moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Det är en myt att det bara finns två kön

Kategori: Feminism och genus

Inte så många personer tror på att storken lämnar av en unge med antingen blått band (pojke) eller rosa band (flicka). Men majoriteten har gått på en annan typ av myt kring barn och kön. 
 
Många tror att barnet ursprungligen kommer från spermien (att den liksom hinner först in i livmodern, just det "barnet"). Och att "barnet" har ett kön redan i det tidiga fosterstadiet. Att det liksom antingen är en killspermie eller tjejspermie. Eller, om en har läst på lite kring detta i högstadiet, så kanske en vet att både spermien (delar från "pappan") och ägget (delar från "mamman") är lika viktiga för att barnet ska bli till. En kanske har hört det där att om barnet får fler xx-kromosom så är det en flicka och xy-kromosom så är det en pojke. Inget däremellan, utan antingen eller.
 
Fel, fel, fel. Det är en myt att det bara finns två kön som är konstanta och helt åtskilda. Faktum är att det finns flera olika faktorer som spelar in i det här med kön. En kan ha kuk, livmoder, producera östrogen och ha xy-kromosomer. Eller ha fitta, livmoder, producera testosteron och ha xy-kromosomer. Fostret har samma utgångsläge oavsett om det blir en pojke eller flicka eller inget av det. Snopp och klitoris är samma organ, bara att snoppen växer mer pga testosterons inverkan.
 
Jag såg en dokumentär om detta igår som heter Me My Sex And I och som på ett pedagogiskt sätt beskrev hur det egentligen är, det här med människors kön. Se den! Slutsats: VI HAR BLIVIT LURADE! Itutade att män och kvinnor alltid är "helt manliga" eller "helt kvinnliga" rent biologiskt. Ibland är vi "lite av varje".
 
Det kan exempelvis se ut såhär:
Rad 1 = kromosom XX (vänster) eller XY (höger)
Rad 2 = Östrogen (v) eller testosteron (h)
Rad 3 = Livmoder (v) eller inte livmoder (h)
Rad 4 = Har jag glömt vad det var
Rad 5 = Snippliknande könsorgan (v) eller snoppliknande könsorgan (h)

Kommentarer

 • fighter säger:

  ÄLSKAR DIN BLOGG ALLTSÅ!!!!!
  http://oi61.tinypic.com/2n9gx9f.jpg

  Svar: Tack du :)
  Mican

  2014-04-25 | 23:53:29
 • pelle pettersson säger:

  intressant,undrar om mycket annat, som verkar enkelt ,är lika komplext om en kollar så noga.

  2014-04-26 | 09:35:49
 • peachbeast säger:

  Kollade på den direkt. Mycket intressant. Ökar ju ytterligare tyngden för hen och varför det är viktigt att sluta låsa in folk i antingen man eller kvinna-facket.

  Svar: Ja. Så sjukt att vi inte lär oss detta
  Mican

  2014-04-27 | 21:59:04
 • Karolina säger:

  Asbra dokumentärstips! Förstod det som att den andra raden på bilden var om de producerade ägg eller spermier och den fjärde handlade om hormoner :)

  En del av mig önskar att det vore mycket vanligare med sånt här, då kanske det inte skulle ha blivit så uppdelat från början och "hen" skulle vara en självklarhet. Men jag kan tänka mig att det är sjukt jobbigt som samhället ser ut nu. Inte veta var man ska gå på toa, varken få vara med på tjej-eller killkvällar, inte få idrotta på tävlingsnivå, inte veta var man får byta om m.m. Shit vad mycket som uppdelat egentligen..

  Svar: Ja juste! Tack!
  Mican

  2014-05-01 | 17:09:58

Kommentera inlägget här: