moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Alla människor är INTE lika mycket värda

Kategori: Whatever

 
Det är sant. Jag vet att du håller med mig, fast du kanske inte fattat det själv än. Men läs dilemmat under och svara ärligt, våga erkänna det för dig själv. 

Det är en otrolig snöstorm ute inatt. Sju personer är fast mitt ute i ingenstans och kommer antagligen frysa ihjäl om några timmar. Det är omöjligt att få hjälp utifrån, och det är omöjligt att gå i stormen. Du är en av dessa personer och du är den som äger den enda räddningen - en skoter. Det kan bara sitta två personer på skotern samtidigt och du är den enda som kan köra den. Du vet att det finns ett öde hus en halvtimme bort från platsen, där det är varmt och där ni kan överleva natten. Men alla kommer inte att kunna komma dit.
 
De som är på platsen är 
- en gravid kvinna 
- en medelålders narkoman
- en ung atlet
- en seriemördare
- en sjuksköterska
- en skattefuskande bankman
Vem tar du med dig först? Och vem hämtar du upp efter det? Vem lämnar du kvar sist?

För mig är det självklart att seriemördaren lämnas kvar sist. Han är mindre värd än de andra, eftersom han skadar andra människor. Sen blir det svårare. Jag skulle nog ta den gravida kvinnan först (save 2 in 1 liksom) men efter det vette fan.
 
Är en sjuksköterska mer värd än någon som är drogberoende? Egentligen inte vill jag säga. Men om jag  tvingas välja skulle jag helt ärligt rädda sjuksköterskan först, eftersom jag tror att hon tillför samhället mer och eftersom narkomanen ändå troligen kommer dö i förtid. För mig är alla inte värda lika mycket, alltså. Det beror på hur schysst en är mot sina medmänniskor och så vidare. Sen menar jag inte att en narkoman per definition är mindre värd än en sjuksyrra. Kanske narkomanen är superschysst medan sjuksyrran stryper katter, det vet jag ju inte. Men med den lilla infon som finns i dilemmat ovan (och mina personliga fördomar) så värderar jag sjuksköterskan högre. Vill inte riktigt säga det högt för är ju sjukt fördomsfullt och politiskt inkorrekt, men vafan, går det ens att låta bli att värdera? 

Hur skulle du göra då?

Kommentarer

  • Hanna kriss säger:

    Vi gör en liknande övning när vi håller kursen Om facket (en kurs som LO har för de som är under 30, oavsett om en är med i facket eller inte).
    Då får deltagarna ungefär lika lite information men de ska istället välja vilken person/familj de skulle vilja ha som granne. Efteråt får de lite mer info och vi gör då om övningen. Det är sjukt intressant och se hur resultatet förändras ;)

    2012-09-30 | 12:28:20

Kommentera inlägget här: