moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Angående snygghetsen och fulfobin

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

 
Vi kvinnor tvingas sköta om vårt utseende genom att raka, sminka, färga med mera annars får vi kommentarer (uttalade eller outtalade) att vi ser trötta, glåmiga, manliga eller ovårdade ut – fast vi bara är naturliga. Dessutom måste vi vara födda med schyssta drag annars är vi fula ändå. Och om vi opererar oss, solar eller hetstränar för att ställa saken till rätta, då är vi patetiska och får skit för det.
Att den viktigaste egenskapen för en kvinna är att vara vacker i alla lägen oavsett vad hon har för sig, beror på denna djupt liggande struktur. Till och med kvinnor på höga poster med mycket makt analyseras och kritiseras för sitt utseende samt får tips om vad de borde förändra utseendemässigt. Ingen med snippa slipper undan alltså! Har ni hört om domaren i USAs högsta domstol Elena Kagan, hon får ofta höra hur fruktansvärt ful hon är och att hennes profession kan man inte lite på pga hennes misslyckade utseende. Det är bara ett exempel på hur denna patriarkala struktur tar sig uttryck.
 
[...]
 
Det är enormt starka strukturer som satt spår i oss sedan småbarnsåren från att vi bar våra söta klänningar och via tidigare generationer vars mödrar som kanske burit korsett. Hela samhället, alla människor, nästan allt vi stöter på talar om att en kvinnas utseende är viktigt. Vi är så ägda av detta att det blivit en del av oss.

Kommentarer

 • Lisa Meg säger:

  Jag tror det blev fellänk på Elana Kagan, länken går nämligen till nåt helt annat än henne.

  Svar: Nu hänger jag inte riktigt med?
  Mican

  2013-05-22 | 21:19:41
  Bloggadress: http://fulskratt.blogspot.se

Kommentera inlägget här: