moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Vad är rasism egentligen?

Kategori: Rasism och fascism

Jag beordrar er alla att läsa det här inlägget om rasism, vithetsprivilegier m.m. Sjukt klargörande av Rummet.

Utdrag:

Skillnaden mellan rasistiska fördomar och rasism stavas m-a-k-t. När rasistiska fördomar kombineras med en ojämn fördelning av makt och resurser kan man tala om rasism som ett samhälleligt, systemiskt problem.

I Sverige har gruppen som klassas som vita generellt 1) makt över den egna representationen, 2) ekonomisk makt, och 3) politisk makt och inflytande. Det leder till att rasifierade svenskar har problem med diskriminering på arbetsmarknaden, på bostadsmarknaden, och även betraktas som ett kollektivt samhälleligt problem inom politiken.

Personer som betraktas som vita i Sverige diskrimineras inte i det vidare samhället på grund av att det är vita. Däremot kan de diskrimineras av andra system (könsidentitet, sexualitet, klass, funktionalitet, ålder, osv). Om en svart svensk person säger att ”alla vita är lata” påverkar det alltså inte uppfattningen av vita personer, eller deras inflytande i Sverige som grupp; om någon däremot säger ”alla svarta är lata” yttrar de en rasistisk fördom som underbyggs av hundratals år av europeisk rasism och kolonialism, och som lever kvar och påverkar den svenska svarta minoriteten även idag.

Kommentarer

 • pelle pettersson säger:

  vem "klassar"folk i sverige som vita eller rasifierade? och vad betyder rasifierad?jag förstår dock ide´n fördom+makt=förtryck,

  Svar: Typ alla. Som jag fattat det så betyder rasifierad de vars utseende kopplas till etniskt ursprung. Typ vi säger nån ser asiatisk ut, men inte nån ser europeisk ut.
  Mican

  2014-01-21 | 19:39:05
 • pelle pettersson säger:

  det kanske bara termerna, rasifierad och klassa ,som får mig att tänka på sydAfrika under apartheidtiden,och därför känns lite konstiga här och nu

  2014-01-22 | 15:12:01

Kommentera inlägget här: