moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Vad är grejen med idrottsligt organiserad misshandel?

Kategori: Feminism och genus

KAMPSPORTER - BE GONE! 

Nu tänker jag på dessa "sporter" där målet är att skada motståndaren tills hen inte kan fortsätta. Inte typ fäktning där målet är att få in vissa träffar men utan att skada utan typ MMA där det är najs att knocka ut rivalen. 

Det är INTE okej med sån här våldsbejakande "sport". Och nä, det är liksom inte så att övriga samhället blir mindre fyllt av våld för att folk gör våldet "i sporten" istället för på gatorna/ i hemmet. Snarare tvärtom. Detta våldshyllande inom idrotten skapar en kultur som uppmuntrar till våld även på andra platser. Det är så himla tydligt att det är nån slags macho-tanke bakom det hela, hur coolt det är att va störst och starkast och kunna slå ner vem som helst. 

Idrottsligt organiserad misshandel. Dags att få stopp på det.

Jag ser inte att problem med våld ligger hos individen. Utan det finns en slags (sub)kultur som faktiskt får folk att begå våldsamma handlingar. Och då särskilt män, eftersom det är dom som mest förväntas ta till nävarna. Det ses liksom som coolt bland män att slå ner nån (verkligen inte alla men många). Det såg jag redan på högstadiet när (mååånga) killar från olika skolor samlades för att slåss med varann. Och de killar som inte ville hänga med förlöjligades såklart. Det är inte bara enskilda våldsamma individer som bara poppar upp som är problemet. Problemet är våldskulturen. Och idrott som hyllar våld spär på den kulturen. Det gör slagsmål coolt, nåt en faktiskt kan bli proffs på!

Jag tvivlar inte ett dugg på att dom som kör dessa "sporter" är superschyssta (nåja, de flesta) men det är inte det som är problemet. Det finns säkert folk som mår jättebra av av att misshandla och bli misshandlad men det behöver inte uppsjasas och finnas VM och göras till värsta coola grejen. 

Vad tycker ni om dessa "sporter"?

Kommentarer

  • pelle pettersson säger:

    helt rätt! det är fullkomligt orimligt att tillåta att folk sparkar varann i huvudet .

    2015-02-02 | 20:27:54

Kommentera inlägget här: