moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

13 procent my ass, hela Sverige är rasistiskt

Kategori: Rasism och fascism

"Jag vägrar tro att 13 % av Sveriges befolkning är rasister" utbrister många, och spekulerar i hur de flesta nog bara missnöjesröstar eller typ blivit förda bakom ljuset.

Själv tror jag att det är en kraftig underdrift att säga att 13 % har rasistiska åsikter. Sjudubbla siffran så närmar det sig nog verkligheten. Och jag är helt stensäker på att åtminstone alla ni vita som läser det här (mig själv inkluderat) är mer eller mindre rasistiska.

För ni vet, rasism är inte detsamma som SD. Rasismen är ett strukturellt samhällsproblem som yttrar sig på miljontals olika sätt, och som vi alla upprätthåller. Du kan slänga ur dig floskler om hur du tycker alla är lika värda och hur hemskt det är med Svp:s framfart, men reflekterar du någonsin över hur DU bidrar till rasismens fortlevnad?

Om inte, gör det. Du som vit kan ju börja med att läsa bloggar där rasifierade skriver om rasism, så att du fattar vad du aldrig annars kunde fattat, eftersom du själv har en privilegierad position i ett samhälle som värderar vithet högst.

Bloggtips:

Rummets
Vardagsrasismen
Amrahamra
Glitterblaster

 


Kommentarer

 • pelle pettersson säger:

  ännu bättre om en kan umgås med folk med olika bakgrund,t.ex.om en skaffar kolonilott .

  2014-09-16 | 13:12:59
 • Freja säger:

  Vi är alla som bor i Sverige uppvuxna med värderingar som till del är rasistiska. Ingen kommer undan, ingen är helt utan fördomar och fördomar bygger rasism. Att se en människa och direkt klumpa ihop hen med en grupp, en grupp som en ser negativa egenskaper hos, det är rasism. Tack och lov är det många av oss som inser det här och klarar av att ifrågasätta oss själva och sträva efter att rensa bort vår rasism. men ingen kan säga sig vara helt utan!

  Svar: Exakt!
  Mican

  2014-09-17 | 23:06:24
  Bloggadress: http://frejareddevil.wordpress.com
 • Tiffany säger:

  Vilka syftar du på när du säger vita, och vilka är då rasisterna?
  Tacksam för svar!

  Svar: Vita = personer som ser vita ut. Vi alla är rasisterna (rasistiska)
  Mican

  2014-09-28 | 18:23:24
 • Tiffany säger:

  Kan inte icke-vita också vara rasister då?

  Svar: Jomen självklart.
  Mican

  2014-10-22 | 01:31:09

Kommentera inlägget här: