moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Du är väl feminist?

Kategori: Feminism och genus

Det finns många olika typer av feminism, och alla feminster är väldigt olika. Det finns dom håriga och gapiga (hehe)  och dom "klassiskt feminina". Dom som tycker män och kvinnor inte ska göras olika, och dom som tycker män och kvinnor är olika men det är okej. Det är vår svaghet, men också vår styrka. Det finns dock en grunddefinition som alla feminister står bakom.
 
Grunddefinitionen - En feminist:
Anser att kvinnor som grupp är underordnade män som grupp, och att detta förhållande bör ändras.
 
Sen finns som sagt många olika riktningar efter det. Jag är den typ av feminist som fokuserar mer på könsroller än på maktaspekten, alltså att kolla på hur olika pojkar och flickor uppfostras (vilket iofs hör ihop med maktfrågor, allt är en komplex smet).
 
Jag tycker inte det är så relevant att peka ut det ena eller det andra könet som "mer synd om" för det finns områden där kvinnor lider av könsrollerna, likväl som områden där män gör det. Däremot så är kvinnor som grupp underordnade män som grupp, generellt sätt. Men genom att jobba för att sluta isärhålla könen så jävla mycket så kommer vi arbeta utifrån båda könen samtidigt - fett bra ju.
 
Feminister förknippas ofta med rabiata, håriga, världsfrånvända och hatiska människor. That's not true! I vissa fall visst, men inte dom flesta. En del ser bara inte könsförtrycket (och det är svårt för det döljs genom t.e.x förlöjligande av feminister).
 
Ärligt talat, vem kan kolla på bilden nedan och sen inte kalla sig feminist?
 
Källa: UNICEF "Gender Equality - The Big Picture" (2007)

Kommentarer


Kommentera inlägget här: