moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Lever vi verkligen i ett patriarkat?

Kategori: Feminism och genus

Alltså, den här frågan är så knepig. Missförstå mig inte nu, jag tycker absolut att vi lever i ett samhälle där män har mer makt än kvinnor och där kvinnoförtrycket är tydligt och genomgripande. Meeeen, patriarkat? 
 
Wikipedias definition av patriarkat (för wikipedia är ju allsmäktigt hehe...):
 
Patriarkat (av grekiskans πατριάρχης, patriarkhēs, fadersvälde), patrikarkal och patriarkalisk (oinskränkt fadervälde) är gamla begrepp för samhällen som kännetecknas av fäders inflytande inom familjen, manliga ledares envälde och övervikt för männens inflytande i samhället. Inom sociologi, antropologi och feminism åsyftar begreppet teorier om en samhällsordning som ger fäder och äldre män institutionaliserad makt över kvinnor, barn, yngre män, och egendom, exempelvis som familjeöverhuvuden, klan- eller statsledare, ålderman/byäldste, religiösa ledare, etc.
 
Alltså, min tanke är att vi i Sverige inte längre lever i ett regelrätt patrarkat. Samhällsordningen innebär inte att män självklart ges mer makt i form av ojämställda lagar eller så. Om vi ser globalt finns det ju dock många länder där kvinnor inte har samma formella rättigheter, och historiskt sett så har det ju varit så även i Sverige. Nu ser det inte ut så längre. Men betyder det att vi är jämställda? NEJ!

Jag ser det som att vi fortfarande lever i efterdyningarna av det patriarkat som en gång rådde i Sverige, och även påverkas av den mer utpräglade patriarkala världsordningen runt omkring vårt land. Även om kvinnor ofta inte stöter på formella hinder för att typ bli statsministrar, så har vi fortfarande sociala normer och strukturer där manlighet värderas högre. Detta kan ta sig uttryck på massor av olika sätt, alltifrån lägre löner i traditionella kvinnoyrken till att det anses förnedrande att kasta som en tjej i handbollen. 
 
Jämställdhetskampen kan ses lite som om vi varit helt jävla insjuknade i cancer, vi håller på att få behandling nu men fan vad segt det går att bli frisk. Massor av människor försöker komma fram till grymma botemedel men dom hindras av att andra inte förstår vikten i det hela, så det är ett evigt kämpande i uppförsbacke.
 
Vad tror ni, kommer vi nån gång lyckas bli helt jämställda?

Kommentarer

  • Torkel säger:

    Beror väl lite på hur man definierar jämställdhet också, det finns ju betydligt fler variabler än kön som skiljer individer ifrån varandra, och även om vi strukturellt sätt en vacker dag (hoppas jag) kommer bli jämställda tror jag inte att vi på individnivå kommer bli det, men det kommer förhoppningsvis i framtiden inte ha att göra med kön eller bakgrund, utan vad man själv gör.

    Svar: Jo, menade just kring kön.
    Mican

    2013-12-30 | 16:25:04
  • pelle pettersson säger:

    jag tror att jämställdhet,demokrati,mänskliga rättigheter och andra civiliserade värden alltid måste försvaras . ett evigt kämpande i uppförsbacke är en klok människas öde.

    2014-01-01 | 08:29:20
  • Helene säger:

    Jag tycker att även Sverige är ett solklart patriarkat. Ser förtrycket överallt. När jag åker tåg t.ex. Nästan alla kvinnor sitter med benen i kors eller tätt ihop och tar ett så litet utrymme som möjligt. Nästan alla män sitter med benen brett i sär och ofta lite nedsjunkna i stolen så att de tar en mer plats inpå utrymmet hos personen mitt emot. Ibland "fångar de in" ens egna ben ben sina, vilket jag tycker känns ganska obehagligt. Dock brukar jag själv sitta lite halvslappt med benen (vilket försvårar männens företaganden). Hemma känner jag starkt av genusordningen, särskilt för några år sen.. Det var alltid pappa som klippte gräset, grillade, betalade notan på restaurang, läste kartan, osv... Istället för att "peppa" mamma till att våga ta egna initiativ. Själv har jag också hjälpt förtrycket på traven genom att i första hand ställa frågor rörande matte och andra skolämnen till pappa, frågar jag mamma säger hon oftast att jag ska fråga pappa. Dock finns det ju, som tur är, familjer som är betydligt mindre genustypiska. Men de finns också de som är betydligt värre och där förtrycket tar sig uttryck i våldsamheter, osv.

    Svar: Som sagt, jag tvivlar inte på att vi lever i ett samhälle som präglas av kvinnoförtryck. Undrar dock över om det är mer patriarkatets efterdyningar än ett regelrätt patriarkat.
    Mican

    2014-01-01 | 20:41:20
    Bloggadress: http://helenesoderberg.blogg.se
  • Helene säger:

    Ett regelrätt patriarkat skulle jag säga. Det var det jag försökte beskriva i kommentaren, men blev lite otydligt.

    2014-01-01 | 21:08:20
    Bloggadress: http://helenesoderberg.blogg.se
  • Alma (Kultureliten) säger:

    Funderar på att skriva om just detta då frågan ifall vi lever i ett patriarkat verkar vara något allmänt ifrågasatt inom feminismen. Jag var själv en av de som använde mig av begreppet "patriarkala strukturer" istället för patriarkat för ett tag sedan. Men jag vände på den punkten.

    Kortfattat skulle jag väl beskriva orsaken till det som så att jag insåg att den feministiska betydelsen av patriarkat inte är det samma som den ursprungliga betydelsen av ordet samt att jag inte upplever det som att en kan ta de så kallade "patriarkala strukturerna" och särskilja dem ifrån andra strukturer i samhället. De patriarkala tendenserna finns överallt vilket i min mening gör det nödvändigt att se det som en struktur som lever kvar och frodas, inte bara som rester eller enskilda företeelser. En struktur men som kan visa sig på olika sätt vid olika tillfällen, ett patriarkat..

    Jag brukar dock vara försiktig med att använda begreppet patriarkat när jag pratar med oinvigda och istället använda andra uttryck. Men en positiv grej med ordet är faktiskt också att det ger det hela en viss tyngd och därmed legitimerar det i min mening bättre kampen emot det.

    Svar: Mhhhm. Då tänker du att vi lever i ett patriarkat (men med lite annan definition än wikipedia) och att länder där kvinnor förtrycks sjukt mycket mer, tänker typ på sharialagar och så, helt enkelt är starkare patriarkat? Eller?
    Nej jag tänker inte heller att det är enskilda rester utan mer ett allomfattande, typ ständigt närvarande, förtryck. Tänker dock att denna struktur är en kvarleva. Men du fick mig velig :)
    Mican

    2014-01-02 | 03:41:56
    Bloggadress: http://kultureliten.nu

Kommentera inlägget här: