moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

3 TIPS PÅ HUR DU STÄRKER UNGAS SJÄLVKÄNSLA

Kategori: Barn och pedagogik

Får jag be er om en tjänst, kära vänner och alla som jag känner och inte känner?

Kan ni hjälpa mig att stärka barn och ungdomars självkänsla? Kan ni hjälpa mig att få unga att känna sig välkomna i den här världen? Att de duger som de är? Att de är värdefulla, efterlängtade och älskade?

Jag tror att ni alla vill svara ja. För ni är omtänksamma människor som vill andra väl. Men ni kanske inte vet hur ni ska göra? Hur ska just du kunna bidra till ungas välmående?

 

3 TIPS PÅ HUR DU STÄRKER UNGAS SJÄLVKÄNSLA

1.
Uppmärksamma de barn som finns i din närhet. Även de du inte känner så bra. Säg hej, le, fråga hur dagen varit. Det kanske är första gången på den dagen som barnet blir bemött på ett positivt sätt.

2.
Undvik att prata om dieter, kost, vikt, utseende och "hälsa" när unga kan se.Det finns en enorm press på dagens unga (särskilt tjejer) att vara snygga. Spä inte på den hetsen. Sluta prata om kalorier och diskutera dieter offentligt. Det här gäller även material som delas t.ex här på facebook (löprundor du tagit, gymbilder, recept på fettsnål mat, hyllande av utseende under selfies) Undvik självhatiska kommentarer i stil med "Nej nej, jag ska inte ta en bulle, måste tänka på vikten".

Tänk på att du är en förebild för många unga. Om du visar för dem att du inte tycker att du själv duger, hur tror du de kommer tänka om sig själva?

3.
Visa välvilja mot alla barn, inte bara de som faller inom ramarna för vad som anses vara "normalt".

- Om du säger att det bara finns två kön och att män har snopp och kvinnor snippa, så säger du att vissa barn (de som är transpersoner) inte är välkomna här i världen.

- Om du säger att skolan måste införa mer disciplin och inte ska dalta så mycket med ungarna, så säger du att vissa barn (t.ex de med ADHD) inte är värda att ta hänsyn till.

- Om du säger att Sverige inte ska ta emot mer flyktingar, så säger du att vissa barn (de som är från ett krigsdrabbat land) inte förtjänar ett liv i fred och frihet.

Fatshaming - ser du verkligheten?

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Tänk att vi i Sverige år 2015 fortfarande bedömer (främst) kvinnors värde utifrån hur de ser ut. Tänk att det finns hundratusentals tjejer och kvinnor som har sådan ångest över att bli, eller vara, tjocka. Tänk att många av dem omvandlar denna ångest till farliga åtgärder såsom att sluta äta. Tänk att var femte sjuårig flicka vill banta.

Jag jobbar med barn, och redan hos dem kan jag se fettföraktet och rädslan för att bli tjock. Tjocka personer förknippas med lathet, elakhet, dumhet. Ses som "omoraliska". Men vet ni? Det är inte sant. Tjocka personer är inte mer "omoraliska" än vilken smal människa som helst. För många är det dessutom mycket mer hälsosamt att vara tjock än att späka sig. Och även om någon är tjock på ett "ohälsosamt" sätt - varför känner ni er tvingade att påpeka det?

Går ni in med moraliska pekpinnar varje gång ni ser någon som dricker alkohol, äter väldigt mycket rött kött eller stressar mycket? Nej, jag tänkte väl det.

It takes two to tango, eller?

Kategori: Whatever

 

Mina tankar om veganism

Kategori: Whatever

Veganism är awesome. Världen vore en bättre plats om alla människor var veganer. Av alla skäl som finns, hälsa, miljö, etik, ekonomi. 

Det är extremt töntigt att argumentera emot veganism. Det finns ingen rimlig fakta som stöder att folk behöver äta kött. Bara massor av dravel som folk drar upp för att slippa tänka. Folk slår ifrån sig sin empati för djurens situation på dom sjukaste sätt. Typ genom att säga att det är helt lugnt att slakta (mörda) om djuret mått bra innan (jag antar att dom då själva inte har nåt emot att bli dödade i medelåldern efter en trevlig semester?) eller genom att börja attackera veganer med idiotiska påståenden om att växter också har känslor. 

Jag själv tycker inte att det är en bra grej att skada djur överhuvudtaget. Inte ens insekter liksom. Tycker heller inte det är en bra grej att döda djur för att äta dom när vi kan käka bättre grejer som inte skadar nån. Ändå är jag inte vegan. What the fuck tänker ni?

Men låt mig säga er ett sanningens ord: det är ett fett jävla privilegium att lyckas äta helt veganskt i ett köttnormativt samhälle.

Finns såååå många veganer som dillar om hur lätt det är att äta veganskt ochhur ond en är om en konsumerar nån animalisk produkt överhuvudtaget. Till er vill jag bara säga: shut the fuck up. Seriously. För vet ni vad ni inte fattat? Att köttätande är ett strukturellt problem, inte ett individuellt. Det är svårt (omöjligt) att som individ slå sig fri från de ramar som finns i samhället. Allt är anpassat efter att äta animaliskt. För att låta bli måste du inte bara ha en förstående omgivning, utan tid att lära dig vad vegansk kost innebär så du vet vad du kan äta. Och tid och ork att laga mat, eftersom det finns mycket färre veganska snabbalternativ än animaliska. Du ska inte heller ha något problem med ångest kring mat, för du kommer inte kunna äta vad som faller dig in utan måste ständigt vara på din vakt för vad allt innehåller. Det är ett jävla pyssel asså.

Jag vet vad ni tänker, militanta veganer: "MEN VAFAN EN FÅR VÄL LÄGGA LITE JÄVLA TID OCH TANKEKRAFT FÖR ATT RÄDDA LIIIIIIIIV DIN EMPATISTÖRDA ONDA MÄNNISKA SOM SÄTTER DIN EGEN BEKVÄMLIGHET HÖGRE ÄN INDIVIDERS LIV!"

Du som tänker så? Kliv av dina höga häst och sluta med moraliserandet. För vet du en sak? Du bidrar också till individers död och lidande. Dina bananer kostar livet på massor av människor. Din tröja är producerad i ett system där fattiga människor exploateras. Ditt val att färdas med motordrivna fordon bidrar till att människor och djur måste fly sina hemtrakter för att klimatet förändras. 

Vi alla har en gräns för hur mycket vi är beredda att begränsa våra liv för att inte på något vis bidra till andras lidande. Att kunna gå emot samhällets normer kostar mycket energi. Vi kan absolut uppmana människor att välja etiskt försvarbara grejer (typ att undvika kött eller bojkotta sexistiska filmer), men vi måste också ha förståelse för att det inte är helt lätt. Och såvida du inte själv bor under en gran i skogen och bara äter fallna blåbär så har du ingen rätt att kasta första stenen. Och bodde du där skulle du väl inte läsa det här ändå.
 
Sådärja, nu har jag mitt inlägg att slänga i ansiktet på nästa person som absolut måste gå in och demonisera den som inte äter helt animaliefritt. Så slipper jag upprepa det forever and ever.

P.S. Detta inlägg ska inte tolkas till militanta köttätares fördel. Ni är för fan ännu värre. Bara erkänn att vegansk kost är bättre och sluta larva er.