moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Hur många gånger ska rasism behöva beskrivas för att samhället ska få upp ögonen och börja göra något?

Kategori: Rasism och fascism

Amrahamra har (som vanligt) skrivit ett fett bra inlägg. Hon lyfter fram hur debatten kring rasism aldrig landar i något konstruktivt utan bara är "känsloporr för vita" (länk till hennes inlägg). Nedan är ett utdrag av det hon skrivit:
 
Jag tycker att det här gör oss plågsamt medvetna om hur långt vi har tillåtelse till att gå. Att beskriva rasism, att faktiskt tvingas återuppleva och spy ur vårt innersta är okej eftersom det finns ett visst underhållningsvärde för vita att läsa och se sånt här. Det är precis som med filmer som porträtterar andra världskriget eller slaveriet: det är känsloporr. Försöker vi gå ett steg längre, dvs faktiskt kräva förändring, kräva aktiva ställningstaganden och att alla vita ska se sin del i rasistiska strukturer och normer så möts vi av motstånd. Beskrivandet av rasism leder ingenstans, att folk tycker rasismen är hemsk leder inte till något konkret, att faktiskt börja se över sig själv och börja ta ett aktivt ställningstagande mot rasism är det vi behöver.
 
 

Kommentarer

 • pelle pettersson säger:

  konkret .... att skapa platser och situationer för informella kulturmöten,kolonilottsområden är ett fungerande exempel,så folk kan vänja sig vid varandra.

  2014-04-09 | 15:29:32
 • Ekonomen säger:

  "Försöker vi gå ett steg längre, dvs faktiskt kräva förändring, kräva aktiva ställningstaganden och att alla vita ska se sin del i rasistiska strukturer och normer så möts vi av motstånd"

  Ja, undra varför man möter motstånd när man kräver att någon ska köpa ens problemformulering till 100%, göra som de blir tillsagda och dessutom ha dåligt samvete… Inom migrationspolitiken har man ju lanserat integration som ett bärande koncept, att man ska mötas på halva vägen typ.

  Inom den moderna antirasismen har man lanserat sin egen version av den gamla assimilieringen: vita (eller säger man icke-rasifierade?) ska tillmötesgå den högljudda antirasistiska opinionen. Ärligt talat, tycker ni det är konstigt att SD vinner mark när det låter så här från deras motståndare?

  Jag har tidigare tagit upp likheterna mellan den moderna vänstern och katolicism. I den romersk-katolska liturgin finns en bön som heter "Confiteor", där en av raderna lyder "Min skuld, min skuld, min stora skuld". Detta förväntas vi icke-rasifierade ägna oss åt utan möjlighet att undslippa.

  Som sagt, undra varför etniska svenskar slutar att ens försöka vara antirasister och finner SD så mycket mer välkomnande...

  Svar: Ja, kanske för att såna som du hjälper till att smutsmåla den antirasistiska rörelsen och spyr ur dig massor av trams? ;)
  Jag undrar också varför du vill läsa den här bloggen och kommentera massa strunt, när det är rätt obvious att vi har helt skilda åsikter. Om du bara vill berätta vad du tycker och inte alls är inne på feminism/antirasism är mitt förslag att du startar en egen blogg.
  Mican

  2014-04-09 | 16:49:55
 • Ekonomen säger:

  Förlåt, jag förstod inte att man måste vara till 100% överens om allt för att föra ett samtal… Eller att man måste dela det radikala avantgardets åsikter för att "vara inne" på något.

  Jag tror att de flesta "är inne" på antirasism och feminism men rörelsernas spjutspetsar gör ju sitt yttersta för att exkludera människor och skapa snäva ramar och trosbekännelser (där var vi igen med likheterna mellan dagens radikaler och katoliker…).

  Att ni inte ser hur ni skapar en klubb för inbördes beundran är märkligt för mig. Någon vilja till massrörelse existerar inte, tvärtom verkar radikala debattörer ha gjort det till en hedersak att stöta bort avvikare.

  Svar: Haha. Du får inte va med i klubben.
  Mican

  2014-04-09 | 17:54:07
 • Anonym säger:

  Ekonomen:
  Ja det är verkligen hemskt att antirasister inte vill ha med rasister i sin kamp mot rasism.
  Eh, va?

  2014-04-09 | 18:38:16
 • Ekonomen säger:

  Vill dom inte? Illa, eftersom idag är ju alla som inte kan definiera sig som "rasifierade" "del i rasistiska strukturer och normer" och per definition rasister om de inte erkänner dessa och sin skuld.

  2014-04-09 | 18:47:57
 • pelle pettersson säger:

  rasistiska föreställningar är något som många har; araber tror konstiga saker om judar,tutsis om hutus,kineser om uigurer och rätt många invandrare om svennar .det kan vara värt att tänka på. vill man göra något mer konkret kan man vara med i läxhjälpen för SFI elever eller för skolbarn sm inte kan få läxhjälp hemma .

  2014-04-11 | 17:10:35

Kommentera inlägget här: