moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Du borde skämmas över att du äter kött

Kategori: Rasism och fascism

HEJ.BLEKK uppmanar till en vegetarisk månad och jag kan inte annat än hålla med henne. Hon listar också massor av pro-veg argument där så gå in och kika!
 
 
Folk frågar ofta varför jag är vegetarian (fastän jag inte själv klassar mig som vegetarian pga är ännu inte en tillräckligt god människa för att sluta äta lax och räkor) och jag brukar svara "av alla skäl: hälsa, djur, miljö". 

Du borde skämmas över att du äter kött. 
 
Nej, jag diggar inte resonemang om att  "alla ska få äta det dom vill" och slippa bli ifrågasatta. För det är en jävligt onajs grej att äta kött (och jag skäms över att jag inte är så mycket bättre själv). Jag tänker inte respektera nåns rätt att utnyttja djur eller exploatera vår planet bara för att du inte ska känna dig utpekad eller slippa reflektera över hur dina matvanor påverkar. Din bekvämlighet är liksom inte lika viktig som att djuren och jorden får leva vidare, om du fattar?
 
Sen kan jag faktiskt förstå att en inte helt orkar konvertera till hel-vegansk (eller vegetarisk) kost för det kräver tid och energi och alla har inte den just nu. Det är okej att inte orka bryta mot normerna, det gör dig inte till en dålig människa. Men om du nu ska fortsätta äta icke-vegetariskt så ska du ändå förstå att det är nåt dåligt, och sluta upp med att bortförklara och bagetallisera utnyttjande av djuren och vår jord. Du ska veta att vegetarianer och veganer har helt rätt i sin filosofi och att dom inte överdriver eller är överkänsliga. Det är du som är underkänslig.
 
Jag är så trött på att behöva trippa på tå kring köttätare för att dom inte ska känna sig utpekade. Jag vill att du ska känna dig utpekad. För då kanske du faktiskt inser hur skev köttnormen är.  Fast sen orkar jag inte alltid kritisera alla som äter kött för det sker överallt och hela tiden och ibland vill jag bara få ha trevligt med min omgivning.
 
Och ja, jag äter fisk och skaldjur och vid enstaka fall även annat kött så det går absolut att säga att jag är en hycklare. Men skillnaden är att jag vet att jag egentligen gör fel när jag äter räkor, men inser att jag ännu inte orkar bryta helt mot köttnormen. Jag inser att det är JAG som är problemet och försöker inte bortförklara eller bagetallisera mina val. Jag försöker bli bättre. Men jag har också full förståelse för att andra inte tycker att jag gör tillräckligt, för det gör jag inte.

Kommentarer

 • Malin säger:

  Bra sagt.

  2013-08-10 | 14:22:07
 • pelle pettersson säger:

  den här texten är MORALISERANDE

  Svar: Jag hatar onödigt moraliserande. Tycker det här är högst nödvändigt moraliserande.
  Mican

  2013-08-10 | 16:27:40
 • ett ritstift i din rumpa säger:

  jag är också en hycklare. men i det här fallet skulle jag nog påstå det är bättre att vara en hycklare än helt ignorant.

  2013-08-10 | 20:50:31
  Bloggadress: http://yllestrumpa.wordpress.com
 • Rocky säger:

  hehe, ja det känns verkligen skitdåligt, eftersom jag bor hos päronen och orkar inte anstränga mig/har råd med att skaffa vegetariska alternativ till allt. känns som det skulle vara så mycket enklare att fixa det när man bor själv, typ. dock så kan jag fortfarande tänka mig att äta kött ibland, ytterst sällan, kanske ca 95% vegetariskt, tycker egentligen fler (av köttätare) borde tänka så för då har man ju iallafall vänt trenden. Eller missar jag poängen helt då?

  Svar: Nää tycker inte du missar poängen helt.
  Mican

  2013-08-10 | 23:08:52
 • Julia säger:

  Bra text! Är själv vegan och är så trött på att behöva trippa runt på tårna för att någon stackars köttätare inte ska ta illa åt sig. Det brukar inte gå så bra att försöka resonera med dem heller, då vissa bara är så ignoranta eller ser mig som överkänslig. Men nu förstår jag att det är ju de som är underkänsliga..

  2013-08-11 | 15:55:36
  Bloggadress: http://juliachristine.blogg.se
 • Angelica säger:

  Jag äter också fisk och skaldjur, vilket för köttätare ser som en anledning till att öht inte lyssna på mina argument mot köttätande. För jag är ju en hycklare och inte bättre än de är. För att kunna argumentera emot köttätande måste man tydligen vara strikt vegan.

  2013-08-12 | 14:41:07
  Bloggadress: http://www.whirlwind.nu
 • Kicki säger:

  De jag anser vara hycklare är de stora antal veganer/vegetarianer om förfasar sig över köttindustrin samtidigt som de utan att blinka röker och tar div. droger. Köttätare vill inte avstå från köttet trots att det är skit och många veganer/vegetarianer vill inte avstå från rökandet/knarkandet trots att det är skit. Och nu talar jag inte om något tungt beroende utan slentrianmässigt rökande och ständigt återkommande "festknarkande". Rökandet/knarkandet är deras köttätande. Något de inte är beredda att ge upp trots att det bara är skit.

  Svar: Fast rökande/knarkande är väl inte skadligt för djur, eller? Bara för att en är väldigt engagerad i någon rättsfråga behöver en ju inte vara helig i allt en gör. Om du vill bekämpa nåt som är skit ska du ju inte behöva bekämpa allt som är skit.
  Mican

  2013-08-19 | 11:52:00
 • Kicki säger:

  Nej du har ju helt rätt. Det jag försöker få fram som problematiskt är det totala fördömmandet och bojkottandet av en vidrig industri samtidigt som man utan minsta betänklighet stödjer två andra. I "Svensson"-miljöer är ju oftast köttätandet en norm som inte ifrågasätts och i alternativa miljöer är ju en vegansk/vegetarisk livstil normen. Dock verkar rökandet och knarkandet vara den alternativa miljöns "tillhörande norm"som inte alls ifrågasätts och det är det jag tycker är så märkligt. Att röka/knarka är den alternativa formens köttätande men det väljer många att bortse ifrån. Naturligtvis generaliserar jag nu men jag ser det här så ofta och blir alltid lika förvånad. Lite förvirrat och skrivet på mobilen men jag hoppas att min tanke går fram.

  Svar: Aha, tror jag fattar vad du menar. Ja, det är lite knasigt. Men jag förstår också att folk inte orkar ifrågasätta allt.
  Mican

  2013-08-19 | 12:36:24
 • Kicki säger:

  Nej det blir ju omöjligt såklart. Men det blir så tydligt att många högljutt fördömmer det som de själva kan släppa utan "större uppoffring" (inom situationstecken för försök att få en vettig vegansk måltid på random restaurang osv. osv.) men väljer att inte alls ifrågasätta något som innebär en betydligt större uppoffring för dem på det personliga planet. Tack för en bra blogg!!

  2013-08-19 | 12:48:05

Kommentera inlägget här: