moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Det är ditt fel att varannan tjej mår dåligt över sin kropp

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Jag vet varför varannan tjej känner sig tjock. Ja, folkhälsomyndigheten har ju gjort en studie bland 8000 svenska skolbarn (både tjejer och killar) och kommit fram till att "Allt fler barn lider av en ohälsosam kroppsuppfattning och försöker på olika sätt att påverka sin vikt." Tjejerna mår ju sämst som vanligt såklart, ingen är förvånad, tänker inte ägna ytterligare ett inlägg åt att förklara varför det är så. 

Nu vill jag prata om "övervikt"!
 
Det presenteras att skolbarnen har god fysisk hälsa men sämre psykisk hälsa, vilket då kopplas till att kidsen känner sig tjocka. Fastän dom inte ens är det.

"Enligt studien är det nämligen bara 12 procent av de tillfrågade som egentligen lider av övervikt." Och så har dom använt BMI som måttstock för att ta reda på det. Jävla stolpskott. Låt mig säga en grej om BMI: det suger och är inte ett dugg vetenskapligt. Borde aldrig användas av nån. När jag var som mest vältränad (asså så sjukt med muskler och typ supersund) så låg mitt BMI på 29.3 - på gränsen till fetma alltså. Liksom wtf. 

Nej, dom här 12% lider inte "av övervikt". Det är inte övervikten i sig (om dom nu ens är överviktiga) som dom lider av. Nej nej, tjockångesten har en helt annan grund. Se svaren på fråga 1 och 2 här under.

Två viktiga frågor som studien inte besvarar, och som jag tänkte besvara åt er:
1. Varför känner sig folk tjocka fastän dom inte är det?
2. Varför är tjockhet nåt att må så jävla dåligt över?
 
Svar:
1. All jävla smalhysteri och tjockisförakt som trycks upp i nyllet på oss fucking överallt
2. All jävla smalhysteri och tjockisförakt som trycks upp i nyllet på oss fucking överallt
 
Men var kommer denna smalhysteri och detta tjockisförakt ifrån?
- All reklam om bantning, som du ser i alla tidningar och i alla TV-kanaler
- Massvis av TV-program (t.ex biggest loser), filmer (t.ex alla romantiska komedier) och TV-serier (t.ex Vänner) som nedvärderar tjocka
- Alla klädbutiker som bara gör kläder till smala folk alt. gör en egen avdelning där tjocka kan handla
- Modebranschen överlag
- Alla människor (JA, ÄVEN DU!) som hyllar olika dieter och pratar om viktnedgång som nåt positivt
- Osv in i oändligheten. 

Hela vårt samhället lider av en epidemi. Inte fetmaepidemin, det är en myt. Det verkliga hotet är smalhetsepidemin. Alla vill vara smala, kosta vad det kosta vill. Gå på diet och ständigt vara hungrig - så värt det! Genomgå riskfyllda operationer - jaa!  Vi luras att tro att det handlar om hälsa men det är bara bullshit. Det handlar om skeva normer och skönhetsideal. Inget annat. En tro på att smal = lyckad och lycklig, medan tjock = olyckad och olycklig. 
 
Har du blivit lurad du också? Är du en av dom som förespråkar 5:2-dieten, lägger upp bilder på din vältränade mage och skriver typ "Inga ursäkter, ses på gymmet!", finner det underhållande eller rentav ~inspirerande~ att kolla på Biggest loser, och kanske till och med tycker att det faktiskt inte är ett så konstigt förslag att tjocka ska betala lite mer för en flygbiljett? GRATTIS! Det är ditt fel att varannan tjej mår dåligt över sin kropp! Du är inte ensam i skulden såklart, men du är helt klart skyldig.

Du gör det såklart inte med flit, sprider smalhysteri och tjockisförakt menar jag, men likväl så är det just det du gör när du hälsohetsar. LÄGG AV MED DET! Nu, tack. 
 

Kommentarer

 • Malin säger:

  Och vet man ens att de med högt BMI 1. "lider" av sin s.k. fetma, och 2. är de som lider mest av kroppsångest?
  Med tanke på hur substanslös smalhetshysterin är, är det (för mig) inte alls självklart vilka människor den drabbar hårdast. (Inte minst med tanke på kroppsidealen som är väldigt selektiva med VAR man får vara stor och inte.)

  2015-02-10 | 14:19:16
 • Linnéa säger:

  Det är helt SINNESSJUKT att man kan gå på BMI och framför allt på barn. Wtf? Man blir ju fan spyfärdig när man hör det där. Jag hörde också på nyheterna när de presenterade de där idiotsiffrorna och tänkte "bullshit bullshit bullshit!".

  Jag ska lära mina framtida barn att aldrig lita fullt ut på någon information. Speciellt inte från media. De ska lära sig att ifrågasätta allt. De kommer bli helt snurriga och paranoida men det är fan medias fel för att de sprider skit och lögner från början.

  2015-02-14 | 10:15:56
  Bloggadress: http://https://paettkvastskaft.wordpress.com/
 • Lo säger:

  Jag håller helt med. Vill även berätta att jag, till och med, inom ätstörningsvården fått berättat för mig att jag enligt BMI har en övervikt/undervikt/normalvikt, eller ligger på gränsen att hamna nånstans där. Varför använder sig läkare öppet av ett verktyg som både är till för och bidrar till sån ypperlig kontroll om en person som redan har ett sjukt skadligt kontrollbehov?!

  BMI är ett index framtaget för en överblick över en stor grupp människors vikt, till exempel alla människor i ett avgränsat område (land/arbetsplats eller annan institution/världsdel/social grupp/etc) eller över en grupp människor som har något väsentligt gemensamt. Det är alltså inte meningen att använda på individ-nivå. Vidare är det inte heller ett verktyg som ska användas inom vård eller för att beräkna människors hälsa, utan är ett verktyg för forskning, eller som material för fastställande av fakta. För svar om hälsa finns andra metoder att utgå från, undersökningar av en enskild individ har att göra med kroppens funktioner, inte dess tyngd.

  Det här upprätthållandet av kontrollhets, och (som det tycks) ovissheten om hur skadligt det är för så väldigt många (typ alla), gör mig så ledsen och förbannad. Vill typ bara skrika: MÄNNISKOR ÄR LEVANDE VARELSER INGA FUCKING DELAR SOM NÅGON KONSTRUERAT FÖR ATT PASSA IN I EN MASKIN! Fast det hade varit ganska verkningsklöst.

  2015-04-19 | 15:53:49
 • thilde säger:

  Bara uttrycket "lider av övervikt" är ju ganska problematiskt och borde kanske formuleras om. Hade varit bättre med ett neutralt uttryck istället för ett som värderar det som något negativt per automatik.

  Svar: Men eller hur!
  Mican

  2015-05-27 | 11:15:26
  Bloggadress: http://thildesblogg.blogspot.se/

Kommentera inlägget här: