moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Du ska fan veta att du är vit och därför priviligerad

Kategori: Rasism och fascism

Jag är vit och det gör mig jävligt priviligerad. Jag hatar det, fastän jag drar fördel av det. Hatar att hudfärg ska spela roll. Hatar fucking vithetsnormen. 
 
Att vara vit är liksom grundförutsättning, det som inte behöver sägas. Det självklara. Allt annat måste benämnas. Du kanske säger "jag har en asiatisk kompis" men när sa du senast "jag har en vit kompis"?. Och allt annat i samhället kretsar kring vithet också, allt vi köper, alla filmer, hela jävla makteliten och ba allt. 
 
 
Och visst talas det om rasism men då talas det nästan alltid om "invandringen" eller så läggs fokus på typ svarta men aldrig aldrig så benämns vitheten. För den är självklar. Vithetsnormen är så jävla djupt inpräntad i skallen på oss som faktiskt är vita så vi vet inte ens om att den finns eller hur priviligerade vi är. För vi märker ju inte av hur det är att inte vara norm. Vi vet inte, för det händer aldrig oss att vi blir förföljda av personal i en klädbutik eller inte kan hitta en foundation som passar vår hudton eller aldrig får se vår hudfärg som självklar, outtalad och oproblematisk i media. 
 
Och eftersom jag inte vet och inte kan förstå så är det inte min historia som är viktig att lyssna till, egentligen. Jag hoppas verkligen att ni alla kan klicka er in hos typ Falskheten som vet mycket mer än jag och som gett mig flera tankeställare. 
 
Du ska fan veta att du är vit och därför priviligerad. Att du i egenskap av vit får fördelar i livet. För om du vägrar acceptera att din vita hudfärg spelar jävligt stor roll, om du envisas med att "nämeeeen jag tycker inte att hudfärg är viktigt" så är det en jävla spark i ansiktet på dom som faktiskt får skit på grund av sin hudfärg, som vet att det visst spelar roll. 
 

Kommentarer

 • pelle pettersson säger:

  jag är trött och fattig och utsliten men det känns gott att veta att jag i alla fall är priviligierad

  Svar: Priviligerad är inte detsamma som lycklig eller att en inte kan ha andra individuella problem. Eller lida av andra strukturella problem (typ klass-systemet) för förtrycken samexisterar och samverkar ju. Du kan vara vit, men i egenskap av tex arbetarklass vara strukturellt underordnad.
  Mican

  2013-08-10 | 06:55:18
 • Socialist säger:

  Samer, finnar mfl är alltså trots att de är de grupper som utsatts för mest rasism i Sveriges historia priviligerade på grund av att de är vita?

  Svar: Vithetsprivilegier är just att en ser vit ut. Men en kan ändå bli utsatt för rasism om en är vit, t.ex om en är same.
  Mican

  2014-10-28 | 17:44:33

Kommentera inlägget här: