Genusperspektiv - en akademisk förklaring
Kategori: Feminism och genus
Vår gemensamma förståelse är dock inte beständig, utan beror på vilken social, kulturell och historisk kontext vi befinner oss i. Det som vi ser som självklart idag, kan vi om 10 år tolka på ett helt annat sätt. Som jag ser det finns olika exempel på detta. Ett historiskt exempel kan vara att det tidigare inte var accepterat för kvinnor i Sverige att förvärvsarbeta medan det är norm idag. Ett kulturellt exempel kan vara att kvinnor i vissa länder inte förväntas arbeta, medan det är norm i Sverige.
Genusperspektivet visar att kön inte bara är biologiskt utan att det också är socialt konstruerat. Manlighet och kvinnlighet är inte till största delen avhängiga våra biologiska kroppar, utan de föreställningar vi har kring kön. Kvinnlighet och manlighet skapas därför genom förväntningar och normer kring vad kvinnor respektive män antas vara och göra (Mattson, 2011, s 44). Kön konstrueras genom att vi tidigt lär barn vad som är passande för flickor och vad som är passande för pojkar. Denna uppdelning lever vidare även i vuxen ålder, där män och kvinnor förväntas agera på olika sätt och besitta olika typer av egenskaper. Genom att uppmärksamma och synliggöra önskvärda beteenden i förhållande till kön, och genom att osynliggöra eller kritisera oönskade beteenden, skapar vi normer kring femininet och maskulinitet. Detta syns såväl i medier som i sociala- och privata sammanhang.
Utöver detta så är maktstrukturer en central del inom genusperspektivet. Att män som grupp genom historien (och fortfarande) är överordnade kvinnor som grupp får stor betydelse för jämställdheten i samhället. Det visar sig genom att kvinnor förminskas såväl i det offentliga som det privata rummet. Kvinnor har fortfarande lägre löner än män (nedvärdering av kvinnodominerade yrken men även för samma arbete) och kvinnor förväntas ta mindre plats än män.
Feminister och genusförespråkare vill synliggöra och ändra på detta, delvis i syfte att jämna ut maktbalansen mellan män och kvinnor men också för att tillåta män och kvinnor att leva utanför de rådande könsnormerna (alltså motarbeta könsspecifika förväntningar).