moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Slöjor och smink

Kategori: Feminism och genus

Borde Sverige förbjuda kvinnor att bära slöja/burka/niqab? Många tycker det, och menar på att slöjan är ett tecken på kvinnoförtryck. "De får ju inte välja själva!". Fast jo. De flesta kvinnor som bär slöja kan välja att ta av sig den utan att riskera att bli stenade till döds. Däremot är det mycket möjligt att de får utstå en annan typ av straff - att inte bli socialt accepterade av omgivningen. Typ samma straff som tilldelas en kvinna som inte rakar sig, sminkar sig och andra grejer som uppfattas som "traditionellt kvinnliga".
 
Slöja eller smink, burka eller botox.  De grundar sig alla i samma förtryck, samma trånga inramning av hur en kvinna "ska vara".
 
"Ja, de flesta muslimska kvinnor bär slöja för att de lever i en kultur där det är norm och för att det förväntas av dem. Kalla det förtryck, indoktrinering, socialisering men vi är ju alla en produkt av den kultur vi lever i och de normer den ger uttryck för." - Lady Dahmer
 
Det är så lätt att peka ut De andra som ojämställda och förtryckande, istället för att inse hur den västerländska kulturen begränsar. För det är egentligen inte så stor skillnad. Det handlar om hemmablindhet, du ser inte brister i din kultur eftersom dess uttryck är normalt för dig. Du kan liksom inte ifrågasätta nåt du inte märker av.
 
P.S. Ni som tycker att en "får ta seden dit man kommer", vad fan är det för fel på er? Så jag som är född i Sverige får bära burka men inte någon som blev svensk medborgare för 20 år sen? Sjukt konstigt argument. Låt folk ha på sig vad dom vill så länge dom (eller andra) inte skadas av det. Låt människor gå omkring med en papperspåse på huvet om dom nu ville det. Låt ungarna ha keps i matsalen. Va fan spelar det för roll!?

Kommentarer

 • Marielle Alvdal säger:

  "Slöja eller smink, burka eller botox. De grundar sig alla i samma förtryck, samma trånga inramning av hur en kvinna "ska vara"."

  Bra skrivet!

  2013-07-08 | 11:24:07
  Bloggadress: http://mariellealvdal.wordpress.com/
 • pelle pettersson säger:

  om en vill försöka förstå "finaflickan-normen" så kan man leta på nätet efter de intervjuer som gjordes med Fadime Sahindal .hon bröt offentligt mot normen och trodde att hon hade samma mänskliga rättigheter som svennetjejer.

  Svar: Samma förtryck. Olika grader. Olika uttryck.
  Mican

  2013-07-08 | 15:28:25
 • Idun säger:

  Om alla "tog seden dit de kom" hela tiden skulle vi nog fortfarande leva i grottor och jaga med fan vet jag, vassa stenar bundna på träspjut? Utbyte med andra kulturer är vad som fört oss framåt (säger inte att allt utbyte automatiskt har varit bra det mesta har varit åt helvete mao. kolonisering etc.).
  Blir så jäkla sur på människor som drar "men det fria valet dåå? Hallå [västerländsk] friiiiheeet!!!!".
  Meanwhile vågar inte tjejer gå till skolan utan smink och håller tävlingar i vem som är smala.

  Läste för ett tag sedan, btw, att det har blivit ganska vanligt att muslimska kvinnor börjar bära burqa eller niqab just i syfte att sparka trångsynta i röven, trots att deras egna farsor uppmanar dem till att inte göra det (vilket btw igen, det kom fram att muslimska pappor oftast INTE ville att deras döttrar skulle bära burqa/niqab eftersom de var rädda att de skulle utsättas för rasistiska attacker).

  (ps. källa uppletas endast vid efterfrågan, tänker fan inte anstränga mig i onödan, hah)

  Svar: Jag tror dig på ditt ord ;)
  Mican

  2013-07-08 | 23:38:53
  Bloggadress: http://skuggornasdotter.wordpress.com/
 • Mio säger:

  Bra inlägg Mican!

  Jag tror att den närmsta parallellen till slöj-påbudet vi kan dra är kravet att som fittfödd täcka brösten, för att "inte väcka sexuell uppmärksamhet" som om det vore vårt ansvar. PERSONLIGEN skiter jag fullständigt i det påbudet och badar hur jag vill och låter mig inte tvångssexualiseras av främlingar. Men det är ALLTID upp till var och en att täcka precis vad en vill och är bekväm med, oavsett syften (förstår att många VILL minimera sexuell uppmärksamhet även om det inte är deras ansvar). Så jag skulle säga att det är lika illa att slita/tvinga av någon slöjan som att slita/tvinga av någon bh:n.

  2013-08-19 | 12:07:58
 • man säger:

  "badar hur jag vill och låter mig inte tvångssexualiseras av främlingar"

  Får jag som man resonera likadan?

  Svar: Skillnad på kön och bröst.
  Mican

  2013-09-04 | 15:03:23
 • Me säger:

  "Borde Sverige förbjuda kvinnor att bära slöja/burka/niqab? Många tycker det, och menar på att slöjan är ett tecken på kvinnoförtryck." Många tycker alltså att tecken på kvinnoförtryck borde förbjudas. Det vore ju bra om folk, istället för att försöka få igenom lagar och straff mot kvinnor som bär vad som anses som tecken på kvinnoförtryck, skulle försöka få igenom hårdare straff för kvinnoförtrycket. Alltså för förövarna. Men att skuldbelägga offren är ju alltid lättare. Om en kvinna blivit våldtagen kan det ju ha berott på att hon var för sexuellt utmanande och om en kvinna blir förtryckt kan det ju bero att hon är för mesig. Mobboffret som mobbas för att hon är kvinna få skylla sig själv, typ... Det här FÖRAKTET som finns MOT KVINNOR som anses vara mer förtryckta av män än andra kvinnor är sann föraktfull misogyni! Speciellt när det går så långt att folk inte ens vill lyssna på vad dessa kvinnor själva säger och utgår ifrån att de "inte kan" våga vara ärliga.

  Vad gäller ansiktsslöjan med långa svarta tygsjok från topp till tå så anser ju förresten de flesta muslimer själva att den är onödig och inte ett påbud inom deras religion och det är konstigt att den klädseln ska diskuteras så extremt när det är ett så litet fåtal kvinnor i Sverige som klär sig på detta sätt. Man skulle kunna tro att 9 av 10 muslimska kvinnor här har "extremislamistklädseln" som på bilden th här ovan, av den vanliga debatten om muslimska kvinnors slöja att döma! I själva verket finns det ju mängder av olika kulturella varianter på slöjor i olika färger och mönster, varav de allra, allra flesta visar ansiktet. På vissa ställen tex i Saudiarabien är den svarta ansiktsslöjan kvinnonorm, men till och med där har de flesta muslimska kvinnor huvuddukar som visar ansiktet! Ja, till och med i fundamentalistIslamistregimen Iran visar islamistpolitikerkvinnorna ju sina ansikten. Debatten om ansiktsslöjan är EXTREMT överdriven.

  Nu har jag ju för övrigt känt några muslimska unga kvinnor som haft VANLIG huvudduk (ej ansiktsslöja eller stora tygsjok, utan betydligt mer "västerländska" kläder till). Så jag vet att i vissa fall har en ung kvinna huvudduk medan hennes syster eller mamma inte har det och att det kan vara olika val och uppfattningar i den frågan även inom en muslimsk familj! Vissa muslimer anser inte ens att huvudduken är ett Islamskt påbud, utan att det räcker med att täcka över brösten. I ett fall jag känner till så slutade en ung nygift muslimsk kvinna till och med att ha huvudduk för att den muslimske mannen hon gift sig med inte var bekväm med det! Han upplevde det väldigt obehagligt att många började stirra på honom som om han var en kvinnoförtryckare när de var ute på stan tillsammans! (Den kvinnan övertalade dock efter några år sin man att acceptera det och började ha huvudduken igen, vad jag vet utan någon press från hennes eller hans familj, där inte alla kvinnor bar den)

  Läste i nån kommentar ovan att någon person sammanlänkat mordet på Fadime Sahindal med bärandet av Islamsk ansiktsslöja. Var inte hon kurd och från en kristen släkt? Enligt de diskussioner jag följt från dem som sagt sig känt till henne och hennes släkt iaf! Det HAR ju skett hedersmord på unga kvinnor från FLERA kulturer och religioner i Sverige! Inte bara arabmuslimer som alla verkar utgå ifrån. I Indien finns ju extrema tortyrhedersmord bland hinduer i form av att bränna kvinnor levande! Men många verkar enbart fokusera på att hedersvåld/mord kan begås av muslimer för att det är modernt att hata på just muslimer nu! Det är lika hycklande som att hata på muslimska män som misshandlar sina fruar och behandlar dem som sexslavar och tar sig flera stycken och samtidigt inte hata Fifty Shades Of Gray storsäljaren i väst, som också hyllar detta mansideal! För DEN manliga karaktären är ju västerländsk och därför automatiskt bättre och sexigare än om det stått att han var arabmuslim...

  Och sista kommentaren här från nån man är ju löjlig! Man kan väl bada naken om man vill för min del. De som vill bada i burkini får göra det o

  2014-09-03 | 21:29:51

Kommentera inlägget här: