moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Är killar mer korkade än tjejer?

Kategori: Whatever

Det ska jag undersöka! Nä jag skoja. 

Men ska skriva en C-uppsats om killars lägre betyg. Ska fråga snubbar i högstadiet om vilka anledningar dom tror det finns för könsgapet i betyg. 

Håller just nu på att leta tidigare forskning och läser massa rapportern. SÅÅÅ INTRESSANT :D Älskar vårt val av ämne!
 
Varför får killar lägre betyg än tjejer, tror ni?

Kommentarer

 • aida säger:

  Killar "förväntas" vara coola, dvs, skita i plugget, som en norm, och då måste de ju mer eller mindre leva upp till den.
  Typ som i alla amerikanska high-school filmer.

  Svar: Ja forskare säger det också :)
  Mican

  2013-02-11 | 14:01:37
  Bloggadress: http://www.aidalazarian.blogg.se
 • Sara Brännholm säger:

  Jag tror dels på det Aida säger, men det finns nog mer djupt rotade saker också. Dels är det skillnad på utvecklingen i yngre år på flickor och pojkar vilket är de år som lägger grunden till vår kunskap högre upp i åldern. I lägre åldrar har studier visat att flickor presterar bättre i bland annat språk och utan språket blir det svårt att ta in annan kunskap. Men sedan är nog individuellt också.
  Jag är väldigt nyfiken på hur fördelningen ser ut på kunskapsnivåerna flicka kontra pojke i säg en Waldorfskola eller montesori. Där ska ju utbildningen vara mer individuellt anpassad

  Svar: Forskare har visat på samma grejer :) Åh det skulle va sjukt intressant!
  Mican

  2013-02-11 | 16:11:00
  Bloggadress: http://schmenus.wordpress.com
 • Ida H säger:

  Jag kommer ihåg när jag gick i 3-4an så kom det rapporter om att killar presterade sämre i skolan när det gällde matte och jag vet att det sattes upp artiklar på skolan om det. Jag var så liten då och hade egna skolproblem (sen är jag tjej så artiklarna om pojkar berörde mig inte) att jag inte reflekterade över det. De pojkar jag umgåtts med i skolan har brutit mot den trenden och varit superduktiga i skolan. Detta gäller även min lillebror som har lätt för sig i skolan, till skillnad från mig som har tyckt att det är svårt att förstå allt i skolan. Jag har inte heller en så stor umgängeskrets att jag kan uttala mig om hur det kommer sig att killar får sämre betyg (det intressanta är ju att de i slutändan ändå får bättre jobb och bättre lön än tjejer). För mig, i min lilla familjevärld, har det varit så att jag har känt mig korkad och trög medans min bror har fått bra betyg och lärt sig enkelt och fort.

  Svar: Nä är en svår fråga asså
  Mican

  2013-02-11 | 17:24:35
  Bloggadress: http://levapositivt.blogspot.se/
 • peachbeast säger:

  Kan ju delvis åtminstone bero på duktiga flickan-syndromet. Att när tjejer sitter still och pysslar får de oftast mer beröm än vad killar får, som istället "ska" vara bra på sport. För att plugga och lära sig saker måste man oftast sitta still och därmed får tjejer ett övertag i början.
  Sedan är det givetvis mycket individuellt.

  Mellanpojken går på Montessori nu. Jag kan återkomma om några år med statistik ;-)

  Svar: Ja återkom :D
  Mican

  2013-02-11 | 22:25:00
  Bloggadress: http://supermancat.blogspot.com
 • SannaMac säger:

  Det ständiga PRATET om att det går sämre för killar i skolan tror jag är en bov i dramat. Det finns en förväntansbild på att killar är stissigare, mindre seriösa, ha långsammare inlärning och hellre spelar dataspel (bland mycket annat) och tja, det börjar ju redan i förskolan. Tittar man på varje individ, på varje klass, så är skillnaderna inte så stora - jag sätter A och B på både killar och tjejer i mina klasser och så bryr jag mig inte så mycket om att det i någon årskull råkade vara 5 tjejer som fick A/B och bara 2 killar som fick A/B. Det är klart att diskussionen om att det överlag ser ut såhär är viktig och behöver lyftas, men den får inte bli en sanning om enskilda individer - för då kommer det aldrig ske någon förändring. Read this:

  http://minasannaord.wordpress.com/2013/02/08/att-kona-leder-inte-direkt-till-nagon-forandring/

  Svar: Jamen där har du absolut en poäng. Samtidigt kan det vara viktigt att prata om det för att ens komma till slutsatsen att något faktiskt är ett problem, och att det är viktigt att jobba emot det. Typ som det här med könsroller: För att folk ens ska kunna ifrågasätta, ens kunna se problemet, krävs det först att en "könar" frågan. Dom måste bli medvetna om att killar och tjejer förväntas bete sig på olika sätt och hur våra vardagliga handlingar befäster detta, för att kunna välja att agera på ett annat sätt.
  Mican

  2013-02-13 | 08:41:09
  Bloggadress: http://minasannaord.wordpress.com
 • Alie säger:

  Jag tycker det är viktigt att belysa att det givetvis gäller olika ämnen också. I ämnena jag undervisar i är fördelningen ungefär så här:

  Ingen av tjejerna har IG (de går i 3:an på gymnasiet och detta är en kurs som ingår i det individuella valet, varmkök, jag är vanligtvis lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet) och ingen av killarna har MVG. Däremellan finns det många olika varianter (skulle gissa på att något fler tjejer har VG än killarna men det skiljer inte så mycket).

  Jag funderar rätt mycket på varför killarna ligger sämre till och i ärlighetens namn så är det brist på intresse. De gör inte inlämningsuppgifterna, de följer inte instruktionerna på lektionerna och de skriver dåligt på proven. Jag försöker få med dem i sättet vi arbetar så de känner att det som lärs ut är relevant för dem med, att de känner att de är med och bestämmer. Men de gör alltid sämre ifrån sig, dessutom påpekar de själva att de vill ha en tjej med i gruppen så att det blir bra gjort. Att det ses som en tjejgrej att vara duktig i skolan och en tjejgrej att kunna laga mat (trots att merparten av de synliga professionella kockarna är män, se bara på kocklandslaget, årets kock m.m) är väldigt tydligt. Frågan är väl hur man vänder på det och om det alltid är så eller om det är mer ämnes/programspecifikt (på gymnasiet då).

  Svar: Det är bara i idrott som killar generellt får bättre betyg.
  Ja min tanke är ju att i och med att plugga ses som tjejigt, så blir det inte socialt accepterat för killar att göra det. För killar ska ju alltid sträva efter att vara olika tjejer (det feminina nedvärderas).
  Mican

  2013-02-15 | 14:56:09

Kommentera inlägget här: