moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Men kan du helt enkelt fatta att jag vet mer än du?

Kategori: Feminism och genus

Jag kan bli så otroligt road (och upprörd) av att diskutera genusfrågor och feminism med folk som egentligen inte är ett dugg intresserade av ämnet. För fastän dom här genus-tyckarna inte har läst otaliga böcker i ämnet, tänker på det dagligen, söker kunskap från olika källor etc så VET dom. Dom reducerar det också ofta till att handla om en slags åsiktsfråga (att det handlar om att tycka på olika sätt) och inser inte att det är en kunskapsfråga. Där jag faktiskt vet mer än du. 
 
Liksom, jag sätter mig inte världsvant med en kärnfysiker och TYCKER TILL och VET  SAKER bara för att jag läst två nummer av Ilustrerad Vetenskap. Men så fort det gäller genusfrågor så är det fritt fram för vilken jävla okunnig dåre som helst att säga sin mening utan att ifrågasättas för sin okunskap i ämnet. 
 
Ja, jag vet och kan mer än du om genus och feminism (menar nu inte mina genusintresserade läsare). Om du ska diskutera något med mig inom detta ämne så bör du ha i beaktande att jag är experten av oss båda. Hur hårt och besserwissrigt det än låter så är det faktiskt sant. Be aware, och visa lite jävla respekt. Du kommer troligtvis inte kunna lära mig något i ämnet, men med ett öppet sinne kanske du själv kan få ett trevlig tankeställare.
 
Det ger mig liksom ingenting att diksutera genusfrågor med personer som inte anstränger sig för att förstå ämnet, utan som bara raddar upp nån irrelevant studie om att 1-åriga killar visst väljer blått framför rosa och att det bevisar att könskillnaderna är biologiskt betingade (vilket är konstigt med tanke på att 1. Ettåringarna är inte oskriva blad utan påverkas ju av omgivningen och allt blått tjaffs de får uppkört i nyllet och 2. Förr i tiden sågs blå som en tjejfärg och rosa som en killfärg).
 
Så nu du, random människa i min omgivning, tänker jag ge dig två val gällande att diskutera genusfrågor med mig.
 
1. Gör det med respekt och med insikten att jag vet mer än du. Ansträng dig som fan för att förstå vad jag menar. Lägg ner tid och energi på ämnet. Försök ditt bästa så lovar jag att inte vara spydig (hey, we've all been there och ingen vet allt från början)
 
2. Gör det inte.
 
 
 
 
 

Tolkningsföreträde

Kategori: Whatever

 

Varför måste ni kritisera islam?

Kategori: Feminism och genus

 
När en skriver om problemet med att kritisera Islam så reagerar många med ”men vadå, ska en inte få kritisera Islam”? Jag försöker inte förbjuda någon från att göra något (som om jag ens kunde göra det), men jag tycker att en alltid ska fundera på varför en kritiserar något och vad en bidrar till när en gör det. Min ståndpunkt i frågan är att vi idag lever i en tid och plats där all kritik av Islam riskerar att bidra till något väldigt obehagligt. Det kan ju inte vara någon nyhet för någon att det idag råder en enorm hets mot muslimer som kan komma att går riktigt riktigt illa. I ett sådant läge måste en helt enkelt tänka sig noga för innan en ”kritiserar” Islam. Tänk er själva att ”kritisera” judendomen på 30-talet i Tyskland?

Ibland ger det liksom inte så mycket att kritisera, utan det kan snarare bli omvänd effekt. Håller helt med henne i det. 
 
Samtidigt så känner jag ibland att jag verkligen uttryckligen vill ta avstånd från vissa grejer som förknippas med en viss religion eller kultur. Typ, balansera mellan att fördöma den kvinnosyn jag fått uppfattningen råder i vissa kulturer, utan att liksom spä på hatet mot till exempel muslimer (pga rådande islamofobi i samhället är det väl ett bra exempel). Att jag liksom vill vara tydlig med att "den här kulturen/religionen är så jävla skev jämställdhetsmässigt, fan va kasst" fast ändå inte falla i fällan att blint kritisera De andra och att glömma bort att kritiskt granska "sin egen" kultur, eller ni fattar.
 
Liksom kunna säga att vissa kulturer är mindre utvecklade. Utan att spä på rasism och främlingsfientlighet och islamofobi. Går det ens? Alltså, hjälp mig gärna för jag behöver nog en tankeställare eller två.
 
Hur kombinerar en antirasism med feminism? När en tycker att vissa kulturer är värre än andra i jämställdhetsavseende, hur problematisera detta (i feministisk anda) utan att spä på rådande rasism?
 
Mvh
Vit, svensk, medelklass feminist i sina bästa år.
 

Hemma igen!

Kategori: Sån är jag

Hemma igen från kollot, wohoo! Har varit så underbart, känns som ett stort tomt hål i mig nu när jag sitter här i min ensamhet. Var är alla sköna kids, alla härliga ledare? Varför är det så tyst?
 
OCH VEM FAN VILL BADA MED MIG TRE TIMMAR OM DAGEN NU DÅ!!!???
 
Men på tisdag drar jag iväg igen, med killen till en stuga i Finland. Fett chill. Bara gå omkring i morgonrock hela dagen, sätta sig i bastun och sen springa ner till bryggan och bada. Inget telefonerande, internetande eller annat modernt tjaffs. Bara "peaceful mind" liksom. Så lätt blir ni av med mig. 
 
Ja, sämre kan en ha det va?
 
Som jag sagt tidigare så kommer jag blogga dåligt på sommaren, men hopefully är jag igång med fler inlägg tills hösten :)

Hetsfostra inte barnen in i heteronormen

Kategori: Feminism och genus

Gör inte homosexualitet (eller nån annan "avvikande läggning") till en grej.
 
- "okeja" det inte, utan låt det bara va naturligt. Ta inget djupt samtal med ungarna om att "det är okej att vara annorlunda"
 
Förutsätt inte att alla är heterosexuella.
- fråga inte "har du pojkvän?" till en tjej eller "har du flickvän?" till en kille. Fråga "har du nån partner?".
 
I dag kanske vi vet de här sakerna, vi bara glömmer att leva som vi lär. För vi vet att homosexualitet inte är en sjukdom, vi vet att människor blir kär i någon av samma kön. Och vi tycker inte sämre om dem för det. Men ibland känner vi också behovet av att påpeka det, att det ju är ”helt okej”, som om det finns någon som säger att det är det inte alls. Låt det bli en så naturlig del i den verkliga världen som jag tror att många av er har bilden av att det är.
 
 

Min navel

Kategori: Sån är jag

Den är som ett svart hål som suger in materia. Det är helt sjukt!

 

Konstiga saker jag hittat i min navel:
  • En pinne från nån frukt (typ äpple eller päron, ni vet kvisten?)
  • En annan pinne (från skogen!?)
  • En pärla
  • Tandtråd
  • Ett litet blyerts-stift
  • Popcorn (sammanlagt säkert en hel skål)
Nån annan som har sugig navel?
 

Våldäktsmän är inga monster

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

Män som våldtar är inte onda psykopater. Dom är helt vanliga män. Dom är någons kompis, någons bror, någons son. Dom kan vara trevliga, snälla, roliga och sköna snubbar i övrigt. Dom är vanliga män. 
Fanny säger det bra:
När folk ska ”förkasta” våldtäkter genom att kalla individerna som utför dem för den elakare saken efter den andra. Ni tror att ni gör något bra, men egentligen bidrar ni bara till den mytbildning kring våldtäkter som råder och tillåter dem. För om våldtäkt är det värsta en människa kan göra, hur ska vi då acceptera att vänner, bröder, fäder utför dessa? De är ju inga monster.

Jag åker iväg på kollo idag

Kategori: Sån är jag

Så sjukt taggad!
 
Kollo för ungdomar med hög skolfrånvaro, helt ideellt. Helt gratis för deltagarna. En så viktig grej tror jag, för ungdomar som annars inte träffar så mycket människor utan mest håller sig hemma. Du kan läsa mer om kollot här.
 
Jag älskar att umgås med ungdomar, vet inte varför men jag tycker dom flesta är så jävla härliga. Mycket mer öppensinnade än vuxna, mycket mer påverkningsbara för mitt hjärntvätteri hehe. Och mer ärliga. Inte så att jag liksom vill ha 14-åringar som kompisar, utan mer att jag tror det är en passande grupp för när jag ska välja jobb i framtiden (i vår).
 
Iallafall, kollo betyder ju som vi alla vet att undvika datorer och mobiltelefoner, så ni får troligtvis klara er utan mig en vecka. Kanske att jag lyckas övertala någon att gästblogga åt mig...? Den som lever får se!
 
Peace out!
 
 

En sorgens dag

Kategori: Sån är jag

Idag kan vi hissa flaggorna på halvstång. Bära svarta kläder. Sörja. Varför, undrar ni?
 
MINA FAVORITBYXOR HAR GÅTT SÖNDER!
 
Asså nu ska vi inte va så materialistiska men...joooo det ska vi! Mina allra bästa skönaste fladdrigaste prickigaste byxor har fått två feta hål. Och är sånt där dåligt tyg så jag kan inte sy ihop det heller. Oh the horror! Vad ska jag nu ha på mig varje dag? 
 
Arg är jag också, på byxorna. Sattyg! Fattar ni sat-tyg, dåligt tyg i byxorna hehe (använder humor som en försvarsmekanism för att ej bryta ihop).
 
Så, ja. Såja såja (tröstar mig själv, använder återigen dålig humor som försvarsmekanism).
 
 

Min pepplåt

Kategori: Sån är jag

Ni som vill kommentera kvinnors utseende

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Ni som inte förstår allvaret i att skämta om kvinnors utseende, i att vräka ut er preferenser i sociala medier och i det privata – ovanstående är exakt varför kvinnor blir arga på er. Utan att veta om det, säkert utan att ens mena det ett dugg, hjälper ni till om att påminna kvinnor överallt om den där svindlande ångestkänslan, rädslan för att vara fel, inte duga, inte behaga. Andra kvinnor, som har lyckats jobba bort föreställningen om att deras utseende är det enda som spelar roll, blir arga å sina medsystrars vägnar. Eller kanske sina döttrars. För de ser en framtid där nya generationer tjejer ska komma att vandra samma långa, snåriga väg genom samhällets krav och förväntningar, istället för att i lugn och ro kunna fokusera på att utvecklas som personer, bli nästa statsminister eller fotbollsstjärna, kämpa för mänskliga rättigheter eller bara leva ett lyckligt, vanligt liv i harmoni med sig själva. Det är vad som står på spel.
 
Läs resten av Malin Micheas inlägg, här.

Förde in penis i kvinnas brevinkast

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

SÖLVESBORG. En penis tittade fram i ett brevinkast på Östra Storgatan i Sölvesborg i lördags kväll. Det var en kvinna i 50-årsåldern som utsattes för det sexuella ofredandet.

Tidigare på kvällen observerade kvinnan en okänd man i 30-årsåldern som följde efter henne, skriver bltsydostran.se. En stund senare, då kvinnan var i sin lägenhet, hörde hon krafsande ljud på ytterdörren. En penis som stoppats in i brevlådan blev upptäckten då hon undersökte vad som hände. Så fort kvinnan öppnade dörren sprang den misstänkte mannen från platsen.

Alltså det här med vissa män och att ta sig friheter. Jag blir inte klok på det. Vare sig det handlar om att börja småjucka mot nån tjej på dansgolvet, kyssa en random brud eller stoppa in en kuk i brevinkastet. Det är inte roligt, det är inte okej, och det är inte kvinnans ansvar att ta avstånd från dig. Det är DITT ansvar att ta reda på om ditt agerande är välkommet eller inte (och detsamma gäller förresten en kvinna som tänker spontankyssa en random kille, NEJ. Även om det är lite skillnad för män möter inte detta konstanta tjat-raggande och blundande-för-signaler). 

Överallt träffar kvinnor på män som tar sig friheter, det går inte att värja sig. Igår berättade killens syrra om hur hon inte kunde få ligga och sola ensam utan att en kille skulle lägga sig tre meter ifrån henne (fastän det fanns massor av utrymme omkring) och stirra slemmigt. Det är inte hennes ansvar att säga ifrån, det är hans ansvar att fatta att hon blir obekväm när hon typ vänder sig bort från honom och ser allt annat än road ut.

Och samtidigt är det väl lite förståeligt det här med att många män inte läser av "stick-härifrån-signaler" för vi får ju lära oss att kvinnor säger nej men menar ja och att det är männens uppgift att liksom tjata fram intresse. Att kvinnor inte kan ta kontakt själva utan att männen bär ansvar för allt sånt och att de måste vilja uppvakta trakassera snygga brudar no matter what. Folk tror liksom på allvar att det är så det är, att kvinnor måste bearbetas. Trött på skiten.

Jag lovar, den kuk som sticks in i min brevlåda. Jag hämtar saxen.

Man måste hela tiden bevisa sin manlighet

Kategori: Feminism och genus

Det är väl ingen hemlighet att könsrollssamhället förstör även för killarna?  Jag blir så jävla ledsen när jag tänker på att den finns uppemot hundra tjejjourer men bara typ två grejer för killar (killjouren och killfrågor.se). Det är dags att fokusera mer på tjejers välmående men SAMTIDIGT mer på killars livssituation. Att fixa träffar, sidor, chatter, jourer som fokuserar på killars vardag, på hur maskulinitetsnormerna påverkar. Att få killar att reflektera över att det enbart är normer och inget måste, att de får visa känslor, vara osugna på sex och dansa balett. Att det feminina inte är farligt. Ställen som är en trygg zon för killar att faktiskt få prata om sina känslor (utan att dömas eller kallas för fjollor).
 
Frågan är: vem tar tag i det? Jag gör det inte, för jag håller på med en tjejjour och pallar inte ett till engagemang. Men vem, vem gör det då? Vem jobbar för killarna?


Ett sånt här projekt är verkligen viktigt!
 
 
 

Jag g(l)ömde vågen

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Jag gillar att väga mig. Asså det låter sjukt, men det är sant. Jag tycker att det är fascinerande att se hur kroppen förändras. En kul grej att väga sig innan toabesök och efter, till exempel. Eller efter att ha ätit ihjäl sig på en buffé. Jag brukar väga mig innan vintersäsongen (fysträningens säsong) och efter för att se hur mycket muskler jag lagt på mig. Ingen ångest inblandad överhuvudtaget, bara lustfyllt.
 
Så vågen har fått ligga synlig där på badrumsgolvet.
 
Tills idag.
 
Först idag slog det mig att det inte bara är jag som ser den där vågen i mitt badrum. Först idag förstod jag att den där vågen måste stuvas undan i ett hörn och plockas fram enbart när jag är ensam. Först nu insåg jag att just min våg i just mitt badrum är farlig.
 
Det finns människor som inte tycker att en våg är en kul grej. Det finns människor som får ångest av att tänka på sin vikt och sitt utseende. Människor för vilka vågen är ett symbol för kroppshat, något som framkallar obehagliga känslor. Många såna människor finns det, särskilt i min ålder. Jag skulle påstå att de är fler än de som har en neutral eller positiv inställning till vågen.
 
Och så ligger min våg där på golvet när en gäst stiger in. Jag kan inte veta hur gästen ifråga förhåller sig till sin kropp, och jag kan inte veta om min våg framkallar ångest hos hen. Kanske är det en person som kämpar med en ätstörning som ser min våg. Jag kan inte veta, så det är bäst att inte chansa. Att gömma den.
 
Jag vill att mitt hem ska vara en fristad från snygghets, kroppshat och viktångest. För mig själv, men också för alla andra som nån gång hälsar på. Då måste vågen ställas undan. Nu sitter jag och funderar på om även hallspegeln borde monteras ner. 
 
Vad känner du inför vågen?
 

Var går gränsen mellan att utforska och att utnyttjas (av idealen)?

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Lady Dahmer ifrågasätter om det verkligen är så himla farligt att småtjejer bär BH, att det kanske handlar om att "utforska sin begynnande kvinnlighet". Att det är dumt med förbud. Och jag kan ju till viss del hålla med, men ändå inte. 

Vad jag kommer ihåg från mellanstadiet var inte VILJAN att vara kvinnlig (BH, stringtrosor och smink var det då) utan PRESSEN att vara det, som kom från andra tjejer i klassen. Och då är något skevt.

Jag tror det kan vara lättare för små flickor att undvika press inför sminkning/bära BH/stringtrosor om det finns ett uttalat förbud mot det. Ofta är det ”dom coola” tjejerna som börjar och det hela blir fråga om en slags status-grej. Att som 8-9-10-åring behöva stå upp mot ett sånt hierarkitänkande och ett sånt grupptryck är sjukt svårt, och då kan det vara skönt att kunna säga att en inte vill sminka/raka/BH/string pga förbud hemifrån (förutsätter dock kommunikation med barnet så det ej känns som ett straff när ”alla andra får”). Sen finns det såklart gråzoner och det finns nioåringar som behöver BH och jadajada.

Det är klart att problemet inte börjar med att småtjejer vill sminka sig, det kommer ju av en anledning. Men att uppmuntra dem till att kleta på mascara eller använda stringtrosor bidrar knappast till att minska utseendepressen. Det blir snarare en slags markering av att hon gör rätt som lägger energi på sitt utseende. För att komma åt roten krävs ju dock att kvinnor och mammor själva slutar lägga sånt stort fokus på ytan.

P.S. Jag tycker inte det är att ”utforska sin begynnande kvinnlighet” när åttaåriga tjejer som är på ett sommarkollo inte vill vara med på lekar för att de inte vill att håret ska bli smutsigt. Att de inte vill bada för att sminket rinner då. Att de inte vill gå på discot för att de inte känner sig snygga.

Liksom det gör ingenting om tjejerna lite fnissande provar en BH och det stannar där. Men det gör ju inte det. Det kommer med en hel image, en hel ”jag-är-en-sexig-minikvinna”-roll som inte bara innebär vissa kläder och smink utan också att vara passiv (ej leka), inte äta så mycket med mera.

För vem bryr sig om en jävla BH liksom? Det är inte det jag är ute efter att bekämpa. Men den där BH:n är otvivelaktigt en del i det hela, och var går gränsen mellan att utforska och att utnyttjas (av idealen)?

 

Vuxna kvinnor måste också våga vägra BH

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Jag gillar inte att ha BH på mig. Jag tycker det är sjukt obehagligt. Tycker allt som smiter åt runt kroppen är obehagligt, och särskilt saker runt bröstkorgen.
 
Men det är ett jävla projekt det där med att vilja vägra BH. Varför? Jo, eftersom kvinnors bröst är så jävla sexualiserade (vems idé var det liksom, skjut dig själv!). Går jag ut med en tunn tröja där bröstvårtorna tydligt kan uttydas så uppfattas det av många som provocerande, och av ännu fler som opassande. Så då måste jag liksom använda tröjorna där bröstvårtekonturerna inte syns igenom så tydligt för att inte uppröra.
 
Eller så skipper jag det och går mot strömmen, yeah! Fast ändå inte. Normbrytande i all ära, men när jag träffar mina manliga kontaktungdomar vill jag liksom inte uppfattas som sexuellt utmanande. Så då får jag ge vika och ta på en äcklig vadderad topp iallafall.
 
Det blir så svårt att som individ bryta mot normen. Så istället måste vi bredda normerna, så individer slipper bryta dom. Men för att det ska kunna ske vet vi ju alla vad som krävs, eller hur? Några måste gå i täten och våga lite mer. Våga vägra BH, till exempel. 
 
Vem är med mig?

Det är INTE okej att köpa en BH till sin nioåring

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Frida Boisens åttaåriga dotter ber mamma att få köpa en BH med argumentet att "alla i trean har det". Frida undersöker genom att kolla med kompisarnas föräldrar. Det visar sig att hälften av alla nioåriga tjejer har det. NIO ÅR! Och många har smink också, foundation, mascara, ögonskugga och läppglans.

Det är dags att detta vansinniga sexualiserande av småflickor slutar, här och NU. Nej det är INTE okej att en nioåring har bh, hon är ju förfan helt platt. Nej det är INTE okej att småtjejer sminkar sig i skolan. Nej det är INTE okej att flickor lär sig att deras utseende är viktigt och att dom måste anstränga sig för att vara fina.

ENOUGH!

Så sluta säg till små flickor att dom är fina. Bara håll käften om det.

 

NOOOOOOOOO!!!!

 
 
 

Utdrag ur Fridas krönika:

Det bubblar inom mig. Och jag manar till aktion: Nu bränner vi alla behåar för barn! Sluta sexualisera våra åttaåringar!

För varför ska småflickor redan innan de fyllt nio ha fullt fokus inte på vad de skriver, säger eller gör. Utan på hur de ser ut. Att de är snygga. Att de en dag kommer att få bröst. Att det på något vis skulle vara det viktigaste. Medan våra flickor lägger sin energi på spegelbilden, står och krånglar på sig en behå i väntan på bröst som inte kommer än på många år. Då är de åttaåriga killarna redan ute i solen sedan länge. De behöver inte kleta på någon perfekt yta. De får vara fullt upptagna med att renodla sina intressen och talanger.

För killarna får vara killar. Det vill säga: bara som de är. Helt foundationfritt.

[...]

Ungarna speglar oss. Såhär ser vår värld ut. Vi vill bli älskade och få så många likes som möjligt. Men. Åttaåriga flickor har plötsligt inte magiskt fem bh:ar i byrån och massiva mängder smink.

Deras föräldrar säger ja till att köpa. Säger ja till att åttaåriga tjejers första fokus ska vara att jaga den perfekta ytan.

 

 

Det är viktigt att se och förstå hatet mot kvinnor

Kategori: Feminism och genus

Igår upprördes jag över idioter som kommenterade damfotboll. Eller tja, vad de gjorde var ju faktiskt att ösa ur sig massor av kvinnohat. 
 
Jag upprörs ofta över nedvärdering av och hat mot kvinnor. För att det sker så jävla ofta och på så jävla många arenor så jag kan fan inte få nån ro. Dom flesta känner inte igen kvinnohat när dom ser det, och jag tror att väldigt många omedvetet bidrar till ojämställdheten mellan könen. 

Hanapee skriver ett sjukt bra inlägg om detta, in och läs för fan. Kursiverade texten nedan är utdrag ur hennes inlägg.
 
Att håna och hata kvinnor är ju nämligen inget nytt fenomen, det är ett sätt att bibehålla makt och kontroll. När kvinnor tar utrymme (ofta på mansdominerade platser) så möts de otroligt ofta av hat och hån. Så har det varit sedan kvinnor för första gången demonstrerade för kvinnlig rösträtt i slutet av 1800-talet. Det är något så väldigt provocerande med kvinnor som menar att halva världen är deras.
 
[...]

Det är viktigt att se och förstå hatet mot kvinnor. Framförallt är det viktigt att se det ur ett större perspektiv och förstå att det inte bara handlar om tio dumskallar till pojkspolingar, utan att det här är ett pågående fenomen runt om i hela världen. I slutändan handlar det om en maktkamp. En kamp för att kvinnor ska få ha precis lika stor rätt till världen som män, oavsett vad.

Aldrig ska vi acceptera den här typen av hat. Aldrig ska vi tystna eller sluta spela fotboll. Vi ska säga ifrån, prata högre, skriva större, synas mer och skjuta hårdare bollar.


JA FÖR FAN UPP TILL KAMP!

Jag hatar att vara blöt i rumpan

Kategori: Sån är jag

Ni vet när en just klivit ur duschen? Och liksom torkat sig med handduken på ett normalt sätt. Så är en fortfarande helt jävla blöt i rövspringan och det känns sjukt obehagligt?
 
En vill ju inte dra in handduken kring rövhålet direkt, vill ju kunna återanvända (vem pallar tvätta i onödan liksom?). Så istället måste en liksom ta loss lite toapapper och torka bort vattnet i rövspringan. Och slänga i toan och spola, känns ju sådääär att slösa en spolning på det. Och jobbigt att behöva tvätta händerna dessutom.  
 
Känner ni igen det här eller? Några tips?

P.S. Att försöka torka bort röv-vattnet med en hårtork är ej att rekommendera! Särskilt inte om den är inställd på varm luft...

Skillnaden på damfotboll och herrfotboll

Kategori: Feminism och genus

Scenario 1. Svenska herrlandslaget gör en fruktansvärt dålig match.
Reaktion:
Fy fan vad dåligt, Mikael Lustig borde petas omgående!
 
Scenario 2. Svenska damlandslaget gör en fruktansvärt dålig match.
Reaktion:
Det är därför man bojkottar damfotboll, tjejer ska inte lira fotboll!
 
Väldigt spännande att när det går dåligt för herrarna så är det inte snack om att all herrfotboll är dålig. Men när damerna gör en skev match så är det helt plötsligt alla damer och alla damlag som är usla och tråkiga att kolla på. Luktar lite kvinnohat, känner ni det också?
 
Men visst hörrni, ni äckel som tycker att tjejer inte kan spela fotboll. Tyck det då. Men varför måste ni skylta med era åsikter? Bara kolla inte på damfotboll då. Men sluta spy ur er era idiotiska preferenser överallt. 
 
 
P.S. Ja det är skillnad på dam- och herrfotboll, alla vet att herrar generellt spelar bättre. Det betyder dock inte att damerna  är dåliga. Omöjlig jämförelse pga olika möjligheter för könen.

Lär dig att stava innan du argumenterar! Ba WTF?

Kategori: Whatever

Ibland debatterar människor på internet. Vissa diskussioner är vettiga, andra puckade. Vissa kommentatorer är vettiga, andra är not so vettiga. 
 
Allra mest irriterad blir jag på dom som säger saker i stil med "Det stavas faktiskt BLABLABLA. Lär dig svenska innan du uttalar dig!"
 
Och dom liksom totalt dödar alla möjligheter till en givande diskussion, genom att vrida debatten till att handla om vem som är största grammatiknörden. Jag blir galen! För hur kul är det att få höra en sån kommentar, om en har typ dyslexi? Eller bara är fett dålig på att stava? Är dessa människor inte välkomna att debattera eller vad är det frågan om?
 
SKITSAMMA OM PERSONEN STAVAR FEL, SE TILL INNEHÅLLET ISTÄLLET!
 
Om du stör dig på "dåligt språkbruk" så är det hos DIG problemet ligger, inte personen som skriver femnism istället för feminism. Skärp dig för helvete.
 
 

Vad fan gör jag hela dagarna?

Kategori: Sån är jag

 

Nu funkar länkarna!

Kategori: Whatever

Favoriter i repris - oktober 2012

Kategori: Whatever

Hey y'all!

Eftersom tankeverksamheten ibland stannar upp, särskilt under ledighet, så tänkte jag köra lite favorit i repris-inlägg då och då här på bloggen. Det är helt enkelt några inlägg jag skrivit för ett tag sen, som jag tycker är värda att lyfta fram igen.
 
Here goes från oktober 2012:

1. Det är löjligt att förneka biologiska könsskillnader

Utdrag:
Det är naivt och faktiskt ganska korkat att förneka biologiska skillnader mellan kvinnor och män.
 
MEN VAD FAN SÄGER GENUSHÄXAN NUUUUUU!? OMG! Kolla inlägget så får du la se.
 
 
Utdrag:
Problemet är när du tror att du väljer fritt fast du egentligen bara flyter med strömmen. Utan att fatta nåt.
För ärligt talat, om du hade växt upp på ett ställe där ingen annan kvinna sminkade sig, tror du verkligen att du skulle göra det då? Tänk efter. Länge. Jag förstår att det är svårt att inse att du faktiskt inte väljer själv när du väljer samma som andra. Inte oftast iallafall.

3. Slöjor och smink
 
Utdrag:
Slöja eller smink, burka eller botox.  De grundar sig alla i samma förtryck, samma trånga inramning av hur en kvinna "ska vara".

Det är så lätt att peka ut De andra som ojämställda och förtryckande, istället för att inse hur den västerländska kulturen begränsar. För det är egentligen inte så stor skillnad. Det handlar om hemmablindhet, du ser inte brister i din kultur eftersom dess uttryck är normalt för dig. Du kan liksom inte ifrågasätta nåt du inte märker av.

Att klä sig sexigt

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

 
INGET FEL PÅ ATT VILJA VARA SEXIG! FATTA!
 
Visst må jag vara trött på tvånget att tjejer alltid ska vara snygga, lagom sexiga liksom. Jag vill ju att tjejer själva ska få välja om, när och hur de vill vara sexiga. Inte att utseendehetsen ska tryckas in i ansiktet på dom vad dom än gör, överallt och hela tiden.
 
Så jag bekämpar sexualiseringen - för alla tjejers rätt att vara sexiga på sina egna villkor.

Två små tjejer på besök idag

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Supermysigt är det med ungar tycker jag. Har haft två kring 7-årsåldern idag hemma idag, vilken energi dom har! Och allt blir liksom dubbelt så mysigt och roligt. Massor av bad, fikande och lek.
 
Men som alltid när en är bland ungar gäller det att vara extra försiktig med vad en säger. Typ att inte prata om utseendeförknippade grejer. Att i princip bannlysa ord som fin och söt (för små tjejer får höra dom orden överallt annars så det räcker och blir över). Ett praktiskt exempel:
 
En av tjejerna visade mig sitt pärlhalsband. 

1. Vanlig (dålig) reaktion - ÅÅÅH VAD FIIIIIIIIIIIIN! 
2. Min reaktion - Jamen kolla! Vilka olika färger finns det med?

Ungar vill ha uppmärksamhet, dom skiter egentligen i om du säger dom är fina eller frågar vad det är för motiv på tröjan. Att du visar intresse för dom är det viktiga för dom. 
 
Tips från coachen va. 

Ljug för barnen!

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Prata aldrig om utseende med barn. Varken positivt eller negativt. Inga "du är fin/söt/vacker". Behåller bara fokus på att utseende är viktigt.
 
Men det räcker inte med låta bli att ge ungarna komplimanger. Du bör själv vara en förebild gällande att inte bry dig om utseendet, eller iallafall inte visa det öppet. Om du vill ge bra förutsättningar för sund kroppsrelation hos ungarna, det vill säga.
 
Prata inte om hur du ska "göra dig fin" när du sminkar dig/tonar hår/filar fötter etc. Undvik gärna ytligheter om du kan, men om du nu absolut måste fila fötterna så hävda att du gör det för att det är skönt.
 
Och prata för guds skull ALDRIG om att banta! Blåljug och säg att du faktiskt tycker grönsaker är så himla gott, att du inte är sugen på kladdkaka etc. Ingen unge ska behöva höra en vuxen klaga på sin vikt (för då leder du in dom i tjockfobi och att hata sin egen kropp i framtiden, vill du det?).
 
Så, det var det.
 

Men fatta att det är skillnad på att kritisera individer och strukturer!

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Då jag debatterar rakning (som norm) som en slags infantilisering av kvinnor (alltså att vissa snyggnormer för kvinnor är att likna barn i viss utsträckning) i suveräna gruppen Varför apor aldrig bär rosa klänning på fb, är det några personer som absolut ska misstolka allt jag säger. Hur många gånger jag än förklarar, börjar fan undra om dom gör det med flit asså.

Dom säger typ att jag, genom att kritisera hårlöshetsnormen och hävda att det är släng av infantilisering, också menar att kvinnor som rakar sig skulle vara mindre vuxna/mogna än andra och att jag tycker att individer som rakar sig gör fel. Att jag fördömer kvinnors val att raka sig.
 
NEJ FÖR HELVETE!
 
Att raka sig gör inte att en blir mindre vuxen. Jag fördömer ej personer som väljer att raka sig. Men om vi lyfter blicken och flyttar fokus från individ till STRUKTUR, så är det intressant att fundera över huruvida kvinnors "skönhetsnormer" faktiskt innebär en slags infantilisering (size-0 idealet, hårlösheten, oskuldsfullhet...). Att säga att idealet bär en infantiliserande prägel är dock inte samma sak som att säga att de som följer idealet är mindre vuxna/mogna än andra. Det är heller inte samma sak som att säga att individer som rakar sig gör fel.
 
SKILJ PÅ INDIVID OCH STRUKTUR FÖR HELVETE!
 
Förresten, läs vidare om infantilisering av kvinnor och sexualisering av barn! Verkligen ett superbra blogginlägg!

Jag är så jävla trött på att se flickfittor

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Så fort en ser en naken kvinna bör en vara beredd på att mötas av hårlöshet överallt förutom på huvudet. I alla jävla filmer, i alla jävla tidningar. Till och med i Illustrerad vetenskap!
 
 
Alltså, hårlösheten som norm. Flickfittor som norm, på kvinnor. What's up with that? Vilket jävla idiotiskt påhitt att tjejer för att känna sig snygga ska behöva sitta dubbelvikta i badkaret och raka fittan för att sen drabbas av näckspärr och utslag och kliande när det växer ut. 
 
Nästan lite pedofili över det hela, det här med att den kvinnliga kroppen för att vara sexuellt attraktiv ska likna ett barns (genom att vara hårlös). Varför är kvinnlig kroppsbehåring så tabu? 
 
Jag ska till badhuset imorgon. I ren protest ska jag duscha extra länge och med fittan vänd bort från väggen så att alla tjejer/kvinnor kan få se lite hår för en gångs skull. Fan va befriande. Och så ska jag göra high-fives och vågen hela tiden så att folk får se mina håriga armhålor också.
 
 
P.S. Jag dömer inte enskilda individer som rakar sig, jag ifrågasätter att det är en norm. Jag har inget intresse av att dubbelbestraffa kvinnor som rakar sig. Det finns en socialt påtvingande norm kring det hela (betyder dock INTE att alla som rakar sig är "offer" ifall nån ville tolka det så) och vore därför djupt osympatiskt och ej särskilt konstruktivt att kritisera rakade kvinnor. Och ja, folk får raka sig även av andra anledningar (jag rakar armhålorna ibland för jag luktar mindre svett då, vill inte bli personligt kritiserad för det, men går ej i taket när nån ifrågasätter att rakade armhålor är norm osv...)
 
 P.S 2. Fan vad jag skulle uppskatta om folk kunde ha lite perspektiv på saker och sluta börja rabbla om "rätten att raka sin fitta" när en kritiserar hårlöshetsnormen.
 
 

Det här är väl fan det värsta som kan hända!?

Kategori: Whatever

1. Går upp på "morgonen" (nyss), jättesuperduper-trött.
2. Inne i köket, ser att det står massor av glas och koppar i diskhon och ba "måste städa undan innan jag kan finna ro för frukost".
3. Tar upp fetaste koppen och börjar ställa in den i diskmaskinen.
4. SPLASH!
5. Koppjäveln var full med vatten.
 
 
 
VISST ERE DET VÄRSTA SOM KAN HÄNDA!!!!!!????? Om vi liksom bortser från krig och mord och enbenta hundar och sånt.
 
P.S. För att se det från den ljusa sidan - nu behöver jag iallafall inte duscha!
P.S 2. Jo det behöver jag - vattnet va skitigt.  Fan.

Jag efterlyser en kvinna som är fullkomligt nöjd med sig själv

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Jag har inte träffat en enda kvinna som är fullkomligt nöjd med sig själv. Alla jag hittills mött har velat ändra på något, och nästan uteslutande har det rört sig om estetiska, kroppsliga förändringar. Inte så att alla kvinnor jag träffat vill göra en plastikoperation, men helt enkelt så att dom gärna skulle sett lite annorlunda ut om det inte var för stort knussel med det hela. Typ om det gick att göra en "magisk förändring".
 
Det handlar inte bara om tjejkompisar i min egen ålder, utan även typ min mammas väninnor. Kvinnor i alla åldrar. Från barn till gamla gummor liksom. De män/killar jag har träffat (visserligen inte lika många, men ändå) har inte alls uppvisat samma slags missnöje med sin kropp.
 
Jag blir så jävla ledsen varje gång jag tänker på det här. Det är ett så tydligt tecken på hur kvinnor drabbas av att fortfarande, år 2013, bli itutade att deras (goda) utseende är en källa till lycka och att dom aldrig duger som dom är. Vi måste alltid vara lite smalare, lite brunare, ha lite rakare hår, lite rödare läppar, vara lite mer knullbara.
 
Och alla ska hela jävla tiden säga till små flickor hur fiiiina dom är och att allting är fint så att dom inte för en sekund får glömma att det viktigaste för dom är att vara fiiiina.
 
Och alla ska hela jävla tiden säga till alla tonårstjejer att dom duger som dom är men så snackar alla vuxna om olika dieter och kaloriräkning och pluffsiga magar och hur det är dags att "ta tag i sig själv".
 
Och alla ska hela jävla tiden säga till alla kvinnor att det är insidan som räknas och att utseendefixering är svagt och dåligt, samtidigt som i alla filmer och i all reklam och överallt är det bara en typ av kvinna som får synas och hon är photoshoppad och sminkad och piffad och ett helt ouppnåeligt ideal för dom allra flesta.
 
Det är inte det minsta konstigt att jag inte träffat en enda kvinna som är fullkomligt nöjd med sig själv. För hela jävla systemet (samhällstrukturer, normer, ni vet) fullkomligen skriker ut att det är otroligt viktigt för dom med fitta att vara vackra, och att det vackra är i stort sett omöjligt att uppnå.
 
Vad sjukt det är att ett helt samhälle ställer sig bakom ett sånt kvinnoförtryck som får tjejer i alla åldrar att tvivla på sig själva och må dåligt över sina kroppar.
 
Jag är den enda kvinna jag känner som är fullkomligt nöjd med mig själv. Förhoppningsvis är jag inte ensam. Jag måste bara haft oturen att inte få möta en sån kvinna, eller hur?
 
HALLÅ, FINNS DU? Du kvinna som är fullkomligt nöjd med dig själv? Känner du nån sån?