moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Boys don't cry

Kategori: Feminism och genus

Varför ser jag inte killar som pratar känslor med andra killar?  Varför får jag höra av killar att det "inte funkar så" i en kompisrelation? Varför kan inte grabbar få uttrycka sina känslor - och få sympati? Få gråta ut hos bästa killkompisen när flickvännen gjort slut. Få kramar och tröstande ord och Ben & Jerrys glass.
 
Det är dom jävla könsrollerna som spökar igen. Macho macho macho normen. Fan en "redig karl sköter sig själv" och ska inte gnälla för det är för kärringar. Redan som barn får killar lära sig att sköta sig själva. Blir retade om dom gråter. Blir kallade bögar. Förväntas inte känna så mycket - eller åtminstone inte prata om det. Känsloliv är för kvinnor och logik för män, eller? Ett tydligt exempel på att killar förväntas va macho är att det finns massor av grupper för stödsökande tjejer (som tjejjouren till exempel) men knappt några forum för killar som behöver hjälp. Kanske därför fler killar än tjejer begår självmord? Dom tillåts inte prata om sin ångest.
 
Det pratas mycket om hur tjejer och kvinnor diskrimineras i samhället och om mäns överordnade position (och det ska det göra, det behövs!) men vi måste också prata mer om hur killarna drabbas av könsrollerna. Att även dom skulle må gott av en uppluckring av normerna. Det ena måste inte utesluta det andra. Att vara pro-women betyder inte att en är anti-men. 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: