moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Vad tjänar män på att vara feminister?

Kategori: Feminism och genus

Jag tycker Fanny skrev så jävla bra om det här, så ville liksom spread the wisdom. Hon skriver att feminismen ju kämpar mot den orättvisa könsmaktsordningen (patriarkatet) där män generellt sett har mer makt än kvinnor. Och för att det ska bli rättvist måste kvinnor få mer makt, och män mindre makt. Så varför ska män ens va feminister då?
 
Personligen så är jag till exempel antirasist för att jag tror att ett samhälle fritt från rasism vore ett bättre samhälle på det stora hela, även om jag personligen kanske inte tjänar på det utan snarare förlorar eftersom det kräver att jag bryter min egen överordning som vit. Även om jag förlorar i termer av makt så tänker jag mig dock att jag skull må bättre av att leva i ett mer egalitärt samhälle. På samma sätt tror jag att män som är feministiska får ut något av det på ett känslomässigt plan.
(Det kursiverade har jag alltså kopierat från Fanny)

Ja för att hävda att män inte borde va feminister för att dom inte får ut nåt av det (snarare kämpar för att män ska få mindre makt) är ju faktiskt detsamma som att jag som vit inte borde vara anti-rasist, eftersom jag då kämpar för att jag ska ha mindre makt över icke-vita.


Kommentarer


Kommentera inlägget här: