moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Vad kan du som privilegierad privatperson göra för att minska orättvisor?

Kategori: Feminism och genus

Först och främst: ja, jag tycker att alla individer som har möjlighet ska engagera sig mot förtryck. Även om du själv inte drabbas av förtrycket i fråga. Sen ere klart att en inte kan göra allt eller engagera sig i allt, och ibland passar inte ett engagemang i livet. Även privilegierade människor kan ju må jävligt dåligt och då är det inte rätt att kräva att hen ska stå för barrikaderna och kämpa för nån annans rätt när hen har fullt upp med att orka leva själv. 
 
Konkreta saker du kan och bör göra
För att motverka förtryck kan du till exempel blogga om orättvisor (yeey), demonstera, gå med i en anti-rasistisk eller feministisk förening (eller annan förening typ för dövas rätt eller whatever liksom). Du kan se till att i din vardag aldrig stödja förtryck, till exempel säga emot den som uttalar sig nedsättande om en funktionsnedsatt person eller drar sexistiska skämt. Du kan lägga upp politiska statusar på facebook. Du kan bli vegan. Alltså listan kan göras hur lång som helst, ta det i den takt du orkar med och välj de delar som funkar för dig. Men gör nånting! :)
 
Det är ett strukturellt problem och bör behandlas därefter
Dock så har jag inte direkt en övertro på att lägga ansvar på individuella individer. Jag gillar inte idén med konsumentmakt for example. Tror inte att vi kan komma tillrätta med miljöproblem genom att uppmana människor att sopsortera, istället måste vi stifta lagar som tvingar folk att välja miljömedvetet. Tycker heller inte fattigdom ska bli en välgörenhetsfråga utan människor ska tvingas betala skatt så att alla kan ha det bra liksom. Det är skitsvårt att leva förtrycksfritt i ett förtryckande samhälle så det räcker inte att individer ändrar sig, hela systemet måste ändras. 
 
Men för att få en ändring i systemet så är det ju skitbra att typ engagera sig politiskt eller på andra sätt försöka medvetandegöra folk om skevheter som råder i samhället, så att fler kan engagera sig emot det. 
 
Som privilegierad har du mer makt
Jag vet inte om jag skulle säga att privilegierade personer har mer ansvar när det gäller att få orättvisor att upphöra, t.ex att vita har mer ansvar att se till att motarbeta rasism än icke-vita. Däremot har privilegierade grupper ofta mer makt när det gäller att kunna motverka förtrycket. Detta bör användas genom att förmedla vad den förtryckta gruppen behöver (observera tolkningsföreträde: det är den förtryckta gruppen som ska sätta agendan) eller ännu hellre ge plats för en icke-privilegierad grupp att komma till tals i ens plattform. 

Ett citat från Spiderman (?) passar väl in: "With great power comes great responsability"

Kommentarer


Kommentera inlägget här: