moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Genusperspektiv - för nybörjare

Kategori: Feminism och genus

Vad är sanning? Vad är verklighet? Vad är det rätta? Vem bestämmer det?

Vi har haft olika uppfattningar om vad som är rätt och om hur verkligheten ser ut genom tiderna. Tidigare trodde de flesta att jorden var platt. Tidigare tyckte vi att barnaga var rätt. Det var dom normer som gällde då.

Vi har olika uppfattning om vad som är rätt och hur verkligheten ser ut, beroende på var vi bor. I vissa länder tror majoriteten att Gud bestämmer över deras liv. I vissa länder är det allmänt accepterat att aga barn. I vissa länder är det inte accepterat för en kvinna att bära byxor, det ses som fel. Det är dom normer som gäller där, men inte här.
 
Det vi ser som "rätt" och "sanning" är faktiskt bara vår tolkning av världen. Det är därför den ser olika ut beroende på tid och plats. När dom flesta ser världen på ett visst sätt kommer denna syn att sprida sig och vara det som känns självklart. Alla kommer utgå ifrån den bilden och sedan tolka det som ser med utgångspunkt från det dom redan tror sig veta. Därför blir det svårt att upptäcka nåt nytt, när alla hela tiden tänker "inside the box". Vi tar saker för givet för om vi ifrågasätter dom måste vi ifrågasätta hela vår världsbild och det känns inte så najs. Till exempel var det därför Copernicus hade svårt att övertyga folk om att jorden var rund och inte platt.
 
Precis såhär är det med uppfattningen om vad som är kvinnligt och manligt. Det finns egentligen inget naturligt eller självklart kvinnligt/manligt, utan det är vi som skapat dom normerna själva. Det har dessutom ändrats över tid och ser olika ut på olika platser. Vi skapar o återskapar dom genom att majoritetens uppfattning ses som självklar och därför inte kan ifrågasättas. Denna syn är den enda som syns och vi bortförklarar eller osynliggör saker som inte stämmer in med den världsbilden (när en man bär klänning tänker vi gay/avvikare istället för att vidga manlighetsnormen). Vi präntar in denna världsbild i våra barn och på så sätt ser vi till att det fortsätter att uppfattas som naturligt och självklart.

En person som inte håller med den "självklara" tolkningen får ett jävla helvete. Det var svårt för Copernicus att övertyga människor om att jorden var rund, eftersom dom valde att bara se saker som stämde överens med deras bild av att jorden va platt. Så lärde dom det till barna och så fortsatte det. På samma sätt är det svårt för mig att övertyga folk om det här, eftersom dom inte kan/vågar/vill ifrågasätta sin världsbild och tänka outside the box. Dom ser bara det dom tror att dom borde se. Dom tror att olikheter mellan män och kvinnor är komna av naturen fast det inte finns nån "ej-bära-klänning-gen" hos killar och fast rollerna kan vara ombytta i vissa samhällen (små byar typ).

Men det blir farligt att se nåt som självklart utan att reflektera över varför det är självklart. För utvecklingen går inte framåt förrän någon vågar ifrågasätta det självklara och några vågar bryta mot normerna. Om ingen förr i tiden hade trotsat majoritetens uppfattning att kvinnor hade samma intellekt som barn och insett att kvinnor visst också kunde va smarta, då skulle ingen kämpat för kvinnlig rösträtt, och då skulle vi stå o stampa på samma ställe hela tiden.

Fattar ni? Borde jag göra nåt tydligare?
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: