moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Borde vi mörda alla liberala debattförespråkare?

Kategori: Rasism och fascism

Det har blossat upp en debatt kring debatt. Kan vi debattera allt? Det började med att två högstadieskolor tävlade mot varandra i retorik, med debattämnet ”borde samkönade par få adoptera?”. Detta har mötts med massor av kritik. Det sägs att själva frågeställningen i sig är kränkande mot människor som inte är heterosexuella. Och jag håller helt med om det.
 
Jag tycker verkligen inte att vissa debatter är lämpligas att föra, och särskilt inte i högstadieklasser. Adoption bland samkönade par är en jävligt dålig fråga att ta upp till debatt – det är utpekande och målar ut homosexuella som lite mindre önskade i samhället, lite mer problematiska än heterosexuella. Och detta är bara frågan i sig. Sen tillkommer alla motargument. Kul att sitta i klassrummet som homo och höra folk kasta ur sig argument emot ens läggning. Det enda en sådan debatt leder till är att en redan utsatt grupp får ännu mer skit.
 
Men så kommer dom. Dom liberala människorna som tycker att ”vi måste kunna diskutera allt!” och så fort nån kritiserar en fråga skriker de CENSUUUUR och blir rationellt rosiga på näsan av ilska. Dom blir så otroligt kränkta av att inte få ösa ur sig vilken skit som helst. Dom tycker att deras rätt att diskutera om precis allt väger tyngre än att utsatta grupper ska slippa förtryckas ännu mer.
 
Jag undrar lite över var deras gräns går. Har dom ens nån gräns? Är det okej för mig att öppna upp till debatt kring om vi borde starta ett folkmord i Sverige där vi mördar alla [insert valfri utsatt grupp]? Okej att jag argumenterar för att vissa människor är mindre värda än andra? Att jag håller en diskussionsövning om det i en grundskola? Jag tror inte dom fattar vad konsekvenserna blir av att uppmuntra och tillåta vissa debatter. Att vissa människor, enbart genom frågan, målas ut som sämre än andra. Att argumenten som kommer upp kan vara otroligt kränkande. Dom tror liksom att alla frågor är neutrala och ofarliga – vilket är så sjukt verklighetsfrånvänt att jag ba vill slå dom i huvet med en stekpanna.
 
Nej, allt bör inte lyftas till debatt. Att enbart ställa en fråga kan vara värderande i sig. Och visst, några hävdar att såna här debatter är bra för att omvända ungdomar - få dom att tänka kring sina egna argument. Men jag tycker det kan göras på ett annats sätt, där det inte handlar om att argumentera emot en utsatt grupp. Det blir ett alldeles för högt pris att betala för att få möjlighet att omvärdera. Istället kan skolan visa en film om samkönade par (lite random sådär) där det funkar skitbra, eller ba berätta såsom forskningen säger - att barn till samkönade mår lika bra som  barn till heterosexuella.

Men men, om vi nu ska köra alla-debatter-är-välkomna-stil så har jag en fråga jag gärna vill diskutera. Borde vi mörda alla liberala debattförespråkare? Vad talar för- och emot? Borde vi isåfall stycka dom, skjuta dom eller låta dom dingla i galgen?

Kommentarer

  • Marielle säger:

    Älskar den här texten!

    2013-11-06 | 18:14:19
  • Bea säger:

    Braaaa skrivet!

    2014-02-18 | 19:35:01

Kommentera inlägget här: