moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Killar får va fula

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Asså dom sjuka skönhetsidealen drabbar både killar och tjejer, så ere. Men tjejer drabbas hårdare av fulfobin generellt sett. Varför?
 
Jo för att killar inte i lika hög utsträckning bedöms efter sitt utseende. En kille kan klara sig rätt bra på till exempel charm, rikhet, sportlighet eller smarthet. Jag menar kolla bara in alla filmer där halvfula killar får dom snygga tjejerna (Hitch, Solsidan, Skönheten & Odjuret, Livet från den ljusa sidan..listan kan bli hur lång som helst!). Det är nästan aldrig tvärtom. Det ska väl isåfall va om Bridget Jones räknas som ful men det vette fan asså.
 
Det finns tyvärr fortfarande en tendens att mannen är subjekt och kvinnan är objekt. Tjejer förväntas göra mycket fler saker för att vara vackra (raka sig, sminka sig, ha obekväma men sexiga underkläder etc), eftersom just snygghet fortfarande ses som typ den bästa komplimangen en tjej kan få, det bästa hon kan va. Knäppt.
 
Sen såklart handlar det inte bara om kön utan om klass och etnicitet och så, men det blir liksom för komplicerat att förklara i den här bloggen. Men om ni vill fatta så läs Intersektionalitet i socialt arbete av Tina Mattson.
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: