moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Du förstör för din dotter genom att älta ditt utseende

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Jag säger det återigen: Att vuxna bryr sig om sitt utseende smittar över på barnen, särskilt flickorna. Så att du står och snabbsminkar dig innan ni ska gå och handla, och dottern/syrran ser - är ett steg i att lära henne att hennes utseende är a och o. Ett steg till att krossa hennes självkänsla.

Det är alla kvinnor som bantar, sminkar, rakar m.m som bibehållar det utseendefixerade samhället. Men dom gör det inte för att va elaka. Dom gör det för att dom själva är osäkra. För att dom själva fått budskapet att utseendet är a och o. Men var fan ska vi bryta den onda cirkeln?

Jättebra krönika på aftonbladet:

Vi har svårt att ta in unga flickors dåliga självkänsla eftersom vi vet att det handlar om oss själva. Det är vi som ­visar upp dem som modemedvetna dockor på Facebook. Det är vi som tvivlar på vårt eget värde och inte reagerar över hur kvinnor framställs i media. Som den ­amerikanska feministlegenden Gloria Steinem säger: ”Varje gång en kvinna går förbi en spegel och säger något kritiskt om sig själv finns en liten flicka i när­heten som hör henne”.

Ingen trettonåring kommer att tro på mamma som säger ”du är så vacker ­gumman” om hon aldrig har hört mamma säga att hon själv tycker att hon är ­vacker.

Det är inte någon separat ungdomsvärld ”där ute på nätet” som unga tjejer lider av. Det är vår egen värld. De vill bara vara vuxna. Problemet är vad ”vuxen” i dag innebär.

 

Kommentarer

 • Sara Brännholm säger:

  jag har slagits av en annan sak; jag var bonusmamma (gick verkligen HELHJÄRTAT in i den rollen) i ett par år åt två barn, en flicka och en pojke och då omvärderade jag JÄTTEMYCKET om utseenden, för att inte på något sätt förmedla att jag såg ner på min kropp inför dem, vilket deras mamma gjorde däremot. Men något jag kan känna är; om vi öppnar begreppet skönhet och låter mer saker vara fina, då kommer fler människor känna sig fina. Det som fick mig att slås av det var, att även nu, då det så smått börjat smyga sig in plus-size är det alltid "klä dig smickrande" (aka. klä dig smal) "så ser du smalar ut" etc.....
  Till och med i en "accepterande" anda, saknas mångfalden för TYCKANDET. Du ska liksom fortfarande TYCKA att det smala är det fina....typ. Blä

  Svar: Asså jag tror inte så mycket på att öppna upp begreppet skönhet. Tror att det håller kvar fokus på utseende att hävda att alla är vackra och jadajada. För det blir att peka på att det är viktigt att va vacker.
  Mican

  2013-02-04 | 16:37:41
  Bloggadress: http://schmenus.wordpress.com
 • Sara Brännholm säger:

  Nja, jag kanske uttryckte mig lite luddigt. Om vi öppnar begreppet skönhet som i att ALLA typer syns i media (för det är därifrån vi får vår största input och det är därifrån vi hämtar idealen, typ) så kommer det också leda till en mångfald i hur folk vill se ut, det i sin tur vattnar ut att det bara är okej att se ut på ett sätt.

  Fast annars håller jag med dig, för över lag är utseendet helt jävla oviktigt. På alla sätt. Jag är mest glad om jag är hel (mestadels iaf) och ren när jag går ut :D

  Svar: Skulle va najs med fler kroppstyper i media ja :)
  Mican

  2013-02-04 | 16:45:33
  Bloggadress: http://schmenus.wordpress.com
 • May säger:

  Det finns ett grundläggande problem, nämligen att statusmän alltid utgör en minoritet. Dom har status på andras bekostnad, det ligger i sakens natur.

  Och kvinnor kommer alltid att slåss om dessa män vilket skapar en konkurrens situation. Eftersom män i mångt och mycket tänder visuellt så är det där kvinnor kommer ha störst chanser att öka sin attraktionskraft.

  Evolutionen har lagt grunden, och den må vara tragisk men det är inte mindre verklig för det.

  Svar: Nää köper inte hela det där "evolutionen säger att män tänder på vackra kvinnor och kvinnor på män med status" dels eftersom evolutionen påvisar att människor (o andra djur) är föränderliga så då kan även det förändras. Men också, det förklarar inte varför kvinnor gör sig snygga även utan sällskap av män.
  Mican

  2013-02-04 | 20:56:45
 • May säger:

  Män kämpar för status även om kvinnor inte är inblandade. Vi agerar sällan rationellt och uträknat gällande dessa saker, det sitter djupare än så.

  Vi är inte föränderliga på den nivå nej. Det ju gjorts försök att ändra mäns visuella preferenser exempelvis, och det är i princip omöjligt har man kommit fram till.


  Svar: Beror på vilken grundläggande människosyn och världsuppfattning en har, antar jag. Sanningen blir ju liksom aldrig objektiv när den studeras av människor. Och vi har valt två olika inriktningar, obviously. Ingen mening med att diskutera just detta (vi kommer bara kasta argument på varann o ingen kommer ta till sej nåt eftersom det inte stämmer överens med den grundläggande synen) men du är absolut välkommen att kommentera gällande andra grejer.
  Mican

  2013-02-04 | 21:39:09
 • Idun Skuggbarn säger:

  Jag tror också det där med att vi gör det för män är bullshit. Jag tror att vi gör det för oss själva, för att vi fått för oss att vi inte duger. När jag gick tvåan i gymnasiet hade jag och min klass (som bestod av 24 tjejer) en "kupp". Poängen var att vi skulle sluta använda speglar en viss tid, först kom vi överens om en månad men det utökades sedan till ett halvår. Precis alla i klassen upptäckte att ju mindre de kunde se av sig själva desto mindre brydde de sig om hur de såg ut.
  Det där initiativet har helt förändrat mitt liv. Jag använder fortfarande inte speglar, och jag finner inte mitt utseende det minsta relevant att lägga tid på.

  Svar: FYFAN VILKET UNDERBART INITIATIV! Har fått lite hybris härborta nu. Måste lobba för detta :D
  Mican

  2013-02-04 | 22:02:17
  Bloggadress: http://skuggornasdotter.wordpress.com/
 • May säger:

  Vetenskapligt råder det stort konsensus i den frågan och bevisen är överväldigande. Så har du en vetenskaplig världsuppfattning är det svårt att vidhålla din position.

  Men jag är medveten om att många inom feminismen har gjort mycket för att försöka underminera rationella teorival och är i tron att dom lyckats med detta. Ur ett sådant perspektiv så kan man givetvis tro på nästan vad som helst.

  Svar: Inte den vetenskap jag är familiar with. Kan heller aldrig ta nån på allvar som säger att det finns en helt objektiv sanning, som är oberoende av mänsklig tolkning.
  Mican

  2013-02-04 | 22:03:13
 • May säger:

  Så om du säger att vissa män slår kvinnor och jag menar att det inte är fallet, kan man säga att en av oss har fel då eller är det omöjligt att ge ett objektivt svar på den frågan?

  Är det upp till var och en att ha sin egen tolkning och ingen kan sägas ha fel?

  Svar: Men överdriv inte in i absurdum. Men som du kanske är medveten om finns det många forskare som hävdar att evolutionen och biologi inte har den betydelse för människor, som många andra forskare hävdar. Blir därför lite svårt att bevisa om människor agerar på ett sätt för att dom är biologiskt programmerade till det, eller för att dom lärt sig det av miljön - eller en blandning.
  Du får gärna läsa vad jag skrivit tidigare om biologi och könsskillnader (sök på det i rutan) för pallar inte lyfta allt igen.
  Mican

  2013-02-04 | 22:39:15
 • May säger:

  Jag pratade om mäns preferenser och där har vi mycket starka belägg för att socialisation har mycket begränsad påverkan, men gällande att bena ut exakt vad som är biologi och vad som är socialisation är i många andra frågor givetvis otroligt svårt.

  Svar: I c
  Mican

  2013-02-04 | 23:16:08
 • Maj säger:

  Jag rakar mig på benen när jag känner för det, det kan då hända att jag går med orkade ben hur länge som helst och visar dom offentligt. och jag rakar mig ännu mer sällan där nere och jag tänker "äh, killen får fan stå ut" - Oftast när jag rakar mig är väl för att de kliar och typ gör ont när jag har för tajta leggings, eller att de kliar. men annars, tycker ja de är extremt jobbigt att raka mig, tar för mkt tid och ja råkar alltid skära mig :O

  De ja brukar lägga tid på, är väl håret (när ja vill vara lite extra piffig) och tvättar ansiktet för att de ska hålla sig rent och luftigt - borsta tänderna och välklippta naglar.

  intressant för dig att veta :O nä, men jag tänkte, jag är väl då inte en jätteslav under all denna hets? utan om man gör de för sin egen skull när man själv känner och har lust för de så, är de väl ok? De är väl lika mkt okej att vilja raka sig som att inte vilja?

  Svar: Inget av det jag skriver är menat att riktas mot nån individ, att peka ut att enskilda personer gör fel. Jag är fullständigt ointresserad av att döma ut individer som ytliga.
  Det jag vill göra är att lyfta fram utseendehets i ett samhälleligt perspektiv, vilket ibland innebär att lyfta upp vilka konsekvenser hetsen får för individer. Inte för att skambelägga individerna som t.ex rakar sig, men för att påvisa att det inte behöver vara ett tvång. Att det är okej att bryta mot normen, på samma sätt som det är okej att följa den. Jag vill inte byta ut normerna, jag vill bredda dom. E du med på va jag menar? :)

  Mican

  2013-02-05 | 06:52:03
  Bloggadress: http://majckj.blogg.se

Kommentera inlägget här: