moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

I huvudet på en djurrättsaktivist

Kategori: Rasism och fascism

Ja, inte jag då. Jag är (tyvärr) fortfarande speciesist, alltså inne på att människor har högre värde än djur. Fortfarande tycker jag inte det är alls lika hemskt att döda djur som att döda människor, det måste jag erkänna. Ändå är jag nog väldigt "djurvänlig" i förhållande till de flesta andra svenskar, i och med att jag inte vill äta kött, undviker att trampa på myror etc.
 
Men iallafall, jag snodde denna bild från en godare människa som bryr sig om fler individer. Laks la upp den för att förtydliga ett inlägg, och jag tror fan jag kan förstå hur det måste kännas att vara "extrem" djurrättare i dagens köttnormssamhälle fastän jag själv inte är det. 
 
 
 
Btw, det var just Laks som fick mig att återigen börja med vegetarisk kost. Gå in på den bloggen ofta för ett ordentligt uppvaknande!

Kommentarer

 • Istiny säger:

  Den där bilden är för mig väldigt provocerande. Hur man kan jämföra köttätande med våldtäkt är för mig helt jävla vansinnigt. Så om jag begär att folk ska respektera att jag vill äta kött (som inte är en så jävla konstig sak att begära respekt för) så är det samma sak som att säga att jag älskar djurplågeri? Låter som jävla idioti i mina öron.
  Min flickvän är (laktoovo)vegetarian och jag är a-okay med det, fastän jag tycker att det är ganska töntigt då jag inte ser någon anledning i det här fallet. Hon älskar kött, har alltid gjort det, men en dag fick hon för sig att hon skulle kalla sig vegetarian för att "hjälpa djuren". Hon köper fortfarande djurtestat smink och schampoo (inte medvetet, men om hon vill hjälpa djur så borde hon kolla upp det). Hon gör alltså ingenting för att djuren ska få det bättre, annat än att köpa några sesamnuggets istället för köttbullar, ungefär.
  Jag köper aldrig djurtestat smink, jag köper ekologiska ägg och så vidare, och jag är medlem i Djurens rätt som jag ger en viss summa till dem varje månad. Jag vill påstå att jag hjälper djuren mer än vad hon gör, och jag är inte vegetarian. Jag äter kött, inte varje dag, men ibland. För det mesta äter jag vegetarisk mat hemma, men om vi går ut och äter blir det för det mesta en kötträtt, helt enkelt för att det är mycket godare än vegetariskt. Om jag skulle uppskatta hur många dagar i veckan jag äter kött blir det kanske en eller två dagar.
  Jag ser inte heller riktigt grejen med att kalla sig själv vegetarian heller. Vill man inte äta kött, så gör inte det, och det är helt okej med mig. Måste man sätta en "stämpel" på det?
  Jag tänker inte tvinga någon att börja äta kött bara för att jag själv gör det, precis som idiotiska vegetarianer som Laks inte borde jämföra mig med folk som tycker det är okej med våldtäkt och slaveri för att jag vill äta kött, för det är precis vad hen gör. Det gör mig ärligt förbannad, och det är inte första gången den här Laks skriver i mina ögon fruktansvärt korkade saker.

  Jag känner att jag svamlar en del nu (jobbade natt igår). Det här är svårt att sätta ord på på ett vettigt sätt i en kommentar bara såhär, men du förstår nog vad jag försöker säga.

  2013-06-13 | 11:55:04
  Bloggadress: http://istiny.blogg.se
 • pelle pettersson säger:

  min erfarenhet av djurhållning säger mig att djur och människor är helt väsensskilda,vi är totalt olika.. vad djur gör mot varandra är ofta vidrigt , men naturen är grym och vi som fortfarande lever kvar i naturen älskar den som den är,,, det jag inte kan acceptera är industriell djurproduktion

  2013-06-13 | 12:20:45
 • Angelika säger:

  Det är ingen större skillnad mellan djur och människor, förutom att vi förstör jorden, tar åt oss mer än vad vi behöver. Parasiter med andra ord, dock så anser jag heller inte att det är fel att äta kött om det är man själv som jagat, precis som en katt tar en mus och en fågel tar fisk. Jag har heller inget emot kannibalism, varför slösa resurser? Jag ger mer än gärna min kropp till naturen när jag har levt klart mitt liv, och ja, jag är seriös.

  2013-06-13 | 13:01:45
 • Anja säger:

  Istiny- Att jämföra våldtäkt med köttätande är självklart problematiskt då det ena 'bara' är våldtäkt och det andra faktiskt är mord. Dock ingår även våldtäkt i köttproduktionen.

  "Om jag begär att folk ska respektera att jag vill äta kött (som inte är en så jävla konstig sak att begära respekt för)"- Jo, det är en väldigt konstig sak att begära respekt för mord, våldtäkt och plågeri.

  Du hjälper inte djuren. Inte förrän du har slutat att utnyttja dem och aktivt börjat arbeta för deras rättigheter kan du påstå att du är till någon hjälp för dem.
  Angående varför man måste sätta en titel är för att underlätta. Om någon undrar varför jag inte dricker ko mjölk till maten så är det enklare att säga "Jag är vegan" är "Jag äter och använder inget som aktivt bidragit till förtrycket och utnyttjandet av icke-människodjur"

  "Precis som idiotiska vegetarianer som Laks inte borde jämföra mig med folk som tycker det är okej med våldtäkt och slaveri för att jag vill äta kött"- För att framställa köttprodukter krävs det att både våldtäckt och slaveri sker. Jag förstår om du inte vill se vad du bidrar till, men tyvärr, du beter dig inte bättre än den värsta kkk-medlemmen.

  2013-06-13 | 14:30:49
 • pelle pettersson säger:

  är det inte risk att människovärdet relativiseras .när djur betraktas som lika värda ..,för den som drabbats av vådltäkt folkmord eller slaveri kan jämförelsen med t.ex. slaktade får, vara rätt obehaglig,

  2013-06-13 | 15:55:47
 • Idun säger:

  Ett stort problem jag har med retorik som denna är att svarta människor, judar, romer etc. har och än idag kallas djur (apor, suggor, parasiter). Dessa folkgrupper likställdes med djur för att rättfärdiga behandlingen de utfördes för. Det är förbannat äckligt att använda sig av människor är samma som djur argumentet om dessa folkgrupper när det är något som faktiskt har använts emot dem. Det var okej att gasa judar och hålla svarta som slavar för "de var djur", inte verkliga människor.

  Hur vidrig jag än tycker kött och mjölkindustrin är tänker jag aldrig, aldrig likställa djur med människor. Kanske är det speciesism i en vit människas ögon men det finns fan människor som har fått utstå fruktansvärda saker pga likställningen med djur.

  Svar: Inte tänkt på det på så sätt förut, sett det som att lyfta fram de mest omtalade marginaliserade grupperna. Men du har ju onekligen en poäng. Måste i framtiden tänka på detta, tack för påpekandet! Just i denna bild tycker jag dock inte att det skulle vara så tydligt, en av tre exempel är ju kvinnor, som jag själv ;) Men en får tänka efter helt klart.
  Mican

  2013-06-13 | 16:39:04
  Bloggadress: http://skuggornasdotter.wordpress.com/
 • Le queen of it all säger:

  Istiny: Vadå att din flickvän "inte gör nånting" för att hjälpa djuren, hon gör ju nånting, du berättade ju själv vad hon gör, dvs. äter inte dem! Din attityd mot nån du lever med skrämmer mig, verkar så fruktansvärt föraktfull... Bättre att göra nånting bra över huvud taget i livet än att bara sitta och klaga på de som faktiskt försöker med ens nåt litet. Sluta hacka på att folk är lite dubbelmoraliska, det är ALLA i nåt skede av livet.

  Enligt mig är djur lika mycket värda som människor, enligt principen. Dock vet jag att jag själv aldrig kommer att kunna älska och bry mig i ett djur lika mycket som jag bryr mig i en människa. Vilket enligt mig är jävligt tragiskt.

  Äter själv kött men endast ekologiskt och närproducerat. Och väldigt sällan. Tycker hur folk behandlar sina husdjur kan vara lika illa som "produktionsjduren". Stänger in dem, matar dem med svinbillig mat, skiter i att kastrera och sterilisera, med mera.

  2013-06-13 | 17:19:56
 • Anja säger:

  Idun- Haha, skämtar du eller? Något jag känner att jag måste reda ut här är att människor ÄR djur. Homo sapiens är en art precis som Formacidae, Sus scrofa och Equus ferus. Men du förnekar kanske detta. Din speciesistiska världsåskådning är rentav äcklig. Hur kan du anse att människan är en överart om du nu avskyr rasism så mycket? Det här är nästan löjligt.

  Pelle Pettersson- På samma sätt kanse någon tycker att det är obehagligt och äckigt att bli jämförd med en negroid. Om någon blir kränkt enbart av att bli jämförd med någon annan så är det deras problem. De kan ju jobba med sin speciesistiska/rasistiska världsbild istället.

  När ska folk inse att människan inte är någon slags överart?

  2013-06-13 | 17:21:47
 • pelle pettersson säger:

  Anja -tycker du att en död harunge är lika sorgligt som ett dött människobarn,?,,,-spelar det någon roll om mördaren var människa eller varg ?

  2013-06-13 | 17:59:53
 • Idun säger:

  Anja jag är medveten om att människan biologiskt sett är ett däggdjur, jag tror inte riktigt du förstår poängen jag la fram. När du likställer förintelsen eller bomullsslaveriet med dagens djurhållning så gör du EXAKT samma sak om KKK och nazisterna gjorde och gör. Och det är ingen överdrift eller hittepå, det är bokstavligen så de har ursäktat sina handlingar.

  2013-06-13 | 18:13:05
  Bloggadress: http://skuggornasdotter.wordpress.com/
 • Anja säger:

  Idun-Du hävdar motsatsen så att du kan fortsätta med ditt förtryck. Att du jämför mig med nationalsocialister och kkk rör mig inte i ryggen. Jag likställer dagens förtryck av icke-människodjur med förtryck av människor för att få fram att alla är lika mycket värda. Jag skulle heller aldrig likställa djurförtrycket med förintelsen, då jag anser att det aldrig hänt. Men det är en annan historia.

  Pelle- ja, ja.

  2013-06-13 | 18:48:02
 • pelle pettersson säger:

  jag blir mörkrädd

  2013-06-13 | 19:20:12
 • Laks - den djurrättande feministen säger:

  "När du likställer förintelsen eller bomullsslaveriet med dagens djurhållning så gör du EXAKT samma sak om KKK och nazisterna gjorde och gör."

  Idun, hur menar du nu? Är veganer som KKK-medlemmar men speciesister som faktiskt DÖDAR djur inte det? Förstår inte alls hur du tänker.

  2013-06-13 | 19:32:16
  Bloggadress: http://laks.webblogg.se
 • Anja säger:

  Pelle- får man fråga varför?

  2013-06-13 | 19:35:07
 • pelle pettersson säger:

  anja,jag kan inte svara utan att vara elak så jag står över

  2013-06-13 | 19:44:35
 • Idun säger:

  Laks - Jag menar inte att ni ÄR som KKK eller SS utan att ni använder samma retorik och argument som dessa gör. I princip varje dag ser jag veganer använda dessa argument mot icke-veganer och jag ser ett stort problem i att det alltid är svarta, judar och romer som används och aldrig vita medelklassmän eller argumenteraren själv.
  Jag förstår exakt vad tanken bakom uttalanden som dessa menar på, att syften inte är att skita på poc men utkomsten blir i de flesta fall att slaveri och förintelsen ses som mindre allvarlig och mer legitim snarare än att djurhållning ses som mer fruktansvärd.
  Argument som dessa har lett till en hel djävla pseudokultur på tex. Tumblr där nazister hyllar veganer som hjältar som "helps us in our cause".
  Det är inte tanken som räknas, det är utkomsten som räknas, och i detta fall tycker jag det är bäst om veganer håller sig till att jämföra SIG SJÄLVA alt. sin egen "grupp" med djur som blir slaktade och inte drar till med en folkgrupp som alltid blir likställda med slaktdjur.

  2013-06-13 | 19:59:40
  Bloggadress: http://skuggornasdotter.wordpress.com/
 • Anja säger:

  Du får gärna vara elak mot mig om det är det du åsyftar.

  2013-06-13 | 20:23:11
 • pelle pettersson säger:

  vill inte vara elak good night sleep tight

  2013-06-13 | 20:51:03
 • Laks - den djurrättande feministen säger:

  Idun - Jag håller definitivt inte med dig om att förintelsen och andra hemska händelser skulle förminskas av att en jämför dem med djurförtrycket. De ickemänskliga-djuren är den grupp som ligger absolut risigast till i samhället och de är dem som får utstå mest smärta, mest lidande, mest förtryck.Grejen är ju just den, att ingen riktigt fattar HUR JÄVLA ILLA DET ÄR att vara född till någonting annat än en människa i dagens samhälle. Genom att jämföra djurens ignorerade situation med mer uppmärksammade gruppers situationer kan folk lättare förstå vad en pratar om.

  2013-06-13 | 21:03:32
  Bloggadress: http://laks.webblogg.se
 • Laks - den djurrättande feministen säger:

  Pelle Petterson - Jag tror att du måste fundera igenom det här med vad som hör till naturen och vad som inte gör det. Vi är människor, vi lever i samhällen där det finns lagar och regler som är till för att skydda oss. Vi har fört in andra arter i dessa system, men helt plöstligt ska deras rättigheter inte fungera på samma sätt som våra trots att de lever i exakt samma samhälle. Att vargar dödar harar i skogen går inte att göra någonting åt, och det är heller ingenting vi ska göra någonting åt. Däremot att folk dagligen sitter och passivt brukar våld mot djur som vi människor fött upp och fängslat - det är någonting vi vill ändra på.

  2013-06-13 | 21:08:46
  Bloggadress: http://laks.webblogg.se
 • Istiny säger:

  Orkar inte riktigt svara på vad alla skrivit, men jag tycker fortfarande att det är så sjukt konstigt att folk ska hoppa på mig och jämföra mig med KKK-medlemmar för att jag vill äta en gris. Jag gör mycket för djuren, förmodligen betydligt mycket mer än andra svenskar gör, så sluta vara så jävla trångsynta. Att dessutom kalla mig fördomsfull är jävligt dumt, "Le queen of it all" för som jag skrev i min kommentar så äter vi för det mesta vegetarisk mat hemma, och detta på grund av att min flickvän är vegetarian. Det är dessutom jag som betalar maten för hon har inget jobb, och jag lagar den för jag är helt enkelt duktigare på att laga mat än vad hon gör, och hon tycker inte det är roligt, men det gör jag. Jag försörjer henne och hon bor gratis hos mig, jag älskar henne över allt annat men jag har fortfarande rätt att tycka att jag tycker att hennes val att bli vegetarian är töntigt? Bara för att vi lever ihop och är med varandra behöver jag inte älska alla val hon gör, precis som hon inte älskar alla val jag gör. Min "attityd" mot henne vet du dessutom jävligt lite om. Jag har aldrig sagt något om detta till henne för jag RESPEKTERAR hennes val, och är inte det huvudsaken? Bara för att jag respekterar det, tycker jag inte om det. Förstå skillnaden.

  2013-06-13 | 23:16:15
  Bloggadress: http://istiny.blogg.se

Kommentera inlägget här: