moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Lady Dahmer gör det igen

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Hon sätter ord på exakt vad jag tänker (minus dom personliga erfarenheterna då). Bara det att jag (tack å lov) lyckats släppa på kraven lite tidigare, åldermässigt. Får fler år att njuta av ångestbrist då. All kursiverad text har jag skamlöst snott från henne.
 
Utseendet är viktigt. Det är så viktigt att unga tjejer svälter sig själva, skär i sig själva, sprutar in medel i sig själva, skuldsätter sig själva och framförallt hatar sig själva. Det är så viktigt att kvinnor mår dåligt om de inte får sminka sig, får påhopp och utsätts för hat och hot om de inte rakar sina kroppar samt får finna sig i att hånas om de väger lite för mycket. Det är så viktigt att var fjärde sjuåring vill banta och tycker att hon är för tjock. Det är så viktigt att små barn redan vid en ålder av tre gråter när de har fel kläder på sig.
 
Jamen ni hajjar var jag vill komma. Normer och ideal som begränsar och förslavar helt enkelt, både vuxna och barn. 
 
Utseendet spelar roll men det jag vill att alla bara ska fatta är att det EGENTLIGEN inte gör det. Jag har själv växt upp och känt de här kraven. Första gången jag "bantade" var jag åtta. Andra gången jag bantade "på riktigt" var jag 14. Jag har ett helt liv av ångest kring mitt yttre bakom mig och det är först som trettiofemåring jag vågat släppa en stor del av kraven. 
 
Att jag skriver om utseende är ju inte för att JAG tycker att det är viktigt utan för att jag tror att det är viktigt att PRATA OM DE känslor och den ångest som många kvinnor bär på. Jag tror det är viktigt att dra ut trollen i ljuset, att uppmärksamma hetsen som genomsyrar hela vår kultur men också för mig personligen, för att göra upp med mina egna tankar och känslor. Jag tror inte på att tiga ihjäl sånt här. Jag tror inte på att låtsas som att idealet inte är ett problem. Ungefär som att jag pratar om kön. Det innebär inte att jag är fixerad vid kön eller tycker att kön spelar roll, det betyder bara att jag har ser att det har fått en stor betydelse och det vill jag prata om.

Ni kan läsa mer av Lady Dahmer här

Kommentarer


Kommentera inlägget här: