moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Den vanligaste våldtäkten

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

Sker inomhus, hos dig eller förövaren. Utan vittnen. Förövaren är en man (japp, oftast en man) du har en nära relation med eller känner ytligt. Typ din pojkvän eller en kille du träffat på en fest och gått hem med. //Statistik över anmälda fall från BRÅ, rapport 2005:7.

Den typiska våldtäktsmannen är inte en främmande gubbe som hoppar fram från en buske i en park. Det är någon du känner, en kille som verkar trevlig. Det är därför många våldtagna inte blir trodda när de berättar - omgivningen tycker att "killen är så snäll och trevlig ju, han skulle aldrig!". Fast jo, det skulle han. Obviously.

Det kanske till och med är din pojkvän? Att vara tillsammans innebär inte mindre risk att bli våldtagen. Men många tror att om en är kär så måste en ställa upp fast det är ju konstigt egentligen. Om en är kär borde en ju verkligen göra allt för att vara säker på att den andra vill ha sex. Jag tycker tjatsex är våldtäkt. Så finns massor av gråzoner och ååh vad jag ska diskutera myter kring sex i bloggen snart. En annan sjuk grej är att våldtäkt inom äktenskapet inte blev olagligt förrän på 80-talet. 

Men killarna då? Ja killar kan bli våldtagna. Både av killar och av tjejer. Tyvärr blir en våldtagen kille ofta hånad för "en riktig man vill alltid knulla höhö" (obs: myt) eller "en riktig man kan ju försvara sig". Så måhända finns det många våldtagna killar som inte vill anmäla på grund av skambilden, vilket snedvrider statistiken.

Att anmäla är förresten inte alltid det bästa. För det kommer antagligen inte väckas nåt åtal ändå (brist på vittnen och bevis leder till att ord ställs mot ord). Kan faktiskt vara extremt jobbigt att behöva utstå misstro - helt i onödan. Förstår helt och fullt att folk inte orkar anmäla. 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: