moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Avskaffa den jävla yttrandefriheten

Kategori: Rasism och fascism

Såg nyss ett inslag om nazisters demonstrerande på TV. Och återigen kom argumentet upp "Eftersom vi har yttrandefrihet måste dom också få uttrycka sig".
 
Och jag känner ba: AVSKAFFA DENNA JÄVLA YTTRANDEFRIHET.
 
Nä okej asså yttrandefrihet är skitbra, det är ju folk i allmänhet som missuppfattat vad det innebär. Det innebär INTE att folk ska få föra fram människohatiska och skadliga värderingar med samhällets tillåtelse. Visste ni att Sverige fått kritik från FN för att nazister tillåts bredda sin plattform här?
 
Nej, nazister har ingen "rätt" att få föra ut sina äckliga åsikter. Och dom har verkligen inte rätt att slippa mötas med motstånd. Om inte samhället (polis och politiker) motar bort nassarna så blire ju liksom upp till privatpersoner. Inte konstigt eller fel att schyssta människor försöker hindra nassarnas framfart utan fett bra ju.
 
Hur tycker ni vi ska göra för att stoppa nazismen?

Vi måste sluta håna tjejiga tjejer

Kategori: Feminism och genus

Jag har en sak att bekänna. Något som jag skäms så otroligt mycket över. Knappt vågar skriva för en feminist ska inte känna såhär. 
 
Fram tills rätt nyligen så har jag föraktat tjejighet. Asså verkligen tyckt att tjejiga tjejer (som sminkar sig, fnittrar, går försiktigt fram, ger många komplimanger, visar mycket känslor och omsorg om andra osv osv) är fjantiga. Lyssna på låten Stupid Girls av Pink så får ni en musikalisk version av mitt forna kvinnlighetshat. 
 
Jag har på olika sätt nedvärderat och hånat tjejighet och tjejer. Både in their face och mer subtilt. Jag har exempelvis:
 
- Högljutt deklarerat att jag tycker det är löjligt att hålla på och fixa med sitt utseende när det vankats smink- och klädsnack bland mina polare.
- I rollen som fotbollstränare förklarat för tjejerna att dom behöver va lite mer manliga (och med det menat hårdare, modigare, bättre) på matcher och träningar
- Tagit avstånd från att göra vissa saker för att det är "tjejigt" (och därav löjligt)
- Skämtat om hur tjejers shorts mer liknar trosor (yes vi fick in lite slutshaming också!)
- Blivit irriterad på tjejer som visar starka känslor (asså typ skriker av glädje när ens idol kommer förbi eller gråter över nåt jag tyckt var en skitsak)
 
Mitt tjejighetsförakt har jag använt lite som ett försvar för att palla bryta mot normer själv (typ: det är okej att jag inte sminkar mig, det är dom andra tjejerna det är fel på). I yngre dar var jag arg på tjejiga tjejer för att på senare år tycka synd om dom för att dom är så förtryckta av patriarkatet. Stackars stackars stupid girls som inte kan man up, typ. Men jag själv är mycket bättre, för jag är mer manlig, ja faktiskt lite av en pojkflicka. 
 
Inte bara jag själv har tagit stolthet i att vara "pojkig" för ojojoj kan inte ens räkna på 40 händer och fötter hur många gånger jag fått komplimangen att jag "inte är som andra tjejer". Och ba solat mig i glansen av att vara lite bättre, smartare, starkare, rationellare, roligare, modigare eller helt enkelt - manligare. 
 
Så jävla roligt att jag gått omkring och trott att jag själv var så mycket friare från könsförtrycket än alla dumma fjolliga tjejer när just dessa tankegångar är fett patriarkala. Jag har internaliserat kvinnohat, patriarkatets grundsten, och återskapat den felaktiga föreställningen att män och manlighet är bättre än kvinnor och kvinnlighet.
 
Om ni inte märkt det så finns det en allmän uppfattning i samhället att män är bättre än kvinnor. Tjejer kan uppmuntras vara mer manliga för det är att klättra uppåt men BIG NO NO att killar beter sig som tjejer det är ju bara skrattretande hahahaha, oj så roligt med en man i klänning eller en kille som visar mycket känslor och omtänksamhet han måste ju bara vara bööög. Asså ni fattar grejen, såhär låter det. 
 
Först för typ ett år sen fick jag en livsomvälvande insikt, a halleluja moment, ett uppvaknande, polletter som föll ner, alla hästar i stallet kalla det wtf ni vill men jag fattade att TJEJER ÄR BÄTTRE ÄN KILLAR. It's true! Det är män och manlighet som förstör världen! Tjejighet skapar fred, glädje, omtanke om varann och fluffiga enhörningar (amen ni fattar). Sen ofc finns det tjejer som är macho och äcklar sig och killar som är fett bra och feminina men faktum är att maskulinitet är problemet och femininitet lösningen. Manlighet är förtryckande och män ägnar sig åt manlighet i högre grad än kvinnor. Jag säger som Fanny Åström: En död mansroll är en bra mansroll.
 
Jag har feminismen och feminister att tacka för denna viktiga insikt. Feministisk analys har hjälpt mig att göra en tvärvändning och gå från att förakta kvinnlighet till att avsky manlighet, vilket är mycket vettigare. Jag hoppas att ni alla ska komma till samma insikt snart så att vi tillsammans kan skandera: LÄNGE LEVE TJEJIGHET! DÖD ÅT MANLIGHET!
 

Fördjupa din feministiska analys!

Kategori: Feminism och genus

Alltså Rummets...jag dör så bra sida det är. Idag läste jag ett så himla pedagogiskt och awesome inlägg där om intersektionalitet, och hur det inte räcker med att analysera enbart könsförtryck.
 
"Fem olika sätt att göra din feminism mer inkluderande och intersektionell" heter inlägget, och ni borde alla klicka er in där och läsa allt! Nedan så har jag klistrat in dom fem punkterna (asså inte jag som skrivit dom utan Amra Hasanov som är amazingly skarp).

1. Privilegier visar sig ofta inte: Om vi tar en person som är: heterosexuell/monogam/cisperson/vit/frisk/medelklass eller över så märker den personen antagligen inte av sina privilegier, det är inget som stör dom. Du tänker säkert inte dagligen på att du har det bra men märker väldigt fort om du mår dåligt eller behandlas annorlunda, tyvärr så är människan oftast blind inför det en har men medveten om sånt som är negattivt. Vita funktionella kroppar sitter på en rad olika privilegier som andra i samhället inte har.  Börja med att analysera din position i samhället, var står du? Vad har du för fördelar/nackdelar jämfört med andra? Väldigt få människor har alla privilegier och väldigt få har inga men det är viktigt att bli medveten om sina och börja ge tolkningsförträde och rum åt de röster som annars aldrig får höras och alltid exluderas. Det betyder inte att om du har ett visst privilegium att du aldrig får komma till tals eller måste sluta höras helt men däremot har du en skyldighet att analysera och tänka kring vilka situationer och rum du får höras. När du listat ut det, börja då tänka på vilka det är som inte hörs? Vi behöver sällan inkludera dom som alltid hörs utan det är dom rösterna som alltid tystas som behöver vår uppmärksamhet. Som rasifierad är det viktigt att förstå att en alltid har rätt till sin ilska, en har en rättighet att kräva mer plats, få sin röst hörd. Vi måste inte alltid stå vid sidan av och vänta på inkludering utan kan aktivt kräva vår plats.

2. Könsförtryck är inte alltid det värsta förtrycket: Vita har en tendens att inom feminismen idag tro att könsförtryck alltid är värst och sämst i alla lägen. Intersektionalitet arbetar på flera plan samtidigt och försöker belysa att könsförtryck är ett förtryck av många. Det betyder att en vit kvinna faktiskt kan förtrycka en rasifierad man genom att vara rasistisk. Som vit är det viktigt att vara medveten om att ens vithet, ens kropp alltid har ett grundvärde, något som rasifierade sällan har.

3.Det går att förtrycka och förtryckas samtidigt: Jag ser en tendens inom feminismen idag att tro att bara för att en bär på ett förtryck, att vara kvinna exempelvis så står en alltid i en förtryckt position oavsett plats eller situation. En person som har invandrat och är kvinna förtrycks båda av patriarket som kvinna men utsätts även av rasism pga sin bakgrund. Viktigt att nämna: personer som av omgivningen uppfattas som “icke svenska” kan också utsättas för rasism. Inom feminismen så används intersektionalitet som ett sätt att belysa sitt eget förtryck mot andra och se sambanden i att en kan vara både förtryckt och förtryckare beroende på sammanhang och situation. Det är intressant att se hur många förstår uttrycket ”alla män förtrycker” men blir upprörda över ”alla vita förtrycker” och därmed faktiskt tar tolkningsföreträde och ännu en gång förtrycker en marginaliserad grupp i samhället.

4. Sårade känslor är inte förtryck: Det är viktigt att försöka se skillnaden på att bli utsatt för dåliga saker i livet och systematiskt förtryckt. Att jag som ciskvinna fått höra att jag ser ut som en kille i kort hår betyder inte att jag förtrycks på samma sätt som trans*personer förtrycks i samhället. När vita klagar på att de någon gång kallats för ”svenne” betyder inte att det finns systematiska  strukturer/normer som förtrycker svenskar och genomsyrar varje del av samhället. Blanda inte ihop dina sårade känslor med marginaliserade gruppers förtryck.

5. Det handlar inte om vem som är mest förtryckt: Intersektonalitet är inte en ”tävling” i vem som är mest förtryckt. Det handlar inte om någon sorts förtryckar hierarki där en plockar poäng ju lägre på samhällsstegen en stor och kan använda det som en ursäkt för att bete sig illa eller för att inte ta hänsyn till sin egen roll som förtryckare i samhället. En rasifierad man kan alltså inte skylla på sitt förtryck och vara ett sexistiskt svin lika lite som en vit kvinna kan ignorera rasismen hon utsätter rasifierade män för. Intersektionalitet är ett verktyg, en analys, ett sätt att se på världen. Förtryck borde inte ställas mot varandra och mätas utefter väldigt abstrakta mått, en kommer inte undan från att granska sig själv och sina privilegier med ursäkten om att en lider av ett förtryck i en viss situation.

Det är en myt att det bara finns två kön

Kategori: Feminism och genus

Inte så många personer tror på att storken lämnar av en unge med antingen blått band (pojke) eller rosa band (flicka). Men majoriteten har gått på en annan typ av myt kring barn och kön. 
 
Många tror att barnet ursprungligen kommer från spermien (att den liksom hinner först in i livmodern, just det "barnet"). Och att "barnet" har ett kön redan i det tidiga fosterstadiet. Att det liksom antingen är en killspermie eller tjejspermie. Eller, om en har läst på lite kring detta i högstadiet, så kanske en vet att både spermien (delar från "pappan") och ägget (delar från "mamman") är lika viktiga för att barnet ska bli till. En kanske har hört det där att om barnet får fler xx-kromosom så är det en flicka och xy-kromosom så är det en pojke. Inget däremellan, utan antingen eller.
 
Fel, fel, fel. Det är en myt att det bara finns två kön som är konstanta och helt åtskilda. Faktum är att det finns flera olika faktorer som spelar in i det här med kön. En kan ha kuk, livmoder, producera östrogen och ha xy-kromosomer. Eller ha fitta, livmoder, producera testosteron och ha xy-kromosomer. Fostret har samma utgångsläge oavsett om det blir en pojke eller flicka eller inget av det. Snopp och klitoris är samma organ, bara att snoppen växer mer pga testosterons inverkan.
 
Jag såg en dokumentär om detta igår som heter Me My Sex And I och som på ett pedagogiskt sätt beskrev hur det egentligen är, det här med människors kön. Se den! Slutsats: VI HAR BLIVIT LURADE! Itutade att män och kvinnor alltid är "helt manliga" eller "helt kvinnliga" rent biologiskt. Ibland är vi "lite av varje".
 
Det kan exempelvis se ut såhär:
Rad 1 = kromosom XX (vänster) eller XY (höger)
Rad 2 = Östrogen (v) eller testosteron (h)
Rad 3 = Livmoder (v) eller inte livmoder (h)
Rad 4 = Har jag glömt vad det var
Rad 5 = Snippliknande könsorgan (v) eller snoppliknande könsorgan (h)

Det är INTE okej att säga att köttätare är osympatiska

Kategori: Whatever

Såhär va: Jag är wannabe-vegan, tycker verkligen att djurrätt är fett viktigt, blir äckligt irriterad på att djur ses som objekt som människan får använda hursomhelst utan samvetskval osv osv.  Fick jag välja skulle det bli lag på att inga animaliska produkter får säljas i Sverige och det ska vara vegansk mat i skolorna alla dagar och vi ska helt sluta föda upp djur för att utnyttja för deras kött eller päls. Och ingen får jaga älg eller fiska. Ingen får fånga glodlarver eller smälla flugor.
 
Men. Vi måste skilja på att go bananas över strukturer och på att peka ut enskilda individer som syndabockar. Det är inte ett dugg konstigt att personer äter kött, ägg och andra animaliska produkter. Så ser vår kultur ut, och det kan va jävligt svårt att leva alternativt. Du måste hitta nya recept, anstränga dig för att hitta bra varor (inte bara mat utan även schampoo och sånt), betala lite mer, klara av att bli ifrågasatt av omgivningen osv osv.
 
Skitbra om du har tid och ork och råd att leva utanför samhällets äckliga ramar och aldrig göra en fluga förnär. Men alla är inte som du. Det är inte en enskild individs fel att människan maktmissbrukar sin arts ställning och inget blir bra av att raljera över köttätares brist på empati. Vad vet du, personen kanske har en ätstörning och att då skuldbelägga hen för att hen åt en skinka på mackan är, om något, oempatiskt. Klart du kan göra klart för folk att du tycker det är fel med päls men undvik in i det sista att skälla på hen med rävboan.
 
Det går att kritisera köttnormen utan att sparka på individer som bara följer strömmen. Du kan förespråka vegansk mat i skolor, göra folk uppmärksamma på hur djur faktiskt behandlas, demonstrera mot minkfabriker och pälsbutiker och massor av andra bra grejer.
 
Men låt bli att lägga ansvaret, och skulden, på enskilda individer. 
 
 

Du förtrycker feta när du säger att övervikt är skadligt

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

"Ingen ska behöva få glåpord kastade mot sig, men det är faktiskt viktigt att påtala att övervikt är ett stort hälsoproblem. Det är aldrig sunt att vara tjock".
 
ASSÅ OMG vad trött jag är på fraser som den ovan. Du vet väl att det redan finns ett väl utbrett fettförakt i samhället? En hets mot tjocka som göra att många inte ens vågar visa sig i det offentliga pga att deras kroppar ifråasätts överallt och hela tiden? Reklam, tidningar, filmer alla visar den smala kroppen som norm och alla utgår från att tjockhet är nåt lustigt eller nåt ondskefullt och du kan bara bli lycklig om du är smal osv osv det tar fan aldrig slut.
 
Till råga på det förtrycker icke-tjocka personer tjocka personer genom glåpord, "goda råd" hur en ska gå ner i vikt eller ba allmänt raljerande över hur skadligt övervikt är. SLUTA MED DET! Om du inte är en läkare eller dietist eller sjukgymnast som har till uppgift att lägga om folks livsvanor så håll käften för fan!

Nej nej nej, världen behöver inte höra mer om vad som är sunt eller inte, särskilt inte från dig. Inget gott, och då menar jag verkligen inget, kommer av att du informerar om risker med övervikt. ALLA VET REDAN DET! Dessutom går det faktiskt att vara sund och tjock, HA!
 
Blir så trött på folk som ba "nämen jag vill faktiskt inte att mina skattepengar ska läggas på folk som inte tar hand om sitt liv". Även om fet alltid va synonymt med dyr vård, so what? Massor av folk kostar skattepengar, rökare som får cancer, idrottare som skadar sig, fucking extremsportare som ska göra sjuka grejer and the list goes on. Vem är du att sitta och domdera över vem som är värdig nog att betala för? Du vet ingenting om personens liv, verkligen ingenting. Du bara förstör, skadar och kränker.
 
Nu är jag inte tjock själv och kan inte alls sätta mig in i hur det är att leva med det konstanta kränkandet av ens kroppsform, så jag ska inte ens försöka beskriva hur det är att leva som fet i vårt samhälle. Istället tycker jag att ni alla, särskilt ni som inte håller med mig, ska gå in och läsa om tjockisförakt hos typ wdarknessfalls och Lady Dahmer. Kolla runt lite och använd sökrutan så kommer ni hitta massor av bra inlägg om fettförakt och smala som förtrycker. 

GLAD PÅSK!

Kategori: Sån är jag

 
Nu drar genushäxan till Blåkulla (=stuga i Dalarna) för rekreation! Ni får nog inte höra från mig på några dagar alltså. Jag veeeet, ni kommer få sån abstinens men ni kan ju rota i arkivet så länge! Eller läsa andra grymma feministiska bloggar!
 
Älskar sånt här asså. Klä ut mig och pyssla och gömma ägg. Kan ställa upp gratis som barnvakt varje påsk och Halloween ba för att ha ett alibi för att gå påskrunda. 
 
Firar du påsk?

Det är stor skillnad på att inte förstå och att inte acceptera

Kategori: Whatever

Hallelåja! Jag tänkte det kunde vara kul att utöka mitt inlägg från igår med ett litet videoklipp där en äcklig ateist vägrar acceptera att nån tror annorlunda (en helt oskadlig tro, ska tilläggas). Jepp, vissa tror inte på evolution eller big bang. So what?
 
Du kan ju tycka att deras tro är helt jävla befäng men det är stor skillnad på att inte förstå och att inte acceptera. Jag kan inte för mitt liv förstå varför människor gillar lakrits men det betyder inte att jag hoppar på förste bäste lakritsätare och försöker omvända hen till att älska choklad istället. 
 
Jag undrar samma sak som Phoebe: "What is this excessive need you have to make everybody agreee with you?" Älskar btw hur hon sätter dit honom på slutet haha. 
 

Sluta håna troende!

Kategori: Sån är jag

Typ alla jag känner är ateister. Jag är inte det. Därför blir jag så jävla irriterad när folk ska håna troende, sätta upp knasiga tankefäller om tekoppar runt mars, löjliga tävlingar och jadajada. Typ som bilden nedan, som florerat på facebook.  
 
  
Way to go att håna en grupp människor som är i minoritet (nu pratar vi Sverige)! Jättekul hahaha jag döööör av skratt! Nej ba skoja. Det är fett tråkigt. Rätt oschysst också. Finns liksom inget gott som kan komma av att håna gudstro här, det är bara äcklig översittarattityd. Ateistisk fundamentalism.
 
Nej, nu snackar jag inte om kritisera religion och dess uttryck för det är en annan grej. Klart som fan det är okej (och bra!) att ifrågasätta regler folk lever efter om dessa regler är skadliga. Jättebra att ifrågasätta skevheter i bibeln och svenska kyrkan osv. Men det är inte enbart sån kritik som dessa ateistiska fundamentalister framför. Dom kan helt enkelt inte acceptera att människor har en tro som skiljer sig från deras, även om den tron inte för med sig några negativa konsekvenser, och ser troende som hjärntvättade praktpuckon som inte kan tänka kritiskt. Lägre stående varelser som måste upplysas, för sitt eget bästa.
 
Men vettni det funkar skitbra att vara troende och tänka kritiskt. Jag är helt jävla övertygad om att jag har större förmåga till kritiskt tänkande än typ alla ateister jag känner. Jo, jag lovar. 
 
Jag är så jävla trött på att inte våga erkänna att jag är troende pga den här mobbarattityden många ateister visar. Skärp er för fan. Sluta försöka övertyga mig att jag har fel och sluta sucka åt mig för att jag vägrar tro på att slumpen skapat världen. Vi kommer aldrig få veta vem som har "rätt" och jag är inte ett dugg intresserad av att bevisa nåt för er. Ni kommer inte få mig att ändra mig för allt ni säger har jag hört förut. 
 
Jag är troende och det finns inte ett piss ni kan göra för att ändra det. Det enda ni kan göra är att bestämma er för vilket förhållningssätt ni ska ha till mig (och andra som inte tror på samma sak som ni). Om ni ska håna och förlöjliga och provocera ba för att, eller om ni ska öppna era sinnen lite och inse att det inte är så jävla farligt att somliga tror på Gud eller sånt. Vem fan är du att ha svaret på allt?
 

Min blogg, mina regler

Kategori: Whatever

Det händer alltmer ofta att jag raderar kommentarer. Vissa kommentatorer blir jävligt provocerade av detta och skriver kommentar på kommentar om typ hur feg och odemokratisk jag är. Till er kränkta mähän som sysslar med detta vill jag säga: GET THE FUCK OUT OF HERE!

Min blogg är ingen jävla demokratisk plattform där vem som helst får säga vad som helst. Jag bestämmer om jag vill ha din kommentar här och gnäller du över mitt beslut riskerar du att bli blockad. The hard truth. Jag vill bara ha kommentarer som tillför nåt viktigt eller är peppande. Och jag har lättare att tillåta hård kritik från nån läsare jag är bekant med och som delar mina grundläggande värderingar. Du kan tycka det är orättvist men vettu, jag kunde inte bry mig mindre om vad du tycker. Du och dina hävdelsebehov kan dra nån annanstans. Typ där solen inte skiner.
 
Jag tar gärna emot konstruktiv kritik men tack och lov har jag lärt mig att upptäcka när folk bara är ute efter att sätta dit mig. Och jag tillåter det inte. Stör du mig åker du ut, så enkelt är det. 
 
Saker du kan göra som garanterat stör mig:
1. Ifrågasätt feminism och feminister (annat än internkritik som rör typ brist på intersektionalitet)
2. Förolämpa mig eller mina schyssta läsare
3. Skriv nåt rasistiskt
 
Så, nu vet ni det. Deal with it.

Vägra spela på fascisternas villkor

Kategori: Rasism och fascism

Har inga ord idag. Får bli en bild istället.
 
 

Jag tycker att vi alla ska hindra SD och andra rassar från att sprida sin dynga

Kategori: Rasism och fascism

SLUTA HÅLLA PÅ OCH JIDDRA OM ATT VI MÅSTE LÅTA SD KOMMA TILL TALS FUCKING EVERYWHERE OCH SÄGA ATT DOM SOM VILL HINDRA DOM ÄR ODEMOKRATISKA! 
 
Så arg att jag behövde skriva med caps lock på. Usch på sånt där resonemang. Fattar ni inte att det är ni, som försvarar SD:s "rätt" att uttrycka sig, som banar väg för ett odemokratiskt samhälle? Är ni verkligen så jävla blinda för normaliseringsprocessen som sker just nu, där rasism och fascism blir allt mer rumsrent? Även Hitler va folkvald, ska ni veta. Och utnyttjade förstås detta för att underminera demokratin och sprida en bild av att vissa människor är mer värda än andra - precis som andra rassepartier kommer göra. 
 
Herregud SD är för fan inget enfrågeparti som bara vill minska invandringen. Det är en hel jävla ideologi bakom det hela som slår hårt mot såväl rasifierade som kvinnor och hbtq-personer. Desto större spelrum vi ger dem desto mer normaliserat kommer detta förakt för vissa samhällsgrupper att bli, och vi riskerar att hamna i en sits där kvinnor inte alls får fri abort eller homosexuella inte alls får gifta sig längre. FATTAR NI INTE DET?
 
 
 

Fyfan vad skönt det är att slippa män

Kategori: Feminism och genus

Jag träffade en tjejkompis igår, och vi snackade mycket om mäns förtryck. Hur män typ alltid, medvetet och omedvetet, tar sig makt över kvinnor på olika sätt. Typ pratar mest, inte tar känslomässig hänsyn, lämnar planeringsansvar till flickvännen etc. 
 
Vi pratade också om hur vi själva påverkats så otroligt mycket av normen att män är lite bättre än kvinnor. Att vi liksom själva faller in i det hela, och blir otroligt mycket mer självmedvetna omkring män än kvinnor. Att en alltid försöker se till att behaga män, oavsett om en är intresserad av dom eller ej.  Jag kan också komma på mig själv med att lyssna mer på män eller ägna dom mer uppmärksamhet än kvinnor. Fyfan, vad jag inte vill göra det.
 
Jag tänker sluta bekräfta män. Dom behöver inte mer cred till sina uppblåsta egon. Usch. Vill inte ha dom i min närhet. Vill bara umgås med tjejer (undantaget pojkvännen dårå för obviously I like him). Tjejer är så mycket trevligare än killar. Av typ 10 tjejer jag träffat är kanske 2 otrevliga. Motsvarande siffra för män är typ 9. Majoriteten av alla snubbar är så jävla jobbiga, egoistiska och självupptagna rövhattar som förtrycker.
 
Nej, män får fan skärpa sig eller dra åt helvete.

Who run the world!?

Kategori: Feminism och genus

 
 
WHO RUN THE WORLD!? GIRLS! Så sjunger hon, Queen B, och shak:ear loss. Min första instinkt när jag hör låten är PEEEPP! Men när jag tänker efter är den bara hemsk. 
 
Det är inte kvinnor som styr världen. Överhuvudtaget. Den här låten och fraser som "Girlpower" och "Girls rule, boys suck!" är bara tomma slag i den patriarkala luften. Folk brukar ju säga att det är kvinnor som styr "i hemlighet" men det är helt enkelt inte sant. Om kvinnor styrde skulle vi inte bli förtryckta liksom, utsättas för våld pch sexuella trakasserier och sämre lön och allt det där.
 
Kvinnor har inte makt. Män sitter på makten. Och dom vägrar flytta på sig. Sorgligt är det. 
 
 
Jag fick göra en mer verklighetstrogen variant:
 

Hur många gånger ska rasism behöva beskrivas för att samhället ska få upp ögonen och börja göra något?

Kategori: Rasism och fascism

Amrahamra har (som vanligt) skrivit ett fett bra inlägg. Hon lyfter fram hur debatten kring rasism aldrig landar i något konstruktivt utan bara är "känsloporr för vita" (länk till hennes inlägg). Nedan är ett utdrag av det hon skrivit:
 
Jag tycker att det här gör oss plågsamt medvetna om hur långt vi har tillåtelse till att gå. Att beskriva rasism, att faktiskt tvingas återuppleva och spy ur vårt innersta är okej eftersom det finns ett visst underhållningsvärde för vita att läsa och se sånt här. Det är precis som med filmer som porträtterar andra världskriget eller slaveriet: det är känsloporr. Försöker vi gå ett steg längre, dvs faktiskt kräva förändring, kräva aktiva ställningstaganden och att alla vita ska se sin del i rasistiska strukturer och normer så möts vi av motstånd. Beskrivandet av rasism leder ingenstans, att folk tycker rasismen är hemsk leder inte till något konkret, att faktiskt börja se över sig själv och börja ta ett aktivt ställningstagande mot rasism är det vi behöver.
 
 

Antifascism är självförsvar!

Kategori: Rasism och fascism

Jag var på en antifascistisk demonstration igår. Gissa vem jag träffade där?
 

TÅRTKVINNAN! :D 
 
 
 
OMG såååå starstruck jag blev! Men vågade mig till sist fram och frågade om en bild hihi. Och nej, hennes agerande är inte ett hot mot demokratin. Det var ett ställningstagande emot fascism och rasism. ANTIFASCISM ÄR SJÄLVFÖRSVAR!
 
P.S - gillar den buttra minen på polismannen bakom, han gillade nog inte talet han hörde hehe.
 

Kvinnor har ingen fucking jävla sexuell makt

Kategori: Feminism och genus

Fråga: Har kvinnor makt över män, i form av sexuell makt?
Svar: Nej. 

För ett utförligare svar, se vad Sofia Zettermark skriver i sitt gästinlägg hos LD. Utdrag ur hennes text nedan.
 
Då går vi över till den lite trixigare frågan ”har kvinnor den sexuella makten?” Vad handlar ”sexuell makt” om egentligen? Jo, att folk hellre vill ligga med dig än du vill ligga med dem. Att du har något att erbjuda som det finns brist på. Till skillnad från annan reell makt, så som en hög position inom ett företag, en egen krönika i DN eller mycket pengar så du kan röra dig fritt i världen (vilket vi konstaterat alla är saker män i högre utsträckning har), så kräver dock denna ”sexuella makt” en motpart – någon som attraheras av dig. Det är en villkorad maktposition. Den existerar bara sålänge någon annan godkänner dig.

Det är alltså inte någon verklig makt alls, utan snarare en position som tvingar kvinnor att anpassa sig till mäns begär (för de sitter inne på den reella makten, remember) för att få del av kakan.

Har du märkt att Sverige är rasistiskt?

Kategori: Rasism och fascism

Jag har inte personligen märkt av den utbredda rasismen i Sverige.Jag har aldrig blivit ifrågasatt utifrån min etnicitet eller min hudfärg, ingen har någonsin skämtat om mitt namn och inte vid ett enda tillfälle har någon bett mig att dra tillbaka dit jag kom från.

Jag hade aldrig upptäckt att Sverige var rasistiskt om inte andra människor hade påtalat det för mig. Om jag inte läst blogginlägg och artiklar, sett videoklipp (som Raskortet vilken Araia Ghirmai Sebhatu recenserat här) och diskuterat med bättre vetande. Jag svävade i total ovisshet kring hur rasism tar sig uttryck i vardagen tills jag hört det berättas av t.ex Falskheten, Rummet, Glitterblaster, Amrahamra och Vardagsrasismen.  

Vi som är vita kan kanske inte helt kan förstå vad rasism innebär och hur rasifierade kränks och förtrycks. Men vi ska fan försöka förstå. Genom att sluta tro att vi, som är vita, vet vad rasism innebär och istället lämna tolkningsföreträdet till dom som drabbas av den.

Snälla vitingar (mig själv inräknat), påstå aldrig att rasister bara är enskilda idioter. Rasism är ett strukturellt problem som genomsyrar hela samhället, och både du och jag är rasistiska.  Desto mer du försvarar dig emot påståendet att du är rasistisk, desto mer rasistisk är du – eftersom du då blundar för det och inte kan motarbeta dina vithetsprivilegier . Det går inte att lösa ett problem genom att låtsas att det är någon annan som är orsaken. Du är en del i problemet. Det kan du inte komma ifrån. Vad du kan göra åt det? Se till att vara en del av lösningen också.

Hur du kan vara en del av lösningen? Jag vet inte, för jag har nog inte riktigt förstått hur problemet tar sig uttryck och hur vi bäst bör bekämpa det. Leta efter svaret hos någon som vet istället, typ dom bloggare jag länkat till tidigare i inlägget. 

Visste ni att det finns en svensk hederskultur?

Kategori: Feminism och genus

Vardagsrasismen, min nya favvo-blogg typ, skriver om den västerländska hederskulturen.
 
Hen inleder sitt inlägg med:

Ok. När ni hör ordet hederskultur vad tänker ni på då? Gissar på att majoriteten ser framför sig en svartmuskig man, muslim, som styr sin familj med järnhand, slår sig fru och hotar att mörda sina döttrar om de inte gifter sig med en man han utsett. Är jag helt off? Det är i alla fall så hederskultur beskrivs i media, filmer och det vardagliga samtalen. Hederskultur är något som bara finns i andra länder, något som “importerats” med våra invandrare från muslimska länder, något “de där andra” står för. Att det skulle finnas en väl inarbetad hederskultur även i vår västerländska kultur är liksom helt otänkbart. Så, därför ska jag spräcka denna världsbild och säga att JO, det finns en vit,västerländsk hederskultur som genomsyrar hela jäkla samhället.
 
KLICKA PÅ LÄNKEN OCH FÅ DIN VÄRLDSBILD SPRÄCKT!

Du som tycker att tiggare är lite besvärliga är medskyldig till att dom misshandlas

Kategori: Rasism och fascism

Jaha, så ett gäng 14-åringar har attackerat några tiggare. Jag är bestört, men inte förvånad.
 
En kvinna misshandlades så svårt att hon behövde tas in på sjukhus. VAD ÄR DET FÖR SJUKA UNGDOMAR!!! Tänker du kanske men då vill jag skrika "strukturanalys tack!" i ditt öra.
 
 
 
Förhoppningsvis är detta en vidrig engångsföreteelse, men samtidigt: vad sänder vuxenvärlden ut för signaler just nu gällande människovärde? Vi har romregister, konstanta avhysningar och en ständigt pågående diskriminering i nyhetsflödet dagligen. Något bara den naive kan tro inte ska rinna ner till våra barn och påverka deras människosyn.
 
Du som säger att Sverige inte kan ta hand om alla som kommer hit, att tiggare ska försöka lösa sin situation i sitt eget land istället, att alla människor faktiskt väljer sin situation, att det är otrevligt att se dom sitta och tigga på stan - DU ÄR MEDSKYLDIG TILL ATT TIGGARE MISSHANDLAS.
 
Genom dina åsikter så accepterar du och sprider vidare en bild av att vissa människor är mer värda än andra. Sluta genast med det. 

Hur kunde han vara så dum att han gick på en fotbollsmatch?

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

En DIF-supporter avled vid ett bråk innan en fotbollsmatch. Överallt så hörs människor beklaga sig och uttrycka sorg, samt hylla denna man. Ett rabalder kring våld i fotbollskulturen har blossat upp och åtgärder för att stoppa detta diskuteras. All skuld läggs på våldsverkarna och ingen ifrågasätter DIF-supportern.
 
Alltså det är ju hemskt att han blev dödad och så, men varför skulle han gå till en allsvensk fotbollsmatch när han vet hur ofta det uppstår konflikter i såna situationer? Dessutom så verkar det som om han klätt sig i djurgårdens färger, och det är ju faktiskt lite som att be om att bli misshandlad av det andra lagets supportrar. Jag säger inte att han får skylla sig själv att han blev dödad, men man har ju faktiskt eget ansvar för vad man ger sig in i. Har man fyra barn kanske man inte ska gå på fotboll. Han gick säkert omkring och ropade hejaramsor om sitt lag, och då är det ju inte så konstigt att motståndarlagets supportrar provocerades av honom. Hur kunde han vara så dum?
 
Blev du provocerad av att läsa det jag skrev ovan? Bra. Det var jobbigt bara att skriva det, och jag tycker förstås inte att den dödade mannen har något som helst ansvar eller skuld i det han råkade ut för, oavsett om han typ tatuerat in djurgårdsflaggan i pannan. Det är nästan ingen annan som tycker det heller, eftersom debatten som blossat upp har kretsat kring det sorgliga i hans utsatthet, idiotiska våldsverkare och hur fotbollsvåldet ska stoppas. Det är jättebra! 
 
En sak bara. Hur fan kommer det sig att allmänheten inte har några problem med att lägga ansvaret på förövarna när det gäller våldsbrott, men fortsätter lägga skulden på offren i sexualbrott? 

Varför envisas folk med att hävda att tjejer måste ta ansvar för att inte utsättas för sexuellt ofredande? Att vi ska klä oss på ett visst sätt, bete oss på ett visst sätt, inte umgås med vissa, inte gå till vissa platser, inte vara ute vissa tider, inte dricka en viss mängd alkohol, inte somna med vissa människor omkring oss och så vidare i all oändlighet. Varför lägger folk ansvar, och därav skuld, på offer för sexualbrott?
 
Svar: För att vi lever i ett patriarkalt samhälle. Precis som i andra delar av världen måste kvinnor, och särskilt deras sexualitet, kontrolleras. Vi uppmanas till att vara "ansvarstagande" (läs: dygdiga, lydiga, kvinnor som vet sin plats) genom att begränsa våra liv. Det krävs att vi finner oss i vår underordning utan att klaga. Att vi tar eget ansvar för att inte utsättas för oförrätter.
 
Dessa "goda råd" om hur kvinnor ska undvika att bli våldtagna är ingenting annat än ett uttryck för samhällets avsikt att hålla kvinnor underordnade genom att begränsa vårt livsutrymme. Vår rädsla ska tygla oss. Och det gör den.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

APRIL APRIL!

Kategori: Sån är jag

Okej då, jag har ingen bulle i ugnen. Och ingen bebis i magen heller. Jag bara älskar att april-luras :D Är barnsligt förtjust i att skrämmas och skämta, no one is safe when I'm around!
 
Antal personer jag lurat idag: 20<
Antal personer som lurat mig: 0 
Antal personer som blivit sura på mig efter lurandet: 2
 
Guldkorn från dagen:
- Jag lyckades lura mina kollegor att jag skulle ta med min förstoppade undulat till mötet imorse (har ej nån fågel). 
- Jag lurade en tjej från min tjejjour att vår lokal brunnit ned. Hon ringde då ordförande i kvinnojouren, som ringde kanslichefen och alla blev förbryllade. Hehe. 
- Jag lurade alla tjejjourare att Gudrun Schyman skulle vara med på vårt nästa möte

Har du lurat någon idag? Eller kanske blivit lurad själv?

ÄNNU EN BLOGGBEBIS!

Kategori: Whatever

Japp, jag är gravid. Det var inte planerat och jag blev fett chockad när jag upptäckte det. Jag har ju hormonspiral och därav ingen mens så började misstänka det först när magen växte...
 
Jag är i vecka 19 nu så tiden för fri abort har passerat! Upptäckte det iofs tidigare än så och har verkligen brottats med hur jag ska göra. Ni vet ju hur rädd jag är för förlossningar och sånt. Well, so much för min barnfödarstrejk. Det visade sig att jag hade lite barnlängtan ändå. Och killen är också taggad (även om vi båda fortfarande är rätt förvånade, nervösa och hispiga) så det blir nog bra.
 
Tänker dock se till att bli rik så jag kan boka privat barnmorska. Uueeeh fasar för det där. Men magen är mysig och jag mår bara illa ibland :) Tyvärr när jag tränar så blir inte mycket fotboll vilket suger. I övrigt - pepp!
 
 

En kvinna som örfilar sin förövare gör INTE fel

Kategori: Feminism och genus

Sexuella trakasserier mot kvinnor är ett strukturellt problem, ständigt aktuellt och närvarande. Kvinnor som slår tillbaka är inte ett problem.
 
Usch för er som fördömer kvinnor som reagerar "fel" när de utsätts för sexuella övergrepp. Jag undrar om ni förstår att så många kvinnor hela tiden utsätts för sexuellt ofredande av olika slag. Hur svårt det är att fly undan män som tar sig rätten att kommentera eller röra våra kroppar. Det är äckligt att ni väljer att klaga på kvinnor som örfilar sin förövare istället för att bli arga på män som tycker sig ha rätt att trakassera kvinnor.
 
Däremot vill jag inte uppmana kvinnor att slå tillbaka om en man typ tafsar på dom, eftersom risken finns att dom blir ännu mer utsatta då. Att han slår tillbaka. Jag vill inte att ni ska skadas och då kan det vara bättre att fly än illa fäkta. BE CAREFUL SISTERS typ. Men självklart skulle jag aldrig aldrig nånsin fördöma en kvinna som slagit tillbaka.