moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Men herre gud

Kategori: Whatever

Ett litet klargörande från föregående inlägg. Nej, det var inte menat som att alla ateister är elaka idioter. Det handlar om att alla som tror att de besitter den enda sanningen (och vill pracka på den på andra) riskerar att göra mer skada än nytta (och kanske är idioter också).

Vi måste ifrågasätta religion. Men ifrågasättandet bör inte handla om huruvida gud finns eller inte, för det är inte särskilt relevant egentligen. Att tro att en gud finns behöver inte skada någon. Ifrågasättandet bör istället röra hur religiösa väljer att utforma sitt liv och sina handlingar utefter den tro de har. Typ: hur fan de kan vara säkra på att den där dammiga boken verkligen visar guds vilja? Hur ställer de sig till att deras värderingar skadar människor (typ homofobi)? Hur kan de veta att kristendom är sanning och islam är lögn? Kan de vara säkra på att deras val av religion inte är en följd av att deras omgivning anammar just den religionen? Även religiösa måste kunna krävas på kritiskt tänkande och självreflektion.
 
Men det är fortfarande helt onödigt att gå in i diskussion huruvida gud finns eller inte. För det är inte att gud finns som är det problematiska - det är när människor (utan att tänka kritiskt) tror att denna gud och hens vilja är förknippad med en särskild livsstil/särskilda värderingar i kombination med att dessa värderingar är skadliga för vissa grupper (igen: homosexuella typ).
 
Ifrågasätt inte harmlös tro (gud existerar eller gud existerar inte). Ifrågasätt tolkningar av existensen (gud vill si eller gud vill så). Det är inte tron på att en gud finns som är skadlig. Det skadliga är övertygelsen om att denna gud har en särskild vilja som måste följas.

That's my opinion!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: