moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Jag tycker sexistiska skämt är kul

Kategori: Sån är jag

Jag gör det. Och rasistiska och homofobiska också. Och skämt om folk i rullstol. Och andra grova skämt om folk som dör och blir utsatta för hemskheter. Jag tycker det är jättekul, oftast.
 
Men jag vet ju också att såna skämt kan vara skadliga. Spä på stereotyper. Kränka. 
 
Ändå tycker jag inte att såna skämt helt borde förbjudas eller upphöra. För jag tror att det går att skämta om allt, men att det handlar om hur och i vilket sammanhang. Jag drar inte ett sexistiskt skämt för kollobarnen, nej nej. Men bland feministiska vänner, yes yes. 
 
Och det går att dra rasistiska skämt utan att vara rasistisk. Åh jag vet inte hur många stå-upp komiker jag lyssnat som sagt nåt om nån etnicitet och det är liksom så uppenbart att det är ironiskt. Det får typ motsatt rasistisk effekt - skämtet driver liksom med stereotypen och visar hur skev den är genom att dra det för långt. 
 
Det får liksom inte bli den effekten att skämtet spär på stereotyper (it's funny because it's true!") utan det måste liksom dras ett varv till så att den ursprungliga stereotypen ses som helt upfuckad. Alternativt va så jävla extremt att det inte går att tolkas som nåt med sanningshalt i. 
 
 
Men det är en svår avvägning.
 
Vad tycker ni, kan en skämta om allt?
 
 
 
 

Kommentarer

 • SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma säger:

  Det är roligare att skämta om normen, tycker jag. Att vända på steken, använda normen eller stereotypen och, precis som du säger, skruva den ett varv till. Att skämta om hur kvinnor "är" är inte särskilt kul.

  Svar: Håller med :)
  Mican

  2013-05-12 | 07:45:36
  Bloggadress: http://minasannaord.wordpress.com
 • Amadeus säger:

  Jag kan dra jättekonstiga skämt (om man ens kan kalla det det) om t ex feminism och genus när jag är med människor som vet vart jag står i frågan och förstår att jag bara larvar mig. Det tycker jag är okej.

  Sedan tycker jag när det gäller skämt om grupper och stereotyper att det är skillnad på att skämta om en grupp dit man räknar sig själv (må det vara svenskar, kvinnor, män, feminister, kristna, rullstolsburna eller något annat) eller en annan grupp. Det är skillnad på att driva med sig själv eller andra. Och självklart skillnad på att driva med en fördom eller att förstärka den. Men precis som du skriver spelar också sammanhanget stor roll, och hur man gör det... så det kan nog vara svårt och bli fel ibland.

  2013-05-12 | 10:07:09
 • Ligneto säger:

  Man får skämta om allt.

  Sen finns det ju det motsatta - när stereotypen spär på skämtet...

  Jag kommer ju från en hörna av internet där vi tycker att mycket av jämställdheten idag är så fruktansvärt skevt vilket gör att man ibland driver om det... Och idag fick jag se det här: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zjzTfYFnqac

  2013-05-12 | 12:07:25
 • Anja säger:

  Fast jag gillar inte när folk skämtar om individer. Då är det inte kul längre, speciellt inte när man vet att det är en person som skulle ta åt sig.

  Svar: Nä det håller jag med dig om!
  Mican

  2013-05-12 | 16:57:48
 • Laks - den djurrättande feministen säger:

  Definitivt! Skrev ett inlägg om detta för inte allt för länge sedan: http://laks.webblogg.se/2012/september/att-skamta-om-folk-som-inte-vill-bli-skamtade-om.html

  Däremot om det är en person som konstant yttrar främlingsfientliga/sexistiska åsikter som skämt så är det nog annorlunda...  2013-05-12 | 18:09:58
  Bloggadress: http://laks.webblogg.se
 • Linnéa säger:

  Jag håller med dig helt och hållet! Man kan skämta om allt, om det görs på rätt sätt och i rätt situation. Och som du sa, man ska ju helst undvika att spä på stereotyper/normer/fördomar och liknande. Tack för att du satte ord på mina tankar!

  2013-05-12 | 22:51:25
 • ett ritstift i din rumpa säger:

  i rätt sällskap och sammanhang tycker jag man kan skämta om så gott som allting, så länge alla förstår att det är på skoj.

  2013-05-13 | 22:42:19
  Bloggadress: http://yllestrumpa.wordpress.com
 • Anna säger:

  Klart man kan skämta om allt, i rätt situation, så länge man verkligen skämtar om allt, eller i alla fall närapå. Någon som använder ursäkten "man kan skämta om allt" men sedan bara drar sexistiska skämt... det är inte okej.

  2013-05-20 | 11:52:26

Kommentera inlägget här: