moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Bli inte arg på kvinnor som är rädda för dig

Kategori: Feminism och genus

98% av allt sexuellt våld utövas av män. Även om du aldrig våldfört dig på någon, så har du som man en maktposition du måste vara medveten om.  Om du vill va en schysst snubbe måste du va beredd att anpassa dig efter kvinnors  (befogade) rädslor.

Det har hänt mig många gånger att främmande snubbar ska ge mig komplimanger, börja prata eller fråga nåt oväsentligt. Jag hatar det. Det får mig att känna mig så himla utsatt. Jag vet ju inte vem av alla män som vill mig väl eller som kan komma att skada mig. Män, ni gör mig till någon jag inte vill vara skriver Kickan Wicksell och jag kan bara hålla med henne.

Exempel på grejer du som snubbe borde undvika att göra:

- Börja prata med en tjej på en öde busshållplats (särskilt sent på kvällen)
- Ge random tjejer komplimanger
- Röra vid en tjej (även om det bara gäller en hand på axeln)
- Gå tyst bakom en tjej sent på kvällen
- AND THE LIST GOES ON

Och ja liksom...ditt liv kommer bli lite begränsat om du ska anpassa dig efter kvinnors rädslor. Men vettu, det är värre för oss. Och plz låt mig inte få kommentarer i stil med ”men alltså jag har faktiskt rätt att gå var jag vill!” eller ”det är faktiskt inte olagligt att prata med främmande tjejer” eller nåt annat puckat för det handlar inte vad du har rätt att göra eller inte göra. Det handlar om att du, när du nu vet hur hotfull du kan uppfattas, borde försöka undvika att skrämma tjejer. 

Och för guds skull: BLI INTE ARG PÅ KVINNOR SOM BLIR RÄDDA FÖR DIG! 

Long time no see hörrni

Kategori: Sån är jag

Nämen ärligt talat, så här kan vi ju inte ha det. Jag hinner ju inte med att blogga nästan alls, för mycket annat roligt är på g. Åh ni skulle säkert bli chockade om ni visste! Men jag säger inget...inte än! MOHAHAHA.
 
NI KAN JU GISSA!

Mina tankar om EU-valet

Kategori: Feminism och genus

Fett kul att F! kom in. Men det går ju inte att vara riktigt glad när fascismen breder ut sig över Europa. Nazistiska och rasistiska partier röstas in i parlamenten med råge. Dom smittar den politiska debatten med sina äckliga värdegrunder, och nu börjar det (helt ärligt) luta åt att de mänskliga rättigheterna omvärderas, försvagas. Här kan du läsa mer om vilka värderingar dessa partier för med sig.
 
Det är nu vi måste organisera oss ännu bättre. Kämpa medan vi gråter. Vi kan inte tillåta fascismen att växa sig starkare. INTE I MITT NAMN! Vi ska göra motstånd, med alla medel som krävs. Verbalt eller våldsamt, no matter. Det viktiga är att vi visar att den antirasistiska rörelsen är starkare. 
 
JUST DU måste vara en del i den här kampen. Antingen är du med oss eller mot oss. Du kan inte vara neutral i detta krig. Det räcker inte att du sitter hemma på kammaren i din ensamhet och filosoferar över ~demokrati~ och sen vare inget mer med det. Då spelar du på fascisternas villkor - du väljer förtryckarens sida. Det är din fucking jävla mänskliga plikt att på något sätt bekämpa de människohatiska ideologiernas spridning. LÄR DIG SE rasism och sexism i vardagen. RYT IFRÅN när rasism eller sexism uttrycks. VÅGA SKAPA DÅLIG STÄMNING bland dina vänner och kollegor genom att påpeka när nån säger nåt skevt. 
 
Och viktigast av allt - lägg din tid på att ifrågasätta rasister och deras agenda. Inte antirasister eller deras metoder. 
 
 
 

Svar på era frågor - SISTA RYCKET!

Kategori: Feminism och genus

Är du politiskt insatt/intresserad? Skulle du säga att (V) eller Fi är bäst att rösta på och varför i så fall? 
Låt mig säga såhär: jag är mer aktivistig än analytisk. Jag är mer engagerad i sakfrågor än partipolitk. Jag tycker både V och F! är awesome, dock tror jag att F! behövs mer i nuläget. För att sätta feminism på agendan. Även om V också har bra feministisk politik så blir det inte lika slagkraftigt iom att det inte är partiets huvudfråga.

Hur "extrem" är du i din feminism? Finns det till exempel böcker eller filmer du bara inte klarar av eller aktiviteter som du vägrar delta i?
Haha ja då är jag väl extrem! Mår illa av att kolla på typ romantiska komedier eller höra sexistiska skämt. Gillar ej att gå på fester där majoriteten ej är feminister pga så mkt sexism.

Hur tror du att feminismen kommer ha påverkat samhället om fem respektive tjugo år?
Jag tror att det kommer bli en chockartad förbättring här i Sverige, bara om fem år! Då kommer alla partier (utom typ SD) vara uttalat feministiska och det kommer börja ske förändring. Genuspedagogik kommer bli mer etablerat på skolor. Om 20 år tror jag att t.ex föräldraledighet och löner kommer att vara mera jämställt. 

Vad tänker du om fred och nedrustning och militära spörsmål,det har varit viktigt för feminister,men jag tycker det har försvunnit från debatten. 
Alltså helt ärligt så vet jag inte. Har ingen koll på detta.

Skulle du vilja ge ett bra "svar på tal" när någon påstår att Feminism är att likställa med rasism, då "feminister är emot en grupp i samhället och avfärdar dom som skit" typ.
”Nej”. Hehe nämen blir svårt att förklara det, för personen måste ju liksom fatta det här med maktordningar. Hen som säger så har ju liksom fel på två sätt (dels att feminism avfärdar män som skit, handlar ju snarare om att kritisera manlighet, och dels att det är lika illa att ”smutskasta” män so matt smutskasta rasifierade). Det jag skulle säga till personen är ”Du, jag vet mycket mer om feminism om du. Jag har engagerat mig i jämställdhetsfrågor i flera år. Du har felaktiga fördomar om feminism. Om du är beredd att verkligen lyssna så kan jag berätta hur det egentligen ligger till.”

Har du någon åsikt om kärnkraften? 
Naej är för dålig på miljöfrågor.

Om du var en my little pony-pony, vilken skulle det va? 
Rainbow dash, har jag fått höra!

Har du några tips på bra tv-serier/filmer? :)
ORANGE IS THE NEW BLACK 

Jag är inget pris man vinner

Kategori: Feminism och genus

Jag fick en fråga vad jag tycker om friendzoning. Jag tänker spontant: TRAMS! 

Varför skulle en kille bete sig schysst mot en tjej bara om han "belönas" med sex? Varför kan inte män behandla kvinnor med respekt oavsett om det finns möjlighet att dom kommer ligga eller inte? Varför kan inte kvinnor och män få va kompisar? Så trött på "the game" och denna förväntade spänning som ska finnas mellan kvinnor och män hela jävla tiden. Äcklig sexistisk heteropropaganda.

VAD FAN ÄR DET FÖR FEL PÅ SNUBBAR SOM TROR FRIENDZONING ÄR ETT RELEVANT BEGREPP FÖR NÅT SLAGS ÄKTA HEMSKT FENOMEN?
 
Kvinnor är inga jävla maskiner som du stoppar snällhetsmynt i och så får du sex tillbaka. Kvinnor är människor och du ska behandla dom på samma sätt som du behandlat en man. Tänk om du blivit fett lack på din killpolare för att han inte "bjöd till", trots att du bjudit honom på mat och alltid ställer upp för honom? OMG. 
 
Åh jag pallar inte redogöra mer för varför begreppet friendzoning är så fruktansvärt löjligt. Blir så irriterad. Ni kan istället kika på serien nedan, den är fett bra. 
 

Jag svarar på era frågor - PART ONE

Kategori: Whatever

Här nedan kommer svaren på några av frågorna jag fått. Fortsätt för all del skicka in frågor! Fler svar kommer förhoppningsvis under helgen :)

Har du blivit tvungen att svara på irriterande frågor om feminism av kompisar som inte gillat att du är feminist? Hur har du hanterat det?

ASSÅ GUD JA! Eller majoriteten av mina vänner som inte är feministiskt medvetna/intresserade har ju vett att välja andra samtalsämnen, men många irriterande (dumma och agressiva) frågor har jag fått främst från familj och släkt (som menar väl men beter sig puckat).

Jag hanterar det på olika sätt beroende på dagsform. Ibland tar jag en pedagogisk debatt, ibland snäser jag av. Jag brukar också tänka – vad vill jag åstadkomma? Vill jag försöka förändra personens synsätt eller helt enkelt bara att personen ska sluta säga sånt här i min närhet? Om det är det senare alternativet brukar jag säga hur ledsen det gör mig att få höra sånt och att jag tycker det är jobbigt när någon nära ifrågasätter mitt engagemang, då brukar folk skärpa sig.

Dom flesta av mina vänner är dock väldigt ödmjukt inställda, dom vet att jag kan mer än feminism och jämställdhet och respekterar det jag säger.

Favoritmat? Favoritdjur? Favoritmusik? :)
SKALDJUR kan aldrig bli äkta vegetarian pga detta! KATT (som husdjur ej mat hehe). PEPPIG GAMMAL MUSIK (typ 60, 70, 80-tal)

Är du kristen?
Jag har gudstro, men sållar mig inte till någon religion.För mig kan inte ”gud”förstås av människor på det sätt som religiösa försöker få det till, med biblar o regler o grejer. För mig är gud en kraft som finns i världen, överallt, och som även skapade världen. Jag tror på evolution o allt sånt men jag tror inte att det finns en ”logisk” förklaring till allt, utan det finns”övernaturliga” (så knäppt ord) väsen. Det här är ingenting som jag försöker övertyga nån om, för jag tror inte att en kan resonera sig fram till det, utan tron är för mig en känsla av harmoni och att tillhöra något utanför mig själv. Jag kan känna detta olika starkt olika dagar och är väldigt tvivlande, samtidigt som jag bara känner den här närvaron.

Du är ju tjejjoursaktiv, får man mejla dig om man vill berätta om något jobbigt men tycker att det känns bättre att få svar från just dig än från någon man inte vet vem det är från tjejjouren?
Det går jättebra att mejla mig! Enklast nås jag på [email protected]. Det kan ta ett tag innan jag svarar, men jag svarar på allt :)

FRÅGESTUUUUUUUND

Kategori: Whatever

Alla vi som bloggar vet vad lösningen är när skrivarglöden sinat - låt läsarna sätta agendan! Soo my preciouses, vad vill ni veta? 
 
Fråga vad ni vill, men kom ihåg - som en frågar får en svar!
 
 

Elever har rätt att slippa nazism och rasism i skolan

Kategori: Rasism och fascism

Skolverket ger klartecken till nazister och rasister att sprida sin människofientliga ideologi på skolor runt om i landet. Skolverkets jurist Ulrika Lindmark hävdar att det är en juridisk skyldighet för skolor att behandla alla partier lika. Skolor som säger nej till besök av nazistiska partier riskerar att JO-anmälas. 

Att låta nazistiska och rasistiska partier debattera i skolor strider emot skolans skyldighet att utöva verksamheten med respekt för alla människors lika värde, och är ett direkt hot mot många elever. 

Utdrag ur Skollagen (2010:800)

4 § [...] Utbildningen ska också förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.

5 § Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet mellan människor. 
 
Var och en som verkar inom utbildningen ska främja de mänskliga rättigheterna och aktivt motverka alla former av kränkande behandling.
 
VI KAN INTE ACCEPTERA DETTA! Som tur är finns en grupp, vars medlemmar vill förbli hemliga, som ska försöka stoppa fascistiska organisationer från att besöka skolor. I första hand kommer de att kontakta skolledningen för att få dem att avbryta besöket, i andra hand kan det bli aktuellt med (fredliga) aktioner av olika slag såsom exempelvis sittblockader. 
 
Ska det komma nazister till din skola? Mejla [email protected] för att få hjälp att stoppa besöket. 
 
SPRID GÄRNA MEJLADRESSEN!

Barnets välmående är inte föräldrarnas ansvar

Kategori: Whatever

När det debatteras ungdomar som mår dåligt, beter sig illa eller på annat sätt behöver extra stöd så är det alltid ett antal förstå-sig-påare som ska gorma om uppfostrans betydelse. "Det är föräldrarnas ansvar att barnen blir goda samhällsmedborgare, inte skolans!", ungefär så brukar det låta. Det kommer ofta upp som reaktion på att skolan, socialtjänsten eller någon annan myndighet kritiseras och avkrävs förbättrade metoder för att hantera "bråkiga barn".
 
Väldigt många ser att barnets mående till allra största delen är föräldrarnas ansvar. Men jag undrar - vad händer i dom fall där föräldrarna inte själva kan tillgodose sitt barns behov? När en ensam, fattig och utarbetad mamma inte har förmåga att "fixa" sin snattande son? Eller vad händer när en förälder inte vill ta hand om sitt barn? För jo, det finns massor av äckliga rövhattar till föräldrar som kränker sina barn medvetet (tro mig, jag har pratat med otaliga tjejer som inget hellre vill än att slippa undan familjen).
 
Vad händer med dom barn som inte kan få "en god uppfostran" av sina föräldrar? Dom som inte kan få stöd när dom mår dåligt? Dom som har föräldrar som bryr sig men inte har förmågan att lösa allting, eller dom vars föräldrar inte ens bryr sig?
 
Det finns ingenting att vinna på att avkräva ansvar av enskilda föräldrar. Ingen mamma eller pappa kommer att ändra förhållningssätt gentemot sina barn för att nån skriver en arg insändare i DN. Däremot finns något att förlora på att detta synsätt normaliseras i samhället. För om det anses vara föräldrarnas ansvar att barn mår bra, kan andra delar i samhället (såsom skola, socialtjänst, BUP, fritidsgård, idrottsförening etc) ta ett steg åt sidan och med gott samvete låta det gå käpprätt åt helvete för en unge. För det var ju inte deras ansvar.
 
Kommunen har det yttersta ansvaret för att barn får växa upp i en trygg miljö och utvecklas på ett främjande sätt (ja det står så i socialtjänstlagen). Och så bör det fortsätta vara. Om du på riktigt brinner för att barn ska få en god uppväxt med fullgott stöd (och inte bara vill moralisera över föräldras uppfostringsmetoder) så borde du försöka påverka hur samhällsinstanser bemöter unga. Kräv fler elevassistener inom skolan, högre kunskapsnivå hos ungdomssekreterare på socialtjänsten, bättre rutiner hos BUP osv. 
 
Självklart bär föräldrar ansvar för sina barn. Men att lägga det yttersta ansvaret för en människas livsöde på enskilda individer är ett väldigt sårbart system. Vi kan inte låta ungas mående vara beroende av om en haft turen att få föräldrar som har förmågan och viljan att ombesörja alla ens behov. Vi måste värna för ett samhälle där alla barn och ungdomar, oavsett familjebakgrund, kan få sina behov uppfyllda. Vi måste räkna med att föräldrar är otillräckliga, och se till att förutsättningarna för att barn ska må bra och leva ett gott liv INTE vilar på en eller två enskilda individer.

VÄCK FEMINISMEN

Kategori: Feminism och genus

 
 
 

Det finns en skadligt överdriven fettfobi i samhället som drabbar såväl tjocka som icke-tjocka

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Att smalhet premieras i samhället är inte direkt en hemlighet. Det finns ett utbrett fettförakt som får som konsekvens att tjocka människor förtrycks på olika sätt. Det är fakta och ingenting som nån behöver argumentera emot utan ba svälj det. 
 
Men. Jag tänkte inte prata om hur tjocka människor drabbas av fettföraktet nu. Utan jag tänkte prata lite om hur det påverkar icke-tjocka (för tjockisföraktet är internaliserat hos typ alla!). Och ba så att ingen missförstår så menar jag INTE att även icke-tjocka förtrycks pga sin vikt/utseende, för det gör vi inte.
 
Jag tycker att ett av dom tydligaste bevisen på att samhället lider av fettfobi är att ingen vill vara tjock. Eller ja okej det finns ju faktiskt många som trivs med att vara tjocka, men det är inte direkt socialt accepterat att skylta med kroppsacceptans om en är tjock. Så vi kan väl säga att ingen får vara tjock (och samtidigt nöjd).
 
Att ingen får vara tjock betyder att alla ska vara smala (eller åtminstone vara icke-tjocka). Och shit vad människor kämpar för att vara smala. Vette fan hur många olika dieter och träningsråd jag sett och hört om senaste dagarna. Utan att aktivt söka upp dessa "goda livstilsråd". OMG vilken energi folk lägger på att "hålla vikten" eller "bli av med putmagen" eller "jobba av extrakilona". Jag vill inte skälla på nån för att hen försöker bli smal. SJÄLVKLART VILL FOLK BANTA! För bara när du är icke-tjock accepteras du som en fullvärdig människa. Dom allra flesta människor mår dåligt pga fettföraktet, du behöver inte ens vara tjock för att lida. Bara rädsla för att bli tjock, oavsett hur smal en är, är ett symtom på fettfobin.
 
När jag var 12 år blev jag mobbad för att jag var "tjock". Egentligen var jag ju verkligen inte tjock utan mest vältränad, lite småmullig och bredaxlad. Det rörde sig mest om glåpord från enstaka elever och det vet vi ju redan "hur elaka barn kan vara mot varandra" så vi hoppar direkt till den skevare delen. Min skolsyster sa att jag vägde 10 kg mer än vad som var normalt för min längdtyp. På en sån där allmän hälsokontroll alltså. Hon inledde med att ba "allt ser jättebra ut, men..." och så kom det. Sen sa hon inget mer. Inget om att det var ofarligt eller inget att bry sig om eller nåt sånt. Och jag, 12 år, förstod då att det verkligen var något fel med min kropp. Jag var onormal. Det var inte bara barn som sa det, utan nu fick jag t.o.m höra det från vuxna! 
 
Och mitt kroppshat (ändå mildare än många andras, skulle jag tro!) tog fart efter det där. Jag blev smärtsamt medveten om min (lilla) putmage och hur tung jag var och tjock och äcklig och - värdelös. För tjocka personer är ju inte lika mycket värda som smala, det visste man ju. Jag ville inte vara en tjockis. 
 
Det tog flera år innan jag lärde mig acceptera att jag aldrig kommer att bli smal. Jag tror det var först på gymnasiet som jag insåg att den måttskala som skolsyrran använt (BMI) inte är särskilt bra ett mått för hälsa. När jag är som mest vältränad (i bästa form både fysiskt och psykiskt) väger jag runt 75 kg, till 160 cm. Det ger ett BMI på 29.3, vilket klassas som övervikt precis under gränsen till fetma. 
 
Jag är så jävla lack på att min skolsyrra ens kommenterade min vikt. Och jag fattar verkligen inte varför hela fucking samhället är så fullkomligt obsessed över människors vikt och kroppsform. Folk brukar hävda att det handlar om "hälsa" men nej, det gör det inte. Det handlar om att det finns en skev och (för många) oupnnåelig normkropp som alla förväntas vilja och kunna anpassa sig efter. 
 
Det här inlägget är inte menat som ett "buhu synd om mig då som var lite mullig" för mina upplevelser är verkligen en piss i havet jämfört med erfarenheter från människor som är tjocka och feta. Min poäng är att påvisa att tjockisföraktet är så jävla extremt att det inte ens riktar sig enbart mot tjocka utan även som ett underliggande hot riktat mot icke-tjocka (passa dig så du inte blir överviktig för då jääävlar blir det jobbigt!). För att få stopp på fettföraktet räcker det alltså inte med att "acceptera tjocka personer" utan vi måste omkullkasta den här bilden av att smalhet är att föredra framför tjockhet.

GÄSTINLÄGG - Ätstörningar och veganism

Kategori: Whatever

Hej! Jag heter Anton och jag är ätstörd.

Jag har i ungefär ett år fram tills häromdagen haft en matbudget på motsvarande vad många av er betalar för att få åka tunnelbana. Jag har också Aspergers syndrom och ADHD, två neuropsykiatriska funktionsvariationer som båda gör det nästintill omöjligt att planera, vare sig det gäller min kost eller min vardag, och väldigt svårt att hålla rutiner. Jag har också haft enorma problem med ångest och depression, och har under det gångna året varit med om saker som, på grund av tidigare trauman, har fått mig att isolera mig. Jag har inte haft samma möjlighet att röra mig fritt i offentlig miljö som förmodligen 99% av er som läser detta åtnjuter, och det mesta av den mat som jag har köpt, för de pengar jag inte har, har möglat, ruttnat och fått kastas bort, eftersom att jag inte äter den. Och låt mig här säga att jag AVSKYR att kasta mat.

Jag har en väldigt problematisk syn på mat. Bara tanken av att behöva trycka in den i min kropp finner jag fortfarande ganska obehaglig. Och det hjälper inte heller att jag sedan tonåren haft stora mag- och tarmproblem som jag trots vad som känns som hundratals läkarbesök genom åren inte fått någon hjälp med, och inget svar på vad det beror på. Och trots att jag vet att jag under den större delen av mitt liv har varit allvarligt underviktig så är jag än idag livrädd för att gå upp i vikt. Så om det inte vore nog att jag inte har råd med mat, inte kan handla mat, inte kommer ihåg att laga mat, inte kan laga mat, glömmer att äta maten, är rädd för att äta maten, mår psykiskt dåligt av att äta maten och blir bestraffad av min kropp för att äta maten så *vill* jag inte heller äta maten. Faktiskt, jag skulle må bäst om jag fick slippa det. Att aldrig mer behöva äta, det vore min dröm. Men vet ni vad jag hatar ännu mer än att äta? Jo, det är att vara riktigt, riktigt hungrig. Att vara trött, ledsen, arg och utmattad över att jag inte har fått i mig ett uns av näring på tre dagar, att magen värker något in i h*****e, att ligga kraftlös på golvet och gråta över hur pinsam hela situationen är, och att vara rädd, riktigt rädd, för att inte veta om jag kommer att kunna leva månaden ut.

Och här kommer det allra viktigaste: För sociopolitiska, miljömässiga och etiska skäl gör jag mitt allra bästa för att bara äta veganskt. Och för att väldigt många människor runtomkring mig anser att jag är en mördare och ett monster om jag äter kött eller dricker mjölk.

Det är ett mirakel om jag får i mig mat.
Det är en seger om jag vågar mig ut och ner till affären här bredvid.
Jag borde vara tacksam för det, och ni, som mina vänner, borde vara tacksamma för det. För mig att bli frisk hänger på att jag möts av hurrarop och uppmuntran så fort konsumtion av ätbara ting nämns.
Att det för en privatperson är “billigast” att äta veganskt förutsätter att en har vad som anses vara en normal matbudget, att en har möjlighet att utan större problem planera ens kosthållning och matlagning och resor till avlägsna affärer. Det är inte “billigast och lättast” om en ligger och skakar i fosterställning, om en inte vågar lämna sovrummet, om klockan är halv ett på natten, om en inte har ätit på mer än två dygn och om en acceptabel kostnad för nästa mål mat är nio kronor.

Jag hade kunnat klara mig, om jag nyttjade den statliga hjälp jag fick, om jag samlade mitt mod och ansträngde mig till att göra mitt bästa, om jag under ledsagning planerade och förberedde min mat för veckan och om jag såg mat som mat och såg det som en vinst att jag fick i mig lite av det, när jag faktiskt klarat av att hålla det jag lovat mitt boendestöd.

Men nej, jag har inte kunnat samarbeta med socialtjänsten, eftersom socialtjänsten har velat att jag ska äta varje dag, och jag inte har råd att äta veganskt varje dag. Istället har jag ätit veganskt ibland, hoppat över majoriteten av mina mål – ibland avsiktligen, oftast oavsiktligen – långt före nästa bidrag fått slut på pengar, gått och hungrat i flera dagar och slutligen lånat en hundring och i rädsla och desperation ätit ett ägg eller en bit kött, för min överlevnads skull. Och efteråt har jag alltid känt en sådan enorm skuld och skam att jag varje gång varit nära på att spy upp maten igen.

Även under de perioder då jag lyckats förhållandevis väl med maten så har jag haft en akut brist på fett. Att få i sig vegetabiliskt fett kostar mycket, om en utgår ifrån min ekonomi, och kräver mycket arbete och planering. Faktum är att det kräver mycket arbete och planering att överhuvudtaget leva på en vegansk diet utan kosttillskott och dyra halvfabrikat även om en har en stor fettreserv.

Det råder svält, svår fattigdom och kolonialt förtryck i världen. De rikas boskap äter de fattigas mat. Vi förstör vår egen miljö i en sådan hastighet att många är skeptiska till om vår art faktiskt kommer att överleva det nästkommande seklet, och vi behandlar djur som inte är människor fruktansvärt illa. Allt för att vi anser att vår kultur av köttätande är helig och orubblig.

Men det här är ett strukturellt problem. Vi lever i ett samhälle där köttnorm råder. Den påverkar vår marknad, och även om veganism idag är tillgängligt för vissa så tycks de flesta antingen blunda för eller inte förstå att det är en lyx. Problemet är att vi som kollektiv äter animaliska livsmedel, och det kommer inte att lösas av att vi hejvilt kallar människor för mördare och förtryckare, och att vi påför skuld och skam på individer som utan vår vetskap kan ha tusen anledningar till att inte vara de bästa kandidater för att vara veganismens förtrupper.

Under de senaste ett och ett halvt år av mitt liv har jag nästan helt uteslutande umgåtts med politiskt “medvetna” vänsterfeminister. Gissningsvis har hälften av dem varit veganer, eller åtminstone vegetarianer. Nästan dagligen har jag blivit förhörd om min kosthållning, och nästan alla har tagit sig friheten att öppet och skoningslöst tycka till om min kosthållning. Det är dessa människor som har påfört den skuld och den skam jag nu bär på – den som har försämrat min redan omöjliga relation till mat – och nästan varje gång jag har sagt emot så har jag förlorat en vän. Den näst senaste gången jag sade emot någon i denna fråga så förlorade jag ett tjugotal vänner och blev utsatt för trakasserier över telefon, e-post och chatt.

Jag har mött så många smarta, skarptänkta aktivister med en djup och komplex intersektionell analysförmåga, men så fort ämnet veganism dyker upp så tycks de allra flesta fullkomligt tappa sin analysförmåga och förvandlas till någon slags bittert hänsynslös nyliberal som talar om “personligt ansvar”, “medveten konsumtion” och smäller blint på folk etiketter som om samhället uteslutande bestod av bra människor och de som är för “dåliga” och för “dumma” för att få existera. Vidare har många sagt att de missförhållanden som har gjort att jag inte till hundra procent har kunnat hålla en vegansk diet bara är “dåliga ursäkter”, ofta följt av anklagelsen att jag som man bär på någon slags naturlig machovilja att äta animaliska livsmedel, och att jag, vad jag än säger, “bara kan välja att sluta med det”.

Kära vänner, rädda oss, och rädda djuren. Gör ert bästa för att motarbeta problemet. Ni har allt mitt stöd och all den hjälp jag kan erbjuda! Men gör det genom bildning, genom att starta gräsrotsrörelser, genom att planera stora samköp, genom att utveckla er egen matkultur och genom att tänka ut hur ett veganskt liv kan vara mer tillgängligt för fler. Gör det inte genom att tävla om vem som är mest hatisk och mest radikal, och gör det inte genom att framtvinga självförakt bland de som inte håller era mått.

Och jag vill inte säga det här en gång till:
Vad ni än gör, jämför inte köttindustrin med folkmord om ni inte själva har varit med om och överlevt det sistnämnda. Att ni har den “bästa dieten” suddar inte ut era privilegium. Det tror jag att ni egentligen fattar.

DRA INTE ALLA MÄN ÖVER EN KAM HALLÅÅÅ JAG DÅ

Kategori: Feminism och genus

Asså åååh omg va trött jag blir på dessa män(niskor) som totalt kapar en debatt om strukturer/ventilationsutrymme med "ALLA MÄN ÄR INTE DUMMA JAG ÄR SNÄLL NU ÄR DU ELAK SOM DRAR MIG ÖVER SAMMA KAM SOM KVINNOHATARE JAG ÄR FAKTISKT SNEEEELL".
 
Men vettu allt handlar inte om dig. När nån säger "jag är så himla trött på när män bräsar ut sig på bussen" eller "usch vad män är slemmiga" eller "hur kommer det sig att män ofta utövar härskartekniker mot kvinnor?" så är det INTE läge för dig att vrida debatten till att handla om enskilda män. Ba kom över din kränkthet och inse att det är viktigare att kunna diskutera strukturella problem på ett praktiskt sätt (eller att kvinnor får utrymme att ventilera ibland) än att du ska slippa dras med generaliseringar om din grupp.
 
Så typiskt män (haha, där fick jag till en själv!), som ju är norm i samhället, att bli kränkta över att "klumpas ihop". Män (eller vita eller cispersoner) ses inte som en grupp på det sätt som kvinnor, rasifierade och transpersoner görs, för vita, cis, män är det "normala". Dom ses alltid som individer före kön/etnicitet/identitet. Därför blir det ofattbart jobbigt när nån generaliserar kring män. 
 
För jo, även om du är en individ så är du del i en struktur. Och män får privilegier kopplade till sitt kön. Du kan gärna söka på "privilegierad" i min sökruta här på bloggen för vidare förklaring av vad det innebär och hur du bör hantera dina privilegier. 
 
 
Flickvänsmaterialets lilla feministiska alfabet innehåller "inte alla män" hehe
 

Många som har tråkigt nu under eurovision eller?

Kategori: Whatever

Det har droppat in många läsare senaste halvtimmen. Och mig veterligen så har jag inte blitt länkad av nån. Min gissning är att många förberedde sig för en helkväll framför TV:n med chips o dipp o cola o popcorn o godis och åt upp allt och sen tröttnade på schlagern. Blev liksom liiiiiite för hjärndött för er denna lördagkväll, så då ville ni självklart höra my words of wisdom istället!
 
HAR JAG RÄTT ELLER???

Feminismens styrka är att feminister är oense

Kategori: Feminism och genus

Jag har hittat en ny blogg som jag älskar! Flickvänsmaterialet. Shit va jag garvar när jag går in där, feministisk humor på hög nivå. Och ändå är det inte bara "billiga humorpoäng" utan det blandas med najs analys. Som när hon skrev om hur feminismen är spretig och bråkig. Och att det är precis så det ska vara.
 
Utdrag från hennes inlägg:
 
Feminismen är en hydra med tusentals huvuden. Vi bedriver inte ett enfrontskrig eller ens ett tvåfrontskrig för att krossa patriarkatet - vi kopplar grepp om det från alla möjliga håll samtidigt och smular det sönder och samman som en näve pulveriserar ett kex. Detta är helt i sin ordning, det är så vi jämnar skiten med marken och bygger upp något nytt.
 
Ibland blir vi osams. Vi hamnar på kollisionskurs med varandra. För det gör systrar: De retas, bråkar, tjafsar, jävlas och slåss med varandra. Och det är bra, för det vässar oss. Gör oss mer hårdhudade. Gör vårt grepp om patriarkatet hårdare.
 
För när patriarkatets hantlangare hugger mot något av hydrans huvud, då slår resten av oss tillbaka. Du jävlas inte med våra systrar obestraffat. Det är det som är systerskap - inte att sitta i ring och fläta varandras hår och alltid tycka likadant: Men att veta att vi är en del av samma kropp, att vi behöver varandra och att ett hugg mot något av hydrans huvuden är ett hugg mot oss allihop.

Varför värderas romantiska relationer högre än vänskapsrelationer?

Kategori: Feminism och genus

Åh, den här serien var så obehaglig att läsa. Kan tyvärr känna igen mig lite för mycket i den. Vill verkligen inte va i ett parförhållande där en typ lever för varandra. Tror inte på "one true love" och sånt tjaffs ni vet. Gillar inte det här med monogami så mycket. Jag älskar min pojkvän, men han är inte det enda som betyder något i mitt liv. Jag kan leva utan honom.
 
 
Men ändå så kommer jag ibland på mig själv med att först kolla vad han ska göra på fredagskvällen innan jag bestämmer träff med en kompis den kvällen. Som om umgänget med honom vore mer värt liksom. Det är ju inte som om vi hittar på nåt otroligt kul heller, utan jag väljer ju typ mellan par-hemmakväll eller kul kompisträff liksom. 
 
Durå, känner du igen dig i serien? 
 
 

Så här kan den svenska hederskulturen yttra sig

Kategori: Whatever

 
 
Taxijakt tycker att det är en frän idé att tjäna pengar på våldtäktsreklam. Annonsen är smaklös på många sätt, och allra äckligast är att den likställer dotterns oskuld med något som föräldrar (pappor?) ska kontrollera nej förlåt jag menar skydda. För HERREGUD VAD HEMSKT OM DOTTERN SKULLE FÖRLORA OSKULDEN!!!??? (obs att jag ej tycker "förlora oskuld" är ett bra uttryck, sexdebutera är bättre, men det passar i sammanhanget). Det är liksom på oskuldsfullheten fokus läggs i annonsen, inte på att våldtäkt i sig är skevt. Det underliggande budskapet är att du som pappa har ett ansvar för att din dotter inte besudlas. Blir oren. Skamlig.
 
- När vi skapade annonsen tänkte vi som en pappa skulle tänka.
 
Alltså vafan. Har vi inte kommit längre än såhär? 
 
Det är inte bara en enda reklamskylt det gäller heller, utan synen på att fäder ska "skydda" (kontrollera) sina döttrar från snubbar är rätt väletablerad här i Sverige. Jag tänker t.ex på Magnus Ugglas "Nu ska pappa ladda bössan", allmänt skämtande om hur dotterns nya pojkvän ska passa sig, föräldrars ovilja att låta pojkvänner sova över, att pappor "lämnar över" sin dotter till maken när hon gifter sig m.m.
 
Eller den här "roliga" t-shirten
 
Budskapet i bilderna är tydligt. Flickors sexualitet ska kontrolleras av familjens beskyddare och överhuvud, fadern. Många kanske har svårt att se den kopplingen och tänker att det handlar om en omtänksam och beskyddande pappa, att det är nåt lite gulligt över det hela. Inte så konstigt, vi matas ju med bilden av att farsor ska va såna. Jag kan komma på typ 50 000 filmer där den här "omtänksamma farsan" finns med och kontrollerar dottern. 
 
Bella berättar att Edward snart hälsar på.
"Bring him in" säger Charlie och laddar geväret. Haha, vad kul.
 
Eller så finns ingen farsa närvarande och då tar brorsorna över.
Typ som när Weasleybröderna ifrågasätter Ginnys dejtande.
 
Mina damer och herrar och ickebinära, det vi ser här är ingenting annat än olika uttryck av västerländsk hederskultur. Den västerländska hederskulturen har samma grundsten som all annan form av hederskultur, nämligen mäns kontroll av kvinnor (särskilt kvinnors sexualitet). Det kan uttrycka sig på olika sätt och ha olika allvarlighetsgrad MEN DET ÄR SAMMA KONCEPT. Vi behöver lägga mycket mer resurser på att stödja tjejer som utsätts för det "vanliga" hedersvåldet (med vanliga menar jag då hedersproblematik som uppmärksammas inom vissa kulturer) för det åsidosätts tyvärr MEN vi får aldrig nånsin tro att den "svenska kulturen" är fri från hedersproblematik. För det är den inte. Punkt.

Att du kan betyder inte att alla kan

Kategori: Whatever

Lisa har skrivit ett riktigt bra inlägg om hur vi alla har olika förutsättningar. Kort och koncist om hur vita, cismän och folk som innehar andra privilegier har lättare att nå framgång än alla andra.
 
Många "lyckade entreprenörer" har ingen insikt what so ever kring att alla andra inte har det lika lätt som dom själva. Kommentarsfältet under Lisas inlägg visar det tydligt. Kränkta höginkomsttagare som vill kunna slå sig själva för bröstet över att dom kämpat så himla hårt för att nå dit dom är. Och då ska ingen jävel få komma och säga att ordningen är orättvis. Dom totalförnekar att kvinnor och rasifierade (b.la) diskrimineras på arbetsmarknaden och försöker hela tiden dra ner debatten på individnivå.
 
Dom "ser inte färg" eller "struntar i kön" och raljerar om att det bara handlar om individers vilja och val. KAN JAG KAN ALLA typ och fan vad jag spyr på det resonemanget. Kul för dig att du känner 50 000 i månaden och har gjort karriär men har ändå tid över för träning och fritidsaktiviteter och familjen och allt, men det beror med största sannolikhet INTE på att du är mer kompetent än andra runtomkring dig. Troligare beror det på att du är normen i samhället och inte behöver kämpa i uppförsbacke. 
 
Jag har tidigare skrivit att blunda för sina privilegier är att förtrycka och det är sant. Du måste förstå att alla inte har samma förutsättningar! Annars kommer du att bete dig vidrigt mot andra. 

Jag kan inte blunda för mina privilegier. Jag måste förstå att som samhället ser ut nu så finns det personer som har mycket mer gynnsamma förutsättningar än andra. Mer makt, mer frihet. Jag måste inse att att inte alla kan påverka sin situation eller välja sig ut ur misär. Jag måste acceptera att min bekvämlighet är på bekostnad av någon annan, att jag har fördelar för att någon annan har nackdelar. 
 
 
 
 

Det behövs INTE mer disciplin bland unga

Kategori: Whatever

Vart på inspirerande föreläsningsdag (hemmasittardagen) och är helt sluuuuuuuuut i huvet. Men fyfan va intressant det är, och vad sjukt det är hur unga som mår dåligt bemöts. Allting vänds till att handla om hur det är fel på ungdomen, hen är inte tillräckligt motiverad/disciplinerad eller har beteendeproblem eller är bara trotsig osv osv. 
 
MEN VETTNI INGET BARN VILL TROTSA BA FÖR ATT! 

Ingen vuxen heller. Allt beteende fyller en funktion. Hemmasittare kan jämföras med utbrända personer. En orkar helt enkelt inte med pga kraven är för höga och situationen ohållbar. Förändring kan inte sökas enbart hos individen utan det är omgivningen (skolan!) som måste anpassa sig. 
 
Fyfan vad vuxna missbrukar sin makt över barn. Helt omedvetet oftast. Måste skriva mer om detta när jag pallar, jag som ju vill jobba i skolans värld (the kingdom of maktmissbruk). Tycker förresten ni ska gå in och läsa lite hos Petra som skriver om föräldrar och barn, många kloka tankar.

Att PK-provocera

Kategori: Sån är jag

Jag ska berätta en liten hemlis för er. Ni vet en sån där djup grej en kommer på efter några år av självrannsakan? Jorå, here goes:

JAG GILLAR ATT PROVOCERA OCH CHOCKERA MÄNNISKOR!
 
Och det har jag gjort sålänge jag kan minnas. Fram tills gymnasiet så kunde jag använda mig av en del, eeehm, inte helt PK-iga sätt för att göra det. Liksom, min utmärkning i gymnasiet var "Klassens PIK" (politiskt inkorrekta). Oj oj oj att jämföra med idag när jag typ är hedersmedlem i PK-maffian? Vad hände!?
 
Jo, mitt utvecklande av strukturanalys hände. Började fatta att en inte kan "sparka på den som ligger". Och asså missförstå mig inte nu, jag har typ aldrig medvetet gått in för att skada nån. Mitt 16-åriga jag skulle skrattat högt åt anklagelserna att jag var kränkande. Tvärtom har jag alltid vart den snälla ( i mitt huvud) och alltid hjälpt allt och alla. Men jag fattade helt enkelt inte att jag genom att säga ditten spädde på rasismen i samhället eller genom att säga datten indirekt hånade alla rulltstolsburna. 
 
Såååå en kan ju tänka sig att det blev lite jobbigt för mig att uppfylla my life mission att provocera nu när jag blitt mer PK? Men icke sa Nicke (vem fan är nicke btw?)! Det finns massor av saker jag kan säga, som är fett PK, men som ändå får folk att sätta kaffet i halsen.
 
Provocerande saker jag kan säga:
- Typ alla män förtrycker kvinnor
- Det finns fler än två kön
- Sverige är ett rasistiskt land
- Du är fascistisk och rasistisk och allmänt äcklig om du pratar om att tiggare inte förtjänar din hjälp
- Alltför många vuxna missbrukar sin makt över barn
And the list goes on...

P.S. För er som ba "Ha! Där fick vi henne hon erkände nu att hon vill provocera därför har hennes argument ingen tyngd!" vill jag ba säga ehh...ni har fel. För visst fattar ni väl att innan vi kan nå förändring, så måste nån komma med argument som majoriteten kommer finna provocerande? Liksom, när folk började argumentera emot barnaga förr i tiden tyckte ju majoriteten att dom överdrev och bara vill få uppmärksamhet. 
 

Alla åsikter är inte lika mycket värda

Kategori: Rasism och fascism

Asså ååååååh detta ordbajseri om att alla har rätt till sin åsikt och ska få säga den ohämmat. Och att det inte går att säga att den ene har rätt och den andra fel för båda parter tycker ju att de själva har rätt. Att nazister måste få demonstrera för annars borde ju inte feminister få det heller, det ska vara lika för alla!
 
JA PRECIS DET SKA VARA LIKA FÖR ALLA DÄRFÖR KAN INTE NASSAR OCH ANNAT FOLK SOM FÖRESPRÅKAR OJÄMLIKHET BASERAT PÅ ETNICITET/LÄGGNING/KÖN/ETC FÅ SAMHÄLLETS TILLÅTELSE ATT SPRIDA SIN IDEOLOGI!!!
 
Suck...
 
Vid vissa meningskiljaktigheter (typ rasister vs antirasister) är det faktiskt så att den ena parten har rätt och den andra har fel, och att den ena partens åsikt är mer värd än den andra, och även måste försvaras på ett helt annat sätt. Sure thing om det handlar om favoritmat, där kan allas åsikter tillmätas samma värde men fan inte när det gäller så viktiga saker som människors liv. En människa som tycker att blåögda spädbarn borde mördas har inte en lika värdefull (och korrekt) åsikt som en som tycker att alla barn så få leva (även om hen själv i sitt vrickade tillstånd förstås tycker sig ha rätt).  Eller om jag ba "men jag tycker att 5+5 blir 11 och då kan det inte va fel för alla åsikter är lika värda!!!". Det funkar inte så.
 
Sätter vi dessutom en felaktig åsikt i ett större sammanhang så kan det bli ännu värre. För ni vet, åsikter existerar inte i ett vakuum. Det är inte som att folk kan gå ut på gatorna och ba "Heil Hitler!" eller "Håll Sverige svenskt!" och så surrar dessa små fluffiga åsiktsbubblor rakt upp i himlen och påverkar inte samhället alls. Nehe ni. Att nazister tillåts demonstrera på gator, skapa politiska partier och tala ut i media är ett steg mot ett nazistiskt samhälle. En normaliseringsprocess som kan utmynna i en ny förintelse. FATTAR NI!!!
 
Det handlar inte om nåt så banalt som att alla ska få säga det dom vill. Det handlar om att människor som nassarna vill förgöra måste skyddas, och därför kan inte nazister få komma till tals på samma villkor som typ centerpartister. Vi måste se till historien, fatta att även Hitler blev folkvald och att det var exakt samma process då som nu. Människor som normaliserade nazismen, underdrev dess skadlighet och tyckte att "det är väl inte så farligt det här?".
 
Nazism dödar. Varje gång en nazist får göra sin röst hörd i ett offentligt sammanhang så ökar risken för att människor (rasifierade, hbtq-personer, meningsmotsåndare m.fl) far illa. Om ni på riktigt tycker att människors rätt att öppet få förespråka vilka hemskheter som helst väger tyngre än att skydda redan utsatta grupper i samhället, så kan ni knulla er själva i röven med en högaffel. 

Det negativa med att vara en djurvän

Kategori: Sån är jag

Jag hatar att gå ute när det är mörkt och blött. Som ni vet så kryper ju daggmaskarna ut på vägarna då. Nej nej, jag är inte rädd för dom och tycker inte att dom är äckliga, tvärtom. 

Jag är rädd för att råka mörda dom, oavsiktligt, när jag klampar omkring. Så då måste jag alltid gå så himla långsamt så jag hinner väja för alla maskar. Ibland måste jag lyfta dom tillbaka till diket, så ingen annan kan kliva på dom. Och ligger dom i en vattenpöl bara måste jag rädda dom undan drunkningsdöden! Tar fan dubbelt så lång tid att gå hem från bussen pga detta.