moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Att blunda för sina privilegier är att förtrycka

Kategori: Rasism och fascism

Hej du som är privilegierad!  Vit. Medelklass. Man. Cis. Hetero. Utan funktionsnedsättning. Vid god psykisk hälsa. Över 20 och under 65. Ju fler av dessa saker du är, desto mer privilegierad är du. Jag är väldigt priviligierad. Jag prickar in alla kritierer utom "man".
 
Jag sitter här i bostadsrätten som min pojkvän äger och som han fått fixad genom sina föräldrar. Här får jag bo nästan gratis så fastän jag är student kan jag leva gott. Äta det jag vill, resa ibland. Köpa dom saker jag vill ha. Och skulle jag inte bo här är jag alltid välkommen till mina föräldrars fina villa. 
 
Jag har fått så sjukt bra förutsättningar i livet. Föräldrar som älskar mig och stödjer mig på alla sätt, som har gjort att jag fått en grundtrygghet. Genom detta har jag klarat mig igenom smått jobbiga perioder i livet. Jag har fått uppmuntran och stöd i mitt skolengagemang, kombinerat med läshuvud, och därför kunnat få bra betyg utan att anstränga mig överdrivet mycket. Jag har kunnat välja vilken utbildning jag vill gå och när jag vill gå den. Jag kan engagera mig i flera ideella föreningar som intresserar mig och ha tid över till fritidsintressen.
 
Jag har aldrig varit rädd för att hamna i utanförskap eller ekonomiska svårigheter. Jag har fått de bästa förutsättningarna för att kunna leva gott i detta samhälle och även om jag skulle fucka upp det nu så vet jag att jag kommer att fångas upp av partner, familj eller vänner. 
 
Jag skulle kunna känna mig stolt över alla grymma grejer jag åstadkommit i mitt liv (det är många!). Jag skulle kunna säga att jag förtjänar att vara där jag är idag. Men det gör jag inte. För det är inte sant. 
 
Min "bedrift" är att ha klämts ur en västerländsk fitta i ett västerländskt land. Med lite gynnsamma biologiska förutsättningar. Och gynnsamma socioekonomiska förutsättningar i min omgivning. Yey me liksom. Men det är klart, jag har ju förvaltat dessa förutsättningar. Jag kunde ju ha fuckat upp, men gjorde inte det. Och hade jag gjort det hade jag fått all hjälp för att komma på rätt spår igen. 
 
Om jag skulle stoltsera med min position i samhället, hävda att jag förtjänat den, så menar jag att människor som är i en svårare sits förtjänar att sitta där. 
 
Jag kan inte blunda för mina privilegier. Jag måste förstå att som samhället ser ut nu så finns det personer som har mycket mer gynnsamma förutsättningar än andra. Mer makt, mer frihet. Jag måste inse att att inte alla kan påverka sin situation eller välja sig ut ur misär. Jag måste acceptera att min bekvämlighet är på bekostnad av någon annan, att jag har fördelar för att någon annan har nackdelar. Jag får lättare jobb som västerländsk just för att någon från typ Mellanöstern har svårare att få ett jobb. Att påstå att jag som vit (eller man) fått jobbet enbart pga att jag varit bäst lämpad och att det inte har att göra med min hudfärg (eller kön) är detsamma som att säga att icke-vita (eller kvinnor) helt enkelt är mindre kapabla. Helt osant och jävligt osympatiskt. Jag kan inte förklara bristen på icke-vita (eller kvinnor) i maktpositioner med att vita (eller män) helt enkelt är mer lämpade för tjänsten (att det visst är rättvist och inte alls diskriminering) utan att samtidigt hävda att en viss (priviligierad) grupp är mer begåvad än en annan (icke-priviligierad) grupp.
 
 
Det handlar inte om att jag som individ medvetet överordnar mig själv. Det handlar om att jag lever i ett samhälle (en struktur) där somliga grupper värderas högre och somliga lägre. Jag får del av privilegier enbart genom att vara vit, medelklass, utan funktionsnedsättning osv. Nej, jag har inte bett om dessa fördelar - men icke desto mindre så får jag dem.
 
Bara genom att ta del av dessa privilegier så är jag delaktig i att förtrycket av icke-priviligierade upprätthålls. Jag med mitt svenska efternamn får ju jobb, så varför ska jag gnälla över att andra diskrimineras på arbetsmarknaden. Jag kan ta trapporna när hissen går sönder, och behöver ju inte jobba för att öka tillgängligheten rullstorsburna. Ni fattar grejen.
 
Förtrycket sker på ett strukturellt plan. Så, när någon påpekar att icke-vita förtrycks av vita så handlar det ju inte om att jag som individ medvetet väljer att förtrycka. Utan att jag, liksom alla andra, fostrats in i ett ojämlikt och orättvist system. Där jag råkar vara en vinnare, och någon annan en förlorare. 
 
Nej, jag skäms inte över att vara privilegierad. Men jag är medveten om att jag är det. Så när jag går förbi en person som tigger i kylan och ropar "pleeeease madam!" och jag får en jobbig känsla i bröstet så tänker jag INTE saker i stil med "alltså varför tar hen inte bara ett jobb?", "men usch sitta här i kylan som en hund" eller "jag skulle ALDRIG sjunka så lågt". För jag vet att personen som sitter där inte har samma frihet, samma valmöjlighet, samma position i hierarkin som jag. Jag har förståelse för att människor har olika förutsättningar och kan därför undvika att vara dömande och att legitimera förtrycket genom att hävda att människor som är i en svår sits har valt det själva. 
 
Det vore sjukt osympatiskt att hävda att jag inte alls är del i något förtryck eller att jag inte alls är priviligierad. Att blunda för skevheten i systemet är att legitimera ojämlikheten. Samma sak som att säga att dom får skylla sig själva.
 
Jag kan inte rå för att jag är priviligierad i rådande samhällsordning, men jag kan jobba för en förändring. Genom att ifrågasätta varför jag har mina privilegier och genom att aldrig aldrig någonsin tro att jag förtjänar dem. Istället för att bli upprörd när nån pekar på hur min grupp förtrycker så kan hålla med om skevheten i maktstrukturen. Istället för att leta efter bevis på att jag visst INTE alls förtrycker så kan jag leta efter tecken som tyder på att jag faktiskt gör det, så att jag kan ändra dessa sidor hos mig själv. Bättra mig.
 
Att förtrycka är inte enbart att göra vissa aktiva handlingar. Det kan också vara att förhålla sig passiv, att strunta i att handla. När din kompis säger att blattar förpestar Sverige så förtrycker hen en utsatt grupp. Om du inte säger emot, så förtrycker du också. Genom att vara passiv inför orättvisor så visar du att du accepterar dem. Genom att blunda för dina privilegier så förtrycker du.
 
Du kan inte frånskriva dig den förtryckande roll som du tilldelats i rådande samhällsordning, men du kan ifrågasätta dess rimlighet. Högt, så att alla hör dig. Så att alla förstår. 
 
 
 
 
P.S. Jag är medveten om att jag fokuserat mer på vissa maktaspekter än på andra (hudfärg + kön) men detta betyder inte att de är viktigare på något sätt. Utan mer att jag tror att fler kan relatera till det och därför förstå budskapet. Säg gärna till om jag helt glömt någon aspekt. 

Kommentarer

  • Marielle säger:

    Du skriver så bra!

    Svar: Tack du :)
    Mican

    2013-12-16 | 17:39:24
  • Linnéa säger:

    Du skriver jättebra! Jag tycker det är så lätt att snurra runt sitt resonemang och skriva osammanhängade men du skriver tydligt och bra :)

    Har själv skrivit vad jag tycker är ett viktigt blogginlägg om panikångest samt att man inte ska komma med "goda råd" som jag vet att du skrivit om.

    Svar: Åh ska gå in och läsa när jag lagat klart maten! :)
    Mican

    2013-12-16 | 19:04:46
    Bloggadress: http://paettkvastskaft.wordpress.com/
  • Daniel säger:

    Förtryck kräver att någon i en maktposition aktivt utövar sin makt över någon annan. Om hissen går sönder och jag tar trapporna så förtrycker jag inte. Jag kan försöka att nå en position där jag kan påverka, men tills dess att jag kan påverka (har makt) så kan jag omöjligtvis förtrycka.

    Det som skulle vara förtryck i det fallet är om jag har makten att sabotera en hiss som jag vet att flera rullstolsbundna är beroende av, ja då kan det ses som förtryck. Om jag skulle jobba som hissreperatör och ha makten att kunna laga hissen men väljer att inte göra det, ja då är det förtryck.

    Om jag är ansvarig för en budget som bland annat ska gå till att reparera hissar men jag väljer att inte göra det trotts att pengarna finnns där - ja, då är det ett förtryck.

    Men att jag som kan ta trapporna förtrycker genom att göra just det när hissen går sönder - nej det är inte förtryck, inte någonstans.

    Att använda ett begrepp som förtryck för att beskriva en sådan sak är att ha tappat perspektivet helt och spotta i ansiktet på alla som utsätts för riktigt förtryck.

    Det är en orättvisa, absolut, men det innebär inte att du kan inte skjuta över ansvaret för att det är orättvist på någon som inte sitter i en position att påverka det.

    Svar: Tycker du ja.Genom att ej ifrågasätta sina egna privilegier (ställa sig passiv) så bidrar en till att förtrycket fortlöper. Förtrycker. Måste ej vara aktivt. Om du inte typ ringer och säger till vaktis att hissen inte funkar pga är ju inget problem för dig även om det vart det för nästa person som kom, har du då inte deltagit i att ej ge bra förutsättningar för rullstolsburna?Vad tycker du att en som privilegierad bör göra då, för att motverka skevheten i samhället?
    Mican

    2013-12-16 | 19:15:13
  • Jennie säger:

    Oj, vad bra skrivet! SÅ himla bra!

    2013-12-16 | 23:20:15
  • Daniel säger:

    Till att börja med: tack för att du är saklig och faktiskt vågar diskutera det här.

    Njae - det är helt enkelt vad ordet betyder på svenska.

    Jo, jag vidhåller att det måste vara  aktivt. I alla fall i den mån att du måste fatta ett beslut om att förtrycka. Sen så kan det du gör för att förtrycka vara passivt som att inte laga hissen.

    Dvs, du måste kunna ringa till vaktis i ditt exempel för att kunna förtrycka. Om du inte har en telefon och ett nummer till vaktis (makten att påverka) så kan du med andra ord inte förtrycka. 

    Om du har en telefon och du har numret till vaktis inlagt men aktivt väljer att inte ringa för att du vill göra livet surt för rörelsehindrade, ja - då är det ett förtryck.

    För att ställa sig passiv så måste du ha makten att kunna påverka, något som man inte nödvändigtvis har som privilegerad, men något som är nödvändigt för att priviligera.

    Nu hoppas jag att jag har fel, men när man läser din text så känns det som att du har blandat ihop de två koncepten - privilegerade och privilegerare, för det är ju först när du är i en position att priviligera som du också kan förtrycka.

    Förtryck kan omöjligtvis jämnställas med "deltagit i att ej ge bra förutsättningar för xxx" - då skulle varenda person på hela jorden förtrycka resten av befolkningen på miljarder olika sätt.

    Vad en privilegerad bör göra? Svår fråga. Jag tror inte att vi har definition på vad en privilegerad person är. Enligt min definition så är priviligerade människor i maktpositioner där de kan påverka mycket och då beror det väldigt mycket på sammanhanget. En hemlös från finland har inte alls samma förmåga att påverka som Bill Gates har även om de är vita cis män utan funktionsnedsättning, är vid god psykisk hälsa och har en fördelaktig ålder till exempel.

    Personligen så dömer jag inte folk efter var eller hur de är födda utan efter deras handlingar, naturligtvis med hänsyn till olika förutsättningar. Jag försöker att hjälpa mina medmänniskor så gott jag kan genom både stora och små gärningar där jag ser till behovet av hjälp snarare än individen som jag hjälper. Jag kan inte säga om det är något för just alla priviligerade, men det funkar för mig :-)

    PS: Sen så behöver det inte bidra till förtrycket bara för att du tar del av privilegierna. Om jag går upp för trappan eller inte kommer inte att ha någon negativ påverkan för om någon rörelsehindrad senare kommer för att se att hissen inte funkar. Det kan till och med vara nödvändigt att gå upp för trappan för att ringa vaktis eller ta sig till sitt jobb som mekanisk protes ingenjör.

    Svar: Jag vågar diskutera allt. Men vill inte alltid diskutera om jag inte tror att varken jag eller den andra kommer få ut nåt av det.
    Jag har inte blandat ihop dem, utan har helt enkelt en annan definition än du. För mig så är en delaktig i att förtryck upprätthålls om en inte aktivt kämpar emot förtrycket. Om jag är vit och inte tar tydlig ställning mot rasism så legitimerar jag ju förtrycket. Därav tycker jag att typ alla människor förtrycker på nåt sätt, japp. Och allt förtryck kan en som individ inte sluta med, t.ex så bara genom att konsumera mat & grejer så bidrar jag ju till en exploatering av fattiga arbetare i andra länder. Går liksom inte att lägga ansvaret på individer där (även om en ju kan försöka typ käka veganmat o köpa ekologiska kläder typ) för det är systemet det är fel på.

    Sen kanske en av olika skäl inte kan eller orkar engagera sig mot alla förtryck hela tiden och det får en förstås acceptera, en kan inte göra allt liksom.
    Mican

    2013-12-17 | 00:02:01
  • Daniel säger:

    Förlåt, "samma definition" skulle det ju stå.

    Om jag då slänger tillbaka frågan till dig - vad tycker du att priviligerade människor bör göra rent konkret för att ändra på skevheten? Är det de priviligerade som ska bära ansvaret för att förändra eller är det de som har priviligerar som ska ändra på det?

    Vem ska bestämma vilka grupper som är underpriviligerade? (feminister anser att män sitter på den ekonomiska, politiska och massmediala makten samt att män begår flest brott - rasister använder precis samma argument men om judar och invandrare t.ex - vem har rätt och varför?)

    Ska de underpriviligerade representeras i högre utsträckning för att öka acceptansen eller ska de förekomma i samma grad som de ingår i befolkningen?

    Med rasist exemplet färskt i minne - Är det rätt att diskriminera mot de som man anser är priviligerade?

    Svåra frågor, men du verkar vara en väldigt intelligent kvinna så jag ser med spänning fram emot dina svar.

    Svar: Sjukt intressanta frågor jag gärna vill svara på i ett eller flera blogginlägg framöver. Just nu är jag fett sjuk så orkar inte tänka så mycket nytt för tillfället. Får återkomma :)
    Och om jag inte har svarat när veckan är över så påminn mig gärna!
    Mican

    2013-12-17 | 00:34:50
  • Daniel säger:

    Ser fram emot det - krya på dig!

    Svar: Har svarat i ett inlägg nu men det kommer först om några dar. Svarade dock inte på alla frågor där. När det gäller vem som ska bestämma vilka som är underprivilegierade så är det väl typ samhällsforskare I guess. Det är ju dock ingen lag som kommer stiftas om det så blir kanske inte så relevant vem som bestämmer vad liksom.
    Skillnaden på att påpeka att män beter sig illa eller invandrare beter sig illa, är att det ena resonemanget riktar sig mot en privilegierad grupp och kommer inte få dåliga konsekvenser (män). Men att säga att invandrare beter sig illa spär på förakt mot en icke-privilegierad grupp och verkar för rasismens fortlevnad. Typ så.

    Skulle gärna se att underprivilegierade representerades i högre grad, inte minst för att det inte är representativt som det ser ut nu tror jag. Men även om det vore det skulle det inte skada tror jag.

    Fattar inte riktigt vad du menar med att det är rätt att diskriminera privilegierade?
    Mican

    2013-12-17 | 22:13:21

Kommentera inlägget här: