moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Ångest och skit

Kategori: Sån är jag

Förut trodde jag att folk som hade mycket ångest, som mådde psykiskt dåligt, skulle vara ena sjukt konstiga prickar jag aldrig skulle kunna umgås med. 
 
Men men, jag växte upp och det blev inte värre än att jag överbevisades och ändrade inställning till det hela. Ångest och skit är så sjuuuuuukt vanligt märker en, när en rotar lite grann. Fast tyvärr är det ju fortfarande rätt tabubelagt att prata om det (pga av fördomen att psykisk ohälsa = svaghet) så verkar ju som värsta grejen. Och det är ju inte så (alltid) att personen ständigt mår dåligt - ofta går det upp och ner, med bra perioder och mindre bra perioder och så skitkassa perioder.
 
Jag har själv besparats från psykisk ohälsa, om det nu beror på lyckosamma gener eller awesome föräldrar och omgivning får ni väl bestämma själva. Men nu i höst hände det nåt läskigt: fick världens dödsångest. Asså verkligen, hjärtklappning, konstig andning och fetaste ångestknuten i magen. 
 
Flera gånger om dessutom. Fattade inte varför, men testade iallafall att köpa såna här vitamin-D piller på apoteket (för solljuset, eller ja bristen på det). Det funkade :D 
 
Ångest är en naturlig del av livet, verkar det som. Det gäller att lära sig hantera den. Eller iallafall överleva den.

Kommentarer

  • Hanna Kriss säger:

    Fast jag vet inte om det är en naturlig del av livet. Jag tror snarare att sån ångest som du verkade ha, är ett tecken på att en just då mår väldigt dåligt, är väldigt stressad. Och det är inte alls bra för hälsan. Varken just nu när det händer eller i det långa loppet och därför är det viktigt att identifiera orsaken till stressen/ångesten.

    Svar: Såklart menade jag inte att en ska nöja sig med att "ångest är en del av livet" och inte göra nåt åt det. Men många, särskilt unga tjejer jag möter, tror att dom är helt ensamma med sin ångest. Fast i verkligheten drabbas de allra flesta av ångest i perioder, ofta eller sällan. Det kan vara skönt att veta att "det är inte fel på mig för att jag har ångest" även fast en kan jobba för att slippa den.
    Mican

    2012-11-23 | 18:10:59

Kommentera inlägget här: