att termen manshat är problematisk. Inte minst för att den är förvirrande och missvisande, utan också för att den är väldigt cisnormativ. Manshat är ju en slags reaktion på att bli förtryckta av dom som är högre i hierarkin, cismän, men själva termen man innefattar ju även transmän. Så blir konstigt. 
 
Jag är en sån där feminist som får äckelkänslor av snubbigheter och tror att manlighet/maskulinitetsutövande är skevt och förtryckande. Men jag hatar inte alla män ba för det. Umgås gärna med killar som inte måste visa sig macho. Och jag umgås helst inte med kvinnor som spelar macho heller. Så själva könet är liksom inte avgörande för hatet för min del, utan snarare hur manlig personen är (även om det främst är män som beter sig svinigt manligt).
 
Jag skulle föredra att kalla mig manlighetshatare. Vad tror ni, är det en bättre term?

Jag har också roat mig med att tänka på hur det kom sig att feminister började beskriva sig själva som manshatare. Min teori är att det i första läget var antifeminister som kritiserade den feministiska rörelsen för att vara manshatisk (för att den lyfter fram mäns förtryck i ljuset) och kallade feminister manshatare. Feminister har därefter anammat detta begrepp och försökt göra om betydelsen till sin. Eller va tror ni? :)
 
 

Kvinnor måste ta plats!

Kategori: Feminism och genus

Josefin Mälberg vilket geni! Älskar hennes bilder, som typ alltid har en viktig feministisk poäng inbakad i humor.
 
Som den här, som sätter fingret på det som är skevt i resonemanget "kvinnor måste ta mer plats!".  Asså så mycket folk som tror att det 'enda hindret för kvinnor i samhället är deras egna styrka eller nåt. 
 
 

Vi hatar er inte, vi är rädda för er

Kategori: Feminism och genus

"Män, ni gör mig till någon jag inte vill vara!" är rubriken på ett mycket populärt inlägg hos Kickan Wicksell. Många feministiska bloggerskor höll med om kärnpoängen och har spunnit vidare på det i sina egna bloggar, exempelvis Lady Dahmer och Mondokanel.
 
Ni borde egentligen läsa åtminstone Kickans inlägg för att kunna sätta det jag skriver i ett sammanhang. I korthet handlar det om att hon (och många andra kvinnor) beskrev hur jobbigt det är att vara kvinna i det offentliga rummet eftersom så många män avkräver kvinnor på uppmärksamhet och blir sjukt otrevliga om dom inte får det. I kommentarsfältet fullkomligen vällde det in män (och några kvinnor) som tyckte att det var taskigt av kvinnor att försöka undvika män. Det raljerades om att det var elakt generaliserande och synd om dom snälla män som faktiskt tagit mod till sig och vågat säga hej till en tjej, typ. 
 
Och som vanligt, så beskylls vi som ifrågasätter mäns beteende för att vara manshatiska. Men alltså. Kan ni anteckna flitigt det jag skriver här nedanför?
 
Det är inte som att vi raljerar över hur män inte förtjänar vår uppmärksamhet ba för vi har nåt slags ogrundat förakt mot män. Jag lovar. 
 
Det handlar om att kvinnor ofta behandlas illa av män. Många olika män. Därför kan det som kvinna vara förknippat med stort obehag när en snubbe tar kontakt, för hon kan inte veta hans intentioner - det kan vara en genomsnäll man (for real) eller en av dom där som börjar ofreda henne vid minsta lilla invit. Det står inte skrivet i pannan på dom liksom.
 
Du som tycker att Kickan (m.fl) är fördomsfull mot män när hon säger att hon undviker kontakt - försök sätta dig in i en kvinnas situation. Är det verkligen så konstigt att kvinnor känner obehag kring män? Är det verkligen rätt av dig att beskylla kvinnor för att vara taskiga när dom berättar om sin rädsla? 
 
Förstår ni inte att det ni kallar hat i grunden är rädsla? Kan ni inte fatta hur fel det är att skälla på någon som förtrycks och som uttrycker sin rädsla för att bli förtryckt? Inser ni inte att ni stödjer förtryckaren genom att inte stödja den förtryckta?
 

Nej, vi borde inte alls hänga ut svinen

Kategori: Feminism och genus

Det finns så jävla mycket sviniga människor som fullkomligen spyr ur sig näthat. Dom arbetar ofta i det dolda, bakom anonyma användarnamn. Skriver svinerier på olika nivåer, alltifrån spydigheter inbakat i "god ton" till typ våldtäktshot. 
 
Det är provocerande. Förjävligt att människor gör så. Jag har full förståelse för att folk vill göra nåt åt problemet. Men uthängning är inte rätt väg att gå, tror jag. Människor som näthatar är väl ofta redan ensamma, stigmatiserade, utfrysta - känner sig svikna av samhället. Och så lägger dom skulden på feminister eller invandrare eller ja ni fattar. Men att typ ta reda på deras identitet, ringa deras familjer eller publicera deras namn på en blogg eller tidning kommer knappast leda till nåt bra - snarare känner dom sig då än mer exkluderade och kommer kränka folk ännu mer. 
 
Dom är vidriga as som kränker folk. Men fan, jag hatar tanken på att bestraffa folk för att dom typ förtjänar det. Som ett sätt att stilla nåt slags hämndlystet begär. Det är bara...fel. Liksom okej om uthängningarna faktiskt skulle bidra till att näthatarna skärpte sig och blev snälla, men verkligheten ser inte ut så. 
 
Jag kan absolut tycka att vissa människor borde såras, skadas eller t.o.m dödas. Fast aldrig som ett straff, utan endast om det bidrar till att andra (mer oskyldiga) parter skyddas. Exempelvis: Om jag var den enda som visste att Hitler bodde med några vänner på en liten ö, helt avskärmat från resten av verkligheten - så hade jag hoppats han hade ett najs liv snarare än önskat se honom lida. För där gör han ingen skada. Men om han påbörjade ett folkmord så vore det ju sjukt bra om nån sköt honom. 
 
Jag tror verkligen inte att uthängningar av näthotare skyddar andra människor på nåt sätt (däremot att som privatperson polisanmäla den som hotar en är en helt annan grej). Snarare tvärtom. Åtminstone när det gäller privatpersoner som är as - att visa vilka förtryckande åsikter ledande politiker besitter kan vara sjukt viktigt för att få folk att förstå värderingar inom ett parti. Skitviktigt att t.ex säga när SD:toppar rasistar sig, så folk fattar vilka värderingar som finns inom partiet och så vi kan hindra att dom får mer makt - alltså är det i skyddssyfte dessa "politiska uthängningar" sker. 
 
För mig är syftet att stoppa förtrycket, inte att sätta dit förtryckaren. Även om det kan gå hand i hand ibland.
 
Det här tror jag alltså inte heller på. Lexbase liksom, suger fett.
 
 
Vad tror du, blir det bättre av att "dra ut trollen i ljuset"?
 

Att begå självmord

Kategori: Whatever

Jag var på ett väldigt intressant seminarium anordnat av Mind förra veckan, ämnet var självmord och hur vi som jobbar med chattverksamhet kan motivera självmordsbenägna till att vilja leva. Så otroligt relevant ämne för mitt tjejjoursengagemang (och intressant för alla!). 
 
Det finns ett stigma kring självmord. Det ses som skamligt med psykisk ohälsa överhuvudtaget, och självmord verkar vara det som upprör folk mest. Ingen vill prata om det, ingen vill ta i ämnet. Ingen vill lyssna och försöka förstå varför en person vill begå självmord - istället blir alla rädda och säger DU FÅR INTE DU KAN INTE. 
 
Det som gör mig mest arg är när folk säger att det är egoistiskt att begå självmord. Att en ska tänka på dom som en lämnar kvar i livet och hur ledsna dom kommer bli. Fyfan för att beskylla en människa som mår så otroligt dåligt att hen inte ser nån annan utväg än att avsluta sitt liv för att vara egoistisk.
 
Det gör mig också arg att det är sånt hyschhysch kring ämnet. Förespråkare för Mind berättade att dom inte fått lägga ut broschyrer om Självmordsupplysningen (deras chatt där en kan prata om självmord)  för att folk tror att människor ska få lust att ta självmord om dom ser det. Asså att fler skulle begå självmord genom att diskutera problemet och erbjuda en stöd-arena för självmordsbenägna. Det är ju helt sjukt.
 
Att skambelägga och vägra tala om självmord är livsfarligt. Bokstavligt talat. 
 
 

Många straff är överflödiga

Kategori: Whatever

Satt och läste Mitt i Tyresö (på toa!), och såg den här notisen om den stackars gubben som typ brände upp sitt kök. 
 
 
Jag ba "gulp" skulle kunna va jag! Nöden har ingen lag ni vet, trycker det på så gör det! Nämen det va inte bajs jag ville snacka utan den här meningen: "Nu har han dömts för allmänfarlig vårdslöshet och måste betala nära 4000 kronor i böter"
 
WHAAAAT!? Vafalls? Gubben har:
1. Vart med om en jäkligt påfrestande händelse.
2. Skämt ut sig inför brandmän.
3. Förstört sin egen spis vilket lär kosta en del att reparera. 
 
Vad är syftet med att ytterligare bestraffa? Asså jag kan förstå om han typ hade som hobby att tutta eld på grejer men ett misstag som han lär ångra jävligt mycket ändå och aldrig göra om? Why?
 
Jag tror överhuvudtaget inte på straff som förändringsmotivation men det här tar fan priset. Det är förihelvete ett misstag som vem som helst (nåja) skulle kunna göra.  Usch.

Män sluta vara sviniga!

Kategori: Feminism och genus

Blev lite irriterad när jag läste på fb-sidan Ta håret tillbaka 2.0 #hairriot.

MÄN VAFAN! Ni säger till kvinnor hur dom ska se ut och bete sig för att ni ska vilja knulla med dom. Men I've got some news for you VI FINNS INTE FÖR ER SKULL. Ni må tycka att en kvinnas värde sitter i hennes knullbarhet men det är för att ni är röviga små patriarkala bölder.

SLUTA UPP MED ATT BERÄTTA FÖR OSS HUR VI SKA SE UT!

Det är ni som är äckliga. Dra åt helvete med er. Lägger upp den här bilden bara för att störa er, ett helt rimligt skäl.

Förövrigt så jävla komiskt att när vi protesterar mot att vi värderas så hårt utifrån vårt utseende (mycket hårdare än män) så ska män argumentera emot oss genom att säga att vi är fula. Det bevisar bara hur rätt vi har, fattar ni inte det?

Vad gillar ni min nya inredningspryl?

Kategori: Whatever

 
 

Jag pallar inte bryta mot alla normer

Kategori: Whatever

Det finns en form av motargument jag får slängda på mig ibland, som jag inte tål. Som får mig att sparka bakut, vilja gräva ned huvet i sanden, slå kritikern med en stekpanna och typ fly till månen. Det kan vara saker som låter i stil med:
 
- Fast du reser ju mycket själv?
- Men du handlar ju faktiskt kläder du också.
- Fast du sminkar dig ju ibland!

ÅÅÅÅÅÅH människor som tror att bara för att jag kritiserar en norm så måste jag själv bryta mot den alltid och hela tiden. Pallar inte med er och ert resonemang om "den som ska kasta första stenen måste själv vara fläckfri" FÖR NEJ. Det funkar inte så. Fuck off. Hej.blekk beskriver det mer pedagogiskt.
 
 

Jag måste erkänna att jag är rasistisk

Kategori: Rasism och fascism

Jag blev arg på en random person för några dagar sen. En rasifierad person. Och liksom jaja det är väl inget konstigt eller rasistiskt i det, men problemet va inte min ilska utan dom fula, automatiska tankarna som uppstod. Tankar med rasistisk underton. 
 
Det slog mig att det här inte var första gången detta hänt. Om jag provoceras av en vit person tänker jag typ "jävla rövhål" men om jag blir lack på en rasifierad person så inbegriper mina tankar deras etnicitet eller utseende. Fattar ni hur skevt det är!? Så jävla skenheligt att predika om hur sugigt rasism är och i tankarna fördöma människor utifrån deras icke-vita utseende.
 
Och jag fattar ju att det råder vithetsnorm i samhället och att rasismen flödar men jag vill inte riktigt erkänna att jag är delaktig i det där. Det är andra människor som är rasistiska, inte jag. Jag är ju så snääääll och medveten och kämpar för minoretsgrupper och allmänt awesome. Inte kan väl jag delta i förtrycket?
 
Uppenbarligen kan jag det, och uppenbarligen gör jag det. Det är väl inte så konstigt egentligen, eftersom jag är omgiven av en rasistisk struktur där vithet ses som norm och det goda. Och klart jag påverkas av strukturerna omkring mig. Men fan, även om det inte är konstigt så är det jävligt problematiskt. Fel. Jag måste åtgärda det. Motverka mig själv. 
 
Jag vill inte bidra till att rasistiska strukturer upprätthålls. Men jag gör det. Och jag måste inse att jag gör det. Hur jag gör det. Hur jag ska sluta göra det. Jag måste våga rikta den granskande blicken mot mig själv och inte bara mot hollywoodfilmer och liberala politiker. Annars kommer jag fortsätta reproducera skiten.
 
Till mina vita läsare: du är nog också rasistisk. Försök inte motbevisa mig i det antagandet. Försök att se hur det stämmer, snarare än om det stämmer. Förövrigt tycker jag du kan läsa om The "Good" White Ally hos Rummet
 
 
 
 

Våldtäksmän är inga monster

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

Dom flesta män som våldtar är inte onda psykopater. Dom är helt vanliga män. Dom är någons kompis, någons bror, någons son. Dom kan vara trevliga, snälla, roliga och sköna snubbar i övrigt.
 
Jag kan förstås förstå att offret för sexuella övergrepp tycker att förövaren är omänsklig och ond. Typ vill att hen ska dö. Men det blir jävligt problematiskt när uppfattningen om att våldtäktsmän är onda sprids som en allmängiltig sanning. 
 
En snubbe kan vara superschysst, älskad av alla och plåstra om skadade kattungar - och ändå våldta någon. Och vi måste få alla att fatta detta. Annars kommer hon som blivit våldtagen av en "schysst snubbe" aldrig bli trodd. Synen på våldtäktsmän som onda psykopater innebär att våldtäktsoffer kommer att misstros.
 
Vi måste acceptera tanken på att alla våldtäktsmän inte är onda. Förstå att dom är människor som är omtyckta och älskade. Att även älskvärda (män)niskor kan begå hemska brott.