moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Visste ni att det finns en svensk hederskultur?

Kategori: Feminism och genus

Vardagsrasismen, min nya favvo-blogg typ, skriver om den västerländska hederskulturen.
 
Hen inleder sitt inlägg med:

Ok. När ni hör ordet hederskultur vad tänker ni på då? Gissar på att majoriteten ser framför sig en svartmuskig man, muslim, som styr sin familj med järnhand, slår sig fru och hotar att mörda sina döttrar om de inte gifter sig med en man han utsett. Är jag helt off? Det är i alla fall så hederskultur beskrivs i media, filmer och det vardagliga samtalen. Hederskultur är något som bara finns i andra länder, något som “importerats” med våra invandrare från muslimska länder, något “de där andra” står för. Att det skulle finnas en väl inarbetad hederskultur även i vår västerländska kultur är liksom helt otänkbart. Så, därför ska jag spräcka denna världsbild och säga att JO, det finns en vit,västerländsk hederskultur som genomsyrar hela jäkla samhället.
 
KLICKA PÅ LÄNKEN OCH FÅ DIN VÄRLDSBILD SPRÄCKT!

Kommentarer

 • pelle pettersson säger:

  i hederskulturer är släktens heder viktigare än individens välbefinnande och det har jag svårt att se i västerlandet. Släkten är som ett stort fint träd,för att hålla trädet friskt måste man såga bort ruttna grenar,d.v.s.individer som fläckar släktens heder,i extrema fall kan det leda till att våldtagna flickor dödas. det mera till vardags kan det vara så här;en 16-årig flicka rymmer hemifrån ,föräldrarna varken polisanmäler eller ringer runt och frågar vänner, eftersom de är rädda att det ska börja spridas dåliga rykten om flickan, de försöker hålla det hemligt Allt gick bra ,hon kom hem efter några dagar

  Svar: Det beror väl på hur en definierar hederskultur. Klart det är värre på vissa platser, men dragen finns i alla kulturer.
  Mican

  2014-04-04 | 12:23:51
 • Jessica säger:

  Jag vet inte om jag förstår inläggets syfte riktigt, är det en tävling om vilka kvinnor som har det värst? Jag tycker nog faktiskt att det är värre för de kvinnor som lever i en kultur där de kan mördas pga heder, varför ska deras utsatthet förminskas med " vi kvinnor i Västvärlden är oxå utsatta för hedersvåld minsann"sedan tycker jag ju inte att vi ska vara nöjda med vårat förtryck bara för att det finns andra kvinnor som har det värre, eller har jag missförstått allt? Med vänlig hälsning Jessica

  Svar: Nej, varför skulle det vara en tävling? Det handlar om att inte fastna i tänket att allt det dåliga sker "därborta", att våga syna även sin egen kultur i sömmarna. Alla håller med om att det är värre i kulturer där det är vanligt med mord, könsstympning etc, men det betyder inte att det inte finns hederskultur även i västvärlden (men den ser annorlunda ut).
  Mican

  2014-04-04 | 17:46:03
 • Jessica säger:

  Ok, men då är man nog både blind o döv om man inte ser att även dåliga saker händer här hemma i Sverige. Det ser man väl bara på de friande våldtäktsdomar som sker gång på gång på gång. Gruppvåldtäkter som numer är så vanliga att inte ens media skriver om dom längre. Mord, skottlossningar , män som misshandlar o dödar sina fruar/tjejer dessutom dessa hemska barnvåldtäkter som sker. Jag tror faktiskt att folk är mycket väl medvetna om att det här landet o resten av Västvärlden inte är perfekt. Jessica

  Svar: Jag tycker att förvånansvärt många blundar för problemen i det här landet. Ofta med argument som "vi är faktiskt världens mest jämställda land" och "om du inte gillar det flytta nån annanstans" eller så bortförklarar dom alla problem med att det är sjuka individer (och inte en skev samhällsstruktur) som är orsaken här.
  Mican

  2014-04-06 | 17:34:55
 • pelle pettersson säger:

  hej igen mican,låtom oss definiera; en kultur där släktens heder alltid är överordnad de enskilda medlemmarnas intressen.hur definierar du.

  Svar: Beror lite på. Definierar "vanlig" hederskultur på samma sätt som du + lite andra kriterier. Men ser även att det kan vara relevant att vidga begreppet och se hur det kan ta sig uttryck i andra kulturer. Då kan definitionen bli typ densamma som patriarkat, att män är överordnade kvinnor och att kvinnors sexualitet kontrolleras.
  Mican

  2014-04-06 | 19:24:42

Kommentera inlägget här: