moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Pojkflickor och flickpojkar

Kategori: Feminism och genus

Det är nästan lite status för en tjej att hävda att "jag har alltid varit lite av en pojkflicka". Men har ni nån gång hört nån kille beskriva sig som flickpojke? Nää tänkte väl det. 

I vårt samhälle är det socialt accepterat för en tjej att göra "manliga" saker eller ha manliga attribut, i mycket större utsträckning än det är för killar att göra "kvinnliga" saker eller ha kvinnliga attribut. Till exempel ses det som konstigare om en kille sminkar sig än om en tjej inte gör det. Det ses som konstigare för en kille att ha axellångt permanentat hår än för en tjej att ha snaggat hår. Det ses som sjukt weird om en kille har på sig klänning men ingen jävel höjer på ögonbrynen när en tjej bär byxor med häng.

Men vaffö då, undrar ni säkert? Ni kan vara lugna för jag kan ge er svaret redan idag! 

Det är på grund av att manlighet (mannen) värderas högre än kvinnlighet (kvinnan) i vårt samhälle. Nu pratar jag generellt för det finns viiiiisst en del undantag men dom skiter vi i just för tillfället. Eftersom manlighet värderas högre blir det helt okej för tjejer att i viss mån träda över till den manliga könsrollen. Men det är jävligt jobbigt för en kille att kliva över gränsen till det feminina. En manlig tjej är cool (även om hon ibland ses som äcklig) medan en feminin kille är fjolla eller bög (alltså han kallas så, inte att han ÄR det på riktigt). Typ så. Detta blir ju fett jobbigt för de killar som inte är/vill vara macho, pratsamma, risktagande, buffliga och whatever som nu ses som typiskt manliga egenskaper. 

Sen blir jag ju också rätt förolämpad (å min fittas vägnar) när någon säger att jag är cool och manlig som att dom två givet hörde ihop. Vadå kan jag inte vara stark, tuff, hårig, skämtare m.m bara för att jag är tjej eller? Det växer liksom inte ut en kuk på mig för att jag snaggar håret. Också tråkigt när folk använder ordet tjejig som om det vore nåt negativt, grym kränkning mot min könstillhörighet!

Sååå, vad ska vi göra åt detta? För det första kan du ju sluta beskriva folk utifrån deras könstillhörighet "hon är så tjejig" eller "jag vill ha en riktigt manlig kille". Beskriv istället egenskaperna du söker. "Hon är så tjejig" kanske blir "hon är så fnittrig och modeintresserad" eller "hon är så omtänksam och blyg" eller ja ni fattar. 

Kan tyckas att jag håller på och petar i småsaker som inte har så stor betydelse. Fast det är inte så jävla kul att behöva anpassa sig efter en snäv ram (särskilt killar, men tjejer också) och orden kvinnligt och manligt befäster könsrollerna ytterligare. Vi måste ta tag i flera ändar samtidigt för att jobba bort det här. 

Asså jag fattar att du inte säger orden på blodigt allvar och ibland kan en absolut använda dom för att göra ett statement eller nåt (som jag gjort nu). Men ändå, vi kan skärpa oss, ready, set go!

Kommentarer

 • Hanna Kriss säger:

  Läser du genusfotografen nått Mican? Om inte, gör det!

  http://www.genusfotografen.se/

  Svar: Jag har läst lite men borde läsa mer därinne! Tack för påminnelsen :)
  Mican

  2012-09-30 | 12:21:44

Kommentera inlägget här: