moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Det är ditt fel att varannan tjej mår dåligt över sin kropp

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Jag vet varför varannan tjej känner sig tjock. Ja, folkhälsomyndigheten har ju gjort en studie bland 8000 svenska skolbarn (både tjejer och killar) och kommit fram till att "Allt fler barn lider av en ohälsosam kroppsuppfattning och försöker på olika sätt att påverka sin vikt." Tjejerna mår ju sämst som vanligt såklart, ingen är förvånad, tänker inte ägna ytterligare ett inlägg åt att förklara varför det är så. 

Nu vill jag prata om "övervikt"!
 
Det presenteras att skolbarnen har god fysisk hälsa men sämre psykisk hälsa, vilket då kopplas till att kidsen känner sig tjocka. Fastän dom inte ens är det.

"Enligt studien är det nämligen bara 12 procent av de tillfrågade som egentligen lider av övervikt." Och så har dom använt BMI som måttstock för att ta reda på det. Jävla stolpskott. Låt mig säga en grej om BMI: det suger och är inte ett dugg vetenskapligt. Borde aldrig användas av nån. När jag var som mest vältränad (asså så sjukt med muskler och typ supersund) så låg mitt BMI på 29.3 - på gränsen till fetma alltså. Liksom wtf. 

Nej, dom här 12% lider inte "av övervikt". Det är inte övervikten i sig (om dom nu ens är överviktiga) som dom lider av. Nej nej, tjockångesten har en helt annan grund. Se svaren på fråga 1 och 2 här under.

Två viktiga frågor som studien inte besvarar, och som jag tänkte besvara åt er:
1. Varför känner sig folk tjocka fastän dom inte är det?
2. Varför är tjockhet nåt att må så jävla dåligt över?
 
Svar:
1. All jävla smalhysteri och tjockisförakt som trycks upp i nyllet på oss fucking överallt
2. All jävla smalhysteri och tjockisförakt som trycks upp i nyllet på oss fucking överallt
 
Men var kommer denna smalhysteri och detta tjockisförakt ifrån?
- All reklam om bantning, som du ser i alla tidningar och i alla TV-kanaler
- Massvis av TV-program (t.ex biggest loser), filmer (t.ex alla romantiska komedier) och TV-serier (t.ex Vänner) som nedvärderar tjocka
- Alla klädbutiker som bara gör kläder till smala folk alt. gör en egen avdelning där tjocka kan handla
- Modebranschen överlag
- Alla människor (JA, ÄVEN DU!) som hyllar olika dieter och pratar om viktnedgång som nåt positivt
- Osv in i oändligheten. 

Hela vårt samhället lider av en epidemi. Inte fetmaepidemin, det är en myt. Det verkliga hotet är smalhetsepidemin. Alla vill vara smala, kosta vad det kosta vill. Gå på diet och ständigt vara hungrig - så värt det! Genomgå riskfyllda operationer - jaa!  Vi luras att tro att det handlar om hälsa men det är bara bullshit. Det handlar om skeva normer och skönhetsideal. Inget annat. En tro på att smal = lyckad och lycklig, medan tjock = olyckad och olycklig. 
 
Har du blivit lurad du också? Är du en av dom som förespråkar 5:2-dieten, lägger upp bilder på din vältränade mage och skriver typ "Inga ursäkter, ses på gymmet!", finner det underhållande eller rentav ~inspirerande~ att kolla på Biggest loser, och kanske till och med tycker att det faktiskt inte är ett så konstigt förslag att tjocka ska betala lite mer för en flygbiljett? GRATTIS! Det är ditt fel att varannan tjej mår dåligt över sin kropp! Du är inte ensam i skulden såklart, men du är helt klart skyldig.

Du gör det såklart inte med flit, sprider smalhysteri och tjockisförakt menar jag, men likväl så är det just det du gör när du hälsohetsar. LÄGG AV MED DET! Nu, tack. 
 

Sluta uppmana kvinnor att slå tillbaka

Kategori: Feminism och genus

Det här är en grej som jag stört mig på så jävla länge. Det händer såval i feministkretsar som typ alla andra kretsar. Fan överallt. Och ingen fattar vad som är problemet med det.

Det börjar nästan alltid med att en kvinna berättar om att hon blivit trakasserad av en man. Tafsad på, nedvärderad eller whatever. Såhär skulle konversationen kunna se ut:
 
Kvinnan som trakasserats:
- Nyss kom en man fram till mig (på nattklubb) och nöp mig i bröstvårtan och frågade "Got milk?" och skrattade. Så jävla obehaglig.
 
Vanlig respons från andra:
- Men guud vilket slemmo! Vad gjorde du då?
- Sparka sönder hans pung! 
- Du borde krossa drinkglaset i hans öga!
- Shit han förtjänar att straffas! Pepparspraya honom i ögonen!
- Asså omg du borde hyra in en lönnmördare/torterare som kan få honom att ångra den dagen han föddes [haha okej kanske inte denna kommentar då men typ såna]
 
Gemensamt för all denna respons är att den lägger ansvar på kvinnan att hämnas, att inte låta sig utsättas ostraffat. Och vad är felet med det, tänker ni kanske? Två grejer va: 

1. Kvinnor som inte "slår tillbaka" skuldbeläggs genom denna approach. Istället för att bekräfta att hon blivit offer för ett övergrepp och låta det vara en sån jobbig grej som det ofta är så ska folk direkt uppmana henne att hämnas. Att hon MÅSTE visa förövaren att han gjort fel (som om det vore den utsattas ansvar och skuld). Det är fel på samma sätt som det är fel att fråga en kvinna som utsätts för våld av sin partner "Varför går du inte bara?".

2. Det blir ofta värre av att slå tillbaka. Och nej jag tänker inte komma med nåt "våld är alltid fel"-trams för det är liksom helt okej att slå tillbaka HÅRT mot den som trakasserar en. MEN! Att svara något spydigt, kasta en drink, utdela en pungspark - allt det försätter troligtis henne i en ännu farligare situation eftersom mannen då kan slå tillbaka. Och han är (oftast) starkare. En bättre strategi kan vara att le osäkert och backa undan steg för steg, som om en träffat på en rabiessmittad björn i skogen. 
 
Attackera eller backa undan?
 
 
Har du någon gång berättat om ett övergrepp och blivit bemött med hämnduppmaningar? Hur kändes det?
 
P.S. Missförstå mig inte nu. Jag tycker inte att det är fel av kvinnor att hämnas på sin förövare. Jag tycker helt enkelt att det är fel av andra att kräva det av henne. 
 

Vad är grejen med idrottsligt organiserad misshandel?

Kategori: Feminism och genus

KAMPSPORTER - BE GONE! 

Nu tänker jag på dessa "sporter" där målet är att skada motståndaren tills hen inte kan fortsätta. Inte typ fäktning där målet är att få in vissa träffar men utan att skada utan typ MMA där det är najs att knocka ut rivalen. 

Det är INTE okej med sån här våldsbejakande "sport". Och nä, det är liksom inte så att övriga samhället blir mindre fyllt av våld för att folk gör våldet "i sporten" istället för på gatorna/ i hemmet. Snarare tvärtom. Detta våldshyllande inom idrotten skapar en kultur som uppmuntrar till våld även på andra platser. Det är så himla tydligt att det är nån slags macho-tanke bakom det hela, hur coolt det är att va störst och starkast och kunna slå ner vem som helst. 

Idrottsligt organiserad misshandel. Dags att få stopp på det.

Jag ser inte att problem med våld ligger hos individen. Utan det finns en slags (sub)kultur som faktiskt får folk att begå våldsamma handlingar. Och då särskilt män, eftersom det är dom som mest förväntas ta till nävarna. Det ses liksom som coolt bland män att slå ner nån (verkligen inte alla men många). Det såg jag redan på högstadiet när (mååånga) killar från olika skolor samlades för att slåss med varann. Och de killar som inte ville hänga med förlöjligades såklart. Det är inte bara enskilda våldsamma individer som bara poppar upp som är problemet. Problemet är våldskulturen. Och idrott som hyllar våld spär på den kulturen. Det gör slagsmål coolt, nåt en faktiskt kan bli proffs på!

Jag tvivlar inte ett dugg på att dom som kör dessa "sporter" är superschyssta (nåja, de flesta) men det är inte det som är problemet. Det finns säkert folk som mår jättebra av av att misshandla och bli misshandlad men det behöver inte uppsjasas och finnas VM och göras till värsta coola grejen. 

Vad tycker ni om dessa "sporter"?