moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

3 TIPS PÅ HUR DU STÄRKER UNGAS SJÄLVKÄNSLA

Kategori: Barn och pedagogik

Får jag be er om en tjänst, kära vänner och alla som jag känner och inte känner?

Kan ni hjälpa mig att stärka barn och ungdomars självkänsla? Kan ni hjälpa mig att få unga att känna sig välkomna i den här världen? Att de duger som de är? Att de är värdefulla, efterlängtade och älskade?

Jag tror att ni alla vill svara ja. För ni är omtänksamma människor som vill andra väl. Men ni kanske inte vet hur ni ska göra? Hur ska just du kunna bidra till ungas välmående?

 

3 TIPS PÅ HUR DU STÄRKER UNGAS SJÄLVKÄNSLA

1.
Uppmärksamma de barn som finns i din närhet. Även de du inte känner så bra. Säg hej, le, fråga hur dagen varit. Det kanske är första gången på den dagen som barnet blir bemött på ett positivt sätt.

2.
Undvik att prata om dieter, kost, vikt, utseende och "hälsa" när unga kan se.Det finns en enorm press på dagens unga (särskilt tjejer) att vara snygga. Spä inte på den hetsen. Sluta prata om kalorier och diskutera dieter offentligt. Det här gäller även material som delas t.ex här på facebook (löprundor du tagit, gymbilder, recept på fettsnål mat, hyllande av utseende under selfies) Undvik självhatiska kommentarer i stil med "Nej nej, jag ska inte ta en bulle, måste tänka på vikten".

Tänk på att du är en förebild för många unga. Om du visar för dem att du inte tycker att du själv duger, hur tror du de kommer tänka om sig själva?

3.
Visa välvilja mot alla barn, inte bara de som faller inom ramarna för vad som anses vara "normalt".

- Om du säger att det bara finns två kön och att män har snopp och kvinnor snippa, så säger du att vissa barn (de som är transpersoner) inte är välkomna här i världen.

- Om du säger att skolan måste införa mer disciplin och inte ska dalta så mycket med ungarna, så säger du att vissa barn (t.ex de med ADHD) inte är värda att ta hänsyn till.

- Om du säger att Sverige inte ska ta emot mer flyktingar, så säger du att vissa barn (de som är från ett krigsdrabbat land) inte förtjänar ett liv i fred och frihet.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: