moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Ska jag rösta på F! eller V?

Kategori: Sån är jag

Asså guud vad jag brottas med hur jag ska rösta i höst. Jag kan liksom inte riktigt få kläm på om jag tror att V:s eller F!:s politik är bäst. Känns som att jag håller med om typ allt båda partierna förespråkar.
 
Jag tycker feminism är fett viktigt (surprise!) och det verkar som att F! är bättre på den punkten. Men jag tycker välfärdsfrågor och att arbeta emot kapitalism är minst lika viktigt och får känslan av att V tar den frågan mer på allvar.
 
Eller asså jag vet inte men aaaargghh.
 
Ni som ska rösta på någon av dessa partier, hur tänker ni?

Kommentarer

 • Sandra säger:

  Jag känner som du och är med andra ord superduperkluven till hur jag ska rösta. Eller, till landstinget är jag säker på att det blir V eftersom de varit så starka motståndare till vinstuttag i sjukvård m.m., men i riksdagsvalet har jag ingen aning om det blir V eller F!.

  Svar: DET ÄR OMÖJLIGT ATT BESTÄMMA SIG!
  Mican

  2014-03-03 | 13:41:39
  Bloggadress: http://sandralindstrom.se/blogg
 • Fanny säger:

  Jag har också funderat över samma ett tag och kommit fram till F! eftersom de har en grundläggande samhällsanalys som jag håller med om så innebär de att de kommer att utforma politik därefter, och inte kompromissa med jämställdheten på grund av yttre faktorer.

  V har bestämda idéer om vad som ska göras i samhället som jag håller med om men jag vill kunna följa resonemanget bakom.

  Dessutom har F! ett intersektionellt perspektiv som V saknar. Så F! blir det för min del :) De säger också att de planerar på att lyfta feminister i andra partier som inte får stöd från sina partier, vilket jag tycker är jättebra. Och de vill ha regeringsskifte och skulle stödja en rödgrön regering!

  Svar: Jag upplevde det också som att F! har ett mer intersektionellt perspektiv!
  Mican

  2014-03-03 | 13:46:36
 • Vanessa säger:

  Jag tänker precis som du, men nu börjar det luta mer och mer åt F!
  Jag gillar åsikterna hos båda, men upplever att V är lite fega ibland, och väljer sina ord noga för att inte "skrämma bort" väljare. F! är mer raka, vilket jag uppskattar, och jag tror dessutom att det sättet är bättre för att förändra saker i längden. Våga gå först, även om det skrämmer bort folk, för att ge rum för kanske lite mindre radikala åsikter som ändå går åt samma håll.
  Dessutom tänker jag att om det är någon gång F! har en chans att komma in i riksdagen så är det nu. Vi har en grym feministisk våg att rida på, och då gäller det att utnyttja den.
  Och jag tror det innebär en större förändring om F! kommer in i riksdagen än om V får fler röster.

  Och jag tänker samma sak med EU-valet. Nu har vi en chans att få in något nytt och radikalt. Så jag tror det får bli F! för min del.

  Svar: Ah bra poänger!
  Mican

  2014-03-03 | 13:54:57
 • Jitah säger:

  Ja båda partierna är ju på rätt sida om blockgränsen, vilket uppskattas. Tycker då vi kan med glädje byta ut SD mot F! i riksdagen.

  2014-03-03 | 15:33:39
 • Hanna säger:

  Jag funderade länge på vad jag skulle välja, innan jag bestämde mig för F! De har en hårdare ton och klarare mål, till skillnad från V (och resten av riksdagspartierna (förutom möjligtvis SD)) som ofta är lite mesiga.

  Att F! kommer in i Riksdagen skulle ju innebära att feminism är en fråga som måste tas på allvar, en fråga som inte är huvudpunkten i något annat parti. De har också en mycket starkare anti-rasistisk politik och konkreta handlingsplaner för det mesta.

  Jag ska även rösta på F! i EU-valet då allt kaosar för tillfället, det behövs ett parti som är för allas mänskliga rättigheter utan att backa.

  Dessutom betyder en röst för F! mer än en röst för V - de kommer ju antagligen in i riksdagen i vilket fall. Med tanke på att F! är så himla nära kan en röst vara avgörande ifall de kommer in eller inte!

  Och som Gudrun säger, det lönade sig inte att taktikrösta bort den blåa regeringen, vi fick till och med rasister i riksdagen.

  Svar: Sant, sant.
  Mican

  2014-03-03 | 15:53:06
  Bloggadress: http://valinor.blogg.se
 • Jenny säger:

  Jag tror det är rätt viktigt att prioritera att F! överhuvudtaget kommer in i riksdagen, då V inte hotas på samma sätt av att inte göra det. Om F! kommer in kommer de lyfta fram jämställdheten som något genomsyrande i alla frågor, snarare än en särfråga i sig. Lite som miljöpartiet gjorde på 80-talet med miljöfrågan. Sedan är det också viktigt att det kommer in för att de då kommer ge stöd till V i kampen mot kapitalismen, medans feminismen självklart inte blir lika framträdande utan som med F!. Kapitalismen kommer motarbetas betydligt effektivare om F! får vara med, detsamma går tyvärr inte att säga om en vänder det vice versa (förutsatt då att de inte kommer in) Därav tycker jag just denna gång att en får kompromissa till F!s fördel.

  Nu är jag tyvärr född lite för sent för att få rösta i detta val, men efter den frustration jag upprepade gånger uttryckt över att mina kära föräldrar inte hade det barnalstrande samlag som gav upphov till mig typ ett halvår tidigare har de sagt att jag kan ta deras valsedlar och välja vad de ska rösta på. Inte helt moraliskt korrekt, nej, men de vet ju att jag har bra åsikter och är betydligt mer insatt än de själva så de ser det som en bra kompromiss. Jag får rösta (typ ish iaf) och de kan sitta ner och veta att deras röster gick till nåt bra utan att de behövde lägga kraft. Det är ju inte som att jag inte kommer berätta vad jag väljer för dem heller. Deras lappar, jue.

  Svar: Helt rätt ju att du får deras röster! Skulle jag vilja göra med mina närstående också hehe.
  Mican

  2014-03-03 | 17:19:24
 • pelle pettersson säger:

  det blir Fi som vanligt,feminism är bara en av många frågor hos V,. särskilt viktigt i EU-valet eftersom EU är skitdåliga på jämställdhet

  2014-03-03 | 19:38:19
 • Aida säger:

  Samma för mig. Men det lutar mot F! Det känns som att de kommer att gå hårt på att driva igenom feminismen, den behövs.

  2014-03-03 | 20:08:12
  Bloggadress: http://www.aidalazarian.blogg.se
 • Alma säger:

  Okej, jag tänkte egentligen inte kommentera men eftersom det är så många som skriver om varför de röstar på F! så känner jag att jag vill skriva om varför jag tänker rösta på V. Inte minst för att väga upp det hela lite ;)

  Jag är ju personligen med i V eftersom jag tycker att de är det bästa partiet. Det är både ett socialistiskt parti och ett feministiskt parti och jag tycker bägge delar är väldigt viktiga. Känner spontant att jag ogillar hur F! "ställer sig utanför vänster-högerskalan" även om de verkar ha en rätt vänstervriden politik i övrigt så är det ett minus i min bok.

  Jag gillar vänstern för att de är tydliga med hur makt och förtryck nästan alltid vilar på en ekonomisk grund (kvinnor tjänar mindre än män exempelvis) och de är tydliga med vilka politiska förändringar de vill göra. F! däremot har jag mindre förtroende för eftersom de är ganska dåliga på att beskriva vad de faktiskt vill göra konkret, vilka politiska förslag de har (och jag har letat på deras sida) mycket verkar istället gå ut på att beskriva hur det är, att vi lever i en strukturell rasism tex men inte hur de vill motverka den konkret.

  Sen utöver det, F! har, enligt mätningar som gjorts nyligen, mindre stöd nu än vad de hade år 2010. Vilket får mig att tvivla på att det kommer påverka så mycket att rösta på dem. Tyvärr. Väger en mellan dem och V så blir det ju bara en röst mindre för V ifall de ändå inte kommer in.

  Svar: Jag hade helt missat att de ställer sig utanför vänster-högerskalan. Jag är ju fett vänster och vill rösta fett vänster.
  Mican

  2014-03-03 | 20:47:24
  Bloggadress: http://kultureliten.nu/
 • Linnéa säger:

  Jag tänker rösta F!. Gillar såklart vänstern också men det känns väldigt bra att ge sitt stöd åt ett parti som har feminism som sin huvudfråga som genomsyrar ALLA frågor. Sen känns det viktigt att få in feministerna så att det händer något. Och V kommer in i riksdagen i vilket fall. Och det låter väldigt konstigt att F! skulle ha mindre stöd nu än 2010. De har ju t.ex. fått MÅNGA nya medlemmar och för fyra år sedan var det många som var för unga för att rösta som i år röstar rosa.

  Sen är det ingen tvekan om att F! är vänster :) Om de inte var det skulle du väl inte ens funderat över att lägga din röst på dem?

  Svar: Sant! Det blir F! :)
  Mican

  2014-03-04 | 18:02:08
  Bloggadress: http://paettkvastskaft.wordpress.com/
 • Maria säger:

  Jag tycker inte att F!:s feminism stämmer med min feminism. Det är både det att de inte är vänster och att de varit så fega på att ta avstånd från porr och prostitution och annat som är viktigt för vad jag ser som feminism.

  2014-03-04 | 20:08:44
 • Vanessa säger:

  Jag har funderat i samma banor som Alma innan. Det där med att F! ställer sig utanför höger-vänsterskalan bekymrar mig också. Men om en läser i deras partiprogram så ÄR de ju vänster. Så jag hoppas att det inte har så stor betydelse vad de väljer att kalla sig, utan att deras politik talar sitt tydliga språk. (Men visst, jag är orolig att det ska bli som med miljöpartiet, att de hattar från höger till vänster lite hur som helst.
  Har dock svårt att se hur F! skulle kunna alliera sig med Moderaterna eller folkpartiet. De står på väldigt olika platser känns det som...)

  2014-03-04 | 21:13:36
 • Linnea säger:

  F! alla dar i veckan! Bättre att gå all in och försöka att få så många man kan med sig än att rösta taktiskt för att få bort alliansen och SD. Taktikröstning har inte fungerat innan och jag tror inte det kommer funka nu heller. Rösta med hjärtat!

  Svar: Jamen visst!
  Mican

  2014-04-14 | 15:06:39
 • Joel säger:

  (V)i är ju öppna med att vi har något intersektionellt-perspektiv, men vi har ju ett feministiskt och ant-rasistiskt-perspektiv (vilket väl typ blir intersektionalism fasten att folk utan en akademisk utbildning också kan fatta vad det betyder) plus att vi har ett klassperspektiv som jag känner att F! helt saknar.

  Sen i EU-parlamentsvalet så kommer ju F! inte att kunna få något inflytande alls - om dom nu inte kan bilda en egen partigrupp (partigrupp krävs för att få talartid osv)- då de sagt att de vill stå utanför höger-/vänster-skalan så kan F! ju inte ingå i någon av de befintliga grupperna. För att starta en egen partigrupp skulle F! själva behöva 25 "stolar" i parlamentet och Sverige har sammanlagt ca 20 st...

  Svar: Jag är redan övertygad FI:are nu, too laaaate ;) http://moralfjant.blogg.se/2014/march/jag-rostar-pa-f-i-host.html
  Mican

  2014-04-25 | 14:34:36

Kommentera inlägget här: