moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Biologins betydelse

Kategori: Feminism och genus

Män och kvinnor är olika av naturen, hävdar en del. Till viss del kan jag hålla med. Det är tillexempel mycket möjligt att en del i förklaringen till att män är våldsammare än kvinnor ligger i en högre testosteronhalt. Eller att kvinnor genom evolutionen blivit känsligare för små barns behov (ja jag vet att det är lite oschyssta exempel men kom inte på nåt annat i stunden). Att kvinnor generellt sett haft rollen som barnuppfostrare kanske grundar sig små skillnader i hjärnans substanser som under stenåldern innebar att en specialisering var lämplig. Och eftersom männen då (biologiskt) var starkare kanske de var mer lämpade att vara ute och jaga. Typ.
 
Frågan är om det egentligen spelar någon roll idag.

Samhället ser rätt annorlunda ut. Så även om könsspecifika gener haft stor betydelse tidigare, behöver vi ju inte följa samma spår med argumentet "så har det alltid varit, kvinnor har genom evolutionen blivit si och män har blivit så". Jaha liksom? Varför ska det användas som ett argument mot förändring och uppluckrande av könsroller? Varför kan vi inte se till att alla, oavsett om de har kuk eller fitta, för möjlighet att välja vilka roller de vill. Varför måste vi fostra pojkar till att vara "pojkiga" och flickor till att vara "flickiga"? Kan de inte få vara både och? Kan de inte få vara barn?
 
Jag har sett vilket lidande könsrollerna kan orsaka hos unga tjejer och killar. Tjejer som får ångest av att behöva fejka ett intresse för mode och smink, och som känner sig tvingade att vara små och puttenuttiga för att duga. Än värre är det för de killar som inte alls vill vara tuffa och självständiga utan som vill kunna gråta i skolkorridoren utan att få höra hånfulla rop efter sig. Killar som vill kunna visa känslor men som tvingas leva ensamma med sin ångest, för att en kille som visar svaghet inte är en "riktig kille". Då är han bög eller åtminstone fjolla. (Varför det är mer okej för kvinnor att göra "manliga" saker kommer jag att diskutera nån gång framöver).
 
Det handlar inte om att alla tjejer och killar ska göra exakt samma saker, eller att de ska byta roller. Det handlar om att alla ska få vara sig själva - utan att andra straffar dem.

Jag är inte min fitta. Jag är mer än mitt kön. Du också. Jag vill inte att det faktum att jag har en fitta ska hindra mig från att välja vissa vägar i livet. Jag vill att vi ska sluta bestämma hur andra ska leva sina liv. Jag vill vidga vyerna för vad som är "normalt". Jag vill att fittan och kuken ska stanna vid att vara knull- och kissverktyg.

Jag kräver inte att du ska sluta förutsätta att killar och tjejer är olika, för det är en lång process att ändra sitt tankesätt. Shit, jag är själv långtifrån fördomsfri! Men jag vill inte att du låter din trångsynthet lysa igenom. Jag vill inte att du höjer på ögonbrynen eller fäller en kommentar när någon bryter mot normen.
 
Jag vill att du förstår att när du tänker att någon är konstig eller "onormal", så beror det på din egen trångsynthet. Och jag vill att du kämpar emot den.

Kommentarer

 • Marta säger:

  Word.

  2012-09-19 | 05:44:10
 • Marta säger:

  Mycket är orättvist. Just nu går jag på en mörk gränd på väg till jobbet. För det första är det mest män, särskilt med utländsk bakgrund, ute. Det som jag i skrivande stund blir arg på mig själv över är att så fort jag ser en man tänker jag alltid lite extra på om det verkar som en skum typ. Är det en kvinna tänker jag däremot att "det är lugnt". Usch, tänk att behöva vara den där mannen jag tänker så om...

  Svar: Jag förstår hur du tänker, det är inte alls konstigt med tanke på att tjejer ständigt uppmanas att "akta sig för farliga gubbar!". Samtidigt finns ju en grund i det (att män är överrepresenterade som våldsförövare) så det är svårt att dra en gräns mellan vad som är befogad oro och vad som är fördomar i det här fallet tycker jag :(
  Mican

  2012-09-19 | 05:54:50
 • anonym säger:

  tråkigt med unken vardagsrasism

  Svar: Fattar inte riktigt va du menar?
  Mican

  2013-01-01 | 16:10:00

Kommentera inlägget här: