moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Den här var ju ännu värre

Kategori: Feminism och genus

 
Kolla på det här! Magnetpusslet - killarna kan välja på polis, brandman och byggarbetare. Tjejerna kan välja på prinsessa, prinsessa och prinsessa. Och för dom flickor som inte fått nog av prinsessor finns även "fiaspel prinsessa".
 
UUUGH!

Kommentarer

 • Malin säger:

  Ja, det är helt sjukt hur allt (okej inte allt, men galet mycket) för barn delas in i blått/svart vs rosa/lila. Ytterligsre ett problem är att många påstår sig ha "genuskoll" utan att faktiskt ha det. Alla dessa som säger att de är så himla medvetna (för att de typ vet att rosa förknippas med tjejer och blått med killar), men sedan lever hur "ickegenus" som helst. Kanske är jag inte bättre själv, men ju mer man försöker desto mer medveten lär man ju bli.

  Om vi då tar det här blått och rosa som exempel. Det är ju himla konkret. Om vi inte ens lyckas vänja oss av med det beteendet, hur ska vi då komma åt då större knasigheterns? Typ hur vi beter oss olika mot människor och vad vi har för olika förväntningar på folk bara beroende på vilket kön de har. Känns det inte lite hopplöst när man tänker så?

  Hur illa är det då med allt rosa och blått? Är det verkligen så himla uppdelat? Ja! Jag och en kompis har en tävling. Vi letar tjejer (barn) som inte har något rosa eller lila på sig. Fötsten till tio. Efter tre dagar är ställningen mellan oss 3-2. Självklart kan vi ha missat några och kanske har vi sett en liten tjej i "killkläder" och haft så mycket fördomar att vi tagit henne för pojke och därför inte räknat med henne, men ändå, hur sorgligt är det inte? Vi anstränger oss ju trots allt för att hitta dem. Testa själva vettja! Jag blir glad om jag motbevisas!

  Nu är jag för upprörd för att skriva mer. Tack för mig!

  Svar: Ibland känns det hopplöst! Men vi får komma ihåg att många verkligen försöker ha genustänk, och övning ger ju färdighet :)
  Vilket roligt test ni hittat på! Jag ska absolut pröva :)
  Mican

  2012-12-11 | 23:26:27
 • Lisa säger:

  Elle hur?! Det är så fel. Eftersom både min kusin, som är en tjej, och hennes lillebror, som är en kille, gillar rosa. Det är båda deras favorit färg. Men tjejen gillar också att leka med killarna och deras lekar är med vapen etc. Men så får dem fortfarande ett dilemma i leksaksaffärerna när dem måste välja "tjejens" eller "killens" när dem båda vill ha lite av varje....

  2012-12-12 | 09:12:19

Kommentera inlägget här: