moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Ingen hjärntvätt på jämställdhetsdagis

Kategori: Feminism och genus

Svenska dagbladet har intervjuat två ungdomar som gått på jämställdhetsdagis på 90-talet. Blev dom mer jämställda? Hur upplevde dom det? Kolla in artikeln här
 
Här är lite utklipp från den:
 
– En del verkar ju tro att vi som gick på jämställdhetsdagis blev hjärntvättade, men kolla på de sjuka ideal som pumpas ut dagligen genom medierna. Snacka om hjärntvätt!
 
När Elin, Niklas och deras förskolekompisar lämnade Tittmyran och gick vidare till skolan, märkte lärarna ganska snabbt att det var något speciellt med den här barngruppen. Pojkarna upplevdes som ovanligt lugna och trevliga med ett välutvecklat språk och social kompetens. Samtidigt var flickorna frimodiga, självsäkra och kunde göra sig hörda i gruppen. Flera lärare tyckte att flickorna tog lite för mycket plats och nästan dominerade – trots att de var färre än killarna.

– Jag minns inte det här själv, men lärarna var väl vana vid att ge killarna mer utrymme och reagerade därför när även tjejerna tog plats. Det finns en större tolerans för killar som stör på olika sätt. De vuxna nästan räknar med det, säger Niklas.
 
Om att jämställdhetsdagis ska vara normen:
 
– Samtidigt tar det förstås tid. En del äldre är så fundamentalistiska och vill hålla fast vid de gamla könsrollerna. De kanske helt enkelt måste dö innan det kan bli någon riktig förändring, säger Niklas. 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: