moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Om att inte vilja generalisera och köna

Kategori: Feminism och genus

Ibland kan det vara vettigt att "köna". Typ som det här med könsroller: För att folk ens ska kunna ifrågasätta, ens kunna se problemet finns, krävs det först att en "könar" frågan och visar hur könsrollerna ser ut i dagens läge. Folk måste bli medvetna om att killar och tjejer förväntas bete sig på olika sätt och hur våra vardagliga handlingar befäster detta, för att kunna välja att agera på ett annat sätt - eller tänka kring det.

Jag brukar va ute på skolor och prata med ungdomarna (lite äldre så att dom redan har präglats ordentligt av strukturen och vi inte spär på med nåt nytt) om normer och så, och då får dom ofta rita upp två olika mallar för hur dom olika könen förväntas bete sig. Sen granskar vi mallarna kritiskt och så kommer vi alltid fram till det är sjukt och att så många individer inte vill va inom dom här ramarna. Kopplat till att dom inte är av naturen givna of course utan att normer förändras över tid.

Jag tror att det är viktigt att våga prata om det som känns "självklart" och hur normerna faktiskt ser ut, just för att kunna medvetandegöra att det faktiskt bara är just normer som förändras.

Att det är normerna det är fel på, inte individen som inte följer dom.

Kommentarer

 • Jojjohanna säger:

  Kommer du till högstadie-skolor? Om du gör det, kan du inte komma till Kristiansborgsskolan där jag går?

  Svar: Ska absolut lägga den skolan på minnet :) Men just nu är vi få volontärer i min tjejjour så fokuserar på endast chatt ett tag framöver.
  Mican

  2013-02-14 | 17:49:35
  Bloggadress: http://thebestforeverandnever.bloggplatsen.se
 • SannaMac säger:

  I'm totally with you. Det finns en skillnad mellan att prata OM hur samhället ser ut, vilka normer som finns och hur vi begränsas av detta, och att ha ett grundsynsätt som är att "inte köna", tex när jag pratar med och om människor (elever) och hur jag bemöter dem överlag, vilka förväntningar jag har på dem. Det är nog det som är skillnaden mellan förebyggande och främjande arbete faktiskt.

  Svar: Du har så rätt. Vilken bra lärare du måste va :)
  Mican

  2013-02-15 | 13:49:36
  Bloggadress: http://minasannaord.wordpress.com
 • Laks - den djurrättande feministen säger:

  Vilket SJUKT bra arbete du gör! :)

  2013-02-16 | 10:55:28
  Bloggadress: http://laks.webblogg.se

Kommentera inlägget här: