moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Alla män kanske inte är potentiella våldtäktsmän

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

Ofta lyfts det fram att vissa moraliska pekpinnar riktade mot ett våldtäktsoffer, faktiskt är mansfientliga och framställer alla män som otyglade djur. Till exempel uppmaningar om att klä sig på ett visst sätt, bete sig på ett visst sätt, inte följa med en ytlig bekant bakom stängda dörrar etc - som om män inte klarade av att motstå att våldta om tillfället uppstod liksom.
 
Men nåt som jag tänkt på är att en slutsats av pekpinnarna inte behöver vara att "alla män är potentiella våldtäktsmän". Förmaningarna till kvinnor om att klä och bete sig på ett visst sätt behöver inte handla om att undvika att bli våldtagna av män, utan av våldäktsmän. Säg att det fanns 95% "snälla män" och 5 % "våldtäktsmän" - då kan ju såna förmaningar anses endast gälla för att undvika våldtäktsmännen. Det är inte så att kvinnorna ska undvika vissa kläder och bete sig på ett sätt för att undvika att "provocera" män i allmänhet, utan just den lilla klick män som skulle va benägna att våldta.
 
Fattar ni hur jag menar? 

Men detta synsätt förutsätter att våldtäktsmän skulle vara och bete sig på ett visst sätt så att dom går att känna igen, och så är det ju inte. Så då blir det ju ändå att kvinnorna måste undvika alla män för att leva upp till dom moraliska pekpinnarna. Läs mer om våldtäktskultur här.

Kommentarer

 • Kakan | Krumelur-MurmelDjur säger:

  Ofta ursäktas ju våldtäkts-mannen, mannen som tafsar, mannen som o fredar sexuellt med tex orsaker som att "ja men hon hade ju så utmanande kläder" eller kanske "men han tycker nog bara om dig, det är därför han gjorde så, han kan inte visa det på något bättre sätt". MEN OCH? Jag skiter i hur jävla inkompetent han är, mig ska han ge fan i och inte ursäktas som om han led av en obotlig sjukdom han inte rår för!!!!! Idioter...

  Svar: Håller helt med dej!
  Mican

  2013-02-13 | 08:16:52
  Bloggadress: http://minaallajag.wordpress.com
 • Ligneto säger:

  Ja man pratar ofta förbi varandra i denna fråga. Och som kommentaren innan min visar finns det faktiskt en och annan idiot som drar underliga slutsatser om det som sägs.

  När folk säger gå inte hem själv en mörk natt handlar det faktiskt inte om vems fel det är om något händer utan bara att försöka minska RISKEN att det händer. Den förmaningen, i exemplet här, har både jag och min syster fått.

  Nej det är inte ditt fel om du blir våldtagen om du går hem en mörk natt på samma sätt som det inte är ditt fel om du blir nedslagen utanför krogen en lördagkväll om du är en 18-23 årig man (de har nämligen störst risk) men det är naivt att tro att det inte händer för att "det inte borde det".

  Svar: Tyvärr bidrar ju dock dessa förmaningar till att människor drar slutsatsen att offret ska ansvara för att inte bli utsatt... Det är där det blir skevt.
  Mican

  2013-02-13 | 09:49:52
 • Purre säger:

  Fortsätt på samma spår... Rånare brukar ju vilja råna rika människor - så om du är rik är det ditt eget fel att du blev rånad, för att du var rik.

  Svar: Fast när har jag sagt att det är ens eget fel om en blir våldtagen? Tycker inte alls det. Du ska kunna gå klädd hur du vill, när du vill, var du vill och det är ändå ens inte en gnutta ditt ansvar eller ditt fel. Det är bara förövaren som gör fel.
  Mican

  2013-02-13 | 13:48:27
  Bloggadress: http://www.purrespratstund.com
 • Sara Brännholm säger:

  Dessutom är det helt ovidkommande i resonemanget hur en är klädd, därför om det hade med klädseln att göra, skulle exempelvis aldrig muslimska kvinnor bli våldtagna, då de bär väldigt täckande kläder (ja förutom runt sin man, eller andra familje-säkrade män och jag vet att kvinnor blir våldtagna av dessa män också, men skippa det i det här resonemanget)
  Men muslimska kvinnor blir också våldtagna. Det finns ingen relevans mellan klädsel - våldtäkt. När ska rättsväsendet begripa detta.

  Svar: Det har du helt rätt i! Finns inga studier som visar att våldtäkt hör ihop med en viss typ av kläder. Och även om det gjorde det, så ska ju inte rättväsendet döma lägre straff om offret hade "fel kläder". Är ju inte offrets ansvar.
  Mican

  2013-02-13 | 14:57:35
  Bloggadress: http://schmenus.wordpress.com
 • Petra säger:

  Jag fattar inte ett skit!

  http://jagforklarar.blogspot.se/2013/02/jag-visar-internet-for-gammelfarmor-7.html

  2013-02-13 | 16:07:46
 • Purre säger:

  Jag menade ju inte just dig, bara grejjen med att skylla på kläderna vare sig det är alla män eller vissa män det handlar om..

  Men visst var teriantrop-grejjen jag länkade till intressant!?

  Svar: I see! Ja det är en sjuk grej. Det finns ju inget kartlagt band mellan klädsel och våldtäkt faktiskt.
  Jävligt intressant!
  Mican

  2013-02-14 | 00:39:05
  Bloggadress: http://www.purrespratstund.com

Kommentera inlägget här: