moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Killar och tjejer ÄR olika

Kategori: Feminism och genus

Ett vanligt argument jag hör mot att jobba för lika möjligheter för killar och tjejer, är att pojkar och flickor visst är olika. 

Visst är det så. Killar har kuk och tjejer har fitta. Och om vi bortser från det rent biologiska så kan nog alla erkänna att killar och tjejer generellt sett beter sig olika också, väljer olika intressen, kläder och har olika egenskaper. Agreed?  

Det roliga är att en del inte verkar fundera över VARFÖR det är så. Några säger att "män ska vara män och kvinnor ska vara kvinnor, det är så det är menat". Men vad betyder det egentligen? När bestämdes det, och av vem? Och exakt hur ska en man respektive kvinna vara? Finns det verkligen en given manual för det?

Jag vet att människor formas av sin omgivning till stor del. De rådande normer (=osynliga regler typ) som finns i vårt samhälle skapar förväntningar på hur människor ska bete sig och hur de inte ska bete sig. Dessa normer är olika för tjejer och killar. Killar och tjejer förväntas vara på olika sätt, de har olika könsroller.

Könsrollerna, liksom normer, är inte konstanta utan förändras över tid och ser olika ut i olika kulturer. Förr i tiden var det till exempel inte accepterat för tjejer att ha byxor. Detta ändrades inte förrän några vågade trotsa normen och ta på sig byxor ändå. De fick höra massor av skitsnack, men när väl förändringens chock lagt sig accepterades förändringen. Normen ändrades.

Tjejer och killar är inte beteendemässigt olika för att det ska vara så, utan för att vi än så länge lever i ett samhälle där det finns olika förväntningar på pojkar och flickor (könsroller). Det kan vara alltifrån klädval till val av yrke eller personlighetsdrag.

Könsrollerna begränsar. Killar och tjejer som bryter mot förväntningarna möter ofta motstånd, av de som är rädda för förändring. Men i slutändan är förändring vad som krävs för att samhället ska gå framåt. 

True story.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: